selam kızlar nasılsınız bakalım hamişler?:)))))
kızlar progestan almaktan çekinmeyin lütfen. ben kızıma hamile kaldığımda doktor hiçbir tehlike yok ama yine de sıkı tutunsun bebiş diye progestan vermişti. bunda da aynı şekilde sabah akşam toplam günde 2 kez alıyorum folic asite devam. doktorunuza sorun. sitelerde gezinirken gördüm hemen buraya da ekleyeyim dedim. sakın 2 kişiyim diye dünyaları yemeyin. sonra benim gibi olursunuz ben kızıma hamileyken tam 25 kilo aldım. fazla fazla yedim reflü oldum çok kötüydü. inanır mısınız bu haziranda verebildim anca.kızım 3.5 yaşında.:)))))
Örnek yemek listesi :
SABAH:
1 bardak süt,
1 yumurta,
1 dilim peynir,
1 orta dilim ekmek,
1 domates, 1 salatalık, maydanoz, yeşil biber, dereotu v.b
KUŞLUK:
1 meyve + 1 bardak ayran + 1 ince dilim ekmek
ÖĞLE:
1 Porsiyon etli kurubaklagil yemeği
1 porsiyon pilav veya makarna
1 bardak ayran
1 porsiyon salata
1 orta dilim ekmek ,1 adet meyve
İKİNDİ:
1 dilim ekmek+ 1 dilim peynir + domates , salatalık + 1meyve
AKŞAM:
1 porsiyon et, balık, tavuk (sebzeli)
1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
1 bardak ayran,
1 porsiyon salata , 1orta dilim ekmek
GECE:
1 su bardağı süt veya 1 porsiyon sütlü tatlı + 1 porsiyon meyve Kahvaltıda veya ara öğünlerde 5 zeytin, 1tatlı kaşığı bal, pekmez, reçel tüketilebilir. 1 porsiyon meyve 1orta boy elma, portakal veya küçük bir salkım üzüm, ince bir dilim karpuz veya kavun, yarım muz veya greyfrut olabilir. Gebelikte Beslenmede Dikkat Edilecek Noktalar
Çay, kahve gibi içeceklerin yemekle birlikte tüketiminizi azaltıp, yerine ayran, süt, meyve sularını tercih ediniz. Her öğünde mutlaka C vitamini kaynakları tüketiniz.
Sebze, meyve, kuru baklagilleri iyice yıkamadan tüketmeyiniz. Sebzelerin ,makarnanın haşlama sularını dökmeyiniz, ya suyunu çektirerek pişiriniz ya da sularını çorbalarda kullanınız. Sigara, alkol kullanmayınız, sigara dumanına maruz kalmayınız.
Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Tansiyon yüksekliklerinde yemekleri tuzsuz pişiriniz. Hazır gıdalardan kaçınıp doğal besinler tüketiniz. Hazır içecekler, hazır çorbalar, ve mevsimi olmayan sebze ve meyveleri tüketmeyiniz. Et, balık, tavuk, kuru baklagil tüketimini birer gün ara ile yaparak tek düzelikten kurtulup bıkkınlık yaratmadan doğru besleniniz.
Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Peynir yerine çökelek tüketebilirsiniz. Yağda kızarmış hamur tatlıları yerine, meyve veya sütlü tatlıları tercih ediniz.
UNUTMAYINIZ! Annenin ve bebeğin sağlıklı olmaları; annelerin gebelik öncesi sağlığı, besin yedeklerinin durumu ve gebelik boyunca kendileri ve bebekleri için yeterli ve dengeli beslenmelerine doğrudan bağlıdır. BEBEĞİNİZ SİZİN YEDİKLERİNİZDİR.
Hazırlayan : Prof.Dr. Hakan Şatıroğlu
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
kadın Hastalıkları ve doğum Ana Bilim Dalı