• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2010 Aralık-2011 Ocak Tüp Bebekle Anne Olacak Bayanlar Buraya :)

Kaan Salı gününden beri ara ara öksürüyor ve burnu tıkalıydı. Doktoru burnunu temizleme dediği için müdahale de edemiyordum.
Dün gece çok zor geçti. Kuzum ağlamıyor ama bir türlü derin uykuya geçemiyor. Bir yandan gaz, bir yandan rahat nefes alamama ve öksürükten saat başı uyandı. Kucağımda uyuya kaldı ama yatağa koyar koymaz uyandı. Ben de o da perişan olduk.
Bu sabah için Yeditepe Ünv. Hastanesinden randevu almıştım. Doktorumuz 34 yaşında güleryüzlü bir adam. Kaan'ı muayene etti, ciğerlerini dinledi. Bizim geçirdiğimiz basit bir nezle bebeklerde daha ciddi geçiyormuş ve zatürreye kadar gidebilirmiş. Kaan'ın ciğerleri temiz ama emin olmak için röntgen çekildi. Burnu açılsın diye acilde maskeyle buhar verdiler. Sümüğünden örnek aldılar.
Sonuç: RSV virüsü. Solunum yolu enfeksiyonuna yol açıyor. Salgın varmış zaten. Aşı için sağlık ocağına gittiğimizde kaptı bence. Orada bir sürü hasta çocuk vardı. Kalabalık ortamlardan kaçınmak lazımmış. Kaan'da başlangıç aşamasında. Çok sıkı takip edeceğiz. Nefes alması güçleşirse hemen hastaneye gelin dediler. Doktor şurup verdi. Burnunu temizlemem için de deniz suyu ve otri burun aspiratörü.
Benim de dün gece boğazım acımaya başladı. Kaan'la birlikte bende üşüttüm muhtemelen :(
Kızlar aman dikkat :nazar:
pelinim geçmiş olsun konuştuk seninle Linada öyleydi bu ne ya herkes hasta allah en kısa zamanda sağlık versin kış bebeği zormuş
Pelincim cok gecmis olsun, asi olmaya giderken benim de en buyuk korkumdu bu. Allahtan bilinclisin ki hemen farkedip doktora giderek erkenden onlemini almissin. Ben de asi ates yapacak diye gozunun icine bakiyorum. Ates olmadi henuz ama biraz mizmiz. Huzura erip de uykuya dalamiyor. Kayinvalidemle kavga ediyordum neredeyse, kocamla da limoni olduk bu cocugu kalabaliga cikarma konusunda. Kadin mevlud diye agzimdan girip burnumdan cikmaya calisiyordu, kestirip attim ben istemiyorum, olmayacak diye. Simdi de her hafta sonu koye cagiriyor, efendim kapida arabaya binip kapida arabamizdan inecekmisiz, herkes oglani merak ediyormus gormek istiyormus, ben gidecekmisim o da herkesi cagiracakmis herkes bir seferde gorup rahata erecekmis. Ben de zaten sorun o ya, 2 aylik bebegi kis zamani kalabaliga sokmak istemiyorum dedim. Gene kabahatli oldum.
canikom söledim yağ koy mamasına totoşunu yağ ile ov en kötü popo deliğine derece ucu ile ateş ölçer gibi yağ sür benim iki doktorumda komşumuzun doktoruda bunu önerdi ve ben faydasını gördüm

merhaba güzel anneler...

Lina ve Kaan a çok geçmiş olsun Allah şifa versin inşallah bebişlerimize , Emek de aşı olmuş geçmiş olsun :69:
Fundacım ameliyatı ertelem iyi olmuş bebiş de toparlanır iyice daha iyi olur inşallah
Elvinnaz amelyatın başarılı geçmiştir umarım tez zamanda şifa bulursun canım
subuo canım hepimiz yaşadık aynı şeyleri, kalbini ferah tut inşallah bu sefer sağlıkla kavuş meleğine :)
deniz1979 canım ben marifetli diye bir ip var ondan battaniye ördük, arkasına beyaz kumaş diktim onu kullaniyorum, ipi tüğü yok ve çok sıcak tutuyor.silikon türü şeyler aşırı terletiyor tavsiye etmem

Salih Deniz de yarın 8 haftalık oluyor doktorumuza gidiyoruz kontrole, bakalım ne kadar büyümüşüz :69:

