How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Yurtdışında yaşasanız tr'ye dönermiydiniz?

Bizde de herşey de var vergi.. Maaş kesintilerine ilaveten hâlâ veriyoruz da.. 2000 tl ile burada yaşaması daha zor.. Bu bana göre.. Size göre çok çok rahat geçinilebilir.. Ayrıca bu ülkede bunlardan bedava yararlanan var da onlar biz değiliz..
2000 tl ile burada gerçekten çok zor size katılıyorum. Ama "Ayrıca bu ülkede bunlardan bedava yararlanan var da onlar biz değiliz.." yazmışsınız ya işte ırkçı Almanlar da bizim için böyle düşünüyor.

Hepimiz yaşadığımız olumlu yada olumsuz deneyimlere göre “ dön” ya da “ dönme” şeklinde yorumlar yapıyoruz.. evet burda yaşamanın artıları olduğu gibi eksileride var.. bazen herşey maddiyat, bazende herşey maneviyat olabiliyor.. kibar insanların olduğu gibi yüzünüze yabancı olduğunuz için küfür eden insanlarda oluyor.. eğitimde yabancı çocukları hor gören eğitmenin olduğu gibi çok yardımsever eğitmenlerde var.. çevremdeki bir çok türk ailenin çocukları üniversite eğitimi için şuan türkiyedeler.. kimisi tıp, kimiside ilahiyat okuyor.. burdaki çoğu gençlerde üni için türkiyeyi düşünüyor ve gidiyorlar..sağlık konusu benim için tamamen fiyasko ki eşim burda doğma büyüme olmasına rağmen o da bana katılıyor.. türkiye de kendisi sağlık konusunda nasıl ilgilendiklerine şahit oldu.. türkiyede eviniz varsa ve iyi bir maaşlı işinizde varsa yaşamak için denenmeli diye düşünüyorum.. en azından ben ülkemde yaşamak istiyorum.. heryerde iyi ve kötü insan var.. bunu ülke okarak yok orası güvenli , yok burası tehlikeli diye ayırmamak şazım.. kötü insan heryerde kötğdür.. rabbim doğru insanları çıkarsın karşımıza..

Haklisin..birde soyle birsey var bizim Turk doktorlarinin cogu hepsi demiyorum..okuduklari doktor olduklari icin bi hava bi civa.. soru sormaya korkuyo millet..ama yabancilarin cogu oyle degil.. daha alcak gonullu ve hastaya veya yakinina sorularini cevabini veriyorlar.. adam isimi yapiyorum diye bakiyor, bizimkiler ole mi? Adam baNa muhtacsiniz mentalitesinde..hastalar olmasa bi ise yaramaz haberi yok
Kesinlikle..bizim gittiğimiz hastanede doktor,hastanın koluna girip kendisi eşlik ediyordu odadan odaya..kızımı incitmemek için o kadar çok saat uğraştı ki..teşekkür ettiğimizde “gerek yok,bu benim işim” dedi. Sonucu belirtirken de defalarca “üzgünüm” dedi.
İnsana verilen değer esasında konunun özü. Ben burda böyle muamele gördükçe memleketim adına çok üzülüyorum gerçekten:(

Evet öyle. Demek istediğim Avrupa Amerika'da da hayat çok çok rahat değil. Burada Türkiye'de sıra bekleniyor, vergiler yüksek konusuna cevaben yazdım. Hayat dünyanın her yerinde farklı bir mücadele. Her yerin artısı eksisi var, gerçekçi olmak lazım.

işte bu konuda öncelikler devreye giriyo, mesela ben vergi vermeye razıyım yeter ki birilerine rant olmadığını bileyim, babam 4 sene önce rahmetli oldu, 5 kere dilekçe vermeme rağmen hala babama vergi çıkıyo mesela, en azından avrupada bu olmuyodur heralde, avrupada şunu da bilirim benim 1 liram varsa o devlet güvencesindedir çalan olursa helikopter kaldırır o hırsızı bulurlar, ya da suçlara verilen cezalar, kurumda bir adam yıllar önce karısı ve sevgilisini öldürmüş konuşuyolar seneye çıkıyomuş diye, kaç sene yattı ki dedim 8 dediler, ben şok, gibi gibi, benim için güvenlik ve adalet şu an öncelik çünkü burda yok

Kesinlikle..bizim gittiğimiz hastanede doktor,hastanın koluna girip kendisi eşlik ediyordu odadan odaya..kızımı incitmemek için o kadar çok saat uğraştı ki..teşekkür ettiğimizde “gerek yok,bu benim işim” dedi. Sonucu belirtirken de defalarca “üzgünüm” dedi.
İnsana verilen değer esasında konunun özü. Ben burda böyle muamele gördükçe memleketim adına çok üzülüyorum gerçekten:KK43:
Maalesef genlerimizde var bu kucumsemek: ( halbuki özümüz bu degil.. buyuk oglumu
Poposu icin doktora goturdum mesela ozel hastaneye:) oglum acmak istemedi.. acmazsan igne vururum dedi doktor :)) yani bi doktor korkutarak soyler mi boyle birseyi? Zaten resepsiyondaki kizdan tut doktoruna kadar hepsi olay yurdum insani... randevu aldigim kizin bile havasindan gecilmiyo.. bi kafa atasim geliyo valla her seferinde:))

Biri kanser mi olmus? AmaN canim grip gibi bise.. bu sekilde soylenmesi vs. Empati sifir

İnsana verilen değer esasında konunun özü. Ben burda böyle muamele gördükçe memleketim adına çok üzülüyorum gerçekten:KK43:

Yani pozitif deneyim de negatif deneyim de hem orada hem burada var.
Bana ve pekcok insana gore, Turk doktorlari daha iyi, klinik deneyimleri daha fazla. Alman doktorlarini yurtdisinda ABDde, Kanadada yasmais Almanlar bile yetersiz buluyor. Patronumun karisi karin agrisiyla doktora gitmis, gida zehirlenmesi diye eve gondermisler. Sonra yaslica Turk bir doktora gittim, apandisitinizi hemen alinmasi gerek demis, daha sonra kadinin apandisitten saatler boyu zehirlendigi ortaya cikti.

Ayni sekilde ben PhDdeyken baska Turk bir kiz karin agrisiyla doktora gitti, Doktor bir sey bulamamis. Allahtan ertesi gun, sansina kizin ucagi vardi Istanbulda iner inmez hastaneye gitmek zorunda kalmis, doktor hemen ameliyata almis.

Alman doktorlari gercekten klinik acidan yetersiz ve internette teshis konana kadar 5-6 doktor gezdim seklinde yorumu hem Alman hem de yabancilardan, expatlardan gorebilirsiniz.

Baska rezil bir hastane deneyimi, yine PhDdeyken dusuk yapan Italyan bir postdoc abladan. Hastaneye gitmis neyse, mudaheleden sonra yataginda aglamaya baslamis. Hemsire gelip cok agladigini, psikiyatri hastanesine sevk edeceklerini soylemis?!?! Eee yani kadin dusuk yapmis tabi ki aglayip uzulecek, bu insanlar robot mu ne yani. Kocasi da aglama yoksa bunlar seni timarhaneye tikayacaklar, eve gidene kadar bekle demis zavalli adam. Kocasi da PostDoctu zaten bu olaydan birakc ay sonra tasi taragi toplayip Italya'ya donduler.

Bir baska rezil yorum da simdiki isyerinin sekreteri teyzeden. Bu teyze 45 yaslarinda, hastaneye meme agrisi icin gitti. Bilenler bilir, Almanya'da ciplaklik dogal karsilaniyor, parkta golde ciplak guneslenen nudist insanlari gorebilirsiniz. neyse, bizim teyzeyi bir odaya almislar. Orda soyun demisler ama muayene onlugu falan vermemisler?! Daha sonra cihazin oldugu diger odaya gecmesini soylemisler, kadini koridorda ciplak yurutmusler:KK57: Sacmalik yani, rezillik.

Ben burdaki doktorlara hic guvenmiyorum acikcasi hasta olursam Istanbula giderim.

Sağlık konusunda çok komik durumlar var. Çok yakın bir arkadaşım almanyada. Doktora gitmek için önce aile hekiminin sekreterine mektup yazıyor. Adam uygun görürse çağırıyor. Öyle kafana göre hastaneye gidemiyorsun zaten. Aile hekimi seni muayene etmeye karar verirse ve hastaneye gitmen gerekiyor derse sevk ediyor. Kız resmen her gelişinde Almanya'ya dönmeden önce doktor bakımına sokuyor kendini.

O ilk doktor randevusu icin de 3 hafta bekliyorsun. Eeee yani grip icin 3 hafta bekleyesiye zaten iyilesiyorsun.
Doktoru gormek o kadar zor ki, ulasamiyorsun.
Buyuk sehirlerde jinekoloji, pediyatri gibi alanlarda cogu doktor yeni hasta kabul etmiyor, doktor bulamiyorsun.
Turk saglik sisteminde iyi kotu bir sekilde doktoru goruyorsun hizmeti aliyorsun, en kotu gidip hastanede sira bekliyorsun. Burda hasta halinle elinde telefon doktoru kovalamak zorundasin. Doktor randevusunu 3 ay sonraya alip bekle bekle olen kanser hastalari var (abartmiyorum).

Türkiye çok güzel bir ülke. Kendi vatanımız ama vatanımızda guzel imkanlar, güzel şartlar kalmadı ki... Maalesef ama maalesef böyle. Herkes zaten rahat yaşam istiyor. Insana insan gibi deger verilmesini istiyor. Burda eğitim sistemi oyuncak gibi. O olmadı yenisini dene, bu sistem tutmadı bir de şunu dene. Çocuklar geleceklerinden kaygılı oluyor. Anne, baba desen nasıl yaparız, nasıl tutunuruz derdinde. Bir sürü Suriyeli bizim ülkemize doluşmuş durumda.

Yani kısacası memleketin içine ettiler. Ah keşke hayat şartları daha güzel olabilseydi ülkemizde.

Yani adam gibi bir sistem tuttursak en iyisi Turkiye aslinda.
Evler genis, ferah.
Yiyecek sebze, meyve bol; cesit cesit; etiydi baligiydi taze, lezzetli.
Iklim guzel, deniz var, gunes var, toprak var.
Bu kadar guzel bir ulkenin ziyan olmasi yazik yani. Bu toprak da , insanlarimiz da kotu sistem yzuunden harcaniyor.

1800eur ya almanyada yasiyorsan 2.000 tl ylede zorlanmazsin gibime geliyor. cünki 1.800 euro almanyada (neresinde kaliyorsun bilmiyorum) yalniz yasiyanlara bile imkansiz görünüyor.

1.800 eur gelirim diyelim.
800 eur en dandik daireye burda kira istiyorlar
arabasiz bi yere gidilmiyor. ayda en az 150 eur benzine gidiyor. elektrik 80 eur. istatistikler bi insanin aylik yemek ihtiaci 400 diye hesabiliyo. hadi cok iyi para tutalim diyelim icine kisisel bakimi da koyalim vs vs yetmiyor yetmiyor. ondan tebrik ediyorum gercekten iyi parayi degerlendiriyorsun.

sigortasiydi, araba, ev... telefon bir sürü sey daha var. cocugu gecen tr ye gitmeden asi yaptirdim 100 eur istediler sigorta karsilamadi.

Aynen
Benim kira 990 Euro
Tek basima yemeye icmeye giyinmeye, kuafore ayda 600Euro veriyorum
Tatil, extra harcamalar, ucak bileti ivir zivir oldugunda aylik giderim 1000Euroyu buluyor.

Aynen
Benim kira 990 Euro
Tek basima yemeye icmeye giyinmeye, kuafore ayda 600Euro veriyorum
Tatil, extra harcamalar, ucak bileti ivir zivir oldugunda aylik giderim 1000Euroyu buluyor.
600 euroya napıyorsun kızım her ay y.dışında kuaför pahalı ama bu kadar mı cidden ? :KK17: ben ankarada 500-600e yaptırdğım saçı demek ki orda hans 1500 euroya falan yapar

Yani pozitif deneyim de negatif deneyim de hem orada hem burada var.
Bana ve pekcok insana gore, Turk doktorlari daha iyi, klinik deneyimleri daha fazla. Alman doktorlarini yurtdisinda ABDde, Kanadada yasmais Almanlar bile yetersiz buluyor. Patronumun karisi karin agrisiyla doktora gitmis, gida zehirlenmesi diye eve gondermisler. Sonra yaslica Turk bir doktora gittim, apandisitinizi hemen alinmasi gerek demis, daha sonra kadinin apandisitten saatler boyu zehirlendigi ortaya cikti.

Ayni sekilde ben PhDdeyken baska Turk bir kiz karin agrisiyla doktora gitti, Doktor bir sey bulamamis. Allahtan ertesi gun, sansina kizin ucagi vardi Istanbulda iner inmez hastaneye gitmek zorunda kalmis, doktor hemen ameliyata almis.

Alman doktorlari gercekten klinik acidan yetersiz ve internette teshis konana kadar 5-6 doktor gezdim seklinde yorumu hem Alman hem de yabancilardan, expatlardan gorebilirsiniz.

Baska rezil bir hastane deneyimi, yine PhDdeyken dusuk yapan Italyan bir postdoc abladan. Hastaneye gitmis neyse, mudaheleden sonra yataginda aglamaya baslamis. Hemsire gelip cok agladigini, psikiyatri hastanesine sevk edeceklerini soylemis?!?! Eee yani kadin dusuk yapmis tabi ki aglayip uzulecek, bu insanlar robot mu ne yani. Kocasi da aglama yoksa bunlar seni timarhaneye tikayacaklar, eve gidene kadar bekle demis zavalli adam. Kocasi da PostDoctu zaten bu olaydan birakc ay sonra tasi taragi toplayip Italya'ya donduler.

Bir baska rezil yorum da simdiki isyerinin sekreteri teyzeden. Bu teyze 45 yaslarinda, hastaneye meme agrisi icin gitti. Bilenler bilir, Almanya'da ciplaklik dogal karsilaniyor, parkta golde ciplak guneslenen nudist insanlari gorebilirsiniz. neyse, bizim teyzeyi bir odaya almislar. Orda soyun demisler ama muayene onlugu falan vermemisler?! Daha sonra cihazin oldugu diger odaya gecmesini soylemisler, kadini koridorda ciplak yurutmusler:KK57: Sacmalik yani, rezillik.

Ben burdaki doktorlara hic guvenmiyorum acikcasi hasta olursam Istanbula giderim.
Çok kötüymüş bu örnekler:/// Allah özellikle doktorun vicdanlısıyla karşılaştırsın.

Merhaba hanımlar
Sorum başlıkta oldugu gibi. Kesin dönüş yaparmisiniz?
Eşim 4 sene önce ankaradan almanya'ya geldi.
Maaşı 1400-1800€arası değisıyor.
Çocuk parası,kira destek parası vs iyi geçınebiliyoeuz, arada birikim yapıyoruz.
Çocuğun kreşini devlet karşılıyor.
Örnek olarak, bir cocuk ayakabısı 9-19€arası ,cocuk bezi 5 bucuk€ değişiyor, haftalık market alışverişi 50-80€ oluyor.
Etin kilosu burda 7-8€.
Doktora gittigimizde masraf yok, cocuklara eczane masrafida yok sayilir.
sigortalar belli bir standard da is görüyor özele filan gitme yok burda.

Şimdi bunlarıda aklimizda bulundurarak(yani bu standartlada sahip iken)
Türkiyeye dönsek pişman olurmuyuz?
Ankarada bir sitede dairemiz var.
Eşim mesleğini icra ederse yaklasık 2.000tl alacak.
Onun aklinda dönmek hep vardi, sanirım ukte kaldi...aileside orda yasiyor.
Ona her zaman ülkenin ekonomisini vs örneklendirerek anlatıyorum..bende aman aman gitmem demiyorum ama iyi seyler hissetmiyorum.
Sakin vatanimi kücük gördüğümu sanmayin ama 2 cocugumu düsünüyorum.
Eşim "orda kendi evimiz var 2 bin bize yeter orda da geciniriz ne olcak" diyor.
Eşimi nasi (gitmemeye)ikna edebilirim?
Kvde gaz veriyir arada, 3.sayfada bahsetmistim...

hani ne birikim yaptiniz ne alabildiniz diyor(kendi oglu aldida noldu cocuklarindan uzakta calisiyor ne zaman denk gelsek hep sıkısık eşi evleneli 10 sene oldu gün yüzü görmedi)

Almanyada şartlarınız oldukça iyiymiş bence. Türkiyede 2000 tl mutfak masrafınıza zor yeter...Bir de çocuklarınızı nerde büyütmek istiyorsunuz sorusunu enine boyuna düşünün bence, ülkenin hali ortada. Burda Euro 5,30 olmadı parayı buraya gönderip birikim yaparsınız. Market alışverişine gittiğimde et vs olmadan en az 250 tl ile çıkıyorum ve 1 hafta sonra ev gene bomboş oluyor, ki 2 kişiyiz, fiyatlar ateş pahası. Dün 75 tl ye minik parça et, biraz kuruyemiş,6 yumurta, 250 gr peynir aldım... (ucuzluk marketinden üstelik )

600 euroya napıyorsun kızım her ay y.dışında kuaför pahalı ama bu kadar mı cidden ? :KK17: ben ankarada 500-600e yaptırdğım saçı demek ki orda hans 1500 euroya falan yapar

Ayol bilemedim ben de masraflarimi kismak istiyorum aslinda. 600 Euro bence de tek kisiye cok. Kuafore de tek gidis 20Euro veriyorum, ona da zaten ayda 2 kez gidiyorum max. Eylulde tatil hikayesi bitsin harcamalarimi oturup tek tek hesaplicam. Ama su kadar soyleyeyim isyerinde ogle yemegi yok sanirim o fark ediyor. Masrafimin cogu market alisverisi zaten. Giysi hic almasam bile 600e vuruyorum. Sebze, meyve aliyorum et falan da cok almiyorum ama bilmiyorum yani parayi nereme yiyorum:bicak:

Son düzenleme:
Ayol bilemedim ben de masraflarimi kismak istiyorum aslinda. 600 Euro bence d etek kisiye cok. Kuafore de tek gidis 20Euro veriyorum, ona da zaten ayda 2 kez gidiyorum max. Eylulde tatil hikayesi bitsin harcamalarimi oturup tek tek hesaplicam. Ama su kadar soyleyeyim isyerinde ogle yemegi yok sanirim o fark ediyor. Masrafimin cogu market alisverisi zaten. Sebze, meyve aliyorum et falan da cok almiyorum ama bilmiyorum yani parayi nereme yiyorum:bicak:

600 Euro çok değil bence, kardeşim de yurtdışında Euro üzerinden maaş alıyor ondan biliyorum az çok. Et falan pahalı değil ama sebze meyve pahalı diye biliyorum yanlışsam düzeltin. Ayrıca kuaför vs çok pahalı, kardeşim her geldiğinde burda mutlaka saçını kestirir.Ayrıca burdaki gibi avmler falan 10 a kadar açık değil her yer 6 da kapanıyormuş (Almanya farklıdır belki). Ev eşyası, tekstil gibi Türkiyede nispeten uygun olan ürünler orda çok daha pahalı.

