• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi 1 yas asisi ve korkularim

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri
Beni anlamaniz içimi biraz da olsa ferahlatti ins ilerde bende böyle düşünürüm 💜
Düşüneceksiniz tabi, özellikle okul dönemi başladığında diyeceksiniz ki, aşı da neymiş? Çok daha fazla kontrolünüz dışında olaylar oluyor ve müdahale edemiyorsunuz bazı şeylere. Özendim size şu an. Çünkü hep yanınızda ve okul durumuna daha çok var. Rahat olun şimdilik. Hatırlamıyorlar bile bugünleri.

Hehh işte otizm vs. Beni çok düşündürüyor kizamikta öyle hafife alinicak bir hastalık değil Rabbim hicbirimize yaşatmasin
Aşılar otizm yapmıyor ya. Ben inandım tvde dinlediğim doktor ikna etti. Yaptırın aşılarını. Anaokulu kresi ilkokulu var toplu ortamlarda Allah korusun Bi hastalığa yakalansa en ağır şekilde geçirir sonu kötü bile olabilir. 5 ay önce yaptırdık aşıları bir problem olmadı 3 ya da 4 aşı olduk tam bilemiyorum ama hafif atlattı. 1 yaş aşıları zaten 1 hafta sonra ateş yapıyor o da 37,5 geçmedi.

Aşılar otizm yapmıyor ya. Ben inandım tvde dinlediğim doktor ikna etti. Yaptırın aşılarını. Anaokulu kresi ilkokulu var toplu ortamlarda Allah korusun Bi hastalığa yakalansa en ağır şekilde geçirir sonu kötü bile olabilir. 5 ay önce yaptırdık aşıları bir problem olmadı 3 ya da 4 aşı olduk tam bilemiyorum ama hafif atlattı. 1 yaş aşıları zaten 1 hafta sonra ateş yapıyor o da 37,5 geçmedi.
MasAllah cnm darısı bize ins bu sureci sıkıntısız atlatırız bizde baska bebeklerde Allah evlat imtihanı vermesin

Son zamanlardaki aşı redleri kafami cok karistiyor bebeğime yaptirmamayi göze alamıyorum çünkü asiyi tamamen red etmek mantikli değil bana göre ama yaptırırken de cok büyük stres oluyorum 1 ay sonra 1 yaş aşımız var ve ben cok büyük stres altındayım:KK43:
4 ay önce oldu 1 yaş aşısını kızım. Bi sorun yaşamadık. Güvenmekten başka çaremiz yok.

2 yaş olsugu icin tek doz nimenrix vurdurdum asiyi yapan hemsire yuksek ates yapar dedi ama kizimin diger asilarda dahil nimenrixtede hic atesi cikmadi hic bir sorun olmadi
B tipini yaptırdınız mı menenjitin?
Benim küçük oğlumda 3 gün topallama oldu, büyüğüne bir şey olmadı.
Yaygın bir yan etki mi bilemiyorum da yeni uygulanan bir aşı olduğundan.

B tipini yaptırdınız mı menenjitin?
Benim küçük oğlumda 3 gün topallama oldu, büyüğüne bir şey olmadı.
Yaygın bir yan etki mi bilemiyorum da yeni uygulanan bir aşı olduğundan.
bu bahsettihiniz sanirim 2 doz seklinde vurulan asi bexero degilmi?
benim bu asidan biraz gec haberim oldugu icin sadece nimenrix vurdurdum sanirim ikiside ayni isi goruyor bilmiyorum
topalllama seyden olabilir asi kas icine yapiliyor ya agri yapmis olabilir belki diger cocugunuza birde esi vurulunca pamugu ovalayarakmi bastirdiniz yada bastirdilar?

Bizimde öyle çok mizmiz Allahim acılarını gostermesin
benim kizim aglamaktan kusan bir tip bazen kizim yerden kalk haliya otur dedim diye agladigi oluyor ama asida acidan degil hic tanimadiklari bir insan tanimadigi bir islem yaptigi ve bizde bacaklarina basip zorladigimiz icin korkudan agliyorlar daha cok bence

bu bahsettihiniz sanirim 2 doz seklinde vurulan asi bexero degilmi?
benim bu asidan biraz gec haberim oldugu icin sadece nimenrix vurdurdum sanirim ikiside ayni isi goruyor bilmiyorum
topalllama seyden olabilir asi kas icine yapiliyor ya agri yapmis olabilir belki diger cocugunuza birde esi vurulunca pamugu ovalayarakmi bastirdiniz yada bastirdilar?
Evet bexero, menenjit b tip 2 denilen ülkemizde en sık görülen ve tüm avrupa birliği ülkelerinde zorunlu aşı listesinde bulunan bir aşıymış, bizim ülkeye 2 senedir geldi o da tercihen tabi...
Tip 1 için menectra oldular yine 2 doz, bir sorun olmamıştı ama bu aşı biraz beni korkuttu.
Uygulama hatası mı acaba diye de düşündüm, 3 kişi zor zapt ettik çünkü.
Pamuğu çok bastırma durumumuz olmadı, malum büyüdüler çığlık çığlığa itme tepişme şeklinde geçiyor aşıları.

Sakın aşısız bırakmayın yavrunuzu.
Bu hastalıklar öyle bağışıklık kuvvetlenir aman canım nolcak denecek hastalıklar değil. Öldürücü hastalıklar. Şakası yok. evladı toprağa aşı yaptırmadığınız bir hastalıktan verirseniz kendinizi asla affetmezsiniz.
Ben menenjiti vurdurmamıştım. Doktor arkadaşım menenjit vakaları geliyor. Ölüm vakaları var sakın riske atma dedi.

