anne sütü saklama koşullarını soran bi arkadaş vardı, hem bizimde ihtiyacımız olur diye paylaşmak istedim ...
Anne Sütü Saklama Kosullari
anne Sütünü Saklama Koşulları
Yakın zamanda yapılan çalışmalarda, anne sütünün buzdolabı veya derin dondurucuda saklanması ile besin değerini kaybetmeden korunabildiği ortaya çıkmıştır.
Yapılan çalışmalar, anne sütünün bakteri üremesine dirençli olduğunu ve oda ısısında 10 saate kadar özelliklerinden bir şey kaybetmeden saklanabileceğini göstermektedir. anne sütü, kapağı iyice kapatılmış cam ya da plastik kapta saklanmalıdır.
Burada sözü edilen plastik, şeffaf sert plastik (polikarbonat) veya buğulu sert plastiktir (polipropilen). Derin dondurucu için hazırlanmış anne sütü saklama torbaları, pompaya adapte edilebilir.
Bunlar kilitli, önceden sterilize edilmiş, kalın ve özel torbalardır. Gereğinden fazla süt çözünmesini önlemek için depolanan sütün 60-120ml civarında olması uygundur. Süt, 8 günden önce kullanılacaksa, buzdolabında dondurulmadan bekletilebilir. anne sütü sağılmadan önce, eller iyice yıkanmalıdır.
Özellikle süt bankalarında sıklıkla kullanılan bir yöntem olan pastörizasyon ile antimikrobiyal özelliklerini kaybederler.
anne sütünün +4 derecede buzdolabında veya -20 derecede derin dondurucuda saklanması ile bakteriyel yükün azaldığı, sütün anti bakteriyel etkilerinin arttığı gösterilmiştir.
50-100cc sağılmış anne sütünü temiz bir kap veya süt saklama poşetine koyabilirsiniz. Donarken süt genişleyebileceğinden, tepeleme doldurmayınız. Tüm torbalara mutlaka tarih ve miktar yazınız. Sütü derin dondurucunun kapağına değil, en soğuk noktasına koyunuz.
Güvenli süt saklama koşulları:
* Odanın serin bir yerinde 6-8 saat
* Buzdolabının rafında 72 saat (3 gün)
* Buzdolabının buzluğunda 2 hafta-2 ay arası
* Derin dondurucuda 6 ay
Dondurulmuş anne sütünün eritilmesi ve ısıtılması
* Sakladığınız anne sütünü kesinlikle ocağın üstüne veya mikrodalga fırına koymayınız. Bu, sütün proteinini bozar ve sütün içinde oluşan sıcak noktalar bebeğinizin ağzını yakabilir.
* Süt poşetini bir kaba koyduğunuz ılık suyun içine ağzı dışarıda kalacak şekilde batırarak çözülmesini sağlayınız (benmari usulü) ve salladıktan sonra sıcaklığını kontrol ederek bebeğinize veriniz.
Unutmayın!
* Çözülmüş süt kullanılana kadar buzdolabında saklanmalıdır.
* 24 saat içinde kullanılmalıdır.
* Bebeğinizi besledikten sonra sütün arta kalanını atılmalıdır.
* Her zaman önce en eski tarihli süt kullanılmalıdır
slm
benimde sutum az kontrolumuz ve aşımız var benim oglum 22 haziran dogumlu...
benim oğluşum 4680 gr doğdu hastaneden 4400 ile taburcu oldu.bu arada sarılık geçirdi çok şükür ki hastaneye falan yatmadık.1 hafta sonra kontrole gittiğimizde 4350 gr dı.yani kilo kaybı vardı.sütüm az geliyordu.doktor emzirmeye devam ama mama takviyesi yapıcaz dedi.günde 5-6 kez 50 ml mama verdik.sütümü sağdım ilk başlarrda 30 ml anca geldi.1 aylık kontrolüne bugün gittik 5600 gr olmuş kilo alımı normal dedi.ama hala sütüm az ve mama takviyesine devam edicez miktarını artırarak ve sütüm 50 ml geliyor tabii yetmiyor.mama alıyor diye üzülüyorum ama en azından aç kalmıyor diye seviniyorum keşke sütüm artsada mamaya hiç gerek kalmasa
geçmişimi okuyorsunsıkıldım off hepinizi özledim, yaaa bebişi uyumayan yokmuuuu
slm kızlar!
göğüslerimin yarası kabus gibi oldu kanıyo sürekli ne zaman geçer Allah'ım yardım et...emzirme saati yaklaştıkça içimi bi korku sıkıntı kaplıyo şükür sütüm var ama emzirmenin tadına varamıyorum((
eşim o halimi görünce elektrikli pompa aldı medulanın en azından göğsümün yaraları geçene kadar bi süre sağıp da vermeyi düşünüyorum...ama bi yandan da korkuyorum acaba tekrar göğsümü alır mı oğluşum diye?kaşıkla vereceğim biberonla değil ama gene de aklıma takılıyo..ya da tam yaralar kapanıp emzirmeye başlayınca herşey sıfırdan başlar gene aynı süreci yaşar mıyım diye?sizin bu konuda yaşadıklarınızı ve fikirlerinizi merak ettim...bi yandan da diyorum zamanla geçeceğini sölüyo herkes bu kadar çabalıyorum biraz daha dişimi sıkayım ama hiç kapanacak gibi durmuyo yaralar sizinkiler ne zaman geçmişti cevaplarsanız sevinirim...kendimi çok yorgun hissediyorum artık...