Tüm bebişleri ve annelerini öpüyorum, sağlıkla kalın:71:
Salih Deniz 2 aylık oldu demek topiğimizin toroman bebeği maaşallah ona bakalım kaç kilo oldu

Selam kizlar, keyfimiz kacik biraz. Surekli agliyor Emek. Ilk defa kabiz oldu, Carsamba aksamindan beri kaka yapmiyor. Dun fazla zorlamamisti ama bugun sabahtan beri surekli agliyor. Uyuyamadi bu yuzden de. Carsamba sabah asi olmustu, ondan dolayi mi oldu bilemiyorum. Birsey icirmekten ya da poposunu uyarmaktan filan korkuyorum. 3 gune kadar normal diyorlar ama cocuk yapmak istedigi halde yapamiyor. Ne yapacagimi sasirdim. Bir bilginiz var mi kizlar?...
sen dediğimi yap bak fayda görüceksin

çarşamba günü amaliyat oluyorum bir gece yatacam hastanede yavrularımdan ayrı bir gece yıl gibi gelicek
özel odada kalıcam istersem bebeklerimi de hastaneye getirebilirz ama ben korkuyorum mikrop kapmalarından bi sürü salgın var ne hadar temiz olsada hastane sonuçta
dayanacaz bir gece çocukalrım beni koklamadan uyumuyorlar bende onları artık zor bir gece olucak
mervecim fundacım geçmiş olsun
rabbim şifa versin yavrularınıza

Arkadaşlar iki sorum olacaktı sizlre soru 1: Bebek kıyafetlerini kaç derecede yıkayalım? 95 diyor bir yerde fazla geldi bana sizce? 2. Hastane çantasına konacak biberon, göğüs kalkanı gibi şeyleri steril edip öyle koyuyuruz değil mi? Ama o zaman bunları çantaya en son mu ekleyelim? Hepinize şimdiden teşekkürler iyi haftasonları

95 derecede o kıyafetlerin hışırı çıkar
ben 40 derecede yıkıyorum narin yazıyo makinemde ztn çok sık ykanıyo sonrada mutlaka ütülüyorum

Arkadaşlar iki sorum olacaktı sizlre soru 1: Bebek kıyafetlerini kaç derecede yıkayalım? 95 diyor bir yerde fazla geldi bana sizce? 2. Hastane çantasına konacak biberon, göğüs kalkanı gibi şeyleri steril edip öyle koyuyuruz değil mi? Ama o zaman bunları çantaya en son mu ekleyelim? Hepinize şimdiden teşekkürler iyi haftasonları

evet steril et ama hastanede de steril makinesine koyuyolar benim doğum yaptığım hstne öleydi

Denizcim; ben 40 derece de yıkayıp, mutlaka ütülüyorum...Lekeli olanları deterjanlı suda bekletip yıkıyorum... Tabi şimdi sende leke falan yoktur:)))))))) Bebiş gelince kaka lekeleri ile nasıl baş edeceğim diye kara kara düşüneceksin:D:D:D Şimdiden aklının bir köşesinde kalsın... En iyi leke çıkaran deterjandan su hazırla, bebişin üzerinden çıkardığın lekelileri bu suya at... Sonra da yıkayacağın zaman durulama yap, sonra bebeişin deterjanı ile yıkamaya koyul:)))))) Mutlaka ütülerim diyorsan çamaşırları çok yüksek ısıda yıkamana gerek yok...

quality çok teşekkür ederim canmm, hazır yardıma bu kadar hazır arkadaşlar bulmuşken bir de şunu sorayım emzirmeye hazırlık amaçlı krem kullandınız mı doğmadan önce, kullandıysanız ne zaman başladınız. Şu göğüs kelebekleriyle mi emzirsem en baştan da hiç yara bereyle uğraşmasam? Ne dersiniz? Buhar makinesi aldım soğuk ama doktorlarınız ne diyor? Her yönüyle harika diyebileceğiniz bir çocuk doktoru önerir misiniz? ooo sor sor bitiremedim herşey kafama takılıyor izne de çıkınca tam sardım valla:59:

quality çok teşekkür ederim canmm, hazır yardıma bu kadar hazır arkadaşlar bulmuşken bir de şunu sorayım emzirmeye hazırlık amaçlı krem kullandınız mı doğmadan önce, kullandıysanız ne zaman başladınız. Şu göğüs kelebekleriyle mi emzirsem en baştan da hiç yara bereyle uğraşmasam? Ne dersiniz? Buhar makinesi aldım soğuk ama doktorlarınız ne diyor? Her yönüyle harika diyebileceğiniz bir çocuk doktoru önerir misiniz? ooo sor sor bitiremedim herşey kafama takılıyor izne de çıkınca tam sardım valla:59:

