How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Yurtdışında yaşasanız tr'ye dönermiydiniz?

Tontrikocum, mesela benim yaşadığım yer 15 bin nüfuslu bir şehir. Geçen gün kayıt yapalım dedik,aile doktoruna..boşluk varmış,gelin muayene olun dediler,hiç beklemedim. Eşim başka bir küçük şehirde, muayene için telefonla randevu almak istedi geçen ekim ayında. Birkaç defa aradılar(nereniz ağrıyordu falan filan için), hala randevu vermediler:/
Çalışanlara göre de değişiyor olabilir.
Bak mesela burda kızım için üniversite hastanesinden aldığım hizmetin onda birini bile Türkiye’de muayenesine 500 tl baydığım prof.dan göremedim.
Haklisin..birde soyle birsey var bizim Turk doktorlarinin cogu hepsi demiyorum..okuduklari doktor olduklari icin bi hava bi civa.. soru sormaya korkuyo millet..ama yabancilarin cogu oyle degil.. daha alcak gonullu ve hastaya veya yakinina sorularini cevabini veriyorlar.. adam isimi yapiyorum diye bakiyor, bizimkiler ole mi? Adam baNa muhtacsiniz mentalitesinde..hastalar olmasa bi ise yaramaz haberi yok

Merhaba, işimi bırakmıştım doğum yapınca. Şimdi elektrik elektronik mühendisi olarak anadil seviyesinde ingilizceyle asgari ücret teklif ediyorlar neredeyse. Çünkü iş yok ve mecbur olanlar bu ücreti kabul ediyor. Kreş parası 1500-2000 civarı. Ben de evde oğlumu büyütüyorum. Eşimin maaşı 5000, biz konser, tiyatro çok kısıtlı olmak şartıyla geçiniyoruz. Oğlumu organik besliyorum yumurtası, sebzesi derken bayağı pahalıya çıkıyor. 2000 lirayla geçinmek çok zor, çocuğunuzun eğitimi için kalın. Fırsatını bulsam ben kaçarım gibi geliyor bazen. Dışarıda başımıza ne gelir bilmeden hep şüpheyle yaşıyoruz biz

Global bir kriz var, Avrupa bile eski avrupa degil artik.
Dedelerimiz buraya geldiklerinde gercekten inanilmaz paralar kazanabilmis insanlar.
Bir ara cok istedim bende ANkaraya donup bir kres kurup orda yasamayi,
fakat ciddi anlamda guvenebilecek insan az oldugunu gordum.
Daha sonra esimle tanisinca bu fikrimden vazgectim.
Esinizide anlayabiliyorum. Suan her sene memleketine izine gidebilcek icin mecburen kenara para koymak zorunda.
Yazsezonunda bilet fiyatlari Hollandadan, Ankaraya 450€ den asaga degil.
Daha bunun hediyesi mediyesi, arabasi tatili felanda var.
Her sene en az €3000 kenara koymasi lazim Turkiyedeki ailesini gorup onlarla hasret giderebilmek icin.
Birikim yapabilse en azindan birikim hatrina belkide bu durum zoruna gitmez.
Turkiyeye dondugu zaman bu kadar para biriktirmeye ihtiyaci olmayacagini dusunerek donmek istiyordur.

Dönmezdim. Net..
Hem maddi açıdan mutsuz olursunuz hem de ben olsam çocuklarımı bu ülkedeki eğitim sistemsizliğine mahkum etmezdim..

Almanya'da vergi yüksektir. Bedava değil yani.
Bizde de herşey de var vergi.. Maaş kesintilerine ilaveten hâlâ veriyoruz da.. 2000 tl ile burada yaşaması daha zor.. Bu bana göre.. Size göre çok çok rahat geçinilebilir.. Ayrıca bu ülkede bunlardan bedava yararlanan var da onlar biz değiliz..

Çocuğun grip olur, devlet hastanesine gidersin, adı ücretsiz muayene. Bir burun spreyi yazar 40lira, sıkıysa alma. Çocuklara canımız feda.
Ağzında aft çıktı ufaklığın, yiyemedi içemedi, ağız spreyi verdiler 45 lira .
Yüzünde benekler çıktı, egzema dediler verdikleri ilaçlarIn hiçbirini devlet karşılamıyor. En basit merheme 30 lira veriyorsunuz.
Çok şükür önemli hiçbir rahatsızlığı yok çocuklarımın, ama bu tarz ufak tefek rahatsızlıklar için bile eczaneye girğnce 150 lira verip çıkıyoruz.
Allah kronik, mühim hastalığı olanlara yardım etsin.
İşte iki binle ölmeyecek kadar, yarı aç yarı tok yaşarız derseniz dönün tabi
Üstelik bedava denilen hastane için de muayene ücreti ödüyoruz..

sen çalışmıyosan ki çalışıyosan da maaşının burda ne kadar olacağı önemli, 2 bin tl ile evinde olsa 4 kişilik bir aile ancak hayatta kalır, yaşayamazsınız, ben oğlumun kreşine 850 veriyorum eylülde 950 oluyo

Sağlık konusunda çok komik durumlar var. Çok yakın bir arkadaşım almanyada. Doktora gitmek için önce aile hekiminin sekreterine mektup yazıyor. Adam uygun görürse çağırıyor. Öyle kafana göre hastaneye gidemiyorsun zaten. Aile hekimi seni muayene etmeye karar verirse ve hastaneye gitmen gerekiyor derse sevk ediyor. Kız resmen her gelişinde Almanya'ya dönmeden önce doktor bakımına sokuyor kendini.

ama zaten aile hekiminin mantığı o, Türkiyede de bu hayallerle geçildi, çünkü bizde 5ten sonra bedava diye acile yığılma vardı, karnı ağrıyan tam teşekküllü hastaneye gidiyodu, bunun önüne geçilmek istendi, ama bizde bu mekanizma yürümüyor, aile hekimleri rapor yazıyor ya da yaşlı ve kronik hastalığı olanlara akşama kadar ilaç yazıyor

Bi arkadasim acilen kalp ameliyatina alinda universite hastanesinde ve muayene+rontgen+proflarin girdigi ameliyat+hastanede 10 gun yatis+ameliyat sonrasi bakim vs hicbir ucret odemedi.

Ayrica cocuklarin muayene ve ilaclarini devlet karsiliyor. (18 yasina kadar) Bu da buyuk bir avantaj.
Oglum futbol okuluna, tenise, yuzmeye, resim kursuna gidiyor. Donemlik 28 Euro veriyoruz mesela futbol icin.

Bi de dogasi guzel, yemyesil her yer. Trafikte saygililar.

Ama ozluyorum ben Turkiye'yi. Istanbul'un bogazini, Izmirimi, Eskisehiri, Manisa'yi, Marmarisi... en cok da arkadaslarimi, candan sohbetlerimizi, cayi koy pogacalari aldim geliyorum diyen dostlarimi..

Gurbet zor..ama 2000 TL ile kirada ve de 2 cocukla sadece hayatta kalirsiniz. Yasamak denmez ona pek.

Allah yardimcimiz olsun hepimizin

Bi arkadasim acilen kalp ameliyatina alinda universite hastanesinde ve muayene+rontgen+proflarin girdigi ameliyat+hastanede 10 gun yatis+ameliyat sonrasi bakim vs hicbir ucret odemedi.

Ayrica cocuklarin muayene ve ilaclarini devlet karsiliyor. (18 yasina kadar) Bu da buyuk bir avantaj.
Oglum futbol okuluna, tenise, yuzmeye, resim kursuna gidiyor. Donemlik 28 Euro veriyoruz mesela futbol icin.

Bi de dogasi guzel, yemyesil her yer. Trafikte saygililar.

Ama ozluyorum ben Turkiye'yi. Istanbul'un bogazini, Izmirimi, Eskisehiri, Manisa'yi, Marmarisi... en cok da arkadaslarimi, candan sohbetlerimizi, cayi koy pogacalari aldim geliyorum diyen dostlarimi..

Gurbet zor..ama 2000 TL ile kirada ve de 2 cocukla sadece hayatta kalirsiniz. Yasamak denmez ona pek.

Allah yardimcimiz olsun hepimizin
artık hayattada kalamazsınız.

10 senedir gurbetteyim yasadigim ulkeye gore almanya daha iyi gibi .
burda gidi gidina yetiyor maas ve devletin verdigi cocuk parasi kres parasindan daha az ve vergileri maasin yuzde 36 sini devlet aliyor. yani devlet bize bakacagina biz onlara bakiyoruz resmen :)
Sizin avantajlariniz daha iyi cocuklari daha fazla dusunup kalmaniz mantikli.

Hayır asla dönmesin hatta vatandaşlık Alıp orada kalın .
Insanın Doğduğu yer değil doyduğu yer vatanıdır .
Burada 2000 TL ye değil bir aile geçinmek tek kişi bile geçinemez .

ama zaten aile hekiminin mantığı o, Türkiyede de bu hayallerle geçildi, çünkü bizde 5ten sonra bedava diye acile yığılma vardı, karnı ağrıyan tam teşekküllü hastaneye gidiyodu, bunun önüne geçilmek istendi, ama bizde bu mekanizma yürümüyor, aile hekimleri rapor yazıyor ya da yaşlı ve kronik hastalığı olanlara akşama kadar ilaç yazıyor
Evet öyle. Demek istediğim Avrupa Amerika'da da hayat çok çok rahat değil. Burada Türkiye'de sıra bekleniyor, vergiler yüksek konusuna cevaben yazdım. Hayat dünyanın her yerinde farklı bir mücadele. Her yerin artısı eksisi var, gerçekçi olmak lazım.

Turkiyede benim odedigim vergi %38 , almanyada %40 bildigim kadariyla
Esimin kendi isi var , gelir vergisi , kdvsi , stopaji zirti pirti nerdeyse %60'a yakin vergi oduyor
Yani evde 6.kisi olarak devleti besliyoruz biz , gelirimizin buyuk kismina ortak
Ben de onu diyorum. Türkiye'de de Almanya'da da vergiler yüksek. O açıdan farklı görmüyorum.

Eşinizin kafası mı iyi? 4 kişilik bir aileye 2000 tl'yle nasıl bakacakmış? Hayal görüyor o.
Hayatta dönmezdim.

Back