2009 Şubat Anneleri

nestle gözün aydın.artık sırayla basladık dogurmaya.
moralim aşırı bozuk.kocam ın ailesi doguma gelicem diye yatak odamın düzenini değiştirmeye kalkısmıslar.görümce ve kaynana.konusurkende anlatıyolar işte kocama dolabı şuraya yatagı şuraya alcaz diyolar.aman allahım elim ayagım titremeye basladı.benim evimi benden habersiz değiştiriceklermiş.
diyorum eşime olmazzzzzzzzzz istemiyorum odamın düzeni gayet iyi diyorum.dedi oda görümceye selma ya sormak lazım dedi.görümcede gerek yok sormaya sen bana güven dedi.
olmazzzz olamaz.heleki benim fikrimi almayanlarla konusmam dedim odayı terkettim.msn den konusuyolardı.cıktım az yattım sinirim hala tepemde.kayınpeder aceleci.dolabı söküp takarken biyerini kırar yada aman oluversin falan der.gider canım mobilyam.dünya para verdik ayrıca.
ayy sizide sıkıntıya sokmiyim.

moralim aşırı bozuk.kocam ın ailesi doguma gelicem diye yatak odamın düzenini değiştirmeye kalkısmıslar.görümce ve kaynana.konusurkende anlatıyolar işte kocama dolabı şuraya yatagı şuraya alcaz diyolar.aman allahım elim ayagım titremeye basladı.benim evimi benden habersiz değiştiriceklermiş.
diyorum eşime olmazzzzzzzzzz istemiyorum odamın düzeni gayet iyi diyorum.dedi oda görümceye selma ya sormak lazım dedi.görümcede gerek yok sormaya sen bana güven dedi.
olmazzzz olamaz.heleki benim fikrimi almayanlarla konusmam dedim odayı terkettim.msn den konusuyolardı.cıktım az yattım sinirim hala tepemde.kayınpeder aceleci.dolabı söküp takarken biyerini kırar yada aman oluversin falan der.gider canım mobilyam.dünya para verdik ayrıca.

canım sıkma canını desemde aklından çıkmıyordur bu yaptıkları tahmin ediyorum ama stres olmamaya çalış cahilliklerine ver sen sıkıldıkça stres oldukça bebişin karnında kasıyor kendini ona göre güzelim rahatla gevşe sakin ol senin gibi böyle kaynanana görümceyle uğraşan çok kişi var onları düşün allah daha beterinden korusun.

canım bendede vardı kum bekarken şimdi hamileliktede bana zor anlar yaşatıyor.son ayımı nerdeyse lavaboda geçiriyorum hem çok sık idarara gidiyorum hemde yanma var.allah yardımcımız olsun.

kızlaaarr uzun zamandır göbeğimin resmini göndermiyordum, bir bakın ve yorum yapın bakıyım kızımın beni soktuğu hale,,,,

ayy sizide sıkıntıya sokmiyim

canım ya nedir senin bu çektiğin uzaktan bile yetiolar valla:eek:klava:
ya gaza getirmek istemem ama ben heralde dayanamazdım ve gitmiyorum doğuma derdim,Allah sabır versin valla,senin evine senden habersiz nasıl müdahale ederler ayol,insan nezaketen sorar en azından

demırcool hıc moralını bozma canım bebısını dusun bence senın sahıp oldugun en guzel mobılya yanına gelmek ıcın beklıyor bırak dunya malını ...yınede ıcın rahat etmezse kayınvalıdenle konus bence hıc esını araya koyma

meraba hanımlar:)
ben ocak annesi niyetiyle başlayıp aralık annesi olanlardanım:))
sizlere hayırlı doğumlar demek istedim ne de olsa sıra sizde:))
bol bol yatıp uyuyun ,bebeğinizle size özel bağın keyfini sürün:))

