How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Yurtdışında yaşasanız tr'ye dönermiydiniz?

O ilk doktor randevusu icin de 3 hafta bekliyorsun. Eeee yani grip icin 3 hafta bekleyesiye zaten iyilesiyorsun.
Doktoru gormek o kadar zor ki, ulasamiyorsun.
Buyuk sehirlerde jinekoloji, pediyatri gibi alanlarda cogu doktor yeni hasta kabul etmiyor, doktor bulamiyorsun.
Turk saglik sisteminde iyi kotu bir sekilde doktoru goruyorsun hizmeti aliyorsun, en kotu gidip hastanede sira bekliyorsun. Burda hasta halinle elinde telefon doktoru kovalamak zorundasin. Doktor randevusunu 3 ay sonraya alip bekle bekle olen kanser hastalari var (abartmiyorum).

Gerçekten bu tür konularda gerçekçi yazan beğendiğim bir kızsınız.

Aynı durumu ablamda yaşıyor. Biran evvel dönmeyi bekliyor. Günü birlik dr. İçin Türkiye ye geldiği oldu ablamın. Ve bütün alışverişini Türkiye de yapıyor. Kıyafet ,tabak ,halı vs. Çocukların eğitimi için gittiler. Onda da çok açıkçası memnın değiller. Malum ırkçılık. Bari dil öğrensinler diye sabrediyor şimdilik.
Hayat yurtdışında da oldukça pahalı.Maalesef. Şuanda dünya da hayat pahalı.

Şartlarınız sebebiyle dönmeyin diyorum.
2 çocuğun okul masrafı bile yeter o 2000 lirayı eritmeye.
Diğer kalemleri saymıyorum bile.
Ha güzel bir birikim yaparsınız,çocukların eğitim hayatı biter,döner gelir rahat yaşarsınız ama bu şartlarda zor bence.
Cidden burada hayat çok pahalı.
Bugün markete gittim,ufak tefek birşeyler aldım,bir tek tavuk vardı içinde para tutacak (kilosu 26 lira olmuş onunda)150 lira verdim geldim. Ki temizlik malzemesi bile yok içinde.

Gerçekten bu tür konularda gerçekçi yazan beğendiğim bir kızsınız.

Aynı durumu ablamda yaşıyor. Biran evvel dönmeyi bekliyor. Günü birlik dr. İçin Türkiye ye geldiği oldu ablamın. Ve bütün alışverişini Türkiye de yapıyor. Kıyafet ,tabak ,halı vs. Çocukların eğitimi için gittiler. Onda da çok açıkçası memnın değiller. Malum ırkçılık. Bari dil öğrensinler diye sabrediyor şimdilik.
Hayat yurtdışında da oldukça pahalı.Maalesef. Şuanda dünya da hayat pahalı.

Yani her yer pahali, dediginiz gibi ucuz sehir artik yok. Almanya nispeten ucuz.
Ingiltere, Irlanda o kadar pahali ki hem daire bulmak mumkun degil hem de aileler bile tek goz odada yasiyor daire kiralamak imkansiz. Londra'da 1 tek oda 1000strelinden basliyor, haftalik parayla kiraya verilen yerler bile var?!

Kiyafet, tabak canak tekstil ben de Turkiye'den aliyorum. Cula caputa tonla para dokmeye gerek yok.

Dunyada issizlik de cogaldi maalesef. hayat sartlari artik her yerde zor. Issizlik en zengin ulkede bile var. Acikcasi, gelecek 50 yil icin beni en cok korkutan sey issizlik, toplumsal patlama yaratabilir. Valla dogdugum donemden mutluyum gayet. Issizligiydi, ekonomisiydi derken dunyanin civisi iyice cikmadan temizce 50 yil daha ysayip olmek istiyorum.

Hanımlar peki esime ve kvme karsi nasi argümanlar gelistirmeliyim?ne desem nedense onlar cok olumlu bakiyorlar.
Kv bana diyor ki biz 1000tl emekli maasla geciniyoruz siz 2 bin alsaniz yeter. Ya nasu yetsin. Biz ayakabiyi en basitinden deichmanndan aliyoruz. Burda 20euro ise orda 100tlden basliyor. 2 bin tl ile nasi olacak bu is?.
Kaynimdan örnek vereyim.
Cok tutumlu bi insan ama ailesiyle tatile veya bir defa olsun bir yemege avmye gitmisligi yok...neden gerek yok...eltimde boyun egmis durumda...ne anladim ben gencligimi yasayamadiysam...kvde saniyor ki onlar öyle diye herkes öyle olmali
İyide kayınvalidenizin okutacak çocukları yok en basitinden.
Çocuklar evde oturmaya bayılmıyor ki,sosyal faaliyet,ekstra bir spor,müzik,resim vs eğitimi aldırayım deseniz ona bile yetmeyecek elinizdeki. Kızım baleye gidiyor ayda 400 lira veriyorum. Haftasonu buz patenine götürüyorum bu ara ona sardı,saati 50 lira. Benzin desen almış başını gitmiş. Depoyu fullesem 300 lira veriyorum düşünün oda 1 ay kesinlikle yetmiyor.
Adım atmak para inanın.
Çocuklarınızın standartları ister istemez düşecek gelirseniz.

