Bende devlette okuyayım diyorum.Birde hayatımda özel lisede okuma şansım varken hep o taraflardan kaçtım ya başarım düşerse ya burs giderse şimdi zorunlu olduğum için böyle oldu maalesef..Diş sanırım daha iyi gibi benim açımdan ama yine de hayalinden hemen vazgeçemiyor insan oğlu işte..İnsan başta öyle diyor ama sen okula başla bak hayatın değişecek üniversite bambaşka bir yer. Dis hekinligi bence çok iyi bi meslek devlette okumani tavsiye ediyorm. Özele gitme bnce. Devlet en iyisi
Herkese merhaba, başlıktan anlaşılacağı gibi size özellikle de yurt dışında okuyan arkadaşlarıma yöneltmek istedim bu soruyu.Geçen sene tıp istediğim için ikinci seneye kaldım ama çoğu kişinin bildiği siyasi faktörler bizim sınavlara yansıyınca çok fazla yığılma oldu kısaca hakkımızı aldığımız bir sınav olmadı maalesef.Şimdi MF3 sıralamam hiç beklemediğim şekilde 7000'den 16000'e düştü.Ülkemizin güzide gençleri inatla tıp yazdıklarından dolayı devlet üniversiteleri en düşük 15500'den alıyor.Şimdi Kıbrıs'ta Yakın Doğu Üniversitesi'nde tam burslu tıp tutabilir.Ama bu bursun içine yurt ve yemeği dahil mi bilmiyorum bilgisi olan varsa lütfen yazabilir mi?Veya Azerbeycan'da ücretli tıp okumak kalıyor ki 22000'den-Azerbeycan- alıyormuş.Üç sene orada okuyup geri kalan üç yılı Türkiye'de ki dört güzel tıp fakültesinden birinde tamamlıyorsun.Kısaca YÖK denkliği oluyormuş.Ücretli tıp senelik 3500 dolar olmakla beraber aylık yurdu 500 dolar olarak bütün ucuzluğu gitmiş oluyor.Maalesef Türkiye'de %50'lere ancak sıralamam yetişiyor bunlar da yaklaşık 28.000 TL'ye tekabül ediyor.Yani ne yapacağımı şaşırdım.Ailemin maddi durumu anlayacağınız üzere böyle miktarları karşılayacak durumda değil.Para için tıp isteseydim dişte de var para deyip geçerdim ama gönlümden geçen tek meslek tıp.Zamanla diş hekimliğini sever miyim emin değilim açıkçası.Sırf tıp için ikinci seneye kalmışken bütün hayallerimden vazgeçip diş hekimliği mi yazayım açıkçası tıp hariç hiç bir bölümde bilgim dahi yok.Yani onun hakkında da bilgi sahibi olanlar nasıl olduğunu yazarlarsa çok sevinirim.Görüşlerinizi merakla bekliyorum.Şimdiden teşekkürler..
diş ve tıptan yana sıkıntı olmaz epey daha bu konuda şüphen olmasınHaklısınız zaten bende onları düşünüyorum orada tamam pasif yaşarım da bir yıl boyunca mutlaka ek masraflar çıkacaktır.Ailemi o kadar zorlayamam onlar destek verir gizlice benden saklarlar..
Evet kontenjanlar maalesef çok fazlalaştı günümüzde o yüzden şimdi hiç düşünmediğim bir şekilde geleceği nasıl olur ki bu mesleğin diye düşünmek zorunda kalıyorum..
Bende devlette okuyayım diyorum.Birde hayatımda özel lisede okuma şansım varken hep o taraflardan kaçtım ya başarım düşerse ya burs giderse şimdi zorunlu olduğum için böyle oldu maalesef..Diş sanırım daha iyi gibi benim açımdan ama yine de hayalinden hemen vazgeçemiyor insan oğlu işte..
sadece hazirlik da okuduklarini biliyorum kendisi erkekti hic muhabbetim olmadi bilmiyorum birde aile ozlemi vardi tabiki her istediginde gelemiyorduEvet sermaye ve çevre gerektiren bir alanmış.Acaba oradaki zorlukları biliyorsanız yazabilir misiniz?
Onun için vatandaşlık gerekiyor bildiğim kadarıyla sizin bir bilginiz var mı acaba yoksa tabiki tercihlerim arasında olacaktır, hem de dil de aradan çıkacak dediğiniz gibi :)
Hayır şöyle diyeyim geçen sene bu netlerle 7-8k filan olunuyordu ama şimdi ilk 20k da küçücük puanlar önüne en az 1'k lık kişi atıyıor ve bu ciddi bir yığılmadır.Benim netlerim 13 k da olan çocuktan tek eksiği ge0metrinin daha kötü olması yoksa kimya, biyoloji 28 net matematiğim 42net sama fizik ve geometrim düşük çünkü kendi alan derslerimin bu kadar kolay olup fizikten yapanın öne geçeceğini hiç düşünmemiştim buna dayalı çalışmamıştım ve bunun bir adaletsizlik olduğunu düşünüyorum.Zor olsaydı kendi alan derslerimde öne çıkabilirdim şimdi daha iyi açıkladım sanırım.mesajlarınızda sıkça bahsettiğiniz yığılmadan kastınız nedir ben tam olarak anlayamadım açıkçası. Ben geçen sene yerleştim ve dediğiniz gibi geçen sene bize sorulan sınav bu seneye göre gerçekten çok zordu. Bu seneki sınav gerçekten kolaydı lakin herkese kolaydı. Bizimki zordu ama herkese zordu. Ben bir adaletsizlik göremiyorum çünkü herkese ortak sorular soruluyor sonuçta. 7k dan 16 k ya atmanızın sebebi rakiplerinizin LYSde sizden daha iyi netler yapmış olması.
