merhaba kızlar, uzun zamandır takip edemiyorum.temmuz annesi olup bebeği erken gelen doğum yapan var mı bugünlerde? herşey yolundadır umarım.biz 39+2 olduk normal olacağı için günümüzün dolmasını bekliyoruz bu arada karnım kaşınmaktan yara olaca nerdeyse,helak oldum,üstünde nokta nokta kabarcıklar cıktı,islik sanırım,sizce ne iyi gelir duruma bilgisi olan varmı ?
bende de aynı durum vardı önce karnımda başladı canım sonrasında el ve ayak bileklerime oradan da bacak ve kollarıma yaylınca endişe ederek dermatologa gittik önce Ovadril diye bir krem verdi kaşıntı giderici ve de bazı kan tahlilleri istedi kan sonucunda karaciğer enzimlerimin yükselmiş olduğu ortaya çıktı PUPP denilen bir rahatsızlıkmış gebelikte ortaya çıkan. Kadın doğumcuma da görünmemi belki bu değerlerimin düşürülmesi için beni hastaneye yatırmak isteyebileceğini söyledi yarın doktoruma götürüp sonucu görüşeceğiz. Bir de yayılma olunca antihistaminik Claritine diye bir hap da verdi bunlar kaşıntımı büyük ölçüde azlttı. sen sen ol kaşımamaya çalış yoksa yayılıp gidiyor.
PUPP gebelikte kaşıntı ile birlikte kırmızı ve kabarık lezyonlarla seyreden gebeliğe özgü kaşıntılı bir hastalıktır. Hastalık 130 iel 300 gebede bir görülmektedir. PUPP özellikle ilk gebelikte, gebeliğin 35. haftasından sonra ve nadiren de doğumdan sonra ortaya çıkmaktadır. Ailevi eğilim yoktur, diğer gebeliklerde tekrarlama olasılığı düşüktür ve doğum kontrol hapları ile bir ilgisi yoktur.
Hastaların üçte ikisinde kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklıklar karın çatlaklarından başlar. Oluşan lezyonlar çok değişkenlik gösterebilir: kızarıklık, kabarıklık, su dolu kabarcıklar v.s. Daha sonra gövde, kol ve bacaklara yayılabilir, ancak avuç içi ve ayakların altında görülmez, yüzde nadiren görülür. Lezyonlar iyileştikten sonra yerinde koyu bir iz kalabilir.
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, gecikmiş bir aşırıduyarlılık reksiyonuna bağlı olduğu düşünülmektedir. Bağışıklık sistemi ve hormonlarda bir değişiklik görülmez. Ancak östrojen ve progesteron hormonlarının az da olsa rolü olabileceği öne sürülmektedir. Karında hızlı büyümenin iltihabi bir reaksiyona ve bunun da kaşıntıya neden olduğu da öne sürülmüştür. İkiz gebeliklerde daha sık görülmesinin de bu aşırı gerilmeye bağlı lduğu düşünülmektedir. İkiz gebeliklerde hormon düzeylerinin daha yüksek olması da bu iltihabi reaksiyonu artırmaktadır. Bazı araştırmacılar tarafından bebekten anneye geçen hücrelerin cilde yerleşerek kaşıntıya neden olduğu da öne sürülmüştür.
Tedavi
Hafif vakalarda lokal merhemler (antihistaminik, steroid) ve ağızdan antihistaminik ilaçlar kullanılır. Tedaviye yanıt vermeyen hastalarda steroidler ağızdan verilebilir. Hastalığın bebek üzerine bir etkisi yoktur ve tedaviye yanıt vermeyen hastalarda erken doğum önerilmemektedir.