Walla cnm ne kadar canını sıkma desekde kolay değil yani sinir bozucu bi durum, bence gidince bişey olmamış gibi tekrar eski haline getirt ben böyle istiyorum dersin

ay canım geçmiş olsun bişey olmamıştır inşallah bana dua edin bende bebiş istiiooommmmm

canim ins. sende en yakin zamanda hamis kalip melegini saglikla dünyaya getiriceksin :Saruboceq: icimden geldi en yakin zamanda seninde haberini alicaz ins. :Saruboceq:
dualarimiz seninle ve tüm bebis istiyenlerle .....

merhaba arkadaslar sıteye yenı uye oldum bende ınsallah subatta dunya tatlısı bır kız annesı olacam ...benım sızlere bı sorum olacak bu hafta doktorumla gorustum 33 haftalık hamıleyım ama bebısım 1,910 gr doktorum bana mınık melegımın normalden 2 hafta gerı oldugunu ve kucuk dogacagını soyledı bu benı cok tedırgın ettı 33 haftada bebegın normal agırlıgı yaklasık olarak ne kadar olmalı sımdıden tesekkur edıyorum

canım ben 30 lu haftalardayken bebegim küçüktü doktor bana 2.500 anca olur dedi.küçük dogacak dedi.35. haftada 2.800 oldu.son haftalarda hızlı kılo alıyor hiç canını sıkma.şimdide en az 3 civarı dogar deniliyor.ultrasyonada fazla güvenme.

elenaz cnm bende 33. haftamda gitmistim doktora benim bebegimin kilosuda 1908 gr di
ve doktorum gayet iyi dedi bisey olsaydi kesin söylerdi senin bebeginin kilosuda gayet iyi cnm
hiicc kafana takma hayatim

demircool cnm takma kafana hayatim simdi senin morallerinin cok iyi olmasi gerek doguma konsantre ol sen ,dogum sonrasida pek onlari takmada bebisin icin iyi sütün gelsin :))
belki onlar sana süpriz yapmak istediler odani boyamak istemisler bebek gelicek tertemiz taze boyanmis odada yatsin diye
bide o yönden düsün hayatim bosver yapsinlar sen sonra gene kendi istedigin gibi düzeltirsin
bak hem bu isleri yaparken yorulcaklarda ,seni düsündükleri icin yapiyorlardir belki ..... ama genede fikrini sormalari gerekti o konuda cok haklisin

hadi hayatim üzülme sen berrumuzda üzülmesin :))

Son düzenleyen: Moderatör:
Elanaz bence kafana bebeğin kilosunu takma sağlığı yerinde olsun yeter. Benim bebeğimde ters hemde sırt üstü yatıyor paşa. Sen üzülme bol bol süt iç ve kaşar peyniri ve yumurta ye bak gelişecek.

Demircool sen sabret az kaldı. Aynı dert çoğumuzda var boşver bebeğini düşün. Bir şeyim kırılırsa yenisini aldırırm size de onlara bakalım ne diyecekler. Sinir şeyler zaten gıcık oldum senin görümcene.Boşveer bebeklere az kaldı bak .

kızlar az kaldı ama insan bide bu dönemde insan daha hassah oluyor.dogum stresi desen aldı basını gidiyor.amaan unutmaya calısıyorum artık.
muhtemelen cuma cumartesi kayınpeder almaya gelicek buraya.gitmek üzereyim artık.üzlüyorum bi yandanda

kızlar az kaldı ama insan bide bu dönemde insan daha hassah oluyor.dogum stresi desen aldı basını gidiyor.amaan unutmaya calısıyorum artık.
muhtemelen cuma cumartesi kayınpeder almaya gelicek buraya.gitmek üzereyim artık.üzlüyorum bi yandanda

Allah yardimcin olsun hayatim ins. dogumu ve dogum sonrasini sorunsuz gecirirsin :teselli:
sen üzülmemeye calis olurmu keske hepimiz ayni yerde olsaydik onlari iyice bi yola getirirdik :teselli:

Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce yeni bir deneyime, yeni arkadaşlara, yeni duygulara, yeni bir vücuda ve markette bakacağınız yeni eşyalara hazır olun.

Bebeğiniz doğduğunda onun cildini korumak çok önemli. Doğal kumaşlardan yapılmış giysiler, örneğin pamuklu, havlular ve yatak takımı seçmek en iyisi.

Bebeğinizin cildine değecek her kumaşı yıkamak çok iyi bir fikir olacaktır çünkü yeni giysiler toz ve kir barındırabilir. Eve neşe kaynağınız gelmeden önce tenine değecek çamaşırlarının hepsini OMO Baby ile yıkadığınızdan emin olun.( ben normal deterjani cok az koyarak yikayip ütülüyorum ) Bu çamaşırlar;

Giysiler
T-shirt, body, çorap, külot, pijama gibi iç çamaşırları
Havlular / banyo havlusu
Mama önlüğü
Çarşaflar, battaniye gibi yatak eşyaları
Örtüler
Araba koltuğu, puset, oyun alanındaki kumaşlar
Annenin bluzu
Bebeğinizin cildine temas eden HERŞEY

Giysiler makinede yıkanabilir olmalı - elde yıkamak için ne zamanınız ne de sarfedeceğiniz gücünüz var.
Yumuşak, doğal kumaşlar bebeğinizin cildi için birebirdir.
Body'ler bebeğinizin bezinin kaymasını engeller ve bebeğinizi daha sıcak tutar. Bebeğinizin bezini değiştirmek kolaylaşır.
Birçok bebek yüzlerinin örtülmesinden nefret eder, geniş yüzü kapatmayan tarzda kıyafetler almaya dikkat edin.
Parmaklı Eldivenler, elleri parmak için yapılan boşlukların içinde sıkışabileceği için elverişli değildir. Parmaksız eldiven tercih edin.
Çorap, tayt ve botlarının hafif bol olmasına, dar olmamasına dikkat edin.
Yeni doğan bebeğiniz için 0-3 yaş arası satılan bebek giysileri alın, yenidoğan giysileri almaktan daha pratiktir.
Bebekler çok çabuk büyürler. Kullanılmış veya arkadaşlarınızdan ödünç aldığınız giysiler daha az para harcamanızı sağlar.

Yemek Lekelerini Çıkarmak
Lekeleri çıkarmakta zorlandığınız durumlarda, ilaç, meyve suyu, salya, bebek maması ve diğer lekeleri yenmek ve başarıyla temizlemek için işte size bir şans;

Giysilerdeki lekeleri temizlemeden önce mutlaka etiketi okumayı unutmayın.
Renkli çamaşırlarda giysinin görünmeyen bir yerinde renk verip vermediğinin kontrol edilmesi gerekir.
Lekeyi sulandırmak için mümkün olan en kısa zamanda soğuk suyla durulayın.
OMO Baby ile bastırma yapabilirsiniz, OMO Baby elde yıkama içinde kullanılabilir.
Giysi üzerindeki etiketin izin verdiği en yüksek sıcaklıkta OMO Baby ile çamaşır makinesinde yıkayın.

Yağlı Lekeleri Çıkarmak
Lekeleri çıkarmakta zorlandığınız durumlarda, bebek losyonu, bebek yağı, sıvı vitaminler gibi lekeleri yenmek ve başarıyla temizlemek için işte size bir şans;

Giysilerdeki lekeleri temizlemeden önce mutlaka etiketi okumayı unutmayın.
Renkli çamaşırlarda giysinin görünmeyen bir yerinde renk verip vermediğinin kontrol edilmesi gerekir.
Çamaşır makinesinde yıkamadan önce lekeyi OMO Baby ile çitileyin.
Etiketin izin verdiği en yüksek sıcaklıkta OMO Baby ile çamaşır makinesinde yıkayın

Bebek Bezindeki Lekeleri Çıkarmak
Lekeleri çıkarmakta zorlandığınız durumlarda, bebek bezindekiler gibi lekeleri yenmek ve başarıyla temizlemek için işte size bir şans;

Kullandıktan sonra bezi hemen soğuk suyla durulayın.
OMO Baby ile yarım saat kadar suda bastırın.
Yüksek sıcaklıkta OMO Baby ile yıkayın.

Bebeğimin Yatağı Nasıl Olmalı?

İyi bir gece uykusu , hepimizin olduğu gibi bebeklerinizin de ihtiyacı! Bebeğinizi yatağına her yatırdığınızda, yattığı yerin sadece güvenli değil aynı zamanda rahat ve huzurlu olduğundan da emin olmanız gerektiğini unutmayın! İşte bir bebek karyolasında ve aksesuarlarında bulunması gereken özellikler:

Bebek Karyolası:

● Karyola kesinlikle sağlam olmasına dikkat edin. Aksi takdirde, bebeğiniz biraz kımıldamaya, tekme atmaya ya da tırmanmaya başladığında karyola devrilebilir.
● Karyola önerilen bütün güvenlik standartlarına uygun olmalı. Karyolanın parmaklıkları arasında 6 cm’den fazla boşluk olmamasına dikkat edin. Böylece bebeğin kafasının parmaklıklar arasında sıkışmasını engelleyin.
● Karyolanın yanlarında bulunan parmaklıkları tek elinizle alçaltıp yükseltebilmelisiniz. Parmaklıkların kazara açılmasını önlemek için kilit sistemine sahip olup olmadığını kontrol edin.
●Yatak boyuna uygun bir karyola seçin.Bebeğinizin uyuduğu zamanlarda yatağın yüksekte olması, sizin sırt sağlığınız için de önemlidir. Bebek hareket etmeye başladığında, bebeğin dışarı çıkmasını engellemek için yatağını alçaltmalısınız.
●Bebeğin karyolasında keskin köşeler, delikler yada kıymıklar olup olmadığını kontrol edin. Bazen, yeni modellerde bile, keskin kenar ya da noktalar, çatlaklar ya da bozukluklar olabilir. Bebeğinize zarar verebilecek her şeye karşı karyolayı inceleyin ve onu yatağa koymadan önce karyolanın güvenli olduğuna emin olun.
●Bebeğinizin karyolasını koyacağınız yeri iyi seçin. Karyolayı pencerenin , perdenin ya da bebeğinizin tırmanmasına yardımcı olacak hiçbir eşyanın yanına koymayın. Bazı perde bağları bebeğinizin boğulmasına neden olabilir, bu nedenle bir yere karar vermeden önce etraftaki her şeyi kontrol edin.

Yatak:

Yataklar en pahalı yaylı yatak modellerinden ekonomik poliüretan modellere kadar çeşitlilik gösteriyor.Yaylı yataklar sırt için iyi bir destek oluştururken, taşımak için ağır olabiliyor.
●Karyolaya uygun bir yatak seçin. Bu, bebeğin yatakla karyola arasında oluşabilecek boşluklara kaymasını engeliyor.Yatağı karyolanın bir ucuna doğru ittiğinizde, karşı tarafta yatak ile karyola arsında oluşan boşluk 3.80 cm’den fazla olmamalı. Zamanla sünger yatakların köşeleri yıpranabilir ve tehlikeli boşluklar oluşturabilir.
●Yatağın destek sistemini kontrol edin.Yatağı farklı yönlere iterek metal askıları oynatın. Eğer askı sistemi yerinden çıkarsa , sistem tamir edilmeli yada sağlamlaştırılmalı. Askıları yerlerine kilitleyecek güvenlik klipsleri bulunmalı.
●Yatağı yumuşak bir örtüyle kaplayın.Yatağın üstüne ve ölçülerine uygun bir çarşafın altına serilmiş naylon-kapitone bir yatak örtüsü , bebek bezi sızıntılarına karşı yatağın temizliğini koruyacağını aklınızdan çıkarmayın.

Koruyucu Yastıklar:

Koruyucu yastıklar, bebeğinizin karyolanın sert tahtalarıyla olan direk temasını engelliyor.
●Koruyucu yastıkların arkalarında bulunan bağları sayın.Bu yastıkların en az 6 yerinden bağlanabileceklerine emin olun. Böylece, bebeğiniz uyurken yastıkların onun üstüne düşmesini engelleyin.
●Bu yastıkların bağları bağlandıktan sonra, bu bağların uzun kısımlarını bebek çiğnemesin ve kendi etrafına dolanmasın diye kesin.
●Yastıkların etiketlerini kontrol edin.Yastıkların (çarşaf ve battaniyelerin de) yanıcı özellikte olmamasına özen gösterin.

