2012 öğretmenleri çalışma kampı =)

tebrikler canım bence güzel bi sonuç, hem senin için de verimli olmuş bu deneme, sevindim bak rescorle yi öğrenmiş oldun

daha öğrenemedim sadece denemeyi yaptım yanlışlarımı kontrol edemedim, eşimin bilgisayarına indirmiştim o da daha gelmedi gelsin bakacağım merak ediyorum da...

kızlar sorularım var :44:
:26: arkadaşlarının ısrarına dayanamayarak ilk kez halı saha maçına giden cem, maçta aldığı bir darbe sonucunda ayağından sakatlanır ve o günden sonra bir daha halı saha maçlarına gitmez.
cem'in bir daha halı saha maçlarına gitmemesi, aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

A)sönme
B)kaçma
C)ceza
D)psikolojik tepkisellik
E)davranışta kontrast
cevap cezaymış. cem'in maça gidip ayağından sakatlanması onun için bir ceza olabilir; ama bir daha maça gitmemesi onun maçtan kaçtığının göstergesi değil mi? ben kaçma yaptım. eğer cemin maça gitmemesinin sebebini sorsaydı ceza olabilirdi, ama hangisiyle açıklanabilir dediği için, bi ceza almış ve bunun sonucunda da maça gitmekten kaçmış diye düşündüm ben.

:26: ders esnasında öğretmeni tarafından azarlanan ve o günden sonra öğretmeninden korkmaya başlayan cihan, birkaç kez öğretmenini okulun kantin görevlisiyle birlikte gördükten sonra, öğretmeni yanında olmasa bile kantin görevlisini görünce de korkmaya başlamıştır
cihanın yaşadığı bu durum, aşağıdaki kavramlardan hangisiyle tam olarak açıklanabilir?

A)uyarıcı genellemsi
B)tepki genellemesi
C)duyusal ön koşullanma
D)garcia etkisi
E)dereceli koşullanma
burada öğretmen cihanı azarlıyor. cihan öğretmenden korkuyor. öğretmen onun için bi uyarıcı konumuna düşüyor, sonra kantin görevlisinden de korkuyor. o da aynı uyarıcı konumuna geçip uyarıcı genellemesi olmuyor mu?

:26: melek öğretmen, öğrencisinden ders esnasında sıraların arasında dolaşmamasını, dersi dinlemesini ister. öğrencisi ise bu uyarıya karşın sıraların arasında dolaşmaya devam eder. melek öğretmen bir kaç kez daha öğrencisini uyarsa da, öğrencisi bu uyarılara da aldırış etmez. bunun üzerine öğrencisine ''eğer ders esnasında sıraların arasında dolaşmaya devam edersen, bu durumu babanla görüşeceğim.''diyen melek öğretmen, öğrencisinin hemen sırasına oturduğunu ve dersi dinlemeye başladığını görür.
burada, öğretmenin uyguladığı davranışın öğrencisi üzerinde etkisi ve bu davranışın benzer durumlarda uygulanma olasılığı, edimsel koşullanma ilkeleri açısından aşağıdakilerden hangisiyle sırasıyla belirtilmiştir?

A)olumsuz pekiştirme-artar
B)2.tip ceza-azalır
C)1.tip ceza-artar
D)olumsuz pekiştirme-azalır
E)1.tip ceza-azalır
olumsuz pekiştirmenin ipucu kelimesi ''oh be''ydi. ee burda da öğretmen uyarısını yapıyor,rahatlıyor. yani oh be =) ben a şıkkı demiştim ama yanlışmış =(
heee anladım galiba, soruda öğrenci açısından diyor, ben öğretmen açısından bakmışım

:26: aşağıdaki örneklerin hangisinde davranış ''ayırt edici uyarıcı'' tarafından kontrol edilmektedir?
A)semih matematik dersini tarih dersinden daha çok sevmektedir
B)gamze canı çok sıkıldığı zaman kitap okuyarak rahatlamaktadır.
C)ayşe ders notlarını her hafta cuma günü temize geçmektedir.
D)orhan geçirdiği kazanın ardından ne zaman bir araba görse korkmaktadır.
E)erkut, derslerden arta kalan zamanlarını kitap okuyarak değerlendirmektedir.
bu soruya da d şıkkı demiştim. araba ayırt edici uyarıcı gibi geldi ama değilmiş =(

sedefcim sorduklarından sadece 2.si doğru benim,diğerlerini yanlış yaptım ben de.elimden geldiğince açıklayayım.

