15 aylık kızım ve bunalmış bir ben

Peki her istedigi yapilmis, ufacik istegi olmayinca dunyalari insanalrin basina yikan tipler nasil sizce???
Her istediğini yapın demedim ben. Çocuğun ağlamasının nedenini doğru anlayabilmek önemli. Kaldı ki 15 aylık bir bebekten bahsediyoruz. Konu sahibine yazdığım mesajı okuduysanız ne demek istediğimi anlarsanız bence. Ayrıca pozitif disiplin diye birşey var. Çocuğun tek başına ağlayarak tepinerek sakinleşmesini beklemek yanlış olan. Çocuğun yanında ona destek olmakta ne sakınca var. Biraz empati yapın ağlıyorsunuz üzgünsünüz sinirlisiniz anlaşılmak istiyorsunuz ama sevdiğiniz güvendiğiniz kişiler sizi yalnız bırakıyor umursamıyor ya da umursadığını belli etmiyor. Bir kaç kez tekrar ediyor bu durum. Ne yaparsınız? Her seferinde onlara gider misiniz yoksa nasıl olsa boşvereckler mi dersiniz
Bir de yazı dili karşılıklı iletişim gibi
Olmaz tabi ki ama soruş tarzınız agresif, savunmacı ve anlamaktan ziyade karşıt görüş belirtme üzerine gibi? Sadece burdan kişilik analizi yapmak gibi bir gayem Yok ancak eğer hayatınızda genelde böyleyseniz,tarzınız çocukluk travmalarınız ile alakalı

Kitaplardan ve pedagogdan destek almak şart. Yoksa anne-çocuk ilişkisi sağlıksız ilerler. Ve kalıcı hasarlar oluşabilir..destek alin

Doğru yoldasınız,çocuklarla çalışan bir uzman olarak onaylıyorum.
Davranışçı yöntemler her geçen gün güncelleniyor,çocuğa olan yaklaşımlar yeni ve farklı bakış açıları ile değişip dönüşüyor.
Bizim de çocuğa ve çocuk eğitimine olan bakış açımızı yenilememiz,gelişmemiz şart.

Çocuğum yok,anlatilanlara dayanarak konuşacağım aynı sizin cocugunuz gibi bir cocukmusum
Annem bahsediyor hic uyumazmışım mesela
Yemek dogru durust yemezmisim
Cok yaramaz araştırmacı bir bebekmisim
8 aylik yürümüşüm
Cok duygusalim hala öyleyim ve sinirli bir bebekmisim
Artik o kadar uyumuyormusum ki annemler perisan oluyormus sallaya sallaya battaniyeye koyup
Zayifmisim
Hala zayıfım
Tek fark cok hastalanan bir bebek degilmisim sanırım
Bazı cocuklar gercekten dogustan oldugunu sanmiyorum ama,ailelerin tutumu yani aileler iyi niyetli yaklasiyor cocuga her istedigini yapmak gibi,aglarsa susmasi icin taviz vermek gibi simartmak gibi hele ilk cocuksa daha cok simartiliyor sanırım
Cocuklarda boyle seyler olabiliyor
Ben buyudum suanda 27 yasindayim :)
Evliyim. Nerdeyse cocugum olcak Allah nasip ederse insallah benimde bir evladim olsun istiyorum
Bende düşünüyorum benim gibi mi olur acaba ben cok sinirliyim hala hala uyumuyorum hala zayifim yemekle icmekle cok isim yok olaylari zora sokmayi severim,kinciligim huysuzlugum var
Bence bazi seyler doğuştan mizaclada oluyor ama benim ailemin cok hatasi var bence
Babam her lafinda derki "sizin her istediginiz oldu"..
Nitekim de dogru oldu. Bize hic vurmadi annem babam ama bağırdı cok bagirirdi babam
Suanda ben bagiran birisi oldum
Lutfen cocugunuza bagirmayin abla,biliyorum sizde istemezsiniz bazen zorda kaliyorsunuz ama emin olun unutmuyor çocuklar zaten pisman oluyormussunuz bagirinca
Bagirmayin
Bir de cocuk bi yaramazlik yapinca gülmeyin o cocuk o zaman sinir hastası olur,yani şöyle o derdini anlatmak icin atiyorum oyuncaklari firlatiyor etrafa yere atiyor kendini agliyor gulmeyin hahaha diye baskasininda gulmesine izin vermeyin varsa cevrenizde..

