20 aylık bebeğin gelişimi nasıl olur

mutemadiyenuzgun

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
6 Ağustos 2015
1.808
1.221
133
bir arkadaşım konuyu açmamı rica etti. 20 aylık bir oğlu var. kendisi üniversite mezunu ve şu an çalışmıyor. oğluyla gayet ilgili olmaya çalıştığını söylüyor. yani birlikte oyunlar oynuyorlar bol bol konuşuyor ve etraftaki nesneleri anlatıyor. ancak korona sebebiyle dışarıya pek çıkılmamış. yürümesi geç olmuş 16 ayının sonunda tam anlamıyla yürümeye başlamış şu an hala dışarıda korktuğu için elini bırakmıyormuş yürürken. evde koşup yürüyebiliyor ama dışarıda elini hiç bırakmıyormuş. onun haricinde kelime olarak 20 kelimesi varmış ancak her kelimeyi her zaman kullanmıyormuş. bu yüzden dil gelişimi geriliyor mu diye sanırım tedirgin. bir de eltisinin çocuğu 2 yaşına yaklaştı cümle kuruyormuş bu yüzden çok fazla baskı altında ve çocuğunu karşılaştıran insanlara karşı sinirli ve bir yandan da ne yapabilirim düşüncesiyle buraya yazmamı istedi. fikirlerinizi ve bu yaşta çocuğu olanların gelişimini merak ediyor.

bir arkadaşım konuyu açmamı rica etti. 20 aylık bir oğlu var. kendisi üniversite mezunu ve şu an çalışmıyor. oğluyla gayet ilgili olmaya çalıştığını söylüyor. yani birlikte oyunlar oynuyorlar bol bol konuşuyor ve etraftaki nesneleri anlatıyor. ancak korona sebebiyle dışarıya pek çıkılmamış. yürümesi geç olmuş 16 ayının sonunda tam anlamıyla yürümeye başlamış şu an hala dışarıda korktuğu için elini bırakmıyormuş yürürken. evde koşup yürüyebiliyor ama dışarıda elini hiç bırakmıyormuş. onun haricinde kelime olarak 20 kelimesi varmış ancak her kelimeyi her zaman kullanmıyormuş. bu yüzden dil gelişimi geriliyor mu diye sanırım tedirgin. bir de eltisinin çocuğu 2 yaşına yaklaştı cümle kuruyormuş bu yüzden çok fazla baskı altında ve çocuğunu karşılaştıran insanlara karşı sinirli ve bir yandan da ne yapabilirim düşüncesiyle buraya yazmamı istedi. fikirlerinizi ve bu yaşta çocuğu olanların gelişimini merak ediyor.
Her cocuk farklıdır.
Bilimsel bir acıklaması olmasa da erkek cocuklar gec konusur derler.
Kızım 15 aylık 15 -20 kelimesi var.
Ama bizimki konusmaya hep hevesliyi.
Dıgıldıgıl dıgıl diye gezen bi bebeydi ortada:)
Konustugunu zannediyordu:)
Yegenim martta 3 yas olck,erkek.Yeni yeni konusmaya basladı.
Bu bi eksiklik değil bence.
Her cocugun ilgi alanları farklı.
Becerileri farklı.
Yegenimde 1 yasından beri lego yapar,kızımın hic ilgisi yok legoya.
Farklılar iste.

Gercekten cok kiziyorum..univ.mezunu bir insanin belli bir bilgi birikimi olmali..doktora gitmeli degil mi..boyle konularda ne denmemiz bekleniyor..bir psikolog var Instagram da takip ettigim pekcok problemin gec kalmaktan kaynaklandığından bahseder..bir anne bazi seylerden rahatsiz oluyorsa vardir birsey..veya yoktur..doktora gitsin

Her cocugun gelisimi farklidir. Benim oglum erken konustu,komsumun kizi cok cok erken konustu mesela. Belli olmuyor. Allah saglikli omurler versin

neredeyse bir cok bebek gelisim kitabinda kacinci aylarda neyi yapmazsa doktora goturulmesi gerektigi yazar, arkadasiniz bir kitap edinsin.
Ayrica aylik kontrollerini yapan hemsireye/doktora da bu konuda danisabilir, aylik kontrollerin bir amaci da budur zaten.

asla elti cocugu ile kiyaslamak dogru olmaz.

ben kuzenimle 2 ay ara ile dogmusuz, o 1 yasinda yurumus, ben birbucuk yasinda,
ben 1 yasinda konusmusum, o 2 yasinda,
ikimizi de manyak etmisler ama kiyaslarken,
beni doktor doktor gezdirmisler fiziksel bir sorunum mu var diye,
kuzenim de saclarini yoluyormus konusamiyorum diye,
yaziktir.