Cocugum yok ama ben olsam ben de doktorlarin "yaptir" dediğine, "hee tamam yaptirayim o zaman" diye kosmazdim. Aşi olsun,sünnet olsun...
Tip sektoru cok ilginc. bugun ak dedigine yarin bok diyebiliyor. Mesela ayse kulinin anılarını anlattigi bir otobiyografisi var (durbunumde 40 sene) orada ingilterede dogum yapiyor. Ve doktorlar "formul mamalar daha besleyici-isterseniz bir igne yapip sütünüzü keselim" demisler. Ilk cocugunu emziremememis. Kitabi okudugum donem azicik googlelamistim gercekten de formul mamalar yensin diye anne sütünün karalandigi bir donem bizim ulkemizde de olmus. Oysa bugun, ilk 6 ay kesinlikle anne sütü deniyor.
Ya da annem biz bebekken diyetisyene gitmis beslenmemiz için. Hep gururla anlatır. Ama 6 aylikken etle tanistirmis bizi (diyetimizin ayina gore normalmis). Oysa simdi mumkun mu birinin el kadar bebege et vermesi? Ablamin cocugu 6 aylikken yeni sut disinda buğusunda pismis sebze yemeye baslamisti. Cocuk iki yasina geldi hala hurmayi sayarak yiyor :))
Ayni sekilde pedagojik egitimde de. Bir zaman dediler cocuklrla arkadas gibi olun,bir zaman dediler cok arkadasi siz anne baba olarak daha saglam durun. Otoritenizi saglayin...
En basitinden ıspanaği demir deposu diye yedik yillarca,oyle ahım şahım demiri yokmus icinde. Ya da babamlarin zamaninda okulda sut tozu dagitirlarmis. Zamanla nasil sagliksiz oldugu anlaşılmış... bugün bütün uzmanlar aşı da aşı diyor ama acaba gercekten sağlikli oldugu icin mi yoksa bir endüstriye katki saglamak icin mi?
Aklinizda soru isaretleri olmasi cok normal.
Iyice düşünün taşının, farkli farkli uzmanlarla konusun oyle karar verin.
Mesela ben kedilerde kuduz asisinin hayvancagiza durduk yere mikrop verme disinda bir islevi oldugunu da düşünmüyorum. Veteriner arkadaslarimla da konustum bu konuyu defalarca,hepsi de diyor ki bir hayvanın kuduz olabilmesi (hele ki ev hayvaninin) öyle kolay sey degil. Bir kuduz şüphesi varsa koca köyü karantina altina aliyorlar. Gercekten büyük bir olay. Ama bunu musterilerine tabii ki söylemiyorlar çünkü hem bir asi -muayane 100 lira hem de allah korusun olmaz olmaz da milyonda bir boyle bir vaka yaşanabilirse neden baslari belaya girsin? O yuzden kedi tarafından disleneni bile dogru kuduz servisine gonderiyorlar.
Bu arada ben iyice araştırdım, kendimce gereksizligine emin oldum ama yine de yaptırıyorum :) çünkü nolur nolmaz:) ayrica ucaga falan binmesi gerekir acil, aşisi yok derler almazlar falan, dunyanin binbir turlu hali var.
siz de dusunun tasinin bir karar verin...

Ben de zorunlu ve ozel butun asilari iki kizima da yaptirdim.bence de yaptirin dusunmeden.ben asinin yan etkisinden degil de asi olurken veya normal baska birsey icin dr igne verdiginde inanilmaz tedirgin oluyorum elim ayagim titriyor yanlis igne yuzunden olen ya da sakat kalan cocuklar aklima geldigi icin.o yuzden mumkun mertebe igne yaptirmak istemiyorum.Allahim butun cocuklari korusun.

Son zamanlardaki aşı redleri kafami cok karistiyor bebeğime yaptirmamayi göze alamıyorum çünkü asiyi tamamen red etmek mantikli değil bana göre ama yaptırırken de cok büyük stres oluyorum 1 ay sonra 1 yaş aşımız var ve ben cok büyük stres altındayım:KK43:
İlk başta acaba aşı reddi akımına kapılanlardan mısın diye düşündüm ancak geçmiş konularına bakınca neden kaygılandığını çok daha iyi anladım. Olaya fayda/zarar olarak bakmanız lazım. Süt ürünleri alerjisi çocuklarda çok çok sık rastlanan bir şey.

Akıma uyma egilimim olsa şimdiye çoktan yaptırmiyorum deyip işin içinden çıkardım değil mi anne mısınız cok merak ediyorum anne olsaydınız herhalde hassasligimi anlayabilcek hassasiyette olurdunuz diye düşünüyorum
Alının artı ve eksilerini araştırıp karar vermelisin. Aşıyı körü körüne savunup araştırmayanlar var bir de az araştırıp sadece zararlıymış diyen var. Neden resmî ediyorsun ? Neden yaptırmak istiyorsun? Önce bunları cevapla.. yaz çi kimler aşı karşıtı kimler değil bak bence ona göre karar ver. Ben şahsen seçmeli aşı düşünüyorum. Yani dönüşü olmayan hastalık ve aşı içeriğine göre yaptırmayı. vitamin aşklarını yaptırmayı düşünmüyorum mesela.. he bir de içeriği önemli aşının. Çevremde çocuğuna aşı yaptırmayıp çok sağlıklı çocukları olan arkadaşlarım var ve aşı yaptırıp yine sağlıklı olan çocuklar var.. terazinin kefeleri senşn ekinde artı eksilerini tart ona göre karar ver ..

Back