bugün bebişim tam 2 haftalık olacak...çarşamba bi daha kontrolümüz var bakalım kilo almış mı acaba?umarım yeterince besleniyodur sütüm yetiyodur ya da yarıyodur desem daha doğru olur herhalde...ona göre doktoruna da soracağım bakalım...aranızda pompa kullananlar varsa ve fikir verirlerse çok sevinirim...
anladım canım peki ne marka kullandın hangisini tavsiye edersin?bi de dışarıdan bakıldığında belli oluyo mu kalkan taktığın?benim kayınpederim gelecek yakında ve kullanamayacağım şeyi boşuna almayayım diye soruyorum?evde o şekilde dolaşmak pek hoş olmaz sanırım:))))
bi de garvasten krem eczanelerde mi satılıyo ?
herkese merhaba öncelikle bende haziran annesiyim yarın bebegimin kırkı cıkıyor cok zor bi sürec gecirdim aslında hala da deva ediyor yasadıgım zorluklardan biri de gögusumun yara olmasaydı sol gögsumdeki yaram hala iyilesmedi neler denemedim kim ne dediyse yaptım aynı sıkıntıyı yasayan arkadaslara belki faydası olur diye yasadıklarımı yazmak istedimgögüsümun ucu benimde yoktu bastan ve bıanda 3. günü yara olmaya basladı gögüsümün ucu sanki parcalanmıs gibiydi acık yara gibi emzirirken aglıyordum ve bende tam memeyı tutacagı zaman da gögsumu cekiyordum korkudan yavrum okadar cok aglıyodu ki garmastan krem kullandım hiç faydasını görmedim ilk defa duyacagınız bisey belki ama zeytinyaglı kudret narı yaralara cok ıyı geliyo ondan aldık ondan surmeye basladım emzirmeden öncede siliyordum gögsumu o yaralarımı bayagı kapattı sag gogsüm tamamen ıyılestı ama hala onada her emzirmeden sonra tatlı badem yagı sürüyorum ama sol gögsumde hala yara var onada 2 gundur bepanthene suruyorum yara tamamen kapanmadı ama ınanılmaz rahatladı gögsum cok rahat emzirebiliyorumherkese tavsiye ederim ben faydasını gördum sizede iyi gelir ınsallah. bu arada bende elektrıklı pompa kullandım bastta ama o da cok acı verıcı bide bebegim emmeyi bırakırsa diye sıktım disimi kanasada aglaya aglaya emzirdim hatta kustugunda kan geliyodu dusunun okadar kotuydum.ben normal dogum yaptım dogumum cok zor oldu ama benim icin emzirmenin verdigi acı dogum acısından bile kotuydu Allah kimseye yasatmasın kızkardesim beni gördukten sonra dogurmaktan korktu bende 2. cocugu düsünmekten Allah herkein yadıcısı olsun
slm kızlar oglum 20 gunluk oldu
sorum şu acaba siz bebeklerinize neler giydiriyorsunuz
ben altan yarım kollu veya sıfır kollu cıtcıtlı bady giydiryorum üstünede penye tulum veya penye bady giydiriyroum acaba cokmu kalın oluyor havalarda sıcak bilemedim
canım bende fazla bişe giydirmiyorum benim kızda 35 günlük içine zıbın giydiriyorum üstüne çıtçıtlı badi okadar altında da ayaklı badisi oluyor zaten sıcak havalar uyurkende ince bi örtü örtüyorum
bende il iki hafta öyle giydirdim ama klima açık olmasına ragmen çocuk isilik oldu hep, şimdi tek kat giydiriyorum ince penye body altına ayaklı tulum ayakları üşümesin diye birde çorap ...slm kızlar oglum 20 gunluk oldu
sorum şu acaba siz bebeklerinize neler giydiriyorsunuz
ben altan yarım kollu veya sıfır kollu cıtcıtlı bady giydiryorum üstünede penye tulum veya penye bady giydiriyroum acaba cokmu kalın oluyor havalarda sıcak bilemedim
birde ben versem şu kiloları ne iyi olacak gitmedi duruyo hala göbüş bende azda olsa var, çatlaklarda çok kötü görünüyo kırmızı kırmızı valla eşim görsün istemiyorum o kadar kötü görünüyor karnımdaki kırmızı koca çatlaklar bacaklarımın baldır kısımlarında da var kolay kolayda geçmiyor sanırım bunlarya kızlar şimdi geçmişi okudum da çoğunluk mama takviiyesi yapıyor ben hiç gerek duymadım 3260 doğmuştu kızım 5 günlükken hala aynı kilodaydı dr sütün yaramış kilo kaybı olması gerekti ama kızın hala aynı kiloda dedi 30 günlükken aşıya gittik 4150 olmuş devam süte dedi sakın başka bişe verme dedi hicde sütüm gelsin diye özel bişe yemiyorum ne bulursam onu yiyorum ama çorba muhakkak içiyorum meyva yedikçede çogalıyor uyuyuncada özellikle geceleri rahat 3,5 saat uyuyor kendime nazar degdirmeyimde vede kilolarım da gitti 13 kilo almıştım hepsi gitti zaten çatlaklarda yoktu gören doğum yapmadınmı sen diyor göbek bile yok birde ben sezaryenle doğum yaptım darısı kilo veremeyenlere hadi herkeze iyi akşamlar
cnm ben sormuştum ilgin için çooook teşekkür ederim.bende sizinleyim artık hamileliğimde sadece okudum artık yazacağımdaaa :)