Denizcim, ben emzirmeye hazirlik olarak krem kullanmadim ama gogus uclarini uyarmak dogru olmaz dedikleri icin. Sezaryen olacaksa kararlastirdiginiz gune birkac gun kala baslayabilirsin ama. Ben o gogus ucuna takilan silikonlardan kullaniyorum ama ilk basta onsuz denedim ve cok zorlandim,. Yaradan cok cocugun gogus ucunu tutamamasi zorladi. Hatta emmeyecek artik diye mamaya sarildigim cok oldu. sutum de azdi, az kalsin hic kalmayacakti ki o silikonlari kullanmaya basladim. Bence al bulunsun, yara olmazsa kullanmazsin. Buhar makinasini hic dusunmedim, bizim evin tuhaf bir yalitimi var, ev icinde yasamaktan kaynakli buhari bile tahliye edemiyorum.

Ah her yonuyle harika bir doktor bulsam da gidebilsem. Ben de tam anlamiyla gonlume gore bir doktor bulamadim:((

Bilgeeemmm Emek nasıl olduuuu???

Fundacim, iyiyiz simdi. Cumartesi aksam tam 3 gun olacakti kabizligi. Ben de pazar gunu doktor aramayalim diye cumartesi aksam ustu doktora goturdum. Doktor pek ciddiye almamakla birlikte siz bu aksam bir fitil koyun dedi. Fitilden 2 saat sonra yapti kusum kakasini:)) Zaten fazlaca bir sikintisi yoktu. Cumartesiden sonra gene kaka yapmamisti. Bu aksam gene 3 gun olacakti ki az once gene yapmis. Anlasilana gore cocuk kabiz degil de seyrek kaka yapacak ve bunu rutine cevirecek. Bugun fitil koymamakla iyi etmisim diyorum.

Bu arada pazar gununden beri bir babaanne furyasi atlattik. Allahim ne zor insan, ne yorucu. Sut sagmayaymisim, cocuga taze taze vereymisim, hemen fitil vereymisim, ayagina patik giydireymisim. Cocugu kucagindan indirmemeler, daha emzirirken yeter ver artik kucagima ben yarin gidicem zaten demeler, cocugu bagira cagira kucakta calkalaya calkalaya guya uyutmaya calismalar, anneme babama cocuk bizim cocugumuz siz gecici olarak bakiyorsunuz imalari... Yurt disina gidiyoruz diye uzuluyordum, vallahi ilk defa sevinir oldum. Hic degilse 6 ayda bir yasayacagim bu eziyeti...

Fundacim, iyiyiz simdi. Cumartesi aksam tam 3 gun olacakti kabizligi. Ben de pazar gunu doktor aramayalim diye cumartesi aksam ustu doktora goturdum. Doktor pek ciddiye almamakla birlikte siz bu aksam bir fitil koyun dedi. Fitilden 2 saat sonra yapti kusum kakasini:)) Zaten fazlaca bir sikintisi yoktu. Cumartesiden sonra gene kaka yapmamisti. Bu aksam gene 3 gun olacakti ki az once gene yapmis. Anlasilana gore cocuk kabiz degil de seyrek kaka yapacak ve bunu rutine cevirecek. Bugun fitil koymamakla iyi etmisim diyorum.

Bu arada pazar gununden beri bir babaanne furyasi atlattik. Allahim ne zor insan, ne yorucu. Sut sagmayaymisim, cocuga taze taze vereymisim, hemen fitil vereymisim, ayagina patik giydireymisim. Cocugu kucagindan indirmemeler, daha emzirirken yeter ver artik kucagima ben yarin gidicem zaten demeler, cocugu bagira cagira kucakta calkalaya calkalaya guya uyutmaya calismalar, anneme babama cocuk bizim cocugumuz siz gecici olarak bakiyorsunuz imalari... Yurt disina gidiyoruz diye uzuluyordum, vallahi ilk defa sevinir oldum. Hic degilse 6 ayda bir yasayacagim bu eziyeti...