Yani her yer pahali, dediginiz gibi ucuz sehir artik yok. Almanya nispeten ucuz.
Ingiltere, Irlanda o kadar pahali ki hem daire bulmak mumkun degil hem de aileler bile tek goz odada yasiyor daire kiralamak imkansiz. Londra'da 1 tek oda 1000strelinden basliyor, haftalik parayla kiraya verilen yerler bile var?!

Kiyafet, tabak canak tekstil ben de Turkiye'den aliyorum. Cula caputa tonla para dokmeye gerek yok.

Dunyada issizlik de cogaldi maalesef. hayat sartlari artik her yerde zor. Issizlik en zengin ulkede bile var. Acikcasi, gelecek 50 yil icin beni en cok korkutan sey issizlik, toplumsal patlama yaratabilir. Valla dogdugum donemden mutluyum gayet. Issizligiydi, ekonomisiydi derken dunyanin civisi iyice cikmadan temizce 50 yil daha ysayip olmek istiyorum.
Ya ben bu ülkeden çıkamayacak mıyım :mad::mad::mad:
Benim de korkum robotlar yerimizi alır mı diye, şimdi komik geliyor kulağa ama teknolojinin bu hızıyla dediğin gibi bir patlama olabilir.

hayalim hep İrlanda, İskoçya ya da İngiltere kırsalında yaşamak, bu üç ülkeden 1'ini sunarlarsa feriştahı olsa bi daha geri getiremez beni :) Şaka bi yana yaşam standartlarınız buraya göre çok çok iyi, aklınız varsa dönmezsiniz, millet buradan gitmek için fırsat kolluyor.

Merhaba hanımlar
Sorum başlıkta oldugu gibi. Kesin dönüş yaparmisiniz?
Eşim 4 sene önce ankaradan almanya'ya geldi.
Maaşı 1400-1800€arası değisıyor.
Çocuk parası,kira destek parası vs iyi geçınebiliyoeuz, arada birikim yapıyoruz.
Çocuğun kreşini devlet karşılıyor.
Örnek olarak, bir cocuk ayakabısı 9-19€arası ,cocuk bezi 5 bucuk€ değişiyor, haftalık market alışverişi 50-80€ oluyor.
Etin kilosu burda 7-8€.
Doktora gittigimizde masraf yok, cocuklara eczane masrafida yok sayilir.
sigortalar belli bir standard da is görüyor özele filan gitme yok burda.

Şimdi bunlarıda aklimizda bulundurarak(yani bu standartlada sahip iken)
Türkiyeye dönsek pişman olurmuyuz?
Ankarada bir sitede dairemiz var.
Eşim mesleğini icra ederse yaklasık 2.000tl alacak.
Onun aklinda dönmek hep vardi, sanirım ukte kaldi...aileside orda yasiyor.
Ona her zaman ülkenin ekonomisini vs örneklendirerek anlatıyorum..bende aman aman gitmem demiyorum ama iyi seyler hissetmiyorum.
Sakin vatanimi kücük gördüğümu sanmayin ama 2 cocugumu düsünüyorum.
Eşim "orda kendi evimiz var 2 bin bize yeter orda da geciniriz ne olcak" diyor.
Eşimi nasi (gitmemeye)ikna edebilirim?
Kvde gaz veriyir arada, 3.sayfada bahsetmistim...

hani ne birikim yaptiniz ne alabildiniz diyor(kendi oglu aldida noldu cocuklarindan uzakta calisiyor ne zaman denk gelsek hep sıkısık eşi evleneli 10 sene oldu gün yüzü görmedi)
Siz sevdinizmi almanyayi peki.orda kalmakmi istiyorsunuz yoksa ankaradami yasamak istiyorsunuz.yani sizin mutlu oldugunuz yer neresi

Kiralarla ilgili yorumun çok doğru. Benim ev iki oda bir salon aylık kira 1450 pound. !! Ve iki kisi icin extra oda luxe bile kaçıyor burda.

Hanımlar yorumlarınız için çok tşk ederim.hepsini okudum. Cidden gözümü açtınız.
Kv aslında kötü niyetli degil hani ne var burda da yaparsınız diyor. Diger torunları evden okula bir aktiviteleri yok. Disarıda yemek bir avmye girmek yok. Ona göre normal insanlarin standardi bu.
O cocuklari babalari bile gezdirmez. Görümcem 40 yilda bir sinemaya götürür öyle kalir.

Kirmakta istemiyorum kadini ezmis gibi de olmayayim diyorum...hani burasi rahat orası ay pis fena..kendisi gerci burayi cok elestirmisti köpek baglasan durmaz demisti :) kücük sehri ankarayla kiyaslarsan tabii...burda gokdelenler avmler siraya dizili degil maalesef ama bunu burdaki insanlarda beklemiyor zaten....mentalite farkli bide bahsettigim.gibi alta kalmim duygusuda olusmus.

Esim ailesini cok özlüyor bence arada bu yüzden bu düşüncelere kapiliyor. Onu anlayabiliyorum.
Şu an tahmini 50bintl birikimimiz var, kendisi ziraatci.
Gölbaşina gittik sokakta heryer ziraai ilac satiyo biz nasi geciniriz diye düşünmüştüm hatta.

Gide gele bende ankarayi cok sevdim
Eryamana sincana gidip geliriz. Özellikle eryamanın düzeni güzel almanyadan alta kalir bir yani yok, evimizde güzel...ama cocuklari düşünüyorum. Herkes cocugunu özele yollayamiyor evet
Ama herkes özelde daha ilgili olduklarini savunuyor. Gerekirse hergün et yemem ki burda da öyleyimdir yeterki vatanimizda evimizde mutlu olalim ama bende önümü göremiyorum.
Bir yandan ülke kalkiniyor diyorlar, öte yandan euro almia basini gidiyor acaba türkiye daha nelere sahit olacak diyorum.
Kirmadan ezmeden esime anlattim bunlari.
Bende marketlere girince sok oluyorum. Fiyatlar cok yüksek ya..cennet gibi ülkemiz var ama herkes sikayetci.

Din konusuna gelirsek, bir arkadasim sevgilisi icin trde uni okudu. Bana dedigi su" siz burda haftalik toplanip sohbet muhabbet aktivite yapiyorsunuz orda bu yok. Camii var gider namaz kilarsin hutbe dinlersin, ama atiyorum diyanetin veya milli gorüsün genclikleri gibi gencler aktif degiller. Trde rahatlar. Ama avrupada insanlar kimliklerine daha cok sariliyorlar".

Bu arada burda unilerde ibadet odasi var.
Ben is yerimde ve normal lisede bile izinli ama göz görmicek yerlerde namaz kildim(sene 2005-2010gibi).

Irkcilik hep vardi maalesef ama burda irkcilik binde bir denk geliyorsa trde siddet küfür tahammulsüzluk var.
En basitinden insanlar siniflandirilmiyor.
Oglumun kreşine zenginide gidiyor orta seviyede olanda babasi issiz olup devletten gecinende.
Ama kimse kimseye tepeden bakmiyor

senin şartlarında olsam ben dönmezdim .4 kişilik bir aileye 2000 tl az bence burada ücretsiz kreş vs yok rahatınızı bozmayın derim.

Merhaba hanımlar
Çocuk parası,kira destek parası vs iyi geçınebiliyoeuz, arada birikim yapıyoruz.
Örnek olarak, bir cocuk ayakabısı 9-19€arası ,cocuk bezi 5 bucuk€ değişiyor, haftalık market alışverişi 50-80€ oluyor.
Etin kilosu burda 7-8€.

Ona her zaman ülkenin ekonomisini vs örneklendirerek anlatıyorum..bende aman aman gitmem demiyorum ama iyi seyler hissetmiyorum.

hani ne birikim yaptiniz ne alabildiniz diyor(kendi oglu aldida noldu cocuklarindan uzakta calisiyor ne zaman denk gelsek hep sıkısık eşi evleneli 10 sene oldu gün yüzü görmedi)
Sizin yerinizde olsam dönmezdim çünkü eviniz olsa bile 2 bin tl 2 çocuklu aileye yetmez her şeyi asgari de tutsanız en ucuz alışverişi de yapsanız kıt kanaat geçinmek zorında kalırsınız.örnek verirsek aylık en az 500 600 mutfak masrafı elektrık su doğalgaz ve internet de olursa bunlara da yazın toplam 300 gitse kışın doğalgaz dann dolayı bu rakam 600 olacaktır giyme gezme eğitim harcamaları derken elinizde para kalmaz haberiniz ola yani olmaz çünkü burda herşey para içtiğimi suya bile kdv ödüyoruz

Çok kötüymüş bu örnekler:/// Allah özellikle doktorun vicdanlısıyla karşılaştırsın.

Oyle tabi. Saglik hizmetleri verenlerin her seyden once insan olmasi cok onemli.

Annem buyuk bir hastanede hemsire. Bir gun yasli bir kari-koca yanina gelmisler, uzaktan geldik demisler, yaslilar yol iz bilmiyorlar annem de hemen kapip randevularini yapip doktorun odasina goturmus.

Baska bir gun de annem sekreterlerle kavga etmis. Orda kayit isleriyle ugrasan sekreter, hastalara bos randevu oldugu halde yok diyormus. (Niye bilmiyorum yani orda insanlari uzmekten zevk falan mi aliyor sosyopat falan mi diye dusundum acikcasi.) Annem de dedi ki, bu sekreter olarak ise alinanlar gayet niteliksiz ama taseron firmadaki bu yerlestirme isi yapanin kuzeni, kardesi, ahbabi, komsusu vs. Yani hastanede calisan bir insanin her seyden once hasta psikolojisi egitimi almasi gerek ama bu torpil hikayeleri yuzunden niteliksiz ve alakasiz insanlar da hastalarla yuz yuze geliyor. Sonra zaten cani burnunda olan hasta, hastanede kavga cikariyor ve adam hakli. Ben de annemin bahsettigi tipleri ziyarete gittigimde gordum, afedersiniz mahhalle karisindan halliceler, her an hastayla kavgaya hazirlar, edepsiz, cacaron, mahalle usluplu...orda calismamasi gereken tipler. Tibbi sekreterlik egitimi almis onlarca insan issizken bu kadrolar niteliksiz insanlarla dolduruluyor.

Bir kere de kardesimle dis klinigine gitmistim, o disci koltugundayken ben vezneye gittim. Veznedeki kadin , "... tl odenecek git ode" diyerek bana makbuzu onume atti ama ne kadar kabaydi anlatamam. "Git ode" nedir ya, bu nasil bir uslup, o kagidi onume firlatti resmen.

Bizim memleketteki sistem kotu, 1 doktor gunde yuzlerce hasta bakiyor, hemsire ve doktorlar bu yuzden yorgun, yaipranmis, suratsiz oluyor bence. Bir de doktorlarin bazilari cok burnu havada sanirsin kaf dagini yaratmis.

Sonuc olarak Allah kimseyi hastaneye dusurmesin diyorum ne orda ne burda.

Son düzenleme:
Kiralarla ilgili yorumun çok doğru. Benim ev iki oda bir salon aylık kira 1450 pound. !! Ve iki kisi icin extra oda luxe bile kaçıyor burda.
Oo çokmuş gerçekten. Bizim 2+1 1000 faturalar içinde. Londra kiralar konusunda en pahalı şehirlerden. Bilmiyorum ben yaşadığım şehre aşığım herşeyiyle.

Oo çokmuş gerçekten. Bizim 2+1 1000 faturalar içinde. Londra kiralar konusunda en pahalı şehirlerden. Bilmiyorum ben yaşadığım şehre aşığım herşeyiyle.

Sen hangi sehirdesin kiz? Ben de tasinmak icin arastirma yapiyorum, Londra istemiyorum asiri kalabalik, asiri pahali. Dublin, Machester arastiriyorum. Ozelden nerde oldugunu yazar misin?

Ben de almanyadayim ve uzun süredir türkiyede yasama hayalim var ama son zamanlarda ülkede yasanan seyler, erkeklerin %90‘in comar gerizekali olmasi beni asiri korkutuyor, bana zararlari olmasi cocuklarima olur, icim rahat gecenin bi saati hicbir yere gitmeyi cesaret edemem...böyle hayat ister miyim? hayir! Bilerek neden yasam kalitemi düsüreyim? € oldu 5, dolar uctu, millet acliktan ölüyor türkiyede, rahatca fikrini bile söyleyemiyorsan hapse atarlar diye....güzelim ülke ne hale geldi
Gecenin bir vaktini birakin gunduz bile bir yere gidemiyoruz bizler yolda yürurken elli kere arkamizi donup bakiyoruz biri takip mi ediyor eslerimiz erkek olduklari halde arabasiz gece vakti disari cikamiyor sokaklar icip sizanlarla uyusturucu cekenlerle sapiklarla dolu.. Apartmanimda 20 yasindaki delikanli uyusturucu satiyor polis gelip aliyor sabah olmadan geri evde kapimin önünde 10 11 yasindaki kucuk cocuklar uyusturucu icin sira bekliyor gördukce icim parcalaniyor. Cocuklarimiz kendi basina ne parka ne okula gidebiliyor. Ülkemizi seviyorum vatanimiz cennet ama insana muamele sifirinda altinda akliniz varsa dönmeyin hatta bizide götürün..

Merhaba hanımlar
Etin kilosu burda 7-8€.

Ben olsam dönmezdim. Eşinizin alacağını tahmin ettiğiniz para Türkiye'de bir aile için gerçekten çok az. Çocuklarınız büyüdükçe masrafları da artacak. Kaldı ki artan masraflarla uyumlu olarak maaşınız da artmayacak. Almanya'da aldığınız yardımların çoğu Türkiye'de yok.

Back