• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

***** 2011 Mart Hamileleri *****

o Edrine gezisini ben 4 aylıkken yapmıştım sanırım ama o zaman bile çok yorulmuştum dikkat et kendine artık baya ağırlaştık..Şimdi olsa asla gitmezdim sanırım çünkü inanılmaz yorulmuştum..Dağ tepe çıktık hep çünkü.Camilere bile giderken çoğu yerde baya yürüdük.

edirnede çıkacak dağ tepe var mı ya. neyse gidip görücez artık. ben de geceleri çok bel ağrısı çekiyorum iki gündür.özellikle temizlik yaptığım zamanlarda baya belim ağrıyor.

bazen benim bebeğimde ayağını gerdiriyor.o zaman tutuyorum topuğunu hissediyorum.ya da artık dirseğimidir bilemedim :D
geçen gün çok komikti yaa. birden karnım acıdı.refleksle karnımı tuttum.meğer tam tuttuğum yerdeymiş.bi irkildi çocuk.kaçan balık gibi. :D
 
evet bendede oluyor bazen sert darbeler alınca içten bir acı geliyor..

bende akşamları uyuyamıyorum iyice hantallaştım. kasık kemiklerim ağrıyor. dönemiyorum bile. belim ayaklarım daha çok var doğumada herşeyin hayırlısı inşallah.
 
edirnede çıkacak dağ tepe var mı ya. neyse gidip görücez artık. ben de geceleri çok bel ağrısı çekiyorum iki gündür.özellikle temizlik yaptığım zamanlarda baya belim ağrıyor.

bazen benim bebeğimde ayağını gerdiriyor.o zaman tutuyorum topuğunu hissediyorum.ya da artık dirseğimidir bilemedim :D
geçen gün çok komikti yaa. birden karnım acıdı.refleksle karnımı tuttum.meğer tam tuttuğum yerdeymiş.bi irkildi çocuk.kaçan balık gibi. :D

:1::1:

var canım ya şehitlik gibi bir yere gittik bir yokuş yol yürüdük ki sorma :D yanına mutlaka su al ve dinlenerek yürümeye dikkat et..
 
ben yeme içme kısmıyla ilgilenirim artık. dağa taşa çıkmam :)) acayip iştahım açıldı ne görsem canım çekiyor:( komşular da hep pasta kek yapıor yaa kokuları geliyor hep :(

oturup kalkarken bile artık zorlanıyorum. belim sırtım çok fena.
 
ben yeme içme kısmıyla ilgilenirim artık. dağa taşa çıkmam :)) acayip iştahım açıldı ne görsem canım çekiyor:( komşular da hep pasta kek yapıor yaa kokuları geliyor hep :(

oturup kalkarken bile artık zorlanıyorum. belim sırtım çok fena.
 
Yine de çok şükür diyelim kızlar allah ım sağlıkla kucağımıza almayı nasip etsin inşallah (:
Insanların çoğu tüp bebek vs kuyruklarında bir mucize bekliyor..allahımıza binlerce şükür olsun ki bizler o mucizeye sahibiz (:
 
Herkese Selam,

Çalışma arkadaşım benim dogumdan önce son kez izne cıktı bu hafta o nedenle işler yogundu biraz geriden okudum tüm yazılanları. Öncelikle benimde alısverişten eksiklerim kaldı biraz bu h.sonu tamamlayacagım inşallah.
temizlikti ütüydü o tip işler benide cok yoruyor bi kaç hafta önce hadi elde yıkayıvereyim dediğim bulaşıklar mahvetti beni. Vücut kaldırmıyo artık normal.
Bebğin hareketleri canımı hiç yakmadı ama benimde aynı göbegimin sağ tarafı sivrilip kabarıyor bazen karnım yamuluyor resmen :) bebiş geriniyor herhalde sırtı diye tahmin ediyorum dolgun oluyor çünkü birde dirsek, topuk ya da omuz gibi bi yuvarlak cıkıyor oda hemen göbegimin solunda 3 hafta kadar önce daha küçük geliyordu elime şimdi daha büyük geliyor resmen büyüdüğü anlaşılıyor :)
Rapor konusunda bugün 1 ay kadar önce dogum yapan şirketten bir arkadasımla konustum. 32. haftada alınan raporu sadece iş yerine veriyormusuz birde hastane sisteme giriyormus oradan ssk da dosya acılıyormus. çalışabilir raporu alırsak oda şirkete veriliyormuş. dogum yaptıktan sonra o rapordan en az 4 nüsha al dedi biri nüfusa biri şirkete biride ssk ya veriliyormus elinde mutlaka orijinal kalsın dedi oda. dogumdan sonra 8 hafta dolunca yani 56. günde bizzat gidip hem parayı alıyormusuz hemde calısılan haftaları dogum sonrası 8 haftanın üzerine ssk da ekletip oda bittikten sonra onun parası alınıyormus yine. inşallah bi eksik olmadan tamamlarız haklarımız yanmadan kazasız belasız :) dogumdan sonra 8 hafta bitince bizzat kendimizin gitmesi gerekiyormus arkadasımın dedigine göre parayı nakit verdikleri için en cok o sıkabilir belki :s
 
Günaydın hanımlar hayırlı cumalar.
Bugünde bitsin işyerinde son 3 haftamıza giricez inşallah. çabuk geçsin zamanlar...
 
