Öncelikle kibristaki tam burs yüksek ihtimalle sadece eğitim bursudur.
Ve kibris çok pahalı bir yer. Sanırım ıstanbulda yaşıyorsun onun yerine ıstanbulda yarı burslu falan okusan daha iyi olmaz mı?
Diş hekimliğini de iyi araştır çünkü okuması maliyetli bir bölüm o da.
Geçen sene 15.500le almışsa bu yıl 16bine düşer belki hem.
Azebeycan'daki tıp fakültesine kötü diyenler var internette çok fazla ama hiç tanıdığım bir öğrenci yok direk ağızdan öğreneyim.Bende yurt dışı tıp istiyorum oradaki paranın da Türk lirasının 3 katı olduğunu öğrendim demin.Üç yıl en azından deyip gitsem mi kararsızlığı yaşıyorum.Yurtdisinda tip diyorum ben, ilerde turkiyede yasamak istemezsen yurtdisi univeristeleri daha cok taniniyor. Ben yurtdisindayim turkiyede kafa patlatip okumus doktor olmus tanidiklarim mesleklerini burda yapamadilar ekstra 3-5 sene okudular
Öncelikle kibristaki tam burs yüksek ihtimalle sadece eğitim bursudur.
Ve kibris çok pahalı bir yer. Sanırım ıstanbulda yaşıyorsun onun yerine ıstanbulda yarı burslu falan okusan daha iyi olmaz mı?
Diş hekimliğini de iyi araştır çünkü okuması maliyetli bir bölüm o da.
Geçen sene 15.500le almışsa bu yıl 16bine düşer belki hem.
Herkese merhaba, başlıktan anlaşılacağı gibi size özellikle de yurt dışında okuyan arkadaşlarıma yöneltmek istedim bu soruyu.Geçen sene tıp istediğim için ikinci seneye kaldım ama çoğu kişinin bildiği siyasi faktörler bizim sınavlara yansıyınca çok fazla yığılma oldu kısaca hakkımızı aldığımız bir sınav olmadı maalesef.Şimdi MF3 sıralamam hiç beklemediğim şekilde 7000'den 16000'e düştü.Ülkemizin güzide gençleri inatla tıp yazdıklarından dolayı devlet üniversiteleri en düşük 15500'den alıyor.Şimdi Kıbrıs'ta Yakın Doğu Üniversitesi'nde tam burslu tıp tutabilir.Ama bu bursun içine yurt ve yemeği dahil mi bilmiyorum bilgisi olan varsa lütfen yazabilir mi?Veya Azerbeycan'da ücretli tıp okumak kalıyor ki 22000'den-Azerbeycan- alıyormuş.Üç sene orada okuyup geri kalan üç yılı Türkiye'de ki dört güzel tıp fakültesinden birinde tamamlıyorsun.Kısaca YÖK denkliği oluyormuş.Ücretli tıp senelik 3500 dolar olmakla beraber aylık yurdu 500 dolar olarak bütün ucuzluğu gitmiş oluyor.Maalesef Türkiye'de %50'lere ancak sıralamam yetişiyor bunlar da yaklaşık 28.000 TL'ye tekabül ediyor.Yani ne yapacağımı şaşırdım.Ailemin maddi durumu anlayacağınız üzere böyle miktarları karşılayacak durumda değil.Para için tıp isteseydim dişte de var para deyip geçerdim ama gönlümden geçen tek meslek tıp.Zamanla diş hekimliğini sever miyim emin değilim açıkçası.Sırf tıp için ikinci seneye kalmışken bütün hayallerimden vazgeçip diş hekimliği mi yazayım açıkçası tıp hariç hiç bir bölümde bilgim dahi yok.Yani onun hakkında da bilgi sahibi olanlar nasıl olduğunu yazarlarsa çok sevinirim.Görüşlerinizi merakla bekliyorum.Şimdiden teşekkürler..
Ah işte bütün zorluklarına seve seve o son cümleniz uğruna katlanırım.Hiçbir zaman kolay olacağını düşünmedim.Ne 36 saatlik nöbeti duyduğumda ne TUS için günde 12 saat ders çalışılması gerektiğini duyduğumda ne de bir bayan için aile yaşantısının zor olacağını duyduğumda.Sırf bir gülümseme, bir minnettarlık için hepsine katlanırım.Dişi dediğiniz gibi iyice araştırmalıyım ama elimde 2 hafta gibi kısacık süreç var ülkemizin güzelliği.İki haftada bir mesleği ne kadar anlarım bilmiyorum yarın diş hekimlerine sormaya gideceğim şahsen.Ben tıp fