2010 Şubat Anneleri

Selam kızlar.

Ben kahvaltıyı yaparken öğleden sonra tatil olduğunu hatırlayıp koşa koşa sağlık ocağına gittim.
2. tetanozumu oldum. Şeker sonucumu aldım 130 çıkmış.
Şimdi biraz kestireyim yoruldum tam kendime gelemedim daha zaten. Belki site de düzelir o arada.

DOĞRUSUNU ÖĞRENELıM
Kendi gebeliğinizde size doktorunuz tarafından önerilenleri başka bir doktor (veya sağlık kuruluşu) tarafından takipedilen diğer anne adayı arkadaşlarınızla karşılaştırdığınızda veya büyüklerinizin söylediklerini duyduğunuzda şaşırmamak elde değil.
Bir doktor "ilacı yemekten önce al" diyor, diğeri aynı ilacı "yemekten 2 saat sonra al" diyor, bir doktor "vitamine gerek yok" derken, diğeri vitamin önerisinde bulunuyor. Flor takviyesi, kalsiyum takviyesi, balık yağı (tabletleri), çinko, demir+vitamin vs. Siz eksik ilaç mı alıyorsunuz? Veya gereksiz yere diğerlerinden daha mı fazla ilaç kullanıyorsunuz?

Bir doktor "ikili test" derken diğeri "üçlü test" diyor, biri "şeker tarama testine gerek yok" derken diğeri "mutlaka yapılmalı" diyor. Bir doktor mutlaka "detaylı ultrason" derken diğeri "gereksiz" diyor, bir doktor tetanoz aşısı yaptırıyor, diğeri önermiyor. Bir doktor ayda bir çağırıyor, diğeri iki haftada bir görmek istiyor. Bir doktor "kahve kesinlikle içilmeyecek" derken diğeri az miktarda çay ve kahveye izin veriyor. Bir doktor aldığınız kilolara çok büyük tepki gösterirken diğeri belki kilonuzu ölçmüyor bile.

Bir doktor "sizin durumunuzda sezaryan daha iyi" derken diğeri normal doğumu öneriyor, biri epidurali savunurken diğeri hiç önermiyor.

Yukarıdakilerin hangisi doğru?
Cevap: hepsi
Aslında daha doğrusu şu:
Yukarıdakilerden hangisi yanlış?
Cevap: hiçbiri

Tıpta kesin doğru olan çok az şey vardır ve hatta malesef bugün kesin denen şeyler yarın değişebilmektedir. Size önerilenleri başkalarıyla karşılaştırırken aşağıdaki noktaları mutlaka dikkate alın:

Her gebelik kendine özgüdür ve farklı yaklaşım gerektirir.
Her doktorun yetiştiği ekol (öğreti) farklıdır, ancak her ekolün aldığı sonuç aynıdır. Bilimde farklı öğretilerin olmadığı alanlar yalnızca matematik ve fizik gibi formüllere dayalı ve yorumlara açık olmayan bilim dallarıdır. Çoğu bilim dalında yorum farklılıkları ve bakış açıları sonucunda farklı ekoller gelişmiştir. Tıp bir pozitif bilim dalı olmasına karşın aynı sonuca çok farklı yollardan ulaşmak mümkündür.
Basında "sansayonlara" yol açan yeni tıbbi görüşler çoğunlukla yanlıştır.
Tıbbi yaklaşımlar her geçen yıl farklılaşmaktadır. Annenizin sizi doğurduğu dönemdeki bilgiler eskimiştir
Tıpta tartışmalı olan şeyler genelde çok basit şeylerdir. "Vitamin+demir mi yoksa yalnızca demir mi gerekli?" sorusu çok basit bir sorudur ve açıkçası her ikisi de uygundur.
bazı konular vardır ki tartışma götürmez: Bebek karnınızda yan duruyorsa veya plasenta doğum kanalını tıkamışsa bu bebeği normal doğumla doğurtacak bir tane bile doktor bulamazsınız. Ancak bebek ters duruyorsa (makat gelişi) ve ilk gebeliğinizse normal doğumu yaptırabilecek çok sayıda doktor bulabileceğiniz gibi daha fazla sayıda direkt sezaryan öneren doktor bulabilirsiniz.
Ne yapmalısınız?
ıç güdülerinizi kullanmalı, gerekli bilgileri edinmeli, doktorunuza bol bol soru sormalı ve ona güvenmelisiniz. Eğer doktorunuzun size önerdiği şeyi her zaman başka bir doktora onaylatıyorsanız veya doktora güvenmek yerine tıpla ilgisi olmayan kişilere inanıyorsanız bu sizin aşırı irdeleyici olduğunuzu göstermesi yanında doktorunuzla aranızdaki ilişkinin kopuk olduğunun net bir göstergesidir. Bu durum sizin mutsuz bir gebelik dönemi geçirmenize ve asabiyet belirtileri göstermenize önemli katkılarda bulunur.