Hakikaten kabus gibiiiii:)))) Bıraksınlar bebeklerimizi bildiğimiz gibi büyütelim yahu... Onlar doğurmuş, büyütmüş, sıralarını savmışlar.. Neden almaz o kafaları bunu ben de bunu anlamam... Dert etme kendine ve duymaa diyecem ama ne mümkün kii:DDD

Denizcim, ben emzirmeye hazirlik olarak krem kullanmadim ama gogus uclarini uyarmak dogru olmaz dedikleri icin. Sezaryen olacaksa kararlastirdiginiz gune birkac gun kala baslayabilirsin ama. Ben o gogus ucuna takilan silikonlardan kullaniyorum ama ilk basta onsuz denedim ve cok zorlandim,. Yaradan cok cocugun gogus ucunu tutamamasi zorladi. Hatta emmeyecek artik diye mamaya sarildigim cok oldu. sutum de azdi, az kalsin hic kalmayacakti ki o silikonlari kullanmaya basladim. Bence al bulunsun, yara olmazsa kullanmazsin. Buhar makinasini hic dusunmedim, bizim evin tuhaf bir yalitimi var, ev icinde yasamaktan kaynakli buhari bile tahliye edemiyorum.

Ah her yonuyle harika bir doktor bulsam da gidebilsem. Ben de tam anlamiyla gonlume gore bir doktor bulamadim:((

Canım çok çok teşekkür ederim...

yarın sabah 9 gibi amaliyata giriyorum safra kesemi alıcaklar korku değilde endişeliyim sankii
çocuklarımda ayrı birgece bir gündüz geçiricem :(((

yarın sabah 9 gibi amaliyata giriyorum safra kesemi alıcaklar korku değilde endişeliyim sankii
çocuklarımda ayrı birgece bir gündüz geçiricem :(((

canim Allah yardimcin olsun her sey su gb aksin cok kolay ve basarili gecsin ameliyatin Insallah. bu ameliyatta bir nevi yavrularin icin, iyi olasinki daha cok ilgilenesin onlarla.

Herkese merhabalar..

Cok habersiz biraktim sizleri cok uzgunum.. Umarim herkesin keyfi yerindedir. Hep aklimdasiniz herkes tek tek ama bakamadim hic foruma. Hem saat farki hem Ela nin gece uyumamasi bizi epey yordu bu aralar. Surekli memede yasamak istiyor hanfendi... Bu arada da tr ye gelme hazirliklari basladi.. Bilet bakma, annemle beraber donmeyi ayarlama, esin is seyahatlari, kizin asi takvimi vs vs kafam karisti iyice..

Arkadaslar size sorum var.. Tr deki asilarda civa var mi biliyor musunuz? Burdakilerinde yok ama tr dekilerde durum ne bilmiyorum. Ona gore seyahati ayarlayacagim. 4 ve6. Ay asilarini Ela tr de olabilir. Size aslinda cok sorularim var bezler, mamalar vs hakkinda ama oncelik asilarda..

Bu arada ben hala toparlanmaya calisiyorum.. Normal dogumda hizli toparlaniliyor falan hikaye bence.. Birde dogumda bacak sinirim zedelemis onu duzeltmeye calisiyoruz..fizik tedavi vs ile.. Neyse cok sukur ela m iyi saglikli..

Sabah geri onup okumaya calisagim neler yapmissiniz...

Herkesi cok optuk

selam kızlar peydir giremiyordum.eflin tüm vaktimi alıyor.geçenlerde bahsetmiştimya alışveriş merkezini gezdik diye.2 gün sonrasında eflinin sağ gözü yaşarmaya ve çapaklanmaya başladı dr.unu aradım yeşilimsi akıntı olursa damla verdi. akıntı başlayınca damla kullanmaya başladık.aynı gece burun akıntısı başladı.ama öksürük yoktu allahtan. peditus verdi dr. ateşi hiç çıkmadı 5 gün kullandık. şua nda gözünde devam ediyor akıntısı arada burnu yine tıkanıyor nefes alamıyor gibi oluyor ağzındanda almayı akıl edemiyorki ağlıyor:) yarın 2.ay muayenemiz var.aşılarımız yapılacak. eflin geceleri uyanık kalıp gündüz uyuyordu gaz sancıları nedeniyle böyle bir düzene alışmıştı kendi kendine. gece gündüz kavramı karışmış. şimdi 5 gündür gündüzleri uyutmayıp 2 saatte bir uyandırıp oynatıp oyalayıp besleyip uyutuyoruz. geceleri uyuyor 2 kere uyanıyor ama eskisi gibi değil.bu seferde gündüz hiç uyumuyor akşam saat 6-7 gibi artık iyice asabileşiyor uykusuzluktan. bakalım nasıl değiştiricez düzenini. uykusundan uyandırmakta ayrı bir vicdan azabı oluyor. ama uyandırmazsam sabah 9 dan öğlen 2 sonra emip 3 ten 6 ya kadar tekrar uyuyor sonrada gece sabah 6 ya kadar ayaktayız. gülücükler oyunlar gündüz sanıyorya:) allahtan gaz sorunumuz aaldı.en önemli etken hareket etmesi. ne kadar ben jimlastik yaptırdıysamda kendi hareketlenmeye başlayınca geçtmeye başladı.eflin çok hareketli hiç kucakta durmak istemiyor. birde gaz ilaçlarını kestik sadece zinco damla veriyorum günde 3kere 3 damla. bitkisel. kakasını çok rahat yapıyor verdiğimden beri günde 2 veya 3 kere bol miktarda. 1-2 haftaya onuda kesmeyi düşünüyorum. rezene denedim ama daha kötü oldu eflin,gerçi rezene çayı banada gaz yapıp rahatsızlık verir genelde. bilge ve pelin size sorum var 5li karma aşımı yapıldı bebişlerinize? aşı sonrası bir huzursuzluk oldumu? verem aşısınıda aynı gün mü yaptırdıınız?

Slm kızlar hepinize merhaba

Denizciğim sen biberon vs siteril et kıyafetleri 30-40ta yıka ve ütüle ki haşat olmaın ayrıca o 95 te yıka diyenlerin aklına şaşayım kıyafetleri üzerinde dayanabilecekleri ısı derecesi yazıyor daha fazla ısı ile yıkamak hijyen demek değil unutmayalım ki aşırı soğuk ve aşırı sıcak olmamalı..bu buhar makinesi konusunda pek ii şeyler duymadım benim doktorum çok karşı faranjit leranjit gibi şeyler yapıyor bebek uyurken üzerine çiğ düşmüş gibi yapar kaloriferin üzerine su dolu bi kap yeter kuşum en kötü ihtimal serum fizyolojik ile bebeğinin burnunu nemlendirirsin...

ben istanbulda avrupa yakasında oturuyorum Doktorum Prof. Hayri Bozkurt Toksoy tavsiye ederim süper bi adam..

Elvinnazcığım inşallah iyi olursun Allah acil şifalar versin en kısa zamanda toparlanırsın inşallah

Fundam sen nasıl oldun bakalım

Esra bu eflin yaman çıktı walla. çocuğun gecesi gündüzüne karışmış sen mümkn olduğunca gece ışık yakma ve karanlık olsun bu bile öneliymiş

Patlyciğim hiçbir fikrim yok walla
bilgeciğime sordum bişiler paylaştı onu okuyorum

Bu arada biz yalovadayız Lina'nın odası ile ilgileniyorum dikiş işlerim anca bitti odasını süsledim yerleştirdim en kısa zamanda resimler gelecek

Linam ii sayılır arada uykuya dalamama koması geöiriyor emiyor mama yiyor kusuyor uykuya dalamıyor derken bir sonraki beslenme zamanı geliyor cin cin ayakta arada gaz sancısı girdiği için çocuğum bi derin uykuya dalamıyor gazı çıkıyor ama çıkarana kadar yüzünün aldığı şekilleri bir görseniz yazık yani..böle böle derken 2 aylık olmak üzereyiz allahın izni ile bakalım 3 aylıktan sonra geçiyor diyorlar göreceğiz

Herkese merhabalar..

Cok habersiz biraktim sizleri cok uzgunum.. Umarim herkesin keyfi yerindedir. Hep aklimdasiniz herkes tek tek ama bakamadim hic foruma. Hem saat farki hem Ela nin gece uyumamasi bizi epey yordu bu aralar. Surekli memede yasamak istiyor hanfendi... Bu arada da tr ye gelme hazirliklari basladi.. Bilet bakma, annemle beraber donmeyi ayarlama, esin is seyahatlari, kizin asi takvimi vs vs kafam karisti iyice..

Arkadaslar size sorum var.. Tr deki asilarda civa var mi biliyor musunuz? Burdakilerinde yok ama tr dekilerde durum ne bilmiyorum. Ona gore seyahati ayarlayacagim. 4 ve6. Ay asilarini Ela tr de olabilir. Size aslinda cok sorularim var bezler, mamalar vs hakkinda ama oncelik asilarda..

Bu arada ben hala toparlanmaya calisiyorum.. Normal dogumda hizli toparlaniliyor falan hikaye bence.. Birde dogumda bacak sinirim zedelemis onu duzeltmeye calisiyoruz..fizik tedavi vs ile.. Neyse cok sukur ela m iyi saglikli..

Sabah geri onup okumaya calisagim neler yapmissiniz...

Herkesi cok optuk

Patlycigim, kizinin da senin de iyi olmaniza cok sevindim. Seninle benzer bir surec icerisindeyiz demek ki, biz de gorunuse gore 6. ayimiz civarinda Fas'a yerlesecek gibi gorunuyoruz; bu asi konusu beni de ilgilendiriyor. Simdi sen sorunca bizdeki civa durumuna baktim ve soyle bir kaynak buldum.

Aşı Çalışma Grubu - Tiyomersal içeren aşılar

Buna gore Turkiye'de tiyomersal denen civa turevi bir madde koruyucu olarak kullaniliyor.

Amerika'da civa iceren asilarin kullanilmamasi ile ilgili olarak baska bir sayfada asagidaki parcayi buldum, linki buraya kopyalamak site acisindan sorun olabilir diye metnin bir kismini kopyaliyorum, bu yaziya gore amerika'da tiyomersal icerikli asilarin kaldirilmasinin nedeni olarak kamu oyundaki endisenin yukselmesi yuzunden asilama oraninin dusmesi korkusu anlatiliyor. Yine de devamlilik acisindan asilari ABD'de tamamlamanin yoluna bakmak fena fikir degil.

Aşı ihmale gelmez

Son günlerde basında yer alan aşılar hakkındaki bazı haberler anne babaları endişelendiriyor. Aşılarda bulunan Thiomersal adlı maddenin otizmle ilişkisi olduğu iddia ediliyor. Ancak yazılanlar sizi korkutmasın! Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları ve uzman görüşleri bir ortak noktada buluşuyor: “Bebek ölümlerini azaltan, bulaşıcı hastalıklara karşı etkin ve ucuz koruma sağlayan aşılardan vazgeçmek mümkün değildir.”

Thiomersal adlı maddeyi son zamanlarda sıkça duyar olduk. Aşının öneminin bilincinde olan binlerce aileyi ürküten bir iddia ortaya atıldı: Bu madde otizme sebep oluyor… Bu nedenle birçok ülkede aşılardan bu madde kaldırıldı. Peki bu iddia ne derece doğru? Aşılar bebekleri birçok hastalıktan koruyor. Ya bu iddialardan korkan aileler aşı yaptırmayı ihmal ederse ne olacak? Ortada gerçekten çok hassas bir konu var. Uzmanlar aşının öneminin tartışmasız olduğunu belirtiyor. International Etiler Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Yılmazbaş “thiomersal nedir?” sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Thiomersal, %49’u etilmerküri olan, aşılarda, göz damlalarında ve bazı kontakt lens solüsyonlarında bulunan, bakteri çoğalmasını önleyen bir civa bileşiğidir. Etilmerküri vücuttan 7-10 gün içerisinde atılır. Oysa toxik olan metilmerküridir ve vücuttan atılımı 50 gündür.”

