- 7 Mart 2012
- 3.765
- 2.595
tatlım uzun veya kısa protol diye iki şekilde yapılabiliyor. ben uzun protokolden bahsedeyim sana, iğne ve ilaçlar aynı gibi (kişiden kişiye farklılık göstermekte dozajları) süreleri değişebiliyor.
uzun protokolde yumurta baskılayıcı iğne ile başlanıyor(ben lucrin kullandım, ilk denememde, şimdi de değişmeyecek muhtemelen.) reglinin 21. günü başlanıyor. yani regl olduğun günden itibaren 21. gün başlıyorsun. ilk bir hafta sadece bu iğne vardı. göbekten vuruluyorsun, pek canın acımıyor. bazılarında yan etkilerden bi kısmı görülebiliyor. beni psikolojik olarak etkilemişti, biraz daha asabi oldum normalinden, bir kaç kullanımdan sonra alıştım sanırım. ardından bu iğneye ek olarak yumurtaların büyümelerini sağlayan ikinci bir iğne daha ekleniyor, kalçadan vurulmuştum. bu iğneyi sağlık ocağında yaptırıyordum, diğerinden biraz daha acı. bunu da yanlış hatırlamıyorsam 16 gün kullandım. lucrin'i sabah 8 de diğerini akşam 4 gibi vuruluyordum. ayrıca bir kaç tane de hap vardı. decavit diye bi ilaç regl olduğum günden itibaren aldım, folik asit ve vitamin. estrafom ve progeston vardı birde günde 3 defa, progestanı vajinal olarak kullandım. estraformu yuttum :) hepsi için tele alarm kurmuştum, böylece aynı saatte kullanmak kolay oluyor. opu yani yumurta toplama işleminde 36 saat önce vurulman gereken yumurta çatlatıcı bir iğnen olacak. ben gece 11 de hastanenin acilinden giriş yapıp vuruldum, iki taneydi, kalçadan. o bariz acı veren bi ilaç :) ama yarım saatte normale dönüyor bacağın, önce bir miktar kasılma olmuştu bende, uyuştu ve bildiğin ilacın dağıldığı bölgeyi hissettim desem yeri var, çığlık atasım bile geldi :) yumurta toplama işlemine kadar seks yasak! estraform ve progestan ile decavite devam ettim bu arada.
yumurta toplama işlemi anestezi altında oluyor. hiç canın acımıyor, benim koldan damarımı bulmak sorun olduğundan elimin üzerinden serum bağlar gibi bi iğne vasıtasıyla yapılmıştı. canım acımadı, doktor nasılsın diye sordu iyiyim dedim mi hatırlamıyorum.... işlem 30 dk kadar sürmüş. sonra uyandım. ve hemen çıkış işlemi yapıldı, herhangi bir bekleme yada ayrı sızı, kendine gelememe durumum olmadı. kusmadım. gayet normaldim. ancak yumurta sayısı fazla olanlarda hafif ağrılar oluyormuş, regl dönemine benzer ağrılar.....
ertesi gün merkezden arayıp toplanan yumurta sayısı, kalitesi, döllenen yumurtalar ve transfer işleminin günü hakkında bilgi veriliyor ve işin en keyifli kısmı başlıyor; transfer.... bebeğin artık seninle olacak. bu defa anestezi yok, transfere sıkışık şekilde gitmem istendi. ben kendimi fazla sıkıştırmışım :) sonra biraz rahatlamam sağlandı ve transfer işlemi başladı. muayene koltuğu gibi bi koltukta muayeneden çok farklı bi acı sızı hissetmedim, zaten ekrandan izledim ve çok güzel bi şii, bi ışık damlasını bırakıyolar vücuduna. sonra hiç kıpırdamadan aynı yerde yarım saat kadar kaldım. ekranı da açık bıraktılar, hadi siz kaynaşın diye :) bu arada emriyolog gelip emriyonun kalitesinden, dikkat etmem gereken şeylerden bahsetti. bol su içmemi söyledi, vede bol meyve yememi. seks yasağı kalktı, yapılan araştırmaların seksin tutunmaya pozitif etkileri olduğunu söyledi, duş almak biraz sakıncalı, sıcak duş alınmayacak, ılık duş alabilirsin dendi. süre dolunca kendim yürüyerek dinlenme odasına geçtim, istersem tuvalete gidebileceğimi söylediler, gittim. yarım saat daha dinlendikten sonra yürüyerek çıktım. çıkmdan önce 1 haftalık rapor yazdırdım, ama doktorum işin ağır değilse dönebilirsin dedi. ben dinlenmeyi seçtim. ilk 3 gün çok önemli uzun süre ayakta kalmayın, kesinlikle stresten uzak durun, ayaklarınızı uzatarak oturun dedi. başkaca dikkat etmem gereken bir şey olmadığını söyledi. bu arada estraform ve progeston ile folik asite devam ettim. hastaneden çıktıktan sonra da 1 saatlik yol geldim oturarak.... 14 gün sonra da sonuç aldım, negatif olunca tüm ilaçları bıraktım.
benim 3 yumurtam toplandı 2 si döllendi biri transfer edildi. ve ikinci gün transfer hemen gerçekleşti çünkü yumurtaların kalitesi çok iyi değildi, beklemenin sorun olabileceği düşünüldü. ben ilk 9 gün evdeydim ve çok bunaldım evde. bazıları sürekli yatarak geçiriyor bu dönemi, ama kan dolaşımı çok önemli o yüzden arada sırada kalkıp yürümek gerek. ben pek kendime de dikkat etmedim malesef. transferden sonraki gün yemek yaptım, sofra kurdum topladım bulaşık yıkadım falan. bu defa ilk üç gün sanırım daha dikkatli olacağım. belki gelirken de arka koltukta yatarak gelirim :) veeee transferden hemen sonra çıkmam biraz daha uzun kalıp dinlenebilirim. bazıları 3 saat kıpırdamadan yatmaktan bahsediyor ancak doktorum onun da bir etkisi olmadığını söylüyor. sorun yumurtaların kalitesindeydi zaten, en baştan ikinci kalite olduklarını biliyorduk. neyse nasip kısmet tabi, benim durumumda olup da hamile kalanlarda var....
transfer sonrasında bol protein tüketmenin iyi olduğu yönünde rivayetler var, ben buna da hiç dikkat etmedim. ilk aklıma gelenleri yazdım. soracakların olursa cevap verelim bence, başka aklıma bir şey gelmedi...
amayaa Allah bu kez nasip etsin inşallah sana..ne güzel anlatmışsın..o kadar şeyin için de neyi merak ettim biliyo musun:26:
transfer günü idrara sıkışıksın,transfer oluyo,sonrasında biraz yatıyosun ya,o sürede sıkışıkken nasıl yatabildin,yani tuvalete gitmeden rahatlamadan,kötü olmadı mı:26: