• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yurtdışında yaşasanız tr'ye dönermiydiniz?

ayda iki kilo et 100 tl
market aylık 800 tl
bebek bezi aylık 80 tl
yok parası araban varsa 500 tl
faturalar yazın 200 internet dahil kısın 400
ucu ucuna gecim olur

Türkiye de 2.000 bin TL ile geçim çok zor. Hele ki çocuklar okula gidecekse çok masraf. Almanya da imkanlarınız normal bence. Huzurlu, mutlu yaşarsınız. Burada huzurunuz kalmaz. Ayak direyin. Çocuklar büyüsün, liseyi bitirince temelli döneriz diye ikna etmeye çalışın. Hem birikim de yapmış olursunuz.

Keske bizim ulkemizde boyle olsa da gitmek zorunda kalmasak
Belki 200 sene sonra olur

Keske.Ben her istanbulà geldigimde kaygi bozuklugu yasiyorum.Ki ben onbir sene önce buraya geldigimde durumlar bu kadar kötü degildi.Öyle bir yabancilasma yasiyorum ki anlatilamaz.Döndükten sonra kendime gelmem zaman aliyor.

Hanımlar yorumlarınız için çok tşk ederim.hepsini okudum. Cidden gözümü açtınız.
Kv aslında kötü niyetli degil hani ne var burda da yaparsınız diyor. Diger torunları evden okula bir aktiviteleri yok. Disarıda yemek bir avmye girmek yok. Ona göre normal insanlarin standardi bu.
O cocuklari babalari bile gezdirmez. Görümcem 40 yilda bir sinemaya götürür öyle kalir.

Kirmakta istemiyorum kadini ezmis gibi de olmayayim diyorum...hani burasi rahat orası ay pis fena..kendisi gerci burayi cok elestirmisti köpek baglasan durmaz demisti :) kücük sehri ankarayla kiyaslarsan tabii...burda gokdelenler avmler siraya dizili degil maalesef ama bunu burdaki insanlarda beklemiyor zaten....mentalite farkli bide bahsettigim.gibi alta kalmim duygusuda olusmus.

Esim ailesini cok özlüyor bence arada bu yüzden bu düşüncelere kapiliyor. Onu anlayabiliyorum.
Şu an tahmini 50bintl birikimimiz var, kendisi ziraatci.
Gölbaşina gittik sokakta heryer ziraai ilac satiyo biz nasi geciniriz diye düşünmüştüm hatta.

Gide gele bende ankarayi cok sevdim
Eryamana sincana gidip geliriz. Özellikle eryamanın düzeni güzel almanyadan alta kalir bir yani yok, evimizde güzel...ama cocuklari düşünüyorum. Herkes cocugunu özele yollayamiyor evet
Ama herkes özelde daha ilgili olduklarini savunuyor. Gerekirse hergün et yemem ki burda da öyleyimdir yeterki vatanimizda evimizde mutlu olalim ama bende önümü göremiyorum.
Bir yandan ülke kalkiniyor diyorlar, öte yandan euro almia basini gidiyor acaba türkiye daha nelere sahit olacak diyorum.
Kirmadan ezmeden esime anlattim bunlari.
Bende marketlere girince sok oluyorum. Fiyatlar cok yüksek ya..cennet gibi ülkemiz var ama herkes sikayetci.

Din konusuna gelirsek, bir arkadasim sevgilisi icin trde uni okudu. Bana dedigi su" siz burda haftalik toplanip sohbet muhabbet aktivite yapiyorsunuz orda bu yok. Camii var gider namaz kilarsin hutbe dinlersin, ama atiyorum diyanetin veya milli gorüsün genclikleri gibi gencler aktif degiller. Trde rahatlar. Ama avrupada insanlar kimliklerine daha cok sariliyorlar".

Bu arada burda unilerde ibadet odasi var.
Ben is yerimde ve normal lisede bile izinli ama göz görmicek yerlerde namaz kildim(sene 2005-2010gibi).

Irkcilik hep vardi maalesef ama burda irkcilik binde bir denk geliyorsa trde siddet küfür tahammulsüzluk var.
En basitinden insanlar siniflandirilmiyor.
Oglumun kreşine zenginide gidiyor orta seviyede olanda babasi issiz olup devletten gecinende.
Ama kimse kimseye tepeden bakmiyor
Çocuğunuzun geleceğini düşünerek karar vermelisiniz.Kesin dönüş yaptıktan sonra çok pişman olabilirsiniz.Ekonomi kalkınmış diyorlar ama işin gerçeğini iyice araştırmanız lazım.Insanlar market pazar alışverişlerini sizin gibi rahatça yapamıyorlar.2000 tlyi 2000 euro gibi düşünmeyin aldığınız yağdan tutun temizlik malzemesine kadar fiyatlar birim hesabı olarak çok farklı.Doğduğun yer değil doyduğun yer diye boşuna dememişler.Yine de karar sizin tabi ki.

Türkiyede hayat şartları çok kötü ve her geçen gün dünü arar durumdayız allah yar ve yardımcımız olsun iyi düşünün bir şekilde ikna edin

Merhaba hanımlar
Sorum başlıkta oldugu gibi. Kesin dönüş yaparmisiniz?
Eşim 4 sene önce ankaradan almanya'ya geldi.
Maaşı 1400-1800€arası değisıyor.
Çocuk parası,kira destek parası vs iyi geçınebiliyoeuz, arada birikim yapıyoruz.
Çocuğun kreşini devlet karşılıyor.
Örnek olarak, bir cocuk ayakabısı 9-19€arası ,cocuk bezi 5 bucuk€ değişiyor, haftalık market alışverişi 50-80€ oluyor.
Etin kilosu burda 7-8€.
Doktora gittigimizde masraf yok, cocuklara eczane masrafida yok sayilir.
sigortalar belli bir standard da is görüyor özele filan gitme yok burda.

Şimdi bunlarıda aklimizda bulundurarak(yani bu standartlada sahip iken)
Türkiyeye dönsek pişman olurmuyuz?
Ankarada bir sitede dairemiz var.
Eşim mesleğini icra ederse yaklasık 2.000tl alacak.
Onun aklinda dönmek hep vardi, sanirım ukte kaldi...aileside orda yasiyor.
Ona her zaman ülkenin ekonomisini vs örneklendirerek anlatıyorum..bende aman aman gitmem demiyorum ama iyi seyler hissetmiyorum.
Sakin vatanimi kücük gördüğümu sanmayin ama 2 cocugumu düsünüyorum.
Eşim "orda kendi evimiz var 2 bin bize yeter orda da geciniriz ne olcak" diyor.
Eşimi nasi (gitmemeye)ikna edebilirim?
Kvde gaz veriyir arada, 3.sayfada bahsetmistim...

hani ne birikim yaptiniz ne alabildiniz diyor(kendi oglu aldida noldu cocuklarindan uzakta calisiyor ne zaman denk gelsek hep sıkısık eşi evleneli 10 sene oldu gün yüzü görmedi)

Bir iki Ayda 300€ artırsan zaten 2000 lira cepte, Peki ayda 300€ kazansan neyi nasıl arttıracaksın :/

Merhaba hanımlar
Sorum başlıkta oldugu gibi. Kesin dönüş yaparmisiniz?
Eşim 4 sene önce ankaradan almanya'ya geldi.
Maaşı 1400-1800€arası değisıyor.
Çocuk parası,kira destek parası vs iyi geçınebiliyoeuz, arada birikim yapıyoruz.
Çocuğun kreşini devlet karşılıyor.
Örnek olarak, bir cocuk ayakabısı 9-19€arası ,cocuk bezi 5 bucuk€ değişiyor, haftalık market alışverişi 50-80€ oluyor.
Etin kilosu burda 7-8€.
Doktora gittigimizde masraf yok, cocuklara eczane masrafida yok sayilir.
sigortalar belli bir standard da is görüyor özele filan gitme yok burda.