voles sağol tatlım en azından sorun neymiş öğrendik Şeniz
ama bir an önce çözülsün yoksa hepimiz çatlayacağız alışmışız iyice :enbuyukkk:

aynen canım umarım fazla uzun sürmez... eksikliğini çok hissediyorum...

gözün aydın canım.... önemli bi sınavı vermişsin... artık doğumu beklemek kaldı şükür...

yaa kizlarrr benin bebisim 24 haftalik 3 günlük. hareket ettigini hissediyorum kendim ama disardan herhangi biri daha hissedemiyor. mesela hareket ettigi anda esim elini karnima koyar ama hissedemiyor. oysa ben bebisimin oynadigini hissediyorum! sizce normalmi bu? ilk bebegim ve ciinsiyeti kiz :)

voles sağol canım paylaşım için Şenizne kadar doğru bir yazı burda hepimiz birbirimizle paylaşıyoruz ne aşı ne ayrıntılı ne şeker taraması vs. hiçbirinin zamanı birbirini tutmuyor benimde kafam çok karışıyordu iyi oldu bunu öğrendiğimyerimseniben

ya delı olucam noldu bu sıteye yaaaaa
duygucum bu arada benım esımde cok nadır hıssedıyo elını koyunca oda cok guclu bı hareketse yokda oda hıssedemıyo...

normal şeker normal benim eşimde öyle bana sanki çok kuvvetli tepik atıyor yada dönüyor falan gibi geliyor eşime söylüyorum elini koyuyor hissedemiyor bende dışardan hareket ettiğini görmüyorum ama takmıyorum hiç dr gittiğimde hareketlerini görmesem kalp atışlarını duymasam ancak ozaman panik yaparım rahat ol canım :1hug:

sagol canim ya biraz ferahladim sanki... nebileyimm korktum biran icin!

Sağol Esracım hayırlısıyla doğumu bekliyoruz artık hep beraber inşallah. Paylaşımın için de teşekkürler canım.Şeniz

oh çok şükür bunlarıda atlattın burdan sonrası doğumu beklemek sanırım sositososito
birde ben şu cuma gününü hayırlısıyla bir atlatsam:Saruboceq: derin bir oh çekicem panikteyim valla

normal bunlar canım henüz kaç kiloki çok kuvvetli vurmasını bekliyoruz... hele bi 2,5-3 kilo olsunlarda o zaman vurmayı gör sen canım.:))))

sevindim canım... burda sürekli senin niye bu kilo benim değil bana bu hapı vermedi gibi konuşmalar yapıyoduk ya... yazıyı okuyunca hemen paylaşmak istedim...

Sağol Esracım hayırlısıyla doğumu bekliyoruz artık hep beraber inşallah. Paylaşımın için de teşekkürler canım.Şeniz

rica ederim canım... opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan

oh çok şükür bunlarıda atlattın burdan sonrası doğumu beklemek sanırım sosito sosito
birde ben şu cuma gününü hayırlısıyla bir atlatsam:Saruboceq: derin bir oh çekicem panikteyim valla

hayırlısıyla atlatırsın inşallah canım bu kadar stres yapma kendine... herşey yolunda gidiyo şükür niye bu ters gitsin ki... sıkma kendini... hayılısıyla kavuşucaz meleklerimize...

esra supersın walla canım elıne saglık opuyorumnanaktan

kıslar bişi sorcam akşam benim burnum bir kanamaya başladı yarım saat durduramadım normal mi acaba sizde de oluyor mu :uhm:

canım normal bı kac yerde okudum olabılıyomus... artan kan basıncındanmıs... bı donem bendede oluyodu sımdı gectı. ama ıcın rahat etmıyosa sen doktoruna sor yınede...

kızlar nasılsınız?
esracım tam bana göre bir paylaşım sağol canım..
kocamla bozuştuk ettik az önce çok fena küstüm ona

dr geçen hafta kan uyuşmazlığının bebeğin gelişimine zararı varmı diye test yaptırıp tekrarlayalım yine aynısı çıkarsa izmire göndercem dedi ya onun için oraya gitsem valla Allah korusun:Saruboceq: hemen bebeği almaya meraklı oluyorlar halam yeni doğum yaptı mesela 40 yaşında doğal olarak tarama testinde riski çok yüksek çıktı izmire gitti ordaki dr senin suyundan değil bebeğin kafasından veya herhangi biryerinden alınacak annede bebekte kendini bir süre toparlayamayacak falan demiş daha 4aylıkken eniştem falan istememiş Allahımıza bin şükür çok sağlıklı bir cimcime kızımız var insanı kokutuyorlar çok kızıyorumklava:klava:

canım normal bı kac yerde okudum olabılıyomus... artan kan basıncındanmıs... bı donem bendede oluyodu sımdı gectı. ama ıcın rahat etmıyosa sen doktoruna sor yınede...

sağol canım opuyorumnanaktansorayım ya nasıl olsa buraya gelmeden soracaklarını yaz gel unutma diyor
hem dünyanın parasını alıyorlar cevap versinler her merak ettiğimiz konuya ilk kez anne olcaz canım merak ediyoruz dimi ama :CüvCüv:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…