kızlar sorularım var :44:
:26: arkadaşlarının ısrarına dayanamayarak ilk kez halı saha maçına giden cem, maçta aldığı bir darbe sonucunda ayağından sakatlanır ve o günden sonra bir daha halı saha maçlarına gitmez.
cem'in bir daha halı saha maçlarına gitmemesi, aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
A)sönme
B)kaçma
C)ceza
D)psikolojik tepkisellik
E)davranışta kontrast
cevap cezaymış. cem'in maça gidip ayağından sakatlanması onun için bir ceza olabilir; ama bir daha maça gitmemesi onun maçtan kaçtığının göstergesi değil mi? ben kaçma yaptım. eğer cemin maça gitmemesinin sebebini sorsaydı ceza olabilirdi, ama hangisiyle açıklanabilir dediği için, bi ceza almış ve bunun sonucunda da maça gitmekten kaçmış diye düşündüm ben.
:26: ders esnasında öğretmeni tarafından azarlanan ve o günden sonra öğretmeninden korkmaya başlayan cihan, birkaç kez öğretmenini okulun kantin görevlisiyle birlikte gördükten sonra, öğretmeni yanında olmasa bile kantin görevlisini görünce de korkmaya başlamıştır
cihanın yaşadığı bu durum, aşağıdaki kavramlardan hangisiyle tam olarak açıklanabilir?
A)uyarıcı genellemsi
B)tepki genellemesi
C)duyusal ön koşullanma
D)garcia etkisi
E)dereceli koşullanma
burada öğretmen cihanı azarlıyor. cihan öğretmenden korkuyor. öğretmen onun için bi uyarıcı konumuna düşüyor, sonra kantin görevlisinden de korkuyor. o da aynı uyarıcı konumuna geçip uyarıcı genellemesi olmuyor mu?
:26: melek öğretmen, öğrencisinden ders esnasında sıraların arasında dolaşmamasını, dersi dinlemesini ister. öğrencisi ise bu uyarıya karşın sıraların arasında dolaşmaya devam eder. melek öğretmen bir kaç kez daha öğrencisini uyarsa da, öğrencisi bu uyarılara da aldırış etmez. bunun üzerine öğrencisine ''eğer ders esnasında sıraların arasında dolaşmaya devam edersen, bu durumu babanla görüşeceğim.''diyen melek öğretmen, öğrencisinin hemen sırasına oturduğunu ve dersi dinlemeye başladığını görür.
burada, öğretmenin uyguladığı davranışın öğrencisi üzerinde etkisi ve bu davranışın benzer durumlarda uygulanma olasılığı, edimsel koşullanma ilkeleri açısından aşağıdakilerden hangisiyle sırasıyla belirtilmiştir?
A)olumsuz pekiştirme-artar
B)2.tip ceza-azalır
C)1.tip ceza-artar
D)olumsuz pekiştirme-azalır
E)1.tip ceza-azalır
olumsuz pekiştirmenin ipucu kelimesi ''oh be''ydi. ee burda da öğretmen uyarısını yapıyor,rahatlıyor. yani oh be =) ben a şıkkı demiştim ama yanlışmış =(
heee anladım galiba, soruda öğrenci açısından diyor, ben öğretmen açısından bakmışım
:26: aşağıdaki örneklerin hangisinde davranış ''ayırt edici uyarıcı'' tarafından kontrol edilmektedir?
A)semih matematik dersini tarih dersinden daha çok sevmektedir
B)gamze canı çok sıkıldığı zaman kitap okuyarak rahatlamaktadır.
C)ayşe ders notlarını her hafta cuma günü temize geçmektedir.
D)orhan geçirdiği kazanın ardından ne zaman bir araba görse korkmaktadır.
E)erkut, derslerden arta kalan zamanlarını kitap okuyarak değerlendirmektedir.
bu soruya da d şıkkı demiştim. araba ayırt edici uyarıcı gibi geldi ama değilmiş =(