- 23 Mart 2015
- 154
- 93
- 48
Evet görünüşe göre obsesyonları var. Kızınız belli ki çok hassas, temiz, titiz, ayrıntıcı, dürüst bir kız. O yüzden de arkadaşlarının bu inançla alakalı söylemleri onu fazlasıyla etkilemiş. Ama korkmayın, iyi bir ruh sağlığı uzmanıyla çok rahat bir şekilde aşabilir. Mümkünse sadece ilaç desteği değil, psikoterapi de alsın. Siz de kızınıza evde şunları söyleyebilirsiniz:
"Kızım sen de insansın, ben de insanım. Duygularına söz geçiremediğin zamanlar olacaktır. Bir insan istediğini düşünebilir ama her düşündüğünü yapamaz. Sen düşündüklerin ya da hissettiklerinden değil, yaptıklarından sorumlusun. Düşüncelerinin önüne geçme, durdurmaya çalışma. Bu düşünceler senin asıl düşüncelerin değil, bu bir hastalık ve herkes hasta olabilir. Seni bir uzmana götüreceğiz, sen de iyileşmek için elinden geleni yapmalısın."
Neden durdurmaya çalışmasın diyorum, zira obsesyonlar yani takıntılar böyledir. Durdurmak istedikçe inatla artar, onu yener. Sıkıntıları daha da artar. O yüzden o düşüncenin akıp gitmesine izin vermeli. Ve ilaç ile birlikte psikoterapi de alması gerekiyor, sadece ilaçla bunu aşamaz. Lütfen bilişsel-davranışçı terapi de uygulayan bir uzmana da götürün. Geçmiş olsun, en kısa sürede atlatmasını diliyorum.
bu ilişsel-davranışçı terapi sistemi duydum zaten ilaç ve ilişsel-davranışçı terapi olarak tedavi ediliyormuş. ilk önce anlaradaki doktor sonrada yolumuzu bulacağız galiba yavaş yavaş