2009 Eylül Anneleri


Çok teşekkürler Demetcim doğru söylüyorsun sanırım biz herşeyden çok evhamlanır olduk(Çocuk az yer idrar yollarında enfeksiyon mu var acaba derim , çok yer yaa bu çocuk obez mi olacak acaba derim çok yediği için kusar reflüsü mü var acaba derim, çok uyur neden bu kadart çok uyuyor derim, az uyur ağlar acaba bir sıkıntısı mı var derim offff ben kafayı yiyeceğim bu gidişle kaydirigubbakcemile3


Ebrucum sakin ol tatlım ya sen huzursuzlandıkça o daha kötü olacaktır bu dönemi daima geçici bir dönem olarak düşün. Kırkınız çıkınca umarım rahatlarsınız...Mevlüdünüzü de allah kabul etsin...


Ahhhh ahhh neler çektiğimi bir ben bir allah birde alaturka tuvaletimizin( diğerinde hiç yapamıyorum) fayansları bilir bazen bayılıcam sanıyorum damla damla kanlar akıyor ve bu durum nerdeyse 20-25 gündür sürüyor...mafoldumben
 
herkese gunaydınnnnnnn gece zorlu gecmiş herkes için anlasılann.. bugun tam 1 aylık oldukkaydirigubbakcemile2 birazdan ilk asımıza gidcezzz....sizler nasılsınız bakalım
 
sagol hilalcim uykusuzluk ne olsun :) oda sinir yapıo ınsanda surat sallandırıp duruyorum ortalıkta....sabaha dogru 4 gibi uyandı5.5 falandı uyudugunda uykumu alamadım tam ya ondan gerginim

sen ve oglun nasıl
 
teşekkür ederim kızlar. kayısıyı yiyeyim o zaman ben. umarım gaz yapmaz. ya bişey daha sorcam dün elmanın gaz yapmadığını konuşmuşsunuz. ben de yapar diye duydum yemiyordum. bilginiz var mı?
 
bende az once halıları verdim yıkatmaya cumada kadın alcam eve cumartesi Allah nasip ederse mevlutumu yapayım diyorum :)
 
dilekcim çocuk az yerse idrar yollarında enfeksiyon mu var demekmiş.
fatoşcum ben doğumdan beri ishal gibiydim canım. hatta ameliyat günü herkes gaz çıkarmamı beklerken ben tuvaletimi bile yapmıştım rahat rahat. uzayınca korktum patates haşlayıp yedim yemez olaydım kabız oldum oğlumu da kabız ettim
 
ємєℓ;9626801 .!.:
sagol hilalcim uykusuzluk ne olsun :) oda sinir yapıo ınsanda surat sallandırıp duruyorum ortalıkta....sabaha dogru 4 gibi uyandı5.5 falandı uyudugunda uykumu alamadım tam ya ondan gerginim

sen ve oglun nasıl

ben de aynı durumdayım.Dün gece uyumadı gündüz 3 saat uyudu.Bu gece de dünden iyiydi ama yine de uyumadı diyebilirim.Yani ben bitik durumdayım.Hafta sonu anneme gitmeye karar verdim 2 hafta kalıcam biraz da anneannesi baksın sıpaya

Bu arada senin 5 haftayı aktarmana izin verdiler mi benimkini kabul etmediler.yana yakıla heyet vercek dr arıyorum kadın doğumcum 20+20 leri veririm heyet veremem dedi
 
bebeklik dönemindeki ağlamaların hepsinin nedeni de gaz sancıları değildir. Bunlar:

Açlık
Diş çıkarma
Kulak ağrısı
İshal
Başka sebeplerle oluşan barsak spazmları
İdrar yolu enfeksiyonları
Popo(anüs) çevresindeki yara ve çatlaklar
Pişik
Pamukçuk
Gizli veya belirgin fıtıklar
Ağız ve dişeti sorunları
Vücudun herhangi bir yerindeki kırıklar
Bazı sinirsel hastalıklara eşlik eden ağlama tipleri... Bunları ayırt etmek için mutlaka çocuk hekiminize danışmanız gereklidir.
Gaz sancıları; zarar verici olmayan, belli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olay olduğuna göre belirgin bir tedavisinin olması da beklenemez. Bu durumda kesin tedavi etmekten çok gazı azaltıcı bir takım önlemler ve davranış biçimleri içine girmemiz gerekmektedir:

Öncelikle bebeğin gaz sancısı dışındaki herhangi bir sebepten dolayı ağlamadığını tespit etmemiz gereklidir. En çok karıştığı durum olan AÇLIKtan ağlayıp ağlamadığını saptamak kolaydır. Anne sütünü verdiğinizde susuyorsa sebep açlıktır. Yok eğer susmuyorsa her ağladığında inatla anne sütü veya mama veriliyorsa, sırf bu yüzden gaz sancısı daha da artabilir. Sık sık ve düzensiz beslenen çocukların gaz sancıları daha da artabilir. Hele hele erken dönemde başlanan ek gıdalar bu tabloyu iyice dramatikleştirir.
Bebeklere şekerli su verilmesi, emziklerin bala veya pekmeze batırılarak verilmesi, çok erken aylarda nişastalı gıdalara başlanması, meyva ve meyva sularının gereğinden çok verilmesi veya meyvaların olgunlaşmamış olması da gazı artırır.
Gereğinden fazla su içirilen veya tam tersi yeterince su verilmeyen bebeklerde de gaz fazla olur.
Uzun süre açıkta kalan yiyecekler(özellikle süt ve sütlü yiyecekler), iyi temizlenmemiş şişe-kaşık ve emzikler, uzun süre kapağı kapatılmamış şuruplar(vitaminler, antibiyotikler, ateş düşürücü-ağrı kesiciler) de basit mikrobik kirlenmeler nedeniyle gaz yapabilirler.
Altının uzun süre ıslak bırakılması, bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olması, uzun süre aynı konumda yatırılması da gazı artırabilir.
Bebeğin kundaklanması, hareket kaabiliyetini sınırlayan kuşaklarla sarılması da gazı artırabilir.
Annenin beslenmesinin gaz oluşumundaki rolü sanıldığı kadar belirgin değildir.
Anne ve babanın sakin, hoşgörülü ve sevecen olması çok önemlidir.


GAZLI BEBEKTE NELER YAPILABİLİR?

Anne ve babanın sakin olması, bebeğe şefkatle ve güvenle yaklaşması
Aşırı sıcak veya soğuk ortam oluşturulmamalı
Dar ve sıkıcı veya üst üste giysiler giydirilmemeli
Besinler hazırlanırken hijyen(temizlik) kurallarına uyulmalı
Bebekler hep aynı pozisyonda yatırılmamalı, yan olarak veya karın üstü yatırılmalı(karın üstü yatırılırken bir kişinin bebeğin yanından ayrılmaması gerekiyor)
Karnına ve ayaklarına ılık bezler konulmalı
Her beslenmeden sonra en az yarım saat ve en az iki kere “Gark” edene kadar gazı çıkartılmalı
Bebeğe okşayarak ve severek güzel sözler söylenmeli
Sinirsiz olduğu bir zamanda bebeğe uygun masaj yapılmalı
Gereğinden fazla emdirilmemeli, gereksiz yere ek besinler verilmemeli
Rezene çayı ve anason verilebilir.
Doktorunuza görünmeli ve onun önerilerine uymalısınız.
 

evet canım aktardım ben dogum sonrası 13 hafta yapcam..senin niye vermediler ki
 
az once sitenin birinde gordum ve tam bize gore ekliim dedim......


Doktorların “anne sütü bebekte gaz yapmaz” önerilerine uyarak yediklerime dikkat etmiyordum. Sonra birgün bulgur pilavı yediğimde Eyüp’ün sabahtan akşama kadar huysuzlanıp, ağladığını farkettim. Bunun üzerine gaz yapan yiyecek-besinleri araştırmaya başladım. Birgün bir aile büyüğümüzle yaptığım telefon görüşmesinde de anne sütünün gaz yaptığını ve yediklerime dikkat etmem gerektiği teyidini alınca gaz yapan yiyecekleri teker teker kesmeye başladım. Yiyecekleri kestikçe Eyüp’ün çok rahatladığını eskisi gibi ağlama nöbetleri geçirmediğini farkettim. Şaşılacak bir biçimde; diyette bir kaçamak yapınca Eyüp’ün eski ağlamalarına döndüğünü farkettim.