Şimdi burda Euro 5,30 olunca 600 herkese çok geliyor tabi, ama gene de gereksiz harcama varsa kısabilirsiniz neden olmasın.

Bir de dışarda çok yiyorsanız o çok etkiler. Ben öğle yemeğimi artık evde yapıp götürüyorum ciddi farketti, hem sağlıklı hem kilo kontrolü için iyi oluyor, hem de ekonomik.

600 Euro çok değil bence, kardeşim de yurtdışında Euro üzerinden maaş alıyor ondan biliyorum az çok. Et falan pahalı değil ama sebze meyve pahalı diye biliyorum yanlışsam düzeltin. Ayrıca kuaför vs çok pahalı, kardeşim her geldiğinde burda mutlaka saçını kestirir.Ayrıca burdaki gibi avmler falan 10 a kadar açık değil her yer 6 da kapanıyormuş (Almanya farklıdır belki). Ev eşyası, tekstil gibi Türkiyede nispeten uygun olan ürünler orda çok daha pahalı.

Şimdi burda Euro 5,30 olunca 600 herkese çok geliyor tabi, ama gene de gereksiz harcama varsa kısabilirsiniz neden olmasın.

Bir de dışarda çok yiyorsanız o çok etkiler. Ben öğle yemeğimi artık evde yapıp götürüyorum ciddi farketti, hem sağlıklı hem kilo kontrolü için iyi oluyor, hem de ekonomik.

Ben de disarda yemek istemiyorum, hem sagliksiz hem besin degeri yok, hem ekonomi dusmani:) Dun fasulye yapip saklama kabinda getirdim gayet guzel oldu temiz, icinde ne oldugu belli.
Lakin onu da her gun yapamiyorum iste, isten gec cikiyorum zaten yorgun oluyorum spora da gidersem hic vaktim kalmiyor.

Ben de disarda yemek istemiyorum, hem sagliksiz hem besin degeri yok, hem ekonomi dusmani:) Dun fasulye yapip saklama kabinda getirdim gayet guzel oldu temiz, icinde ne oldugu belli.
Lakin onu da her gun yapamiyorum iste, isten gec cikiyorum zaten yorgun oluyorum spora da gidersem hic vaktim kalmiyor.

Ben de sizin gibiyim bu durumu şöyle çözüyorum; ton balığı konservemi, ekmeğimi hep hazır bulunduruyorum işyerindeki buzdolabında. Her hafta başı 5-6 yumurta haşlarım (haşlanınca soğuk suda şoklayın 1 hafta dayanır) onu da getiririm, hiç bir şey yapamazsam bunlar öğün olur. Ayrıca hazır kavurma et alırım gene bir öğün. Sandviç yaparım tahıllı ekmek arasına fıstık ezmesi+reçel ya da peynir+jambon gibi...

Çorbayı da konserve yapmayı öğrendim, küçük kavanozlarda konserve yapıp işe getiriyorum.

Ben de sizin gibiyim bu durumu şöyle çözüyorum; ton balığı konservemi, ekmeğimi hep hazır bulunduruyorum işyerindeki buzdolabında. Her hafta başı 5-6 yumurta haşlarım (haşlanınca soğuk suda şoklayın 1 hafta dayanır) onu da getiririm, hiç bir şey yapamazsam bunlar öğün olur. Ayrıca hazır kavurma et alırım gene bir öğün. Sandviç yaparım tahıllı ekmek arasına fıstık ezmesi+reçel ya da peynir+jambon gibi...

Çorbayı da konserve yapmayı öğrendim, küçük kavanozlarda konserve yapıp işe getiriyorum.

Valla panpa ben bu sorunu kokten cozmeye karar verdim.
Coook buyuk, havali sirketlerde ogle yemegi oluyor ama acik bufe gibi. Eti, salatasi, makarnasi, tatlisi. Onlardan birine kapagi aticam, kararliyim.

Back