Bebeğinizin Karyolasını Dünyaya Açan Etmenler

Bebekler basit şekilleri, parlak ve zıt renkleri tercih ediyorlar. Bebeğinizi büyülemek için karyolasında bulunması gerekenler:
●Hareketli Objeler: Hareketli şekiller ,yatarken onları takip etmek için gerekli baş ve boyun kontrolünü yeterince sağlamış bebekler için mükemmel! Ufak kazaları önlemek için, bebeğiniz bu objeleri tutabilir duruma geldiğinde , onları bebekten uzaklaştırın.
●Aynalar:Ayna, bebeğinizin kendi yansımasını izlemesi için harika bir araç! Bu aynanın bebek için güvenli ve kırılmaz olmasına, ayrıca karyola kenarına güvenli bir şekilde monte edilmesine dikkat edin.
●Karyola Oyuncakları:Bebeğinizin karyolasına yerleştirdiğiniz güvenli oyuncaklar ona büyük bir eğlence kaynağı olabilir.Ancak bu oyuncaklar bebeğin yüzüne doğru düşerse, onun nefes almasını engelleyebilir. Bu nedenle karyolasında oyuncaklarıyla oynayan bebeği takip edin ve o uyurken bu oyuncakları kaldırın.
●Müzik: Yumuşak ve dinlendirici ninniler ya da enstrümantel müzik bebeğinizi sakinleştirir ve odasında yalnızken kendini iyi hissetmesini sağlar.

Biliyor muydunuz?

Bebeğinizin karyolasına asla yastık (koruyucu yastıklar hariç) koymayın. Küçük bir bebeğin hareketleri, bir yastığı güvenli şekilde kullanabilecek kadar gelişmemiştir. Oldukça düz bir yastık bile , bebeğinizin nefes almasını engelleyebiliyor.

Gebelikte vücut bakımı ...

Kadın vücudu gebelik sırasında diğer zamanlardan daha fazla bakım ister. Bu dönemde bedeninize gösterdiğiniz ilgi hem sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenizi hem de doğum sonrasında vücudunuzun eski haline kolayca dönmesini sağlar. Bu yüzden hamilelik döneminde vücut temizliğinize ve bakımınıza gerekli ilgiyi göstermelisiniz.

Banyo
Gebelik sırasında günlük yıkanma alışkanlık haline getirilmelidir. Çünkü bu dönemde ter bezleri normalden aşırı bir çalışma gösterir.

Yıkanırken kullandığınız su 37-38 derece olmalıdır. Aşırı sıcak su sağlığınız açısından zararlıdır. Ayrıca banyo süresinin 15 dakikadan fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kanama geçirme riskiniz artacaktır.

Banyo yaparken kapınızı hiçbir zaman kilitlemeyin. Hatta evde kimse olmadığı zamanlarda banyo yapmamaya özen gösterin.

Göğüslerin bakımı

Hamilelik döneminde en çok dikkat ve özen gösterilmesi gereken yer göğüslerdir. Bu dönemde şişen göğüslerde çatlak oluşmaması için ılık bir duştan sonra nemlendirici kremlerle göğüslere masaj yapılmalıdır. Aksi halde göğüslerde çirkin bir görüntü oluşturan çatlaklar oluşabilir.

Göğüs sarkmalarını engellemek için göğüsler günde iki defa soğuk suyla yıkanmalıdır.

Kalça ve göbek bakımı

Karın çizgisinin yerleşip iz bırakmasını en aza indirmek ve kalçalara gerekli özeni göstermek için bu bölgeler badem yağıyla her gün ovulmalıdır.

Cilt bakımı

Cildin sağlıklı bir şekilde nefes alması hamilelik döneminde her zaman olduğundan daha önemlidir. Bu yüzden bu dönemde yatmadan önce makyajınızı mutlaka temizlemeli, yüzünüze ve ellerinize besleyici krem sürmelisiniz.

Saç bakımı

Gebelik döneminde saçlara istenilen şekli vermek her zamankinden daha zor olabilir. Saçlar parlaklıklarını, canlılıklarını yitirirler. Saçların sık sık yıkanması ve saç tipine uygun bakım yapılması bu sorunu büyük ölçüde giderecektir.

El ve ayak bakımı

El ve ayak tırnakları gebelik sırasında donuk bir renk alır ve kolayca kırılır. Tırnakların katmanlarının ayrılmaması için güçlendiricili parlatıcılardan kullanabilirsiniz.

Tırnaklarınızı üç günde bir havalandırmalısınız. Çünkü bu dönemde oje sürmek tırnağın kurumasına neden olur.

Ağız bakımı

Hamile kadınların tükürüklerinde bulunan ve diş minelerini etkileyen maddeler, bu dönemde diş çürümelerine sebep olur. Ayrıca dişlerin sağlamlığında rol oynayan fluor maddesi de yeterince sağlanamaz. Bu nedenle hamilelik döneminde hiçbir ağrı duyulmasa bile diş doktoruna düzenli olarak görünülmelidir.

Arada sırada dişleri bir antiseptikle çalkalamak da mikropların dişlerde yuvalanmasını önleyecektir.

Doğum İzni Ve Süt İzni

Emekli sandığı ve SSK'lı çalışan gebelerde doğum öncesi ve sonrası izinler ve kanunlarla ilgili kanuni düzenlemeler aşağıda belirtilmiştir.Gebelerin mağdur olmaması için yapması gereken yalnızca o tarihlerde Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir Devlet Hastanesine veya takip oldukları devlet kurumları ile anlaşmalı özel hastanelerede gerekli formaliteleri yerine getirmesidir.

Emekli Sandığına bağlı çalışan gebeler yanlarında kurumlarından aldıkları hastaneye sevklerini gösteren kağıtlarını, SSK'lı gebeler ise vizite kağıtlarını ve karnelerini yanlarında getirmelidirler.Bu evrakların (sevk kağıdı- vizite kağıdı)yeni ve en çok 3 gün önce alınmış olmaları gereklidir

Hem SSK lı hem de devlet memuru (657 sayılı devlet. memuru kanununa tabi) hamile kadınlar 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedirler. Yine doktor raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilmekte ve izinlerinin geri kalan kısmını doğum sonrasına aktarabilmektedirler. Yani, çalışan gebeler dilerlerse gebeliklerinin 32. haftasında doktorlarından aldıkları "37. gebelik haftasına kadar daha 5 hafta süre ile çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır" şeklindeki benzer raporlarla doğum öncesi kullanmadıkları 5 haftalık izni doğum sonrasına aktarabilirler Bu durumda doğum sonrası 8+5= 13 hafta (91 gün) süre ile kanuni olarak izin kullanma hakkına sahip olurlar.

Kanunlar birden fazla bebek bekleyen anne adaylarında (çoğul gebeliklere)ise doğum öncesi izni 8 yerine 10 hafta olarak kullanılabilmelerine olanak sağlamaktadır.

Doğum şekli ister sezaryen ister normal doğum olsun, doğum öncesi ve sonrası izinlerini etkilemeyecektir.Özellikle planlı sezeryanların erken yapılması doğum öncesi izne erken ayrılacağı anlamına gelmez. Tüm hesaplamalar son adet tarihine veya bilinmiyorsa en erken dönemde yapılmış ultrasondaki bebeğin büyüklüne göre 40 hafta üzerinden yapılır.

SSK lı gebeler için kanuni düzenleme

4857 sayılı iş kanunun 74.maddesi

SSK lı anne adayları doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir yani 10 hafta olarak kullanırlar. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, gebenin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. Bunun için hastaneden hekim raporu gerekmektedir.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

X