Ben de psikolojik danışmanım ancak daha çok yetişkinler ile çalıştığım için 0-6 yaş dönemi için ben de davranışsal kuramlar ile paralel düşünüyormuşum çocuğum olunca daha iyi anladım. Önemini hep biliyordum ama bu kadar detaylı bilgim yoktu. Mesela high Need baby diye bir kavram duymamıştım. Muhtemel bir yıl önce ben de her istediğini yapmayın kararlı olun vs. diyebilirdim bu konuda ama araştırdıkça çok daha kompleks ve derin bişey olduğunu öğreniyorum. Ama malasef insanlar önyargılı yaklaşıp bahsettiğim şeyi araştırmak bile istemiyor. Belki Benim tarzımın da bunda etkisi vardır tabi. Çünkü bende agresifleşebiliyorum bu da benim travmatik geçmişimin muhtemelen :)

Çalıştığımız alanlar farklı da olsa kısmen meslektaş olmamıza çok sevindim.
Benim de lisansım okul öncesi öğretmenliği, yüksek lisansım PDR.
Bilgi ve deneyimlerinizden yararlanmak ne güzel...
Dediğiniz gibi her gün yeni ve farklı şeyler okuyor,dinliyor ve öğreniyoruz.

benim oglum oglum da 15 aylik

benle yapisik yasar, mesela mutfakta yemek yaparken arkamda gezip aglar hep, annecim yemek yapiyorum bakmak ister misin diyorum bak diyo. tamam bekle simdi alicam seni diyorum. aliyorum kucagima oyle karıştırıyorum yemegi. sonra indirip bes dk bisebisey yapip yu kez agladiginda bulasik makinesinin kapagini aciyorum kapatmak ister misin hadi kapatalim diyorum. kapa kapa diyerek kapatiyo. sonra cekmece acip karistirmasina izin veriyorum... yani sevdigi seylerle tek tek sorup oyaliyorum ilgisini dagitiyorum. asla olmicak biseyse hayir bunj yapamazsin tehlikeli sicak zararli soguk vs diyorum. mesela cambalkonu kapisini acip cikmak istiyo soguk annecim cikilmaz diyorum koguk koguk diyerek geliyo evet cok soguk hadi kapimizi kapatalim diyorum kapatiyoruz

benim oglum da hayir dedigimde agliyodu sinirlenip sesini yukselterek agliyodu, ama sakinca annecim aglayabilirsin ama bunj yapamayiz ama istersen sunu yapabiliriz dedigim zaman cogu zaman inat etmedi. sinirlarini anlamaya calisiyolar bence sadece. cok sinir koymam zaten, eger ilgilenebileceksem asla bekletmem o da bana guveniyo yavas yavas. eskiden on saniye bekleyemiyoken simdi bir dk ya kadar bekleyebiliyo bekle dedigimde

bence babasiyla ortak tutum takinmaniz lazim, babasi hic kiyamadigi icin cocuk da bildiği dilden istedigini yaptiriyo demekki

Aynı şekilde sizin deneyimlerinizden yararlanmakta güzel.. yorumlarınızı takip ediyorum genelde ve siz de yılların tecrübesi de var. Bilgi ve tecrübe birleşti mi güzel şeyler çıkıyor ortaya

Aslinda ayni yonde bakiyoruz. Cunku ben de cevabimda ac uykusuz ve hasta degilse demistim ki ihtiyaclar bunlardan ibaret degil bunu da biliyorum. Benim cevabim konuya dairdi. Cunku konu sahibi ozel durumlarda aglayan bir bebekten degil her kosulda aglayan hatta bunu fazlasiyla abartarak yapan bir bebekten bahsediyor. Evet ben cocugumu bazen dakikalarca aglattim ama onu asla yalniz birakmadim hep yaninda bekledim ama onu ikna etmeye calismadim. Meslek geregi savunma ve karsit gorus belirtmeye proglanmis olabilirim :) yani cocukluk tramvalarindan ziyade mesleki deformasyon diyebiliriz :) sevgiyle...