Şimdi bunlarıda aklimizda bulundurarak(yani bu standartlada sahip iken)
Türkiyeye dönsek pişman olurmuyuz?
Ankarada bir sitede dairemiz var.
Eşim mesleğini icra ederse yaklasık 2.000tl alacak.
Onun aklinda dönmek hep vardi, sanirım ukte kaldi...aileside orda yasiyor.
Ona her zaman ülkenin ekonomisini vs örneklendirerek anlatıyorum..bende aman aman gitmem demiyorum ama iyi seyler hissetmiyorum.
Sakin vatanimi kücük gördüğümu sanmayin ama 2 cocugumu düsünüyorum.
Eşim "orda kendi evimiz var 2 bin bize yeter orda da geciniriz ne olcak" diyor.
Eşimi nasi (gitmemeye)ikna edebilirim?
Kvde gaz veriyir arada, 3.sayfada bahsetmistim...

hani ne birikim yaptiniz ne alabildiniz diyor(kendi oglu aldida noldu cocuklarindan uzakta calisiyor ne zaman denk gelsek hep sıkısık eşi evleneli 10 sene oldu gün yüzü görmedi)
Bence dönme.burda hayat çok pahalı bence.
Bi eczaneye gitmem 150 tl ile çıkmam demek.
Bebek için herşey aşırı pahalı. Sadece bebek için değil herşey çok pahalı.
Kiralar,hastane masrafları ilaçlar. Bezler.
Et fiyatları..

Asla su an dönmeyin. Türkiye, ciddi ekonomik bir krizin esiginde. Ayrica yurtdisinda dogmus cocuklar icin Türkiye'de ayak uydurmak zor oluyor. Ve esinizin 2bin TLye neden razi oluyor? 400€ bile yapmiyor. Almanya'da aksamlari 2-3 saat pizza dagitsa, en az o parayi cikarar. Tamamen mantik disi.

Son düzenleme:
Vatanımı çok seviyorum. Ama Türkiye git gide ekonomi bakımından yaşanmaz bir hal aldı. Ne emeğinin karşılığını alabiliyorsun ne de başka birşey. Bu konu ucu açık bir konu. Nerden çekersek elimizde kalır. Ama eşinizin burda alacağı 2000bin tl ile gerçek anlamda birşey yapamazsınjz. Birikim yapmayı saymıyorum bile zaten. Bize verdikleri imkanlar yok. Zaten gelişmiş bir ülke değiliz. Ekonomi bakımından düşündüğümüzde tabikide gelmeyin derim. Ama gurbetlik başka birşey. İsterlerse altından bi yere koysunlar insan yinede vatanım diyor işte herşeye rağmen..

Şaka olarak kabul ediyorum bu konuyu. Ablacım tamam yurt dışında yaşıyorsunuz okey de ülkenizde olan gelişmeleri hiç mi takip etmiyorsunuz, ülkeye gelip baktığınızda ne gibi bir izlenim ediniyorsunuz? Yani 32 sayfa olmuş herhalde dön diyenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmemiştir. Almanyada çok iyi hayat şartlarınız olduğunu iddia etmiyorum ama Türkiyeye döndüğünüzde 2000 tl maaşla daha iyi standartlarınız olmayacaktır yani bunu buraya sormanız bile abesle iştigal, üzgünüm.

Cocuklarim olursa kesin donmem. Ha esimin icinde varsa tatillerimizi cok uzun yapmaya calisirim ozlem gideririz ki kendimde zaten Turkiye gitmeden yapamiyorum. Ama cocuklarim olsa ilk onlarin yasam standartlarinida dusunurum

Bir ara ben de yurt dışında yaşadım ve ağlayarak geldim. Bu sayılır mı?
Demekki yeteri kadar hasret kalmamışsınız,
Yada fazla dara düşmemişsiniz benim için bu hasretlik olmasa bile dilini bilmediğim bir yerde yaşamak çok zor, kendi işini halledemeyip her zaman başkasına ihtiyaç duyuyorsun...
tabi bu gurbetlik işi kişiden kişiye değişir herkes aynı pencereden bakacak değil...

Yada fazla dara düşmemişsiniz benim için bu hasretlik olmasa bile dilini bilmediğim bir yerde yaşamak çok zor, kendi işini halledemeyip her zaman başkasına ihtiyaç duyuyorsun...
tabi bu gurbetlik işi kişiden kişiye değişir herkes aynı pencereden bakacak değil...
Canim dilini ogreneceksin zaten., yoksa sudan cikmis balik olursun

Ee siz de zahmet olmazsa yaşadığınız yerin dilini öğrenin:olamaz:

Back