1.soruyu ben de kaçma yaptım.doğru yapan varsa ben de açıklama bekliyorum

2.soru da dereceli koşullanma çünkü öğretmenin yanında birkaç kez gördüğü görevliyi öğretmenle eşleştiriyor ve ona da koşullanıyor.genelleme demen için öğretmenle diğer uyarıcıyı beraber görmene gerek yok.mesela dersine giren diğer öğretmenlerden de korkuyor deseydi uyarıcı genellemesi diyebilirdik.

3.soruda dediğin gibi canım öğrenci açısından sorduğu için 1.tip ceza oluyor ve artıyor davranış.ben de dikkatli okumayıp öğretmen açısından baktım.

4.soruda haftanın günlerinden sadece cuma günü ödev yapıyor,ayırt edici uyarıcı yani.senin dediğinde bir koşullanma var.

kızlar benim de var anlayamadığım sorular;

30.soru..ben cevaba gezi dedim.dramatizasyonmuş.ayırt edici noktası nedir ikisinin?

42.soru..tamam sesimizi her zaman yüksek kullanmamalıyız. ama iletişim ekonomik olmalı demek ne anlama geliyor?

72.soruyu hiç anlamadım

75.soruda da b ile d arasında kaldım ve b yaptım.e şıkkı sanırım refleksle alakalı olduğu için.ama b ne oluyor o da bir koşulsuz tepki olmaz mı?

95.soruda oranlı pekiştirme var ok ama ben değişken dedim çünkü topladıkları artı sayısına göre farklı ödüllendirme yapıyormuş.yani belli bir oran yok diye düşündüm,10 tane artı alana ödül,15 tane alana farklı bir ödül vericek diye düşündüm.

yuutisçim çok sağol çok yardımcı oldun . ben anladım ki soruların çoğunu dikkatsizlikten kaçırmışım

30.soru) dramatizasyonda -mış gibi yapma vardır. çocuk başkasının kişiliğine bürünüp yaratıcılığını, yorum gücünü, mimiklerini, ses tonunu konuşturur. etken durumdadır. o yaşantının içindedir. gezide daha edilgen konuma geçer. bu kadar duyu organını kullanmaz. sadece gözlerini kullanır. örneğin osmanlı devletinin yükselişini çocuk dramada oynarsa, kendisi ordaki padişahlardan biri olup savaşır, şehirler feth eder. o anın içindedir. konuyu daha kalıcı öğrenir. fakat bir müze gezisinde sadece gözlem yapar, alınan şehirleri, kaleleri görür. o anı yaşama fırsatı olmaz. öğrenmenin kalıcılığı dramatizasyona göre daha azdır.

42.soru) canım ben iletişim ekonomikliğini, çok fazla söz kalabalıklığı yapmadan öğrenciyle öğretmen arasındaki iletişimin kısa ve öz olması diye düşündüm. yani öğrencinin kafasını karıştırcak ayrıntıya girmeden, ana hatlarıyla öğrenci için yeterli olabilecek kadar iletişimde bulunmaktır.

72. soruda ben koptum yorumsuzum

75. soru) canım ben hem b hem e diye düşündüm. çünkü ikisinde de istemdışı yani refleks var gibi geldi bana. ikisi de öğrenilmemiş. ikisinde de koşulsuz uyarıcı koşulsuz tepki var. b de klakson sesi koşulsuz uyarıcı, ona verilen irkilme koşulsuz tepkidir. e de güneş ışığı koşulsuz uyarıcı, gözlerin kısılması koşulsuz tepkidir. nasıl b de olmaz bilemedim.

95. soru) burada öğretmenin pekiştireci kaç davranıştan sonra ulaştıracağı belli, sadece kaç davranışa kaç pekiştireç vereceği belli değil. ''topladıkları artı sayısına göre farklı ödüllendirme yapması'' yani; x kadar doğru yapana 1 çikolata, y kadar doğru yapana 2 çikolata veriyor. doğru sayılarına göre pekiştireci değiştiriyor. her x kadar doğru yapana farklı pekiştireçler vermiyor. mesela 3 doğru yapıp 3 artısı olan öğrenci topluluğuna 1er çikolata veriyor. 6 doğru yapıp 6 artısı olan öğrenci topluluğuna 2şer çikolata veriyor. yani yaptıkları davranışa (doğru sayısına) göre pekiştireçlerini değiştiriyor. sabit oranlıda kaç davranıştan sonra ulaştıracağı belli olduğundan sabit oranlı dedim ben.

