İstasyon Yöntemi:
Bu yöntem bütün sınıfın her aşamada (her istasyonda) çalışarak bir önceki grubun yaptıklarına katkı sağlayarak bir basamak iler götürmeyi, yarım kalan işi tamamlamayı öğreten bir yöntemdir. Sınıfın tamamı 3-4-5 ya da daha fazla istasyona bölünür. Bu istasyonlar örnek olay, neden sonuç değişkenlerini yazma, slogan yazma, afiş hazırlama, şiir –öykü yazma gibi istasyonlar olabilir. Her istasyona gidecek öğrenciler belirlenir. Tüm öğrenciler görev alır. Her gruba bir gözlemci yada istasyon şefi atanır (bu işi öğretmende üstlenebilir). Şef gruba klavuzluk yapar, iş bitince ürünleri toparlar. Gruplar istasyonlara dağılı, her grup gittiği istasyonda 10 dakika çalışır. Süre sonunda gruplar yer değiştirir. Tüm grupların tüm istasyonda çalışması sağlanır.İstasyona gelen her yeni grup bir önceki grubun bıraktığı yerden devam eder. Süre sonunda tüm grupların işleri toparlanır.Yapılan çalışmalar sergilenir, şiirler öyküler okunur, afişler asılır.(Sönmez,S:255,2007.Gözütok,S:254,2006. Aykaç,S:232,2006)
Etkinlik Örneği: 5.Sınıf 8.Ünite-My Favorite Activites
Öğrencilere kasetten Konu ile ilgili diyalog dinletilir. İngilizce ders kitabından 71.sayfadaki resimler incelenir ve sevilerek yapılan aktiviteler okutulur(Skating,reading,playing computer games,listening to music,doing puzzles,playing football,swimming,dancing, v.b) Mümkünse projeksiyondan çeşitli aktiviteler gösterilerek bunların ne olduğu öğrencilere buldurulur. Sınıf 4 istasyona ayrılır. Her gruba bir istasyon şefi seçilir.
1.İstasyon:Öykü
Sevilen ve sevilmeyen aktivitelerden oluşan bir öykü oluşturulur.(I love skating,I don’t like cyling,I like listening to music,I hate doing puzzles v.b)
2.İstasyon:Şiir:
Sevilen yada sevilmeyen aktiviteleri içeren bir şiir yazdırılır.
3.İstasyon:Slogan yazma
Sağlıklı aktivitelerle ilgili sloganlar bulunup yazdırılır.
4.İstasyon:Afiş
Sevilen aktivitelerin resimle anlatıldığı bir afiş hazırlatılır.
Her grubun her istasyonda on dakika çalışması, bir önceki grubun çalışmasını sürdürmesi, son on dakikada ise çalışmaların tamamlanması belirtilir. Süre sonunda istasyon şefleri yada öğretmen tarafında bitirilen işler toparlar.Her istasyonun çalışması öğrenciler tarafından sınıfa sunulur. Slogan ve afişler asılır, öykü ve şiirler okunur.
Sonuç
2007-2008 öğretim yılında uygulanmaya başlayan İlköğretim okulları İngilizce programı ve kitapları incelendiğinde her konunun farklı etkinliklerle anlatıldığı, renkli bulmaca ve oyunlarla süslenmiş çalışmalar olduğu, ancak yeni yöntem ve tekniklerin yer almadığı görülmektedir. Bu kitaplar hem öğretmen hem öğrenciler açısından oldukça yararlıdır. Ancak bu çalışmalarda çeşitli yöntem ve teknikler kullanıldığında yabancı dil öğretimi daha zevkli ve öğretici olacağı düşünülmektedir. Yukarda etkinlik örneği verilmiş olan yöntem ve teknikler çoklu zeka teorisine de uygundur.
Öneriler
Yabancı dil öğretmen kılavuzlarında yeni yöntem ve tekniklerin uygulamasına dönük etkinlikler de yer almalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı sitesinde yabancı dil dersi etkinliklerine yer verilmelidir.
Yabancı dil derslerine giren farklı branşlardaki öğretmenlere yeni yöntem ve tekniklerin yabancı dil derslerinde kullanılmasına yönelik hizmet içi eğitim seminerleri verilmelidir.