Pofff gereksiz duyar kasmaya çalışmak ne kadar zorlama duruyor.. İhtiyacına cevap verilmeyen falan demissiniz he aç bıraktık çocuğu, resim çerçevesi rafa konmasın diye, ya da çorbasını niye ūfledik diye agliyordu.. Konu sahibinin bahsettiği durum da bu zaten miz miz derken, yoksa çocuğunun ihtiyacını karsilamayacak sayko gelip buraya konu açmaz, kolayı var karşılar susar.Çocuk büyüdü zaten 15 yaşında şükür manyak da olmadi on numara birey..

benimde kiz 15 aylik :) Allahim yavrularimizi bagislasin insaallah. iki oglandan sonra kiz olunca oyle degisik geliyorki banada, digerlerinede kiyamazdim ama en kucuk oldugundan tabii birde..yiyesim geliyor agzini burnunu :)))
o da aynen dedigin gibi cok babaci. babasi isten gelince pacasina yapisir bende...ohhhh diyerek mutlu olurum. bana duskun olacagina sana olsunda rahatca birakip cikayim disari diyorum:)) aglar bazen nazlidir benim poncik kizim...ama kusmadigi surece aglasin yani..mesela uykusu gelir yatiririm yatagina gunduzden diyelim..uyumaz deli gibi aglar. bende alirim ortalikta aglasir ve uyur ortalikta..yani surekli aglayacak diye durumunu degistirmek hatali aslinda

Tavsiyelerden yola çakırak az önce altını değiştirdim izin verdisma pijamaya izin vermedi
Bende kızım bunu giymelisin yoksa üşürsün dedim ve onu sakince yere uzattım tekrarını ayağını takıyordum o obürünü çıkartıyor derken tabi ağlama başladı katıla katıla nefesini kesti bir ara pijama giymesi bitti aldım sarıldım iletişim kurmaya çalıştım ağlamaya devam etti
Babası geldi odaya ve attığı kahkahaları görmeniz lazımdı

Normal çocuk var mı ki oda normal olsun.
Bide ben anlatayım isterseniz , gidip şükür namazı kılarsınız :)

Çok yaramaz çocuklarim vardı ama hic inat olmadılar .
Cocugun önune oturun aglayinca soylediklerini hic anlamiyorum sana yardım edemem diyip omuzlarini tutup size bakmasini saglayin .
Sakince konusabilene kadar anlayamadım diye tekrar edin .
Bir sure sonra aģlayinca birsey elde edemeyecegini anlar zaten .
Yada ambulans ambulanss diye bağirin naaani naaanii(siz bağırirken noluyo yaaa diyip dikkati dağılip kafasi karısir zaten) burada aglayan bir cocuk var igne geliyor deyip parmagimla heryerini gidiklardim ben ...
Bu cocuk susmuyor daha cok igne yapayim derdim.

Peki

Bir pedagog yardımı alın böyle uzaktan uzaga insanların yardım edebileceği bir sorun gibi durmuyor. Konunun uzmanları varken bana düşmez ama çocugunuz size karsı inatçıysa bu anal dönemde yasadıgı bir problemden kaynaklanıyor olabilir. Tuvalet eğitimi verirken nasıl bir tutum sergilediniz.

Tuvalet eğitimi vermedim henüz bezli ama alt değiştirince oyun gibi kaçıyor
Nasıl anlatsam fazla heyecanlı bir bebek altını değiştirdim diyelim hemen gülmeye başlayarak kaçıyor uzaktan bana saklanıp ce eee yapıyor onu alıp pijamasını giydirmek istediğim zaman önce sinirlenip bağırıyor daha sonra ben ısrarla giydireceksem ağlıyor yani giymek istemiyor giyindikten sonra hiçbişey olmamış gibi davranıyor yani giydiği için huzursuzlanmıyor veya çıkarmak istemiyor.
Nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum
Pedagogla görüşsem pedagog benimle mi yoksa kızımla mı iletişime geçiyor o konuda fazla bilgim Yok

Çocuk psikoloğu önce sizinle iletişime geçer,gerekli bilgileri sizden öğrenir,
çoçuğunuzun doğumdan itibaren kısa bir gelişim öyküsünü dinler,notlarını alır,
sonra oyun ortamında çoçuğunuzu gözlemler.
Sonrasında nasıl hareket etmeniz gerektiğini birlikte planlarsınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…