• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yurtdışında yaşasanız tr'ye dönermiydiniz?

Maaşı 10 bin olmadığı sürece 2000 için asla gelmeyin.

Eğitim bilimsel değil, tamamen ezbere dayalı, sınıf geçmeye dayalı bir sistem. Gidişat da daha iyiye gittiğimizi göstermiyor bu anlamda. Bırakın çocuklarınızın eğitimini orada aldırın. Onlar okullarını bitirince siz de yerleşin. Eşinizin özlemi keyfi için çocuklarınızın geleceğini çalmayın.

Benim bir yakınımın kızı engelli. Almanyada yaşıyor. Bakıcısı, gece ve gündüz olmak üzere yatılı hemşiresi, dr kontrollerinde ambulans, ücretsiz tedavi, bakım parası. hepsi ücretsiz, ve kadın randevu almıyor. Zaten kontrol ve tedavi zamanlarında ambulans gelip alıyor geri getiriyor. Yani sırf bu yüzden gelmiyor. Bu şartlar ancak özel hastanede sağlanır ki iyi bir gelirin varsa ancak. Yani zenginsen. Çocukların için gelme bence.

2000 tl çok az. Artık çoğu kişi asgari ücret bile alsa karı koca çalışıyor. Dönecekseniz bile sizde çalışmayı düşünün. Kira olmasa bile 2000 tl ile çok zor geçinirsiniz. Sizin kendi aileniz nerede peki? Yurt dışında mı? Yani aile benim için önemli. Açıkcası 2000 den fazla gelirim olsaydı dönerdim. Ama 2000 tl kazanacaksa kurulu düzeni bozmak pek mantıklı değil.

aylık 2 bın cok az
turkıyeye gelıp tatıl yapıp donsenız olmuyor mu

millet buradan kaçmaya çalışıyor siz dönmeye...
eşin buraya çok çabuk uyum sağlar ama senin için aynı şeyi söyleyemeyeceğim...
bu ülke de yaşam zor ...
dışardan hiç görüldü gibi içtiğimiz sudan aldığımız havaya kadar para ödüyoruz.
kardeşim Ankarada yaşıyor ayda 1.200 TL benzin mazot parası ödüyorlar.. burdan yola çıkarak buradaki yaşamın ne kadar zor olduğunu anlayabilirsiniz....

Dönmezdim kesin ve net.
Siz de işe başlayacaksınız, geliriniz daha da artar..
Buraya dönüp kv ile takışıp iş aramaya çalışıp geçim derdine düşmeye ne gerek var?

Bakin bizde şu an çoluk çocuk falan yok.
Kârı koca çalışıyoruz ev kredisini ödeyince elimizde 3.500bin tl falan kalıyor.
Ona rağmen zor geliyor ay sonu.
Ki bir de sizde 2 çocuk var.
Evet belki geçinirsiniz ama kit kanaat okur bu değer mi standartlarinizi düşürmeye?
Bence eşinize burada yazanları da okutun gerekirse.
Ne yapın edin gelmeyin .
Her şeyi geçtim ben sırf çocuklarımın eğitimi için yine gelmezdim.
Eşim 10 bin tl maaş alsada gelmezdim.

Oo çokmuş gerçekten. Bizim 2+1 1000 faturalar içinde. Londra kiralar konusunda en pahalı şehirlerden. Bilmiyorum ben yaşadığım şehre aşığım herşeyiyle.

Orasi neresiymiş ya?! Wallahi benim sizden öğreneceğim çok şey var demek ki. Biz SW Londra'dayiz, merkeze çok yakin. Arti ev bahçeli falan, bu tarafta ucuz ev yok artık. Faturalarin da hiçbiri dahil degil!

Merhaba hanımlar
Sorum başlıkta oldugu gibi. Kesin dönüş yaparmisiniz?
Eşim 4 sene önce ankaradan almanya'ya geldi.
Maaşı 1400-1800€arası değisıyor.
Çocuk parası,kira destek parası vs iyi geçınebiliyoeuz, arada birikim yapıyoruz.
Çocuğun kreşini devlet karşılıyor.
Örnek olarak, bir cocuk ayakabısı 9-19€arası ,cocuk bezi 5 bucuk€ değişiyor, haftalık market alışverişi 50-80€ oluyor.
Etin kilosu burda 7-8€.
Doktora gittigimizde masraf yok, cocuklara eczane masrafida yok sayilir.
sigortalar belli bir standard da is görüyor özele filan gitme yok burda.

Şimdi bunlarıda aklimizda bulundurarak(yani bu standartlada sahip iken)
Türkiyeye dönsek pişman olurmuyuz?
Ankarada bir sitede dairemiz var.
Eşim mesleğini icra ederse yaklasık 2.000tl alacak.
Onun aklinda dönmek hep vardi, sanirım ukte kaldi...aileside orda yasiyor.
Ona her zaman ülkenin ekonomisini vs örneklendirerek anlatıyorum..bende aman aman gitmem demiyorum ama iyi seyler hissetmiyorum.
Sakin vatanimi kücük gördüğümu sanmayin ama 2 cocugumu düsünüyorum.
Eşim "orda kendi evimiz var 2 bin bize yeter orda da geciniriz ne olcak" diyor.
Eşimi nasi (gitmemeye)ikna edebilirim?
Kvde gaz veriyir arada, 3.sayfada bahsetmistim...

hani ne birikim yaptiniz ne alabildiniz diyor(kendi oglu aldida noldu cocuklarindan uzakta calisiyor ne zaman denk gelsek hep sıkısık eşi evleneli 10 sene oldu gün yüzü görmedi)
Kesinlikle hayır arkadaşım. Pişman olursun. Buralar her yönden çukura giriyor gormuyormusun. hazır atmışsin kendini yangından. sonra mutlaka gitmen gerekecek zaten. net.

öğretmenim her ay ortalama ek derslerle birlikte 4 bin civarında gelirim var. bekarım aileme çok düşkünüm vatanımı çok seviyorum maddi sıkıntım yok ama buna rağmen yurt dışı fırsatım olsa anında giderim. daha refah daha özgür sinirlerimin harap olmayacağı ekonomik krizlerin olmadığı eğitim sisteminin düzgün olduğu bir ülkeye gitmeyi çok istiyorum zira ülkemin geleceğinden son derece endişeliyim.

Evlenip almanyaya gelin giden ve 8 sene orada yaşamış birisi olarak turkiyeye dönerdim hatta eşimide ikna etmiştim dönecektik ama aramızda sorun çıkınca ben tek döndüm ve şuan boşanma aşamasındayız...
Almanyada yaşam gerçekten her bakımdan kolay, para birimi euro olduğu için gıda malzemeleri çok uygun ve hastahanelşk bir durum olduğunda devlet ve özel diye ayrım yok, parasız her işini halledebiliyorsun, hatta maddi imkanın yoksa devlet hastahaneye gittiğin taksi paranı bile veriyor...
Ama ben dinine düşkün birisi olarak gelecekte çocuğum olursa dinimizden uzak kalmaması adına ve ailemden uzak kalmamak adına türkiyeyi tercih ettim.
Çünkü almanyada kendi çabanla çocuklara islami bilgileri öğretmek çok zor ve ailenden birisine birşey olduğu zaman elin kolun bağlı çaresiz kalmakta çok kötü bir durum, kısacası gurbetlik zor, insan yaşamadan bilemiyor...

insan gerçekten hayret ediyor. ne var bu ülkede bu kadar. keşke tüm almancılar gelse de biz gitsek diyorum.

Çocuk yok 2 kişiyiz eve 6 bin TL para giriyor, 1300 kira 1300 kredi bir bakıyorum para bitmiş.

Markete gidiyoruz aylık alışverişe en az 400 lira harcıyoruz her hafta pazara gidiyorum en az 50 lira gidiyor.

Bir alışveriş yapsak iyi bir ayakkabı 200 liradan başlıyor, kışın mont alsak 500 lirayı gözden çıkarıyorum.

Çocuk düşünüyoruz hastane masrafı gözümü büyütüyor, beşik, araba ıvır zıvır birton masraf.

Oturduğum binanın sahibi Almanya'da yaşıyor, 3 daire ona buradan kira gönderiyoruz 1300 lirayı euroya çevirince pek bir etmiyor ama burda benim için gerçekten büyük bir para.

Kardeşim Amerika'da yaşıyor, şuan eşi çalışıyor sadece ve çok rahat geçinebiliyorlar. Çünkü burdaki markalı kıyafetler orada daha uygun. IKEA'da 150 liraya beğendiğim avize orada 9 dolar. Burda 350 liraya aldığım spor ayakkabı orada 30 dolar.

Kardeşim orda tabi burnumu sızlatıyor şuan yazarken, özlüyorum özlüyoruz. Kimbilir ne kadar yaşayacağız birbirimize hasretle geçecek ömrümüz ama herkes iyi geçinmenin derdinde.

Eşiniz 2 bin lirayı alsın da gelsin bir buraya bakalım nasıl geçiniyor, oradan bakınca nasıl görünüyor bilmiyorum ama Türkiye pahalı bir ülke. Eviniz var tamam ama kışın soğuklarda doğal gaz yakarsınız en az 300 lira fatura gelir, arabayı fullersiniz en az 200 lira gider, markete gider alışveriş yaparsınız 400 lira gider. Bu çocuklar nerede okuyacak? Kurslar, özel dersler? Bunları da düşünün. Gelmeyin.

2000 lirayla pekala geçinilir rahatça türkiye de.hatta çocuklarınız en iyi okullara gider birikim bile yaparsınız .Kadınlar kulübünde 350 tl mutfak masrafıyla herşeyi yiyenler var.Bence hemen dönün buraya .Biraz kanaatkar olun gül gibi geçinirsiniz hatta 2. bir eve girersiniz krediye

2000 lirayla pekala geçinilir rahatça türkiye de.hatta çocuklarınız en iyi okullara gider birikim bile yaparsınız .Kadınlar kulübünde 350 tl mutfak masrafıyla herşeyi yiyenler var.Bence hemen dönün buraya .Biraz kanaatkar olun gül gibi geçinirsiniz hatta 2. bir eve girersiniz krediye
Ciddiye alacak konu sahibi

yaz geldi cennet ülkemin heryeri yemyeşil dereler şırıl şırıl piknik yerleri hıncahınç dolu.Ben ulkem dışında hiç bir yer de yaşayamam ayrıca hayat şartları da kötü falan değil geçinemenler harcamayı bilmiyorlar.Geçen pazara gittim 30 liraya taşıyamayacağım kadar meyve sebze aldım hem de taptaze

Ama sen baska konusuyosun ablacim konu sahibi baska konusmus almanya hakkinda? Hanginize inanalim :)
konu sahibine inanin.ben de almanya`ya sonra gelenlerdenim.Buraya geldigimde insanca yasamanin ne demek oldugunu anladim.Yesile hasret kalmisiz.Burada her taraf park orman.Yeme icme cok cok uygun.Egitim ve saglik gercekten bedava.Yasadigin yere göre doktor randevulari degisir.Ortapedi ve cocuk doktorlari cok yogun oluyor.Ama burda aile hekimligi yaygin.Sabah bize göre erken is basi yapilir ama ona göre de erken cikilir.Carsamba ve cuma ögleden sonralari resmi yerler genellikle kapali olur.
Her seyden önemlisi burada demokrasi var.Din ve düsünce özgürlügü var.En önemli kriter de bu degil mi zaten?

konu sahibine inanin.ben de almanya`ya sonra gelenlerdenim.Buraya geldigimde insanca yasamanin ne demek oldugunu anladim.Yesile hasret kalmisiz.Burada her taraf park orman.Yeme icme cok cok uygun.Egitim ve saglik gercekten bedava.Yasadigin yere göre doktor randevulari degisir.Ortapedi ve cocuk doktorlari cok yogun oluyor.Ama burda aile hekimligi yaygin.Sabah bize göre erken is basi yapilir ama ona göre de erken cikilir.Carsamba ve cuma ögleden sonralari resmi yerler genellikle kapali olur.
Her seyden önemlisi burada demokrasi var.Din ve düsünce özgürlügü var.En önemli kriter de bu degil mi zaten?
Şunları okudukça nasıl özeniyorum anlatamam,benim için yurt dışı hayal gibi bir şey

Back