400 liralık evin maliyeti 400 lira değil malesef. elektrik, su, aidat, internet, ısınma da katılınca minimum 800 tl olur geriye kalır 500. arabanız varsa zaten benzin parası değil. bunların dışında doğum kontrol, günlük ped, kuaför veya en kötüsünden saç boyası, parfüm-deodorant, şampuan saç kremi, el kremi gibi olmazsa olmaz giderleriniz var. bunlar kısıtlama yapılamayacak göze görünmeyen giderler. eve ekmek, su, bakliyat, et, meyve, sebze almak lazım. belki ayakkabı pantolon giysi gerkecek. gidiş geliş yol paranız olacak, her yere yürüyemezsiniz. yeni evin eksiği çok olur illaki tamirat gereken şeyler olacak mutfakta banyoda eksikleriniz olacak. evi temizlemek giysilerinizi yıkamak için 40 çeşit deterjan alacaksınız. 1300 liraya güvenmeyin derim ben. birikimlerinizden biraz harcamayı göze alınki kötü bir süprizle karşılaşmayın.
Gelirim yazılanın bayağı üstünde ama bu yazdıklarınızın bir çoğu benim için bile lüks
Doğum kontrol hapı kullanmıyorum ama çok pahalı olduğunu sanmıyorum; bilenler yazar
Günlük ped, önerilmiyor; çamaşırınızı sık değiştirin diyorlar; günlük ped ve aylık kullanım için gerekenlerin hepsi 10 liraya alınır yani
Kuaföre iki ayda bir gider 25,00TL veririm, burası büyük şehir
Saç boyası zorunlu bir ihtiyaç değil yaşım 35 geçen yıl bir kaç kez boyattım sıkıldım yine
parfüm deodorant demişsiniz; parfümüm iki üç yıl önce aldım; halen de kullanıyorum; şimdi kaç liradır bilmem ama 50 civarıdır. Deodorant yerine deotak kullanıyoruz, iki kişi yılda bir tüp bitmiyor bile 9 TL
Şampuan, saç kremi masrafı en kadar olur ki
Oğlum ile birlikte 400 ml şampuanı bir kaç aydır bitiremedik; 5 TL idi saç kredi de olsun 10 TL olsun pahalısından alalım yani
El kremi ne kadar kullanılır kaç liradır 10-12 liralık katı kıvamlı bir krem bir yıl gider insana ; hani şu balıkçılı reklamı olanlardan
Ekmek, su, bakliyat, et, kahvaltılık vs tabii ki gerekli ama bunun da her bütçeye göresi var.
Pantolon ayakkabı vs gerekebilir; ama uzun yıllardır çıplak değil konu sahibi de eşi de olanları giyerler bir süre
Pantolonlar 20-30 TL arası iki cinsiyet için de AVM mağazalarında; alırlar ordan giyerler; her ay alınması gerekmez herhalde.
40 çeşit deterjan demişsiniz de 12 ayda her ay bi,r çeşit deterjan alsalar iki kişi iki yıl yeter
1,5 kg çamaşır deterjanı aldım; hep aynı markayı alırım 12,5 TL bize iki ay yetiyor; konu sahibine de yeter herhalde iki kişi onlar.
Bulaşık makinası olacaksa, 90 tablet 34 gibi bir rakam idi, her gün bir tane 3 ay eder
Yerleri sirke ile silsin daha sağlıklı ki bir yer silme deterjanı da 4-5 TL iki kişi, yeni eşyalar vs. o da aylarca gider yani
Bana sanki çok karamsar bakmışsınız gibi geldi. Geçen bir konu vardı 7000 Tl geliri vardı geçinemiyoruz; sorun nerde diyordu; herkes ona sen çok harcıyorsun demişti; ben de ona senin harcamaların normal demiştim mesela. Onun şartları öyle; konu sahibininki de böyle; herkes şartlarına göre yaşarsa, tüketim toplumunun esiri olmazsa daha az gerginlik yaşar; evlilikler daha huzurlu geçer
Konu sahibi iş bulsun en acilinden, bunları düşünerek bunalır tabi; yukarda da sordum şimdiki hayat standartları da önemli. Babasının geliri de bu duruma yakınsa zaten rahatlıkla geçinir.