Otizm ve Civa Zehirlenmesi

Sağlık Bakalığı’nın aşılama takvimindeki Hepatit-B, Difteri-Boğmaca-Tetanoz, Difteri-Tetanoz, Erişkin Difteri- Tetanoz aşıları Thiomersal içeriyor. Peki bu maddenin otizme neden olabileceği iddiası nereden kaynaklanıyor? Aşıların otizm belirtilerine sebep olduğu iddiası kronik civa zehirlenmesi ile otizmin klinik belirtilerinin birbirine benzemesi nedeniyle ortaya atılan teorik riskten ibaret. Dr. Yılmazbaş konuyla ilgili şunları söylüyor: “Civanın toxik olduğu en düşük doz 275 mcg’ dır. Ancak bir çocuk 6 yaşına kadar toplam 162,5 mcg civa almaktadır ve bu toxik dozun çok altındadır.”

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı Ne Diyor?

Yurt dışında aşılardan bu madde neden kaldırılmış? Dr. Yılmazbaş soruyu şöyle yanıtlıyor: “Amerika Birleşik Devletleri 2001 yılından beri civa içeren aşıları uygulamadan kaldırmıştır. Bu uygulamayı yaparken otizmle civa içeren aşılar arasında bir ilişki bulunmadığını, aşıların içinde bulunan civa dozunun toxik olmadığını belirtmiştir. Ancak bu söylentilerin ülkede aşılama oranını düşüreceği endişesiyle bu uygulamaya gidildiği belirtilmiştir.” Dünya Sağlık Örgütü’nün de 2004 yılında oluşan konsensusunda da civa içeren aşılarla genişletilmiş bağışıklama programına devam edilmesi öneriliyor. Amerikan Pediatri Akademisi de aşıların içinde koruyucu amaçla kullanılan civanın sağlığa zarar vermeyeceği ve bu aşıların kullanımına devam edilmesi gerektiği belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı da resmi sitesinde şu açıklamayı yapıyor: “Kronik civa zehirlenmesi ile otizmin klinik belirtilerinin birbirine benzemesi nedenyle ortaya atılan teorik risk daha sonra reddedilmiş ve böyle bir ilişkinin olmadığı gösterilmiştir. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki aşı karşıtı grupların Thiomersal içeren aşıların kullanımı ile Otizm başta olmak üzere bir takım kronik hastalıkların arttığı iddiaları üzerine bu ilişkiyi araştıran birçok bilimsel inceleme yapılmıştır. Bu incelemeler sonucunda Thiomersal ile otizm arasında herhangi bir ilişki saptanamamıştır. Dünya Sağlık Örgütü Aşı Güvenliği Genel Komitesinin (GACVS) yaptığı ayrıntılı araştırmalar ışığında; Avrupa İlaç Ajansı (EMEA) Patentli Tıbbi ürünler Kurulu’nun (CPMP) Mart 2004’teki çalışmasında da Thiomersal içeren aşılarla yapılan bağışıklama ile özel nörolojik gelişim bozuklukları arasında bir ilişki olmadığı saptanmıştır. ABD’de aşılarda kullanılan Thiomersal içeriğinin azaltılması yönünde kararlar olmakla birlikte, halen grip aşıları başta olmak üzere bir çok aşı ve ilaçta bu maddenin koruyucu olarak kullanılmasına devam edilmektedir. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ülkelerin çoğunda aşılarda koruyucu olarak Thiomersal kullanımı devam etmektedir. Aşı yapılmaması durumu, yılda yüz binin üzerinde bebeğimizin ve çocuğumuzun kaybına neden olacağından konu ele alınırken çok daha hassas yaklaşılmalıdır.”

Daha ayrıntılı bilgi için tıklayın!

Thiomersal içermeyen aşılar da var

Önemli kuruluşların bu açıklamalarına karşın içinizde yine de şüphe olursa aşı yaptırmamak çözüm yolu değil. Aksine çok ama çok yanlış bir karar Dr Nilfer Toprak - ocuk Sal ve Geliimi Kiisel Web Sitesi sitesinde Dr. Nilüfer Toprakçı şüpheci ailelere şu öneride bulunuyor: “Aşılar sayesinde, bebek ve çocuklarımızı çok tehlikeli bazı hastalıklardan korumak mümkün oluyor. Aşılar sayesinde, eskiden ölümcül kabul edilen bazı hastalıkları artık görmüyoruz. Bu nedenle önerimiz elbette aşıdan vazgeçmemek, ancak doktorunuzla görüşüp aşının cıva içermeyen alternatiflerini- ki ülkemizde her tür aşının cıva içermeyen türleri bulunuyor – tercih etmektir.”

Back