Oğlum 24 aylık cümle kurmuyor sadece istediği şeyleri kelime olarak söylüyor, edi(su), pilav, meme gibi 🤣

gelisimi gayet guzel cocugunun her cocuk farklidir ama arkadasinizin cocugununda gelisimi gayet guzel.

herkesin soyledigini takip cocukta boyle problem arayacaksa arkadasinizin işi var.
eminim kendi cocugunda da siger cocuklardan farkli onde giden gelisimleri vardir.
ben kizima kendi istegimle 30 ayda tuvalet egitimi verdim mesela akranlari hep birakmisti ama nasil biraktilar ailelerine sor birde,koltuk arkasindan kaka toplayanlar cis toplayanlar ben egitim vermedim diye kizima ve bana ailemde dahil herkes bir baski kurmaya calisti onun cocugu boyle su boyle diye e simdide o laflari edenler ay maasallah hic ne kapeye isedi ne koltugun arkasina cisini yapti cok akilli diyolar kimse kimsenin cocugunun akil ölçme mercisi degil.
birileri illa biseyleri ölcuyorsa sana cekmis demek ki diyordum ben ozaman hic kimse kendine yogurdum eksi demedigi icin toz kondurmuyor

Sıkıntı olduğunu düşünüyorsa veya içim rahat etsin derse çocuk psikiyatri veya çocuk nöroloji doktorunun görmesi iyi olur. Sadece geç konuştuğunu düşündüğüm oğlumun aslında otizm olabileceği gerçeğini doktor sayesinde öğrendim mesela....

Her bebeğin gelişimi farklıdır. İki ogullarim var üç olacaklar. Bir tanesi bu hep önce her konuda. Diğeri herşeyi ona bakarak yaptı. Bir iki ay arkadan takip etti.

Gelişim bir süreçtir, her çocuk 12. Ayda yürür, 15. Ayda konuşur diye bir şart yok ki. Yürüme süresi 12-18 aydır. Konuşma için iki yıl olması lazım.

bende 3 yaşında konuşmuşum. Çişimi de geç söylemişim. Annem beni doktor doktor gezdirmiş konuşmuyor diye. Sonra da zayıf diye doktor doktor gezdirdi daha ilkokuldaydım. Tüm doktorlar her şeyimin normal olduğunu söylediler çok şükür de normalmişim gerçekten ☺️ annemin de yaptığı tamamen kıyas sonucu varsayımlar vesveseler ve evhamlardı. Her çocuk farklıdır. Benim de oğlum 21 aylık cümle kurmuyor henüz ama kurar elbet hiç aceleci değilim at gibi koşturmuyorum o doğru zamanını biliyordur. Bir yaşında yürüdü tam. Çişini kakasını da yapınca söylüyor yaptım diye ama lazımlık konusuna şu an hiç sıcak bakmıyor ortadaki çukuruna popom düşecek sanıyor ☺️ demek ki onun da zamanı gelmemiş. Çocuk büyütmek sabır işidir🌺

Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.Kimisi 1bucuk yaşında konuşmaya başlar kimisi 2bucuk.Kimisi 9 aylık yürümeye başlar kimisi birkac ay daha geç.Ama sonucta hazır olunca yürür.Karsilastirma yapmak çok yanlış. İlk çocukların biraz geç konuşması da normal kafaya takılacak bir durum değil.

Her çocuk farklıdır. 16 aylık daha dışardayken kendini güvende hissetmemesi normal, çünkü çok çıkmıyor sonuçta. Alışması lazım. Benim kızımda tam 2 yaşında cümleler kurup konuşmaya başladı. Sonrada açıldı hiç susmuyor :KK53:

Kızim 22 aylık on beş yirmi kelimeye yakın biliyor. Ama konuşmada bile söylenen herşey almıyor köpek kedi yasa başka birşey sorduğumda göster dediğimde gösteriyor. Ama konuşma konusunda çok inatçı. Mesela istediği şeyi bir kerede ogreniyor. Örneğin sabahları sucuk vermiyorduk artık kendini anlatmak ve istemek için sucuk demeye basladi. Yürümesi ise on aylikken oldu. Fiziksel aktivite konusunda çok iyi el becerisi falan. Yani demem o ki dil gelişimi iyi değil ama fiziksel gelişimi önde gidiyor. her çocuk başka işte. Ama biz anneler ister istemez üzülüyoruz. Korkuyoruz birşey mi var diye biraz daha beklesin arkadaşınız eğer konuşmamaya devam ederse iki üç yaş arası pedogogla görüşür.

Gelişimi gayet iyi korkacağı bir şey yok.
Benim de kızımın ara ara değişik korkuları türüyor. buraya konu da açmıştım bir ara aşırı hayvan korkusu vardı. Şimdi onu yendi gibi tabi uğraşımla, bazen yine değişik korkuları- huyları oluyor sonra geçiyor

Benm oğlum da 2 yasında yürüdü ama prematüre doğum 29 haftalık doğdu şuan 2 yaş 8 aylık ama düzeltilmişi 2 yaş 5 ay konuşmuyor sadece biri gelince geldi telefon çalınca alo bide abisiyle saklambac oynamaya calısıyor sayarken 1 falan dıyor. Çok üzülüyorum ayrıca kronik kusması var devamlı kusuyor iletişim kuramıyoruz çocuk psikiyatrisine götürcem randevu yok denver gelişim testi falan yapıldı geride gelişimsel olarak napcam gerçekten cok zor prematüre annesi olmak banada yardımcı olun lütfen

Back