peki cancağızım tşk ederim,ben de çok dikkatsizim ne olucam bilmiyorum
bu arada 75te e yazacağım yere d yazmışım.ben de b ve e şıkları arasında kaldım.

bu sınavdan hariç birkaç tane ölçme sorum olacak kızlar,hemen ekliyorum..

canım en başarılı ve en başarısız dediği zaman z puanına bakıyoruz. z puanı= (öğrencinin aldığı puan -aritmetik ortalama) / standart sapma
eğer tabloda öğrencinin aldığı puanı vermiyorsa, aritmetik ortalama, medyan ve mod dizilişini yapıyoruz..
aritmetik ortalama<medyan<mod ise sola çarpık dağılım vardır. sorular kolaydır, yani puanlar aritmetik ortalamanın üstündedir. öğrenci başarılıdır
aritmetik ortalama>medyan>mod ise sağa çarpık dağılım vardır. sorular zordur, puanların çoğu aritmetik ortalamanın altındadır, öğrenci başarısız olmuştur.
ben bu tarz soruları böyle çözüyorum canım şimdi soruna bakıcam

canım en başarılı ve en başarısız dediği zaman z puanına bakıyoruz. z puanı= (öğrencinin aldığı puan -aritmetik ortalama) / standart sapma
eğer tabloda öğrencinin aldığı puanı vermiyorsa, aritmetik ortalama, medyan ve mod dizilişini yapıyoruz..
aritmetik ortalama<medyan<mod ise sola çarpık dağılım vardır. sorular kolaydır, yani puanlar aritmetik ortalamanın üstündedir. öğrenci başarılıdır
aritmetik ortalama>medyan>mod ise sağa çarpık dağılım vardır. sorular zordur, puanların çoğu aritmetik ortalamanın altındadır, öğrenci başarısız olmuştur.
ben bu tarz soruları böyle çözüyorum canım şimdi soruna bakıcam

aa şıklarda yok kiiii

Son düzenleme:

a.o öğrencilerin genel olarak yaptığı doğru sayısı
en az madde tarihte var, ve a.o nun en yüksek olduğu tarih
tarih dersinde en az soruya en çok doğru cevabı verdikleri için tarih en kolaydır.
mat ta a.o daha yüksektir. ama madde sayısı 100 olduğundan 60/100 = 0.6
tarihte 50/60 = 0.8
madde güçlük indeksi p. p 1 e yaklaştıkça sorular kolay, 0 a yaklaştıkça sorular zor.

diğer soruda z puanına bakarız. en büyük z puanı hangisindeyse en başarılı olduğu ders odur.
z puanı= (öğrencinin puanı-a.o) / ss

zmat = (40-60)/7 = -2.8

zsosyoloji = (40-24)/10 = 1.6

zkimya = (40-40)/5 = 0

ztarih = (40-50)/6 = -1.6

zbiyoloji = (40-20)/10 = 2

en yüksek z puanı biyoloji olduğu için, en başarılı dersi biyolojidir.

2.soruyu anladım canım tamamdır.bunun 2sinde ben de z puanı ile hesaplamıştım ama demekki bir yerde yanlış yapmışım.

1.soruyu biraz daha irdeleyeyim.

kızlar bende katılıyorum aranıza ama ben torbayı tersten deldim :) rehberlikle başladım

herkese verimli bir hafta diliyorum. ben eğitim dergilerimi bitirdim. bu akşam itibarıyla tarihe ve soru çözümüne başlıyorum.

bu arada denemede yaptığım yanlışlarıma baktım, işaretlediğim seçeneği silip soruyu tekrar çözdüm büyük kısmını doğru çözdüm. yukarı da bazı sorular paylaşmışsınız onların büyük kısmını ben de yanlış yaptım.

canım hoşgeldin:) peki normal sıraya göre hangi dersle başlanıyor ben baya bir yabancıyımda ilk hazırlanışım:)
canım benim de ilk hazırlanışım, önerilen sıralama şöyle
gelişim psikolojisi
öğrenme psikolojisi
rehberlik
program geliştirme
öğretim ilke ve yöntemleri
ölçme ve değerlendirme
ama bana sorarsan canın hangisinden istiyosa ondan başla
ben gelişimle başlamıştım ve çok sevmiştim ama sıkılsaydım başka derse geçerdim, çünkü verimli olmuyo
bir de okulda ölçme dersimiz vardı, nasılsa finallere çalışçam deyip, okulda onu işlerken evde de ölçme çalışmaya başlamıştım mesela

bende sizden feyz alır çalışırım diye aranıza katılıyorum arkadaşlar :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…