N onS t r e sT e s t (NST)

Aşağıda resmi görülen ve kardiyotokografi ("kardiyo"=kalp, "toko"=rahim kasılması) veya kısaca "toko" adı verilen cihazla bebeğin kalp atışlarının seyrini, bebek hareketleriyle ve varsa kasılmalarla olan ilişkisini temel alarak bebeğin iyilik halini değerlendiren bir testtir. Aynı cihaz doğum eylemi esnasında da aynı amaçla kullanılır.

Hangi durumlarda uygulanır

NST klinik uygulamalarda gebelik takibinde nispeten sık uygulanan bir testtir. Daha çok yüksek riskli gebeliklerde kullanılmakla beraber tümüyle normal seyreden ve hiçbir risk içermeyen bir gebelikte en sık anne adayının bebek hareketlerinin azaldığını belirtmesi durumunda veya anne adayında kasılmaların varlığından şüphelenildiği durumda (bu durumda doktorun yaptığı klinik değerlendirme daha önemlidir) kullanılır. 26.- 28. gebelik haftasından önce çok ender ve özel durumlarda kullanılır.

Bazı doktorlar ise 36.-38. gebelik haftalarından itibaren doğuma kadar genellikle haftalık olarak rutin bir şekilde tüm anne adaylarına NST uygularlar. Bu uygulamanın gerekliliği tartışmalı olmakla beraber dikkatli bir değerlendirmede anne adayının lehinedir.

Uygulanması

Anne adayı bir yatağa yatırılır. Karnına fetus kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yerde kardiyotokografi cihazının kalp atışlarını algılayan probu bağlanır (resimde karnın alt kısmına bağlanmış şekilde görülmektedir). Ek olarak rahim kasılmaları da araştırılmak istenirse bu durumda karnın en tepe noktasına kasılmaları algılayan prob ("ağrı probu") yerleştirilir (resimde karnın üst kısmına bağlanmış şekilde görülmektedir). NST'de genellikle ağrı probu kullanılmaz.
Anne adayının eline üzerinde bir düğme olan bir çubuk verilir. Test esnasında bebek oynadığında bu düğmeye basması istenir. Yaklaşık 20 dakika boyunca cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Bu kağıda NST trasesi adı verilir.

Yorumlanması

Sağlıklı bir fetusun NST trasesinde çok tipik bulgular vardır: Kalp dakikada 120-160 arası atar. Kalp atışları dalgalanmalar gösterir. Değişkenlik adı verilen bu dalgalanma bebeğin sinir sisteminin sağlıklı olduğunun en önemli göstergelerinden biridir. Bunlara ek olarak sağlıklı fetusun vücut hareketleri esnasında kalp atımı hızlanır belli bir süre sonra yine normal hızına döner. Trasede bu esnada kalp atım hızında yükselmeler oluşur. Bu yükselmelere akselerasyon adı verilir. NST yorumlanmasında kalp atım hızı, değişkenliğin derecesi ve akselerasyonların büyüklüğü ve süresi (yükselmenin derecesi) temel alınır. 20 dakikalık inceleme sonucunda bazı kriterler yerine gelirse bebek sağlıklı demektir. Bu durumda reaktif (reaktif=uyarana cevap veren-burada uyaran bebeğin kendi hareketidir) NST'den bahsedilir. NST 20 dakika boyunca reaktif olmamışsa bebeğin uykuda olduğundan şüphelenilir. Bu durumda belli bir süre bebeğin uyanması beklenir . Bir süre sonra tekrar NST yapılır. Reaktiflik kriterleri yine oluşmamışsa nonreaktif NST'den bahsedilir.

Alttaki resimde reaktif olarak değerlendirilen bir NST trasesi görülmektedir. Oklar kalp atım hızındaki yükselmelere (akselerasyonlar) işaret etmektedir. Akselerasyonlar arasında kalan bölge ise ortalama kalp atım hızıdır ve bu trasede dakikada 145 civarındadır. Trasede kalp atım hızının dalgalanmaları (değişkenlik) gözlenmektedir.


NST reaktif çıktığında bebek çok yüksek bir ihtimalle iyi durumda demektir ve ileri incelemeye gerek kalmaz. Ancak burada hatırda tutulması gereken nokta NST incelemesinin kordon sarkması ya da ablatio placenta (plasentanın erken ayrılması) gibi ani ve beklenmedik şekilde gelişen olayları ve doğum sonrası gelişmesi muhtemel olumsuz durumları tahmin etmesinin mümkün olmadığıdır.

Test nonreaktif çıktığında ise yanlış olma olasılığı oldukça yüksek (%50'lere varır) bir testtir. Bu yüzden nonreaktif NST çıkması durumunda bebeğin hemen kötü durumda olduğuna karar vermek yerine ileri inceleme testlerinden biri uygulanarak yapılarak durum açıklığa kavuşturulmalıdır.

RESİMLERE buradan bakabilirsiniz :)

http://jinekoloji.net/nst.html
 
Son düzenleme:
Back