hanımlar kafam çok karışık lütfen sizin de görüşlerinizi bekliyorum.
bugün öğlen umuta gittik süleyman beyle görüştük. sorasında önce nautilusa alışverişe gittim, sonra kayınvalideme falan akşam geç geldim ancak yazıyorum.
süleyman beyle görüşmemiz 20 dakika falan sürdü. halinden tavrından belli işinin ehli bir doktor kesinlikle sözüm yok ama kesinlikle içime sinmedi. öncelikle emre bey gibi bize işlem hakkında genel bir bilgi falan vermedi. ha biz zaten daha önceden o bilgileri aldığımızdan önemli değildi. eşimin sonuçlarını görünce kesinlikle imsi dedi. sonra beni ultrasonla muayene etmek istedi, yumurtalarını göreceğim dedi. bense artık muayenelerden çok sıkıldığımdan (hem de adetimin 16. gününde artık hangi folikülleri görecekse gereksiz olduğundan) muayene istemediğimi söyledim.(1 yılda 7-8 ayrı doktor vajinal ultrason yaptı artık öyle her önüne gelen bir daha bir daha muayene etsin istemiyorum, geriliyorum) elindeki dosyada zaten 2 ayrı ultrason sonucum vardı, onun üzerinden değerlendirmesini rica ettim, ama umuta karar verirsem zaten son hafta ultrasona geleceğimi söyledim. muayene etmeden bir şey söyleyemem gibilerinden inatlaşır gibi oldu. siz sorun o zaman dedi. genetik testlerimizin yapıldığını sonuçlarını beklediğimizi, eğer bir sorun çıkarsa pgt mi gerekeceğini sordum(ki hakikaten öyle mi bilmiyorum öğrenmek istedim) bana "sen çok okuyorsun belli, bu kadar araştırmak iyi değil" gibilerinden bir şeyler söyledi ve bir anda buz gibi soğudum. yani anlamıyorum, ben oraya bilgi almaya gitmişim, önce muayene etmeden bir şey diyemem diye kesip atıyor, sonra sorularını cevaplayayım diyor sorunca da sen çok okuyorsun araştırıyorsun diye eleştiriyor. yani nedir, illa ki hiç bir şey bilmeden gelip doktoru allahmış gibi dinleyen hastalardan mı olmak lazım?
kısa protokolmü dedim, muayene etmedim bilemem dedi, ne sorsam muayene diyor. son 3 aylık değerleri bir daha görelim deyip eşime de yeni bir spermiyogram isteğinde bulundu.(ki 18 eylülde yaptırmıştık yani 3 ayı dolmadı)
ha bu arada odada bir de hemşire var, doktorun arkasında duruyordu, elindeki telsiz telefon durmadan zırıl zırıl çalıyor, açıp konuşuyor, her çaldığında da dikkatim dağılıyor, zaten soracaklarımı da unuttum. üstüme sıkıntı geldi, kalkıp aşağıya indim. maddi konuları görüştüğün bir müdür bayan var. raporum olduğunu söyledim bana "bize sgk'lılar pek gelmez" dedi ayrı bir gıcık oldum. "aslında sgk geçen pek bir yer yok, ama ben nasıl olduysa yıllar önce anlaşmışım" diye bir laf etti(tabi sgk'lı hastanın dev ticari potansiyelini böyle önemsizmiş gibi anlatmayı külahıma anlat dedim içimden)"sgklı hastayla normal hasta aynı muameleyi görür" diye ayrıca kendi içinde ayırımcılık içeren bir cümle de sarf etti. fark olarak 2000 lira ücret ödeneceğini ilaçlarımın da 1000 lira civarında tutacağını söyledi. ama bunun bir paket olduğunu imsi ve embriyoskopun da dahil olduğunu ballandıra ballandıra anlatmaya başladı. embriyoskopun zaten 7 tane embriyo alabilen bir cihaz olduğunu, hangi bir hastanın embriyolarını koyduklarını sorduğumda, "tabi embriyoskop kullanılacakmı kullanılmayacakmı laboratuar karar veriyor" dedi. genelde önceden 3-4 denemesi olanlara kullanılıyormuş. bu demek oluyor ki bana kullanılmayacaktı. yani bana bu fiyata embriyoskop dahil diye reklam yapmaları anlamsızdı. imsi için de süleyman bey "biz herkese öneriyoruz, herkese yapılmalı" derken, o bayan ona da laboratuarın karar verdiğini söyledi. yani lab istemezse yapılmayabilirdi de. şu da var imsi cihazı olan hiç bir merkez ayrıca ücret talep etmiyor.
pgt gerekirse ücreti ne olur diye sorduğumda 2500-4000 arası dedi (embriyo sayısı önemli değilmiş, 1 de olsa 25 de olsa bu ara tutarmış ve ücrete genetik karar veriyormuş, başka merkezler embriyo sayısı başına ücret veriyor, 400usd falan)
donmuş embriyom olursa transferi ayrıca 2000 liraymış. spermiyogram 150 lira (tabi ki randevu falan almadım, evimin dibinde kadıköy şifanın
tüp bebek merkezinde 100 liraya yaptırıyoruz)
150 lira muayene ücretimizi ödedik çıktık.
ben kafam karmakarışık arabada düşünürken eşim "hani zannetme ki parasından pulundan ben burayı ve bu doktoru sevmedim" dedi. telefonla anneme anlattım, o da "seni tanıyorsam sen bu doktorla tedavinde çatışma yaşarsın, öyle hem dünya kadar para vercen hem de zır zır telefon çalacak falan, zaten sinirler geriliyor görüşmelerin birinde patlayıverirsin" dedi.
umut herkesin övgüyle bahsettiği çok başarılı bir yer olduğu için bir yanım oraya karar vermek istiyor. ama yukarıda bahsettiğim negatiflikler canımı sıktı.
ne diyorsunuz duygusal mı düşünüyorum? lütfen fikirlerinizi sonuna kadar paylaşın. sonuçta siz benden daha deneyimlisiniz. bu yollardan benden önce geçtiniz.