Ben de geçen sene YGSde 7k idim ve LYSde 11k ya geriledim malesef,çünkü rakiplerimden kötü netler yaptım. Obp nin size çok az bir faydasının olmasının sebebi ise size yakın sıralamadA bulunan insanların obp puanlarının da size yakın olması. Böylelikle pek bir fark yaratmamış oluyor.
Tıp fakültesini ikinci girişimde kazandım, ve tekrar hazırlansığım için pişman değilim çünkü hep tıp istemiştim. Öncelikle ne istediğinize karar verin tüm hayatınız boyunca bu mesleği yapacaksınız çünkü. Yurtdışına bence hiç girişmeyin çünkü gerek maliyeti gerek buraya dönünce çalışma şartları olsun sizi sıkıntıya sokar bence. Ailem ve çevresinden ötürü fazlaca doktorla konuşma şansım oluyor ve ben de sizin gibi yurtdışı düşünüyordum önceden . Azerbaycanın tıp eğitiminin ülkemize kıyasla gerçekten çok kötü olduğunu söylemişlerdi. Kıbrıs nasıldır bilmiyorum ama en azından maddi anlamda büyük bir külfet diye biliyorum.
Eğer imkanınız varsa tekrar hazırlanın derim,inanın değiyor :)
Okuduğum okulda diş hekimliği de çok zor tıp da. İnanın ikisinde de çok çalışmak zorunda kalacaksınız. Kendi bölümüm adına, diğer arkadaşlar da belirtmiş zaten, muazzam bir ezberle karşılaşacaksınız. Bazen günde 2 saat uyuyup okula gittiğimi biliyorum. İki haftanız var iyi düşünün,yeterli bir süre.
Hakkınızda hayırlı olsun :)
Evet onu duydum önemli olan uzmanlığı okuyacak üniversiteymiş.Onları zaten yazacağım ama geleceğini sanmıyorum ve tahminlerime göre bu sene 15500 den kapatan tıp 14000 hatta 13000'e kadar düşebilir çünkü inanılmaz talep var.Öncelikle belirtmek isterim ki gönlünde yatan meslek hangisiyse onu seç.
Tabii her mesleğin ayrı bir zorluğu var.
Diş hekimliğini okumak çok masraflı oluyor. Giderleri karşılayan tek üniversite Erciyes üniversitesi diye biliyorum. Diş hekimliği için el becerinin yüksek olması sana katkı sağlar. Yoksa çok sıkıntı çekersin bu bölümde. İlk senen zaten alçıya sabuna diş oymakla geçiyor
Ben de tıp okuyorum. Tıp okumak çok meşakkatli iş. Sürekli ezber, sürekli masa başı(ilk 3 sene için özellikle), üst üste koyunca dağ gibi olan notlar, 6.sınıfta intern olduğunda seni köle gibi kullanmaları, nöbetlerde geçirdiğin uykusuz geceler, yeni uygulama çıktı mı bilmiyorum pratisyen hekim olduktan sonra da 2 yıllık mecburi hizmet gibi bi durum gelecekmiş, daha sonra TUS sınavı, sonrasında en az 3 yıllık eğitim, sonra bi daha 2 yıllık mecburi hizmet... Bu saydıklarım en zor kısımları işte. İyi yanları yok mu? Var tabii :) En basiti mesela; hastandan alacağın bi hayır duası bi çift güzel söz yetiyor da artıyor bileEğer gerçekten seviyorsan gerçekten yapabileceğine inanıyorsan tıp oku derim
Yurt dışı gerek uzaklık, gerek denk olup olmaması ve maddi açıdan çok sıkıntılı olur. Tam burslu gitsen bile ordaki harcamaların baya fazla olabilir ister istemez. Yapabilirsen %75 %50 burslu üniversiteleri değerlendir. Devlet üniversitesinde van veya adıyaman gelebilir. Şunu da ekleyeyim ki tıpı okuduğun üniversite çok önemli değil sana asıl katkı sağlayacak olan uzmanlığı okuyacağın üniversitedir
Umarım öyle olur tıpta bile 2010'dan itibaren kontenjanlar 4 katına çıkmış durumda ve ilk mezunlar daha bu sene geliyor.Ama tıp için bunları hiç düşünmedim hayalim sonuçta.Ama dişte de sorun olur diyenler var insan ister istemez düşünüyor bu kadar kontenjan artmışken sorun olur mu diye..diş ve tıptan yana sıkıntı olmaz epey daha bu konuda şüphen olmasın
Aile zaten tamamen ayrı bir konu onu gidersem yaşarken anlayacağım..Anladım çok teşekkürler yine de :)sadece hazirlik da okuduklarini biliyorum kendisi erkekti hic muhabbetim olmadi bilmiyorum birde aile ozlemi vardi tabiki her istediginde gelemiyordu
Bulgaristan falan da önerenler oldu ama yine bir Avrupa değil tabiki..Yurtdisi deyince bende avrupa falan sandim. Oyle olsa yurtdisi tip derdim ama yurtici dis diyorum.
Denklikte 4.sınıfa kadar olduğunu bilmiyordum ve tıpta da mı özellerde okuyanlar yine önde sanırım parası olanın yaşadığı bir dünyadayız..Mezun bulmaya çalışıyorum yarın tercih kongresi yapılacak oraya gidipte soracağım tek tek ama bir öğrencinin ağzından dinlenilenler tamamen farklı oluyor tabiki..Önce bir omur hangi meslegi yapacagina karar ver.. tip pismanliktir. Dis hekimligi konusunu bilemem.. 300 kisilik amfide ders dinlemek,30 kisi hasta basi yapmak.. tercih edecegin fakulte kibris ? Ilk sene gittin diyelim 4. Sinifa kadar bircok universite ders denkligin olmadigi icin yatay gecise musade etmeyecek (egitimi begenmezsen de orda kalacaksin tus diye bisey var egitim sart.onu gectim zorunlu hizmette acildesin hasta gormeden acilde ne yapacaksin) zaten ozel universitelerden 90+ ortalamayla gelenleri saymiyorum.. bunu kibris ya da tr olarak dusunme ince arastir. Gecme kalma sistemini incele suan anlamiyorsa o universiteyi secme.. mezun bul facebook uzerinden iletisim kur.. fikir al.. biz yandik sen yanma.. iyice arastir tercih yapmadan once
ama şu an diğer meslekler daha da dolu diğerlerini düşünmek iki kat zor inanki...sen bilirsin tabi en önemlisi gönlünden ne geçtiği hangisini azimle istekle yapabileceğinUmarım öyle olur tıpta bile 2010'dan itibaren kontenjanlar 4 katına çıkmış durumda ve ilk mezunlar daha bu sene geliyor.Ama tıp için bunları hiç düşünmedim hayalim sonuçta.Ama dişte de sorun olur diyenler var insan ister istemez düşünüyor bu kadar kontenjan artmışken sorun olur mu diye..
İşte demek istediğim de şu,geçen senenin sorularıyla bu senenin sıralamasını karşılaştırıyorsunuz. Yanlış. Her sınavda eleme şekli farklıdır. Alan derslerini kolay sormuşlar ama fizik ve geometriden eleme yapmışlar. Sayısal bölümde olduğunuz için fizik ve geometriyi de iyi yapmak zorundasınız,nihayetinde onlar da etkiliyor.Hayır şöyle diyeyim geçen sene bu netlerle 7-8k filan olunuyordu ama şimdi ilk 20k da küçücük puanlar önüne en az 1'k lık kişi atıyıor ve bu ciddi bir yığılmadır.Benim netlerim 13 k da olan çocuktan tek eksiği ge0metrinin daha kötü olması yoksa kimya, biyoloji 28 net matematiğim 42net sama fizik ve geometrim düşük çünkü kendi alan derslerimin bu kadar kolay olup fizikten yapanın öne geçeceğini hiç düşünmemiştim buna dayalı çalışmamıştım ve bunun bir adaletsizlik olduğunu düşünüyorum.Zor olsaydı kendi alan derslerimde öne çıkabilirdim şimdi daha iyi açıkladım sanırım.
Tekrar hazırlanmak inanın bu devlete güvenemiyorum.Seneye de tamamen farklı bir sistem olacağı söyleniyor açık uçlıu sorular gibi.Ayrıca müfredat çok değişti kendi başıma zaten hazırlanmam imkansız.İnanın sisteme güvenseydim denerdim ama güvenim sıfır.
Diş hekimliğinin zor olduğunu bildiğim için soruyorum zaten.Sevmediğim istemediğim bir mesleği o kadar zorlukla nasıl katlanırım diye.Bu tıpta aile baskısıyla girip çok zorlanan arkadaşlarımı hatırlatıyor bana.İşte ama insan düşünüyor girdikten sonra severim belki diyorum..Ezber evet ama sevdikten sonra hepsine katlanılır zaten senelerdir tıp için bir çok kişiyle konuştum biliyorum zorluklarını..
Tıp dediğiniz gibi yurt dışı külfetli ama en azından hayalim olacak diye bir seçenek olarak aklımda tutuyorum..