İlköğretim Yorum ve Soruları 1. Sınıf için desteklerinizi bekliyorum

Akşam geldiğinde hiç ödev yapmasın. Zaten yorgun olur. Ve 10:30 yatması için çok geç bence. Dokuz gibi uyusa sabah da erken kalkar. Siz de akşam biraz evi toparlar işlerinizi yapar biraz da dinlenirsiniz. Boylelikle siz de sabah erken kalkar ve islerinizin cogunu halledersiniz. Boylelikle ödeve de vakit kalir. Hem siz dinlenemezseniz cocuğa da yansir bu.

Morpa kampüs almanızı tavsıye ederım.
Annelerın kaderı okulla baslayınca cocuklar , anne cocuk ılıskısınden cıkıp bırde öğretmen olmaları sanırım.

Benım oglumda 67 aylık baslamıstı , benı acayip zorlamıstı , ınanılmaz yavastı 8 de basladıgımız odevler 11 de anca bıtıyordu. Ben calısıyordum evde fılanda degıldım. Okumayı ılk soken 5. cocuk oldu sınıfta. 2. sınıftayken zeka testı yapıldı yasıtlarından cok ustun cıktı.
Demem o kı bu kadar zorluyorsa altında bır eksık olacagı gıbı fazlalıkta olabılır uzmeyın kendınızı. . Ne sıkmaya gelıyorlar ne gevsetmeye oyle soylıyım. 2 senedır bıze ozel ogretmen gelıyor , matematık ve turkce ıcın. Bende yan dallarla ılgılenıyorum. Ingılızce , fen sosyal din gibi. Buarada bana cok tavsıye etmıslerdı odev ablası tutmayı ama ben nedense bır turlu cesaret edememıstım ona oysa kı ne kadar yanılmısım.

Onun dısında harflerı yanlıs okumasına takıldım, yanı anlık gosterılen seylere bıle farklı bısıler mı soyluyor? Bu genelde c-ç,g-ğ-d-b gibi harflerde daha sonra yasanıyor duymustum bunu.
Acaba acelecı bır yapısımı var?

Bunun dısında okulda yapması gerekenlerı yapmayıp eve getırmesı cok kotu bır alıskanlık. bızımkıde boyle davranıyordu bazen teneffuslerde tamamlıyordu ama asıl sorun yavas yazmasıydı ve sanslısınız bız el yazısıyla baslamıstık 4 sene evvel :ruh:

27 yaşımdayim üniversite öğrencisiyim şuan ben bilincli olmama rağmen eve gelince yorgunluktan kitap açamıyorum. Daha çok küçük hem yoruluyordur hem aklı oyunda kalıyordur. Birde kardeş varmış sizinle ders dışında zaman geçirmek istiyordur belki ona da vakti kalmıyor. Yavaş yavaş alışır dert etmeyin. Siz stres oldukça çocuğa da yansır olumsuz etkilenir.

canim okullar baslayali daha bir ay olmadi mi?
3 harf birden, hemen ogrenmemesi normal.

bir de cok derse bogmayin, mesela cok gec cikiyor okuldan zaten, okuldan dondukten sonra ders yaptirmani dogru bulmadim, cocuk dinlenmeden ogrenme evresine gecemez ki, sabah yaptirirsin odevini, o bile cok fazla olmamali.

Hangi ara dinleniyor?
10.30 da yatip 9 a kadar kahvalti yapiyosaniz dinlenemiyordurki.
Aksam bisey yapmasin .yatsin dinlensin sabah calistirin.
Morpa kampusu bende oneririm

Çocuğunuzla birlikte bol bol okuma yapın. Ses gruplarına göre olan okuma kitapları var, her hecesi farklı renkte olan. O kitaplardan eğer almadıysanız en az 1 set alın. Her gün öğrendiği sese(harfe) kadar olan sayfaları okutun.

Dikte yaptırın bol bol. Yani siz kısa kelimeler ya da cümleler söyleyin, çocuğunuz yazsın. Yazamıyorsa sadece heceleri yazdırarak başlayın.

“okulistik.com”a üye olup oradan da takip edebilirsiniz. Biz okulda o siteden izletiyoruz zaman zaman. En iyi anlatım o sitede var.

Varsa bilgisayar, tablet ya da cep telefonunuza “okuma yazma öğreniyorum” uygulamalarını indirip yükleyebilirsiniz. Oyun oynar gibi ders çalışmış olur böylece.

Yani yapabileceğiniz çok şey var. Stres yapmayın. (Sınıf öğretmeniyim)

Kesinlikle yardımcı tutun. Ders yada temizlik için. Bu sene çok önemli. Ben de yeğenime ders çalıştıyorum. Bağırmak onu okuldan soğutur. Zorla yapıyor ödevini. O yüzden anlamıyor. Okuldan soğur ve hep başarısız olur. Ben teneffüs yapıyorum o arada oyun oynuyoruz. Neyse siz bunları yapamazsınız. Hamilesiniz. Lütfen yardımcı bulun. Bağırmayın o şekilde sadece yapmış oluyor severek yapmalı.

4 yıl öğlenci olarak çalıştım.Eve gelince sabahtan yaptığım yemeği sofraya koyacak halim olmuyordu.

Benim de acizane tavsiyem, akşam ders yaptırmayın.En geç 9 da yatırın.Cocugunuzun zihni yorgun oluyor.Kendini derse veremiyor belli ki.

Benim oğlum da birinci sınıfta.14.50 de evde oluyor.18.00 den önce ödevine baslatmiyoruz.Odevi az olmasına rağmen periyotlarla yaptırıyoruz.3 satır yazıp mola veriyor.

Konunun yeri değişir belki ama buraya açmak istedim zira bizim için çok büyük bi dert
Biz öğlenci gurubuz yani ilkokulların tamamı öğleci 13.50de girip 18.45 de çıkıyoruz yani hadi tenefüs beslenme çıkar 4saat ders yapıyolar ve en az sınıf bizim 23 kişi diğerleri 27 30 kişi
Devlet okuluna gidiyo özeller çok pahalı bizi baya bi aşıyo bulunduğum yerde 2 tane var senelik servis yemek dahil eşyalar kitaplar hariç 25 ilkokul birde bizi aşar hayal bile edemem
Konu şu ki kızım öğrenmekde zorluk çekiyo daha 3harf öğrendiler "e l a" ama ne kadar tekrarlarsak tekrarlayalım unutuyo her seferinde karıştırıyo l zaten sorunlu söyleyemiyo onu yavaş yavaş öğrensin tamam ama diğerlerini de unutuyo
Akşam 19.15 de evde oluyoruz yemek yiyip ders yapıyoruz ki bitmiyo 10.30 da yatırıyorum sabah 9 a kadar kahvaltı edebilirsek iyi derse devam Ama okul saatine kadar anca çünkü okuyamıyo okuma ödevleri zorluyo

Bu arada evde her iş kalıyo öğlen büyüğü omula burakıp küçükle ilgileniyorum oda 4 yaşında evin işi yarım yamalak oluyo yemek falan derken karnımdakini düşümeye fırsat kalmıyo 3gündür banyo yapamadım kızları yatırınca bende sızıyorum ama dinlenmeden uyanıyorum ve haliyle aşırı gerginim ve kızıp bağırıyorum çok üzülüyorum ama kızımda bağırmassam yapmıyo oyun oynuyo resim yapıyo dersi hiç istemiyo hadi okuyamıyo tamam dicem yazı çalışmalarını bile yapmak istemiyo eşim kamyon şoförü tamam hergün evde ama 4.30da gidiyo sabah akşam yemek vkti geliyo sezon sonu işler sorunlu ama bu ara halimi görünce yardım etmeye çalışıyo ama yapamıyo
Diyo ki yardımım yok ama maddi ne yapabilirsem yaparım araştır kitap cd falan yada uygunda haftada 1 yada 2saat bi öğretmen ayarlayalım bulursak diye

Şimdi size sorum sizde böyle şeyler yaşadınız mı nasıl çözdünüz
Bi öneriniz varmı kaynak kitap cd vb gibi
Öğretmen arkadaşlar da bikaç teknik önerir belki eğlenceli şekilde uygulayabileceğimiz

Biliyorum çok karışık anlattım şimdi noktalama yok diye söylenenler olcak napayım elimden gelen bu
rehber öğretmenle konuşun, rehber öğretmen bi kaç gün gözlem yapar ona göre yönlendirir sizi, daha okumaya yazmaya geçmemiş bir çocuğa değişik kaynaklar kullanmak bilmeden kafasını karıştırır daha da zor hale sokarı

Sessiz harfleri çalıştırırken örneğin L harfini çalıştırıken “LE” demeyin, LLLL çıkan sesi öğretin. Dikkat süresi kısa olur bunalmasın, bezerse hiç istemez.20-30 dakika sonra ara versin. Sabah saatlerinde çalışmasını tavsiye ederim ben de.

O zaman yaşı ilkokula başlamaya uygun.
Anladığım kadarıyla kızınızın durumunuzda bir çok faktör etkili.

Kızınız okuldan oldukça geç çıkıyor, bir de evde saatlerce ödev yapmak onu yorar.
Eve gelince biraz oyun oynayıp dinlensin ve erken yatsın.Unutmayın kızınız ilkokula başlamış olsa da henüz yaşı gereği oyun çocuğu.
Ödevi varsa ertesi sabah erken kalkıp zihni henüz boşken ve bedeni dinlenmişken yapsın.

Siz hamilesiniz ve hormonlarınız sizi etkiliyor.
Üstelik ilgi bekleyen küçük bir çoçuğunuz daha var. Bir de çevreden akıl öğreten, kendi çocuğunu örnek gösteren,moral bozucu kadınları eklersek yorulup bunalmanız normal.
Sakin ve sabırlı olmaya çalışın,sinirlendiğinizi hissettiğinizde burnunuzdan derin derin nefes alıp 4-5 sn içinizde tutun sonra ağzınızdan verin.
Siniriniz geçmiyorsa odayı terk edip elinizi yüzünüzü yıkayın.Sakinleşince geri dönün.

Erken çocukluk uzmanıyım, özel öğrenme güçlüğü yani disleksi yoksa okuma-yazma öğrenemeyen çocuk görmedim.
Böyle bir sorun yoksa elbette kızınız da okumayı söker ama bunun zamanı diğer çocuklardan farklı olabilir.
Çünkü her çocuğun gelişim ve öğrenme hızı farklıdır.
Çoçuğunuzu başkalarının çocuklarıyla kıyaslamayın.

Daha profesyonel bir destek yani özel ders düşünülebilir ama size tavsiyem bu yardımı kendi sınıf öğretmeninizden değil başka bir sınıf öğretmeninden alın.
Mümkünse bu öğretmen daha önce 1.sınıf okutmuş ve biraz tecrübeli biri olsun.

Anne olarak çocuğunuzun ona ödev yaptırmanızdan çok sizin şefkatinize ve koşulsuz kabul ile desteğinize ihtiyacı olduğunu unutmayın ve ödev-ders için çoçuğunuzla olan ilişkinizi zedelemeyin.
Onu duygusal olarak örseleyip incitmeyin. Okuma/yazma elbette öğrenilir fakat çocuğa verilecek duygusal hasar uzun vadede daha farklı sorunlara yol açar.
Gördüğüm kadarıyla evlatlarına düşkün ve onlar için çabalayan bir annesiniz zaten.
Var olan çabanızı sabır ve bilinçle desteklerseniz bu sorunu da zamanla çözeceğinizi düşünüyorum.

Kızınızın gözlerinden sevgiyle öpün yerime,
size de bu süreçte kolaylıklar diliyorum.
İnanın bir gecede buranın faydası oldu sadece okuma ödevi kalmıştı okul saatine az kaldı anne bi kere okuyayım dedi hadi 2olsun dedim kendi isteğiyle okudu ezber gibi hızlı huzlı okudu ama okudu ç8k mutlu oldum Oda sevindi
Ela gözl3rinden öptüm

Sessiz harfleri çalıştırırken örneğin L harfini çalıştırıken “LE” demeyin, LLLL çıkan sesi öğretin. Dikkat süresi kısa olur bunalmasın, bezerse hiç istemez.20-30 dakika sonra ara versin. Sabah saatlerinde çalışmasını tavsiye ederim ben de.
Zaten L olarak söylüyoruz bazen doğru çıksada zorlanıyo ama öğretmende siz doğrusunu söyleyin o kullandıkça söyledikçe öğrenir dedi
Dikkat süreleri kısa evet o yüzden düşündüm ödevi de hepsini bi anda değil küçük molalar vererek yapmayı planlıyorum

Bende kendi tecrubemi paylasayim. Kizim 2. Sinif . Bence youtube videolar var izletin . Ayrica morpa kampusun 1. Sinifi eglenceli gelebilir. Sinifimizda okulun son gunlerinde okumaya gecen cocuklar vardi. Annesinin yazin verdigi destekle cocuk bayagi toparlamis bu sene ogretmen soyledi .
Sakin olun. Her cocugun ogrenme sureci farkli. Kimi hizli kimi yavas ogreniyor.siz sakin bir sekilde destek olun , olmadiginizda zorlamaniz,strese sokacaktir.
Youtube videolarina bayiliyorum. En caktirmadan ogreteni.
:super::super: izletiyorum artık daha çok izletirim

Akşam geldiğinde hiç ödev yapmasın. Zaten yorgun olur. Ve 10:30 yatması için çok geç bence. Dokuz gibi uyusa sabah da erken kalkar. Siz de akşam biraz evi toparlar işlerinizi yapar biraz da dinlenirsiniz. Boylelikle siz de sabah erken kalkar ve islerinizin cogunu halledersiniz. Boylelikle ödeve de vakit kalir. Hem siz dinlenemezseniz cocuğa da yansir bu.
İyi fikir uygulucam

Morpa kampüs almanızı tavsıye ederım.
Annelerın kaderı okulla baslayınca cocuklar , anne cocuk ılıskısınden cıkıp bırde öğretmen olmaları sanırım.

Benım oglumda 67 aylık baslamıstı , benı acayip zorlamıstı , ınanılmaz yavastı 8 de basladıgımız odevler 11 de anca bıtıyordu. Ben calısıyordum evde fılanda degıldım. Okumayı ılk soken 5. cocuk oldu sınıfta. 2. sınıftayken zeka testı yapıldı yasıtlarından cok ustun cıktı.
Demem o kı bu kadar zorluyorsa altında bır eksık olacagı gıbı fazlalıkta olabılır uzmeyın kendınızı. . Ne sıkmaya gelıyorlar ne gevsetmeye oyle soylıyım. 2 senedır bıze ozel ogretmen gelıyor , matematık ve turkce ıcın. Bende yan dallarla ılgılenıyorum. Ingılızce , fen sosyal din gibi. Buarada bana cok tavsıye etmıslerdı odev ablası tutmayı ama ben nedense bır turlu cesaret edememıstım ona oysa kı ne kadar yanılmısım.

Onun dısında harflerı yanlıs okumasına takıldım, yanı anlık gosterılen seylere bıle farklı bısıler mı soyluyor? Bu genelde c-ç,g-ğ-d-b gibi harflerde daha sonra yasanıyor duymustum bunu.
Acaba acelecı bır yapısımı var?
acele ediyo evet bakasıya söylemeye çalışıyo biraz önce kendi isteğiyle okudu şimdide kardeşinin defterine yazmış harfleri hatta anne bak ela lale al yazdım dedi ve yazmış galiba inadı kırılıyo ben isteyince değil o isteyince yapmak en iyisiymiş onu anladım

E
Bunun dısında okulda yapması gerekenlerı yapmayıp eve getırmesı cok kotu bır alıskanlık. bızımkıde boyle davranıyordu bazen teneffuslerde tamamlıyordu ama asıl sorun yavas yazmasıydı ve sanslısınız bız el yazısıyla baslamıstık 4 sene evvel :ruh:
El yazısı olmadığına şanslıyım çünkü ben hiç beceremezdim hala beceremem dr yazısından da fena oluyodu
Dersi derste yapıp getirmemesini öğdetmenden de rica ettim oda yıldız vereceğini söyleyip yaptırıyo bir iki satır getiriyo artık ilk günlerki gibi sayfalarca fotokopi getirmiyo

27 yaşımdayim üniversite öğrencisiyim şuan ben bilincli olmama rağmen eve gelince yorgunluktan kitap açamıyorum. Daha çok küçük hem yoruluyordur hem aklı oyunda kalıyordur. Birde kardeş varmış sizinle ders dışında zaman geçirmek istiyordur belki ona da vakti kalmıyor. Yavaş yavaş alışır dert etmeyin. Siz stres oldukça çocuğa da yansır olumsuz etkilenir.
Çok haklısınız hafta sonu da ona ve kardeşine birlikte zaman ayırcam

canim okullar baslayali daha bir ay olmadi mi?
3 harf birden, hemen ogrenmemesi normal.

bir de cok derse bogmayin, mesela cok gec cikiyor okuldan zaten, okuldan dondukten sonra ders yaptirmani dogru bulmadim, cocuk dinlenmeden ogrenme evresine gecemez ki, sabah yaptirirsin odevini, o bile cok fazla olmamali.
Bugün öyle yaptık okumuyo dediğim kızım okudu çok şaşırdım öğretmene vidyosunu attık bir sevindi bizi az önce neşeyle karşıladı ben ona teşekkür ettim o bana ikimiz de çok sevindik sonunda inadı kırdı güzel kızım diyo

X