Eyüp artık 3,5 aylık oldu. Gaz sancıları yavaş yavaş geçmeye başladı. Şimdiye kadar gaz yapıcı besinlerden uzak durmaya çalıştım. Şimdi azar azar perhizimi bozmaya başladım. Benim gibi bebeğinde gaz sorunundan muzdarip olan annelere yardımcı olabilmek için bize çok faydalı olan perhiz reçetemi, başka anneler de yararlanabilsin, benim gibi acemilik çekmesin diye buraya ekliyorum. Tabi ben kışın uyguladığım için biraz kış perhizi gibi oldu bu reçete.

Gaz Yapıcı Gıdalar:

1.Meyveler: Portakal, kivi, elma, armut
2.Sebzeler: Lahana ve türevleri, karnabahar ve türevleri, pırasa, yeşil sebzeler, salatalık, turşular, bunlarla yapılan yemekler, çiğ soğan ve sarımsak (pişmiş değil)
3.Bakliyat-tahıl: Kuru fasulye, bulgur ve mercimek başta olmak üzere tüm tahıllar, bunlarla yapılan yemekler. Gaz yapmayan tek tahıl pirinç.
Bu listeyi görüpte “e ben şimdi ne yiyeceğim?” diyebilirsiniz. Anne her zamanki gibi bu seferde fedakarlığı gösteren taraf oluyor. Korkmayın en güzel şeylerden yiyorsunuz.

1.Çorbalar: Et-tavuk suyu çorbalar, tarhana çorbası, unlu çorbalar (yayla çorbası, şehriye çorbası, pirinç çorbası..) Bunlar hem gaz yapmayan hem de sütü arttırıcı özellikteki çorbalar.
2.Yemekler: Et-tavuk yemekleri, patates yemekleri, kereviz yemeği, enginar yemeği, makarna, pilav
3.Süt-Yoğurt: İçerisine gazını alması için şeker ya da tuz ekleyip tüketebilirsiniz. Şeker-tuz, sütün-yoğurdun içindeki gazı alıyor.
4.Hamur işleri: Hamur işleri gibi kuru olan şeyler çoğunlukla gaz yapmıyor. Sütlü tatlılar da şekerli olduğu için yenilebilir.
5.Meyve:Muz
Gördüğünüz gibi liste o kadar da iç karartıcı değil. Üç ay kadar bunlardan uzak durulunca zaten 3 aydan sonra gaz sorunu hafifliyor. Bu listeyi uyguladıktan sonra ufak tefek kaçamak yaptığım zaman Eyüp’teki huzursuzluğun nedenini çok rahatlıkla anlayabiliyordum. Bebeği her ağladığında değil, en erken iki saatte bir emzirmekte bebeğin yediğini hazmetmesini sağlıyor. Bir de bebeğin ayağını yukarı kaldırıp, karnına doğru hafifçe basılı tutarak gazını daha rahat atmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca gaz sancısı olmasa da bebekler üşütüp sancılanabiliyorlar. Üşütme sancısına da birkaç çay kaşığı şekerli ılık su içirmek çok iyi geliyor. Ben Ömer ‘e şekerli su içirilince çok kızıyordum, sadece anne sütü alacak diye. Ama gelin görün ki sancıyı geçirmek için birebir.
Bu arada size bir tavsiye: büyüklerinizin tecrübelerini sakın kulak ardı etmeyin!
 
Olmadık anda, olmadık yerde sizi yakalar


Korkular, endişeler, heyecan veya kararsızlıklar hatta güvensizlik duygusu bile bağırsakta gaz oluşumunu tetikliyor. Uzmanlara göre, sağlıklı insanların yüzde 20’sinde hassas bağırsak sendromu ile ilgili belirtilere rastlanıyor

Önemli bir toplantıda, ciddi bir randevuda, yani en olmayacak yerlerde karşımıza çıkan bağırsak gazları can sıkıcı, keyif kaçırıcı sorunların başında yer alıyor. Her insan bağırsak fonksiyonları sürecinde gaz üretir ama bu bazı insanlarda beklenenden daha fazla ve sık olabilir. Aşırı gaz dışarıya atılamadığında bağırsak spazmlarında, ağrıya ve değişik rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle meyvece, taneli tahıllar ve baklagillerin en gaz yapan besinler olduğunu vurgulayan Yaşasın Hayat ekibi uzmanları sağlık sorununun nedenleri, baş 2 yolları ve beraberinde görülebilecek hastalıkları ayrıntılı olarak ele aldı. Gaz yapan besinlerin aynı zamanda en sağlıklı besin gurubunda bulunmasının bir tesadüf olduğunu vurgulayan ekip, gazın temel nedenini "Bu besinlerde bulunan posa miktarının fazlalığı” diye özetliyor.

Önce nedenleri ortadan kaldırın
Şişkinlik sorununun altında bazı sağlık sorunları da yer alabilir. Bu nedenle hem gaz hem de karın bölgesinde şişkinlikten yakınıyorsanız bunun altında yatan nedenleri araştırmak gerekiyor, örneğin kabızlık... Bu sorunda kullanılacak kabızlık gidericiler gaza, sorunun kendisi ise şişkinliğe yol açar. Ya¬nı sıra bazı mide, bağırsak sorunları da gaz ya da şişkinliğe yol açabilir. İşte o sorunlar ve yapılması gerekenler:

KABIZLIK
Kabızlığın en sık görülen nedeni çok az su ve az lif (posa) içeren beslenmedir. Fazla alkol ve kafeinli içecekler ka¬bızlığa neden olurlar. Bağırsak hareketlerindeki azalma, hareket azlığı ve uzun süre yatakta kalmaktan kaynaklanır. Tiroit hastalıkları ve depresyon gi¬bi sorunlar da kabızlığa neden olabilir. Kalın bağırsağın daralması, tıkanması, tümörleri ve divertikülit hastalığında da kabızlık görülür. Alınan ilaçların birçoğu da kabızlığa yol açabilir. Örneğin antihistaminikler, depresyon ilaçları, adale gevşetici ilaçlar, sakinleştiriciler, bazı tansiyon ilaçları, aliminyumlu mide ilaçlan, demir hapları, ek kalsiyum almak ve daha birçok ilaç kabızlığa yol
açar. Arada bir olan kabızlık zararsız ve yaygındır. Ancak bazen temelde yatan esas hastalığa bağlı olabilir. Eğer uzun zamandır şiddetli kabızlıktan şikayet ediyorsanız hekime başvurmalısınız.

Kabızlık için kuru kayısı
¦ Her sabah aç karnına kum kayısı, kuru erik veya kuru incir ile ılık su için.
¦ Her öğünde salata ve sebze tüketmeye çalışın.
¦ Bitki çaylarıyla bu işi çözmeye çalışmayın.
¦ Dışkılama hissi gelince gecikmeden tuvalete gidin. Ertelemeler bir süre sonra bağırsağın bu haber verme fonksiyonunu yitirmesine ve artık size haber vermemesine neden olur. Dışkı bağırsakta ne kadar uzun süre kalırsa o kadar sertleşir ve kurur.
¦ Doğru olan her gün aynı zamanda, tuvalete gitmektir. Vücut fonksiyonları için düzen önemlidir. Tuvalete çıkma hissi yoksa bile belirli saatte tuvalete gidip 10 ila 15 dakika oturmak yararlıdır.
¦ Kabızlığa karşı alınan ilaçlar sadece kısa süre alınmalıdır. Sürekli alınırsa bağırsak artık ilaçsız çalışmayacak duluma gelir. Ayrıca bir süre sonra bağırsakların alıştığı bu ilaçlar etkisiz olur. Ayrıca ilaçların yan etkileri ve zararları da var.

¦ Dışkının kurumasını önlemek için günde en az sekiz bardak su için. Alkol ve kafeinli içeceklerden kaçının.
¦ Lifli yiyeceklerin (sebze, meyve, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, kepek, patates kabuğu vb) tüketimini artırın. Bu maddeler sindirilmediği için dışkıyı hacimli ve yumuşak tutar. Beyaz ekmek ve peynir gibi işlenmiş yiyecekleri azaltın.
¦ Düzenli egzersizlerin (yürümek, karın kaslarını güçlendirici hareketler) vücut fonksiyonlarını iyileştirici etkileri kabızlığa da iyi gelir.

SAKIZLARDAKİ ŞEKER BİLE GAZ YAPABİLİR
¦Yapay tatlandırıcılardan uzak durun. Sorbitol ve ksilitol ihtiva eden sakız ve şekerlemeler sıklıkla gaz yapar, kullanmayın.
¦Yavaş yiyin yavaş için. Besinleri uzun uzun çiğneyin. Küçük parçalar halinde yiyin.
Gaz yapıcı karbonhidratlı besinlerden uzak durun. Gaz yapıyorsa daha az sebze salata, çiğ sebzeler) ve sebze yemekleri (lahana, brokoli, karnabahar) yiyin.

¦Bakliyatları (fasulye, nohut vb.) pişirirken ıslatma suyunu kullanmayıp atın, taze suda pişirin. Gaz yapıcı içeceklerden uzak durun.
¦Sebzeleri buharda pişirin ya da haşlayın. Süt ürünlerinden kaçının. Mutlaka kullanıyorsanız mümkünse "Laktozsuz" ürünlere yönelin.

Şişkinlik sorununuz varsa
Sık karşılaşılan şişkinlik sorununun arkasında çoğu zaman fazla miktarda sebze (kereviz, lahana, havuç, karnabahar, soğan), bakliyat (kuru fasulye, nohut), çok şekerli meyveler (elma, kayısı, üzüm, erik) tüketilmesi geliyor. Asitli ve gazlı içeceklerin, yağlı ve soslu etlerin ayrıca bazı tatlandırıcıların da gaz oluşumunu arttırdıkları biliniyor.
Eğer sizin de şişkinlik şikayetiniz varsa bu yiyeceklerden uzak durmanızda yarar olabilir.

Kabızlıkla mücadelede günlük su tüketiminin 1.5 litrenin altında olmamasına özen gösterilmeli. Egzersiz ise hem kabızlık hem de gaz sorununa iyi geliyor
 
emelcim okudum canım teşekkür ederim. kayısı aldırcam bugün. zeytinyağı da işe yaramıyor oğluma artık. gerçi hiç yapamıyor değil kakasını ama azaldı miktarı baya.
 
Selam fıstıklar. Nabersiniz? ınş. herkes iyidir.

Ben feci grip oldum. Tam kızım iyileşiyor derken şimdi ben hastayım. Doğal olarak oda kurtulamadı hala hastalıktan.

Buarada gaz sancılarımız bizim akşam 7 den gece 11 e kadar sürmeye başladı. Rutine bindi yani. Her akşam saat 7 de başlıyoruz. Gündüz hiçbirşey yok akşam deliriyor çocuk resmen ya. Ne yapacağımı şaşırıyorum. Yarın kontrolumuz var . Gaz için hiçbir ilaç kullanmamıştım şimdiye kadar ama yarın doktorumuza sorucam.

Hemoroid bendede var. 2 gündür kanamam yok gerçi ama acı var acıııııııııı
 
Kızlar size birşey sorucam. 1 haftadır kızı yıkamadım üşütmeyim diye ama çocuk çok pislendi ya. Elektrik sobasının karşısında yıkasam acaba üşütürmüyüm ne dersiniz??
 
özgem geçmiş olsun tatlım. bence yıka kızını çünkü o da sıkıntı yapabilir ona. gerekli ısıya getir suyu da odayı da. çok sıcak yapma canım. hem rahatlıcaktır da.
 
özgem geçmiş olsun tatlım. bence yıka kızını çünkü o da sıkıntı yapabilir ona. gerekli ısıya getir suyu da odayı da. çok sıcak yapma canım. hem rahatlıcaktır da.

Saol canikom. Evet ya çocukta rahatlar dediğin gibi bugün yıkayım onu. Sen nasılsın canım? Oğluşun nasıl?
 
Saol canikom. Evet ya çocukta rahatlar dediğin gibi bugün yıkayım onu. Sen nasılsın canım? Oğluşun nasıl?

iyiyiz canım. gaz sıkıntımız haricinde yuvarlanıp gidiyoruz oğluşumla. alıştık birbirimize bağımızı kurduk mutluyuz. azcık kabız gibiyiz ama geçer inşallah bakalım. ben de iki defa grip oldum eşim de babanem de oldu şükürler olsun oğluma bulaşmadı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…