2009 Şubat Anneleri

SENİN ADIN NEDEN ÇINAR?

"Çınar" ağacını bilirsiniz. Hani tarihimizle bütünleşen, bazen bir iz bazen bir işaret, bir mühür gibi simgeleşen ağaç...

Canlılar içerisinde mesela at, köpek insan ile iç içe olabiliyor. Dost gülümsemelerini sezebiliyorlar. Sahibini tanıyor vefa gösterebiliyorlar.

Nebatat içerisinde (ki bunlarda aslen canlıdırlar) çiçeklerle, ağaçlarla dostluk kuran, onlarla sohbet eden nazik canlar vardır.

Yunus Emre'nin Bülbül'ü ve Sarı Çiçeği aslında anlatmaya çalışacağımız; (ruh bahçemizdeki sevgi tomurcukları ile) tabiata hayranlıkla bakışı ve bu bakıştaki canlılığı görmekten başka birşey değildir.

"Çınar" denince ilk aklıma gelen "Osmanlı" oluyor. Koskoca bir devlet ile bütünleşmiş özdeşleşmiş bir ağacın özellikleri ne ki "Osmanlı Çınarı" denmiş. Yeryüzünde bu kadar ağaç varken 700 yıllık Osmanlı'nın yanına konmağa, kıymete, seçilmişliğe hak kazanmasının hikmeti nedir?

Ben inanıyorum ki Osmanlı hak ve adaleti, sevgi ve müsamahayı, iman ve ihlası... medeniyet kasnağına öyle güzel işledi ki bu aksiyona dağlar da, ağaçlar da, gökler de şahit olup imza attılar. Siz hala bir medeniyetin gerisinden bakıp izini göremiyor musunuz?

Çınar ağacı, diğer ağaçlardan daha yükseklere çıkmak ister. Bunun için, ulu çınar, Yüksek Çınar'dır. Başını göklere değdirme sevdasını taşır. Sabırlıdır öyle hemen pes etmez. "Burnundan kıl aldırmaz" cinsinden değildir. Sebat edip köküne, özüne yaslanır. Nereden geldiğini unutmaz.

"Göklerde ve yerde bulunan her şey Allah'ı tesbih etmiştir..." (Cum'a: 1) ayet–i kerimesiyle kendini yaratanı bilir ve zikreder.

Çınar sadece göklere doğru yükselmeyi ince bir çubuk olup yıkılmayı asla bilmez o enlemesine de gelişir. Bazen bir, bazen iki ve bazen üç kişi kollarını açarak ancak kucaklayıverir.

Öyle mükemmel bir asaleti, ihtişamı, güzelliği vardır ki ağaçların kralı gibi heybetle durur…
Kökler... Ah kökler...

Çınar'ı gidin köklerinden tanıyın. Gün gelir asırlar geçer. Çınar'ın köklerini artık toprak gizleyemez. Tutamaz. Hele yamaçlarda dikili çınarın kökleri ısrarla boyunlarını uzatır "bakın bize bu çınarı asırlarca biz besledik. Sakın fazileti ondan ve hep kendinizden bilmeyin" derler.

Çınar ağacının dalları da neredeyse bir ağaç gövdesi kadar gelişir. Dalların filizleri sanki bir resim çizerler. Yahut bir bayramın, bir zaferin, bir yavrunun doğuşunu kutlarcasına çubuk çubuk, mahyalar gibi, o milletin coşkusunu yazmak isterler.

Yakından baktınız mı koca çınar ağacına. Kabukları dökülür. Merak edip alırsınız. O kadar naziktir ki. Zarif ve yumuşaktır. Belki gövdenin kabuklarının külüdür. Belki de ipeği. Bu yücelikte böylesine mutevazı olmak çınara yakışır. Ama yeri geldi mi dallarında dünyanın yuvarlığını temsil eden sert ve tüylü meyveleri ile kaşlarını çatmasını bilir. Bunu da insanlık duygularını yitirenlere yapar.

Beş parmağı andıran yaprakları avuçları temsil ediyor. Kalem tutan, duaya kalkan elleri... Düşmanın, harim–i ismetine (namus ve iffetine), bağımsızlık ve imanına uzanan bileğini tutmak, hürriyet ve adaleti korumak için kalkan ellerin parmaklarıyla bir kara sevda gibi bütünleşmiş.

Ah keşke meyveleri de yenseydi?

Böyle demeyin. Herşey çınar da olsaydı diğer ağaçlar ne olacaktı. Çınarı varın çınar gibi görün. Onu olduğu gibi kabul edin.

Çınar ağacı enli ve yüksek olduğu için gölgesi de geniş ve uzundur. Osmanlı bir şemsiye gibi gittiği her yere yürüdüğü yollara çınar ağacını dikmiş.

Çınarın ömrü de uzundur. Kolay kolay yıkılıp çürümez. Güçlü olduğu için sineklerin, kurtların, solucanların saldırısından korkmaz. Onlar bile sonunda gelip ayak izindeki tozlarından yalanmak isterler.

Öyle çınarlar vardır ki tam yıkıldı eskidi bitti denildiğinde yeni bir filiz verir ve aslını devam ettirir.

Çınarların en önemli özelliklerinden biri de göğsünü kuşlara yuva olarak açar. Hangi çınar ağacına baksanız içi oyulmuş, etrafı sırma gibi çizilmiş, şekil şekil, desen desen yuvalar görürsünüz. Bir ana gibi bir baba gibi kucak açarlar kuşlara.

İşte çınar bu... Bir medeniyetle yaşamış canlı komşu, arkadaş ve dost. Siz öyle bir hakkaniyet, sevgi, vefa, arkadaşlık, kardeşlik yaşayın ki kuşlar da, ağaçlar da size dost olsun. Göklerde size nameler dizsinler, yerde sizlere renk olsunlar, serinlik olsunlar. Sizin methiyelerinizi dizsinler.
 
kızlar ben napıcam ya drum çarşamba gübü 1 hafta içinde doğurman gerekiyo demişti ama benim kzıda tık yok :KK43:((
 
kızlar merhaba

artık iyice ağırlaştınız günler geçmiyor değil mi?? erken doğum yapmak bu açıdan iyi galiba. rennie ile yaşadığım geceleri düşünüyorum da.. çok zordu cidden..
ama herkesin dediği gibi önünüzde yorucu günler sizi bekliyor.. nasıl olacak bilmiyorum ama S.ASLAN'ın dediği gibi sakinliğinizi koruyun ve lütfen dinlenin.

benim oğluma 2 gün öncesine kadar meme vermek için 1 saat uğraşıyoduk çünkü sürekli uyuyor ve uyanmıyordu. şimdi de memeden çekince başlıyo ağlamaya.. kendimi anne gibi değil ciddi ciddi sütaş gibi hissetmeye başlıyacam yakında.. demek ki bu veletler sık sık huy değiştiriyo biz de onlara göre taktik belirliyoruz..darısı başınıza.. şubat geldi artık bundan sonra hergün birinizin hayırlı haberlerini duyarız inşallah.
 
sağol nestlecim güzel bir yazıymış

çarşamba günü benim görünen doğum tarihimdi :))
şimdi takvime bakınca bir tuhaf oldum
oğlum bugün tam 3 haftalık oldu haftaya 1.ay aşısını olacak
1. ay kontrolü yapılacak
şaka gibi
insan inanamıyor bazen bu benim mi diye

yalnız fena halde lohusalık bunalımındayım
inanılmaz saldırgan ve agresif oluyorum
kimseye tahammülüm yok resmen
herkesin yaptığı dediği batıyor
allah benim aklımı korusun -tatlicadiarzu-

salı günü kendi annemler gelecekler kayınvalidemler gidecekler
yalnızlık falan hep hayal valla
hele akşam sinirden çatladım bir anda
yatak odamızda ebeveyn banyosu var
yemek sonrası eşim normal banyoda ellerini yıkamaya gitti sanırım wcye de
ardından kayınpeder kalktı ellerimi yıkayayım diye
koridorda karşılaştık dolu mu dedi savaş içerde sanırım dedim döndüm odaya o da geldi arkamdan beklemeye
gelince kayınvalideme ellerimi burada yıkayacağım mecburen dedi mutfak lavabosunu kastederek :S :eek:klava::eek:klava:
kayınvalidem de burada sabun kalmadı gel bak sen orayı pek bilmiyorsun ben götüreyim seni ellerini yıkamaya demez mi:eek:klava::1shok::kızgın:
ve gittiler
ya ne işi var kayınpederimin benim özel banyomda
ay sinirden çatlıycam valla
bi de hergün uğruyo her şeye karışıyo dün geldiğinde oğluşum uyuyordu ağzının suyu ya da süt akmış çok az ağzının kenarından
ama çocuğu yeni yerine koymuş kahvaltı etmeye çalışıyodum
2 tane kadın bu ne siz ne iş yapıyonuz çocuğun ağzı kirli demez mi
valla adama sinirden sütüm kesilcek diye ödüm kopuyo
şu salı günü gelsin artık yaaa :Saruboceq::Saruboceq:
 
sibellas adaşım seni de sinir bozucu bir hafta bekliyor sanırım
sabah uyanıp 12-1e kadar sürekli memede olmak istiyor benimki
inan kahvaltı edebilmek için zorla memeden çekiyorum ki bu da meme ucumu mahfediyor kayınvalidemin eline tutuşturuyorum oyalasın biraz diye
yoksa bişey yemeyince süt hızlı hızlı yerine gelmiyor
ama 1,5 aylık anne bir arkadaş dr tavsiyesiyle emziğe başlamış bebekler memeye emme reflekslerinden dolayı ve anneye yakın olmak adına bildikleri tek yolun bu olduğundan saldırıyorlarmış
sevinsek mi üzülsek mi bilemedim valla
memede uyuyor uyudu diye memeden alıyorum cin gibi bakmaya başlıyor kısırdöngü gibi yav :S
 
hem ne kısır döngü.. insan sürekli kendini sorguluyor doğrumu yapıyorum şöyle mi yapsam yoksa böyle mi diye?
lohusalık depresyonuna gelince girmemiş olma ihtimali çok düşük sanırım. bizde de annem babam var ama ne yalan söyleyeyim ben de gün sayıyorum yalnız kalayım diye. sanki gitseler tek başıma herşeye yeteceğim de..
hergün duygularım değişiyo işte hayırlısıyla girip çıksaydık :-)))
 
sasslancim üzülme hayatim sütüne bisey olmasin
herseyi anlamiyorlar yaslanmislar artik

bebisim09 canim gelsin artik senin bebiste anam ne tembel subat bebeklerimiz varmis bizimde :-))
 
kızlar yaa benim kız emmiyoorrrrr ne yapacağımı şaşırdııımm zaten sütüm de az geliyoooooorrr çıldıracam yaaaa akıl verin bana biiirr
 
pazartesi dra gidicem kızlar kesin belli olacak drum 1 hafta içinde almamız gerek derken sezeryanı kasdetmiş yanında çalışan arkadaşımla konuşuyorum öyle dedi :KK43:(( gelmezse o zamana kadar öyle olcakmış :KK43:(
ben kendimi baştan beri normale alıştırmıştım şimdi bu fikir beynimi deliyo resmen.. arkadaşımda ne istiyon daha en güzeli sezeryan diyo korkma diyo..
 
sağıp sağıp veriyorum biberonla doktor yasak dedi ama çaresizim mama desteği de veriyoruz ama içim hiç rahat değil
 
sorma cimcimem ya işin garibi sancılarım bile azaldı..
bebiş sürekli hareket halinde, baskı yapıyo, geriliyo top gibi
 
sağıp sağıp veriyorum biberonla doktor yasak dedi ama çaresizim mama desteği de veriyoruz ama içim hiç rahat değil

tatlım üzülme üzülmekte sütün gelmesini engelliyor ssaslan humana kullanıyor sütüde gayet artmış bildiğim kadarıyla sende denesene işe yarar belki
 
kızlar yaa benim kız emmiyoorrrrr ne yapacağımı şaşırdııımm zaten sütüm de az geliyoooooorrr çıldıracam yaaaa akıl verin bana biiirr

hayatim üzülme ,rezene cayi ic güzel süt yapiyor
birde elinle gögüs altini destekliyerek tut diger elinlede yukaridan asagiya masaj yapar gibi yap umarim ise yarar :teselli:
birde bu linki buldum simdi faydali olcagini düsünüyorum cnm
Anne Sütü ve Emzirme - mutlukadin.gen.tr (Kadın Sağlığı Sitesi)


resimdeki sekilde
 
Son düzenleyen: Moderatör:
sağıp sağıp veriyorum biberonla doktor yasak dedi ama çaresizim mama desteği de veriyoruz ama içim hiç rahat değil

aybüke sanırım seninle doğum tarihlerimiz çok yakın. ben de 2 gün öncesine kadar emmiyo diye çıldırıyodum şimdi memeden çıkmıyo ağzı neredeyse 24 saat orada duracak :-)) :roflol:
bebişine zaman ver ben de doymuyo diye arada mama veriyodum ama dr kesinlikle verme emzir sürekli dedi. bence sen de her fırsatta emzirmeye çalış sütün olmasa da ne kadar emerse süt kanalları o kadar açılıyormuş.
bir de o humana çay cidden işe yarıyor denemelisin. bak 2 gün sonra sen de çok emiyor diye isyan edeceksin bence..-tatlicadiarzu-
 
aybükecim drdan dra değişiyo bu sanırım
ilk zamanlarda önemli olan bebişin beslenmesi ve anne sütünü alması o yüzden memeden ya da biberondan çok da farketmiyor
mesela aç olduğu zamanlarda memeyle güreşiyordu oğluş ben de çok az sağdığım sütten veriyordum deli açlığını geçirecek kadar ardından memeye alırdım
daha sakin olduğundan rahat rahat uğraşıyordum hem memeyi de unutmuyor böylelikle
humana still tee mutlaka tavsiye ediyorum
günde 3 bardak içiyorsun bebiş ağzından memeyi çıkarttığı halde sütler damlamaya devam ediyor
 
bu arada mama desteği ben de verdim ama bıraktım artık
çünkü bebeklerimiz günde 10 bez kirletiyorsa yetiyormuş benimkisi er alt açmada 2-3 bez bile kirletebiliyo
ayrıca sütümüzün yarayıp yaramadığını da ancak sadece süt verince anlayabileceğiz kilo alımına bakarak


unutmadan söyleyeyim
kızlar sıcak kompres de süt kanallarını açıp rahatlatıyor göğüs etrafına uygulayınca
sıcak havluyla olabilir
duş alırken sıcak su tutarak olabilir dr söyledi
 
kızlar ya yazdıklarınızı okuyorumda anne olmak gerçekten ne zormuş. şimdi biran önce gelseler diye dua ediyoruz.gelincede emdi emmedi,aç kaldı,uyudu uyumadı diye başlıyor dertler.
bugün bende iyce stres yapmaya başladım,sezeryan olmak istemiyorum ama biran öncede oğluşa kavuşmak istiom.sabır sabır sabır.... bakalım artık paşanın keyfi ne zaman gelcek
çocuğa tossbaa tosba dedikçe tosba gibi yavaşladı sanırım:)))))
 
valla hülyacım seninki sözünün eri çıktı galiba
şubat bebişiyim ben şubata kadar bekleriim diyor sanırsam :))
takdir ettim kendisini

ayrıca anormal olan biz doğum yapanlarız kızlar siz normal seyrinize devam edin yaa
 
X