- 3 Mart 2016
- 18.150
- 76.557
- 598
Daha once baska bir konuya da yazmistim.
Ortaokulda din öğretmenimiz, cinlerin banyoda ve tuvalette bizi izledigini, o yuzden ozel yerlerimize dokunmamamizi, bos odaya girerken cinlere selam vermemiz gerektigini falan soylemisti. Inanilmaz korkmustum, hatta onun yuzunden yillarca kronik kabizlik sorunu yasadim çünkü tuvalete girdigim gibi geri cikiyordum. Banyo yaparken ic camasirlarimi cikarmiyordum, havlunun altinda giyiniyordum vs vs.
Ben maalesef kendi kendime atlatmak zorunda kaldim, o zamandan beri de agnostigim, aksi halde kafayi yerim.
Ben yedim
Yazını gördüm, konu da benzer olunca kendimden yazmak istedim.
Dini eğitime erken bir yaşta başladığımı söyleyebilirim, annem ve babam tabi kontrollüydü sadece ezberden tekerleme gibi sureler vb. şeylerden ibaretti belli bir yaşa kadar bildiklerim ve fakat dini daha çok merak edip ısrar edince yatılı kursa göndermişlerdi. O kursta öğrendiklerim-anlatılanlar ve daha neler... Çok sorduğum, sorguladığım ve itiraz ettiğim için de sevilmezdim, mimlenmiştim. Bilmiyorum belki susturmak için yaptılar, uyum sağlamam için; baktılar bu kız çok deşiyor, korkutma yoluna baş vurdular. Öyle hikayeler dinledim, öyle şeyler hep bir ağızdan şahitli bilmem neli anlatıldı ki (ortaokul zamanı olması lazım) karanlık odalarda otursam zerre ürpermeyen ben, ışığı kapatıp uyuyamaz hale geldim.
Annem fark etti vb. ama düşünce geçişleri, doluya almama-boşu doldurmama, sürekli bir "Varlık,neden, niçin, nasıl" sorgusu vardı.
Onu nasıl aştım, yok sayarak tıpkı senin gibi. Reset attım inanç kısmıma komple.
Uzunca bir süre ateisttim, oradan agnostik kısma kaydım. Oradan deist. Şimdi elhamdülillah geri döndüm diyeyim ama inancımı yeniden yapılandırıp, daha ayrıntı öğrenip-araştırıp, nelerin hurafe nelerin insanı "Günah" denilenden/uydurma günahlardan uzak tutmak adına milletin bire bin katması olduğunu idrak ederek. :)) Mesela bu yukarıda anlattığın şey pelin, ergenlikte verilmeye başlanan bir hurafe bilgiden ibaret, sebebi de mastürbasyondan uzak tutmak. Sonra gusül hikayeleri var insanı obsesif eden, küpe deliklerini üç kere suda şöyle yapmazsan abdest olmaz, eteğinin altına şu uzunlukta tayt giymezsen namazda eteğin açılması riskini bile bile göze almış olursun ve namazın olmaz vb. Bu obsesyon işte...Böyle saçmalıklar silsilesi yüzünden, insanların kafaları gidiyor. Ha kimi inanıyor da buna zehir gibi diğerine bulaştırmaya devam ediyor.
İsteyen, merak eden çocuğa, yaşını gözeterek, her inanıştan azar azar anlatsak, gelmiş geçmiş tüm inançlarla birlikte dinden önce insanın "İnanma ihtiyacı"nı irdeleyebileceği bir algıya kavuştursak ne güzel olur. İşte o zaman seçim gibi seçim olur. Diğerleri ezber, kopya, korku filmi...
Konu sahibi, illaki aşılır bir problem bu, biraz zaman alır ama yaşamamış gibi olursunuz.Çabuk atlatmanızı diliyorum.
Son düzenleme: