Selam kızlar,
Ferber yöntemini asla tavsiye etmem..Bebeği mutsuz eden, güven duygusunu zedeleyen ve annenin sinirlerini mahveden bir yöntem..Oğlum zor bir bebekti, bu yöntemi de denedim ama pişman oldum zaten de beceremedim, yani çelik gibi sinirlerin olması gerekiyor illa öğreticem dersen..İlla bir yöntemle uyku eğitimi vermek istiyorsanız "yatır/kaldır" (Pick up/put down) yöntemini araştırın.Tracy Hogg "bebek bakım sorunlarına mucizevi yöntemler" kitabında çok güzel anlatıyor..ben bu tür didaktik kitapları okuyamam normalde, bana uzak ve kültürel farklardan dolayı yapay gelir ama bu kitap çok iyi..nette de çok bilgi var bu konuda...Bu yöntem 3 aydan küçük bebeklere uygulanmaz diyor ama ilk 3 ay için de öneriler, hazırlık bilgileri veriyor..memede ya da sallayarak uyutmanın ilerde köklü uyku sorunlarına sebep olacağını ve neler yapılması gerektiğini anlatıyror..
Daha 5. gün kontrole gittiğimizde doktorumuzun önerisini de paylaşayım
" Uykusu gelince uyanık halde yatağa koy..ağlarsa kucağına al, sakinleştir tekrar koy...yanından ayrılma..ve uyuyana kadar devam et.-sonradan kitabı okuyunca öğrendim ki bu zaten yatır-kaldır ama kitapta +3ay diyor....Ferberden çok farklı bu, asla uzun uzu ağlatmıyorsun her an yanındasın."...bir de dr. bana da emzik vermemi tavsiye etti..özellikle memeci bir bebekse..çünkü bir süre sonra sürekli memede durmak ister, anneyi oyuncak eder dedi dr..gerçekten oğlum öyleydi mesela..ama ne oğlum ne kızım emzik almadı..pekmez vs , çeşitli markalar denedim ama ı-ıh..Oğlumda çok istedim uyku aracı olsun diye ama olmadı..Kızım maşallah kendi kendisine uyuyor, sakin ve huzurlu bir bebek...ısrarcı olmadım öyle olunca, zaten de öğürüyordu verince...Bir de uyku öğretilmesi gereken bir süreç..nasıl başlarsak bebek o şekilde kodluyor uykuyu..Memede uyutursan her uyandığında illa meme ister( memeden kesince bu sefer ayakta sallamaya vs başlarsın)... sallarsan da öyle çünkü bebek için uyku= meme/sallanmak başka türlü uyunmaz'dır..
Bir de bebeğin mizacı çoook önemli..dediğim gibi kızım ben daha pek bir çaba göstermeden yatağında uyumaya başladı kendisi..dönence aldığım gün bir deneyim dedim ve rüya gibi bişrley gerçekleşti benim için...sırtüstü yatıp debelebmeyi zaten çok seviyordu...bir de yumruklarını ellerini çılgınca emme çabası eklenince+dönencenin müziği...bir baktım kızım rüyalar ülkesinde

ama işte oğlumun bebekliğini düşünüyorum uyumayı öğretememiştim..pusette , ayakta sallama, memede uyutma derken uykusu hep sorunlu oldu..yatır-kaldır denesem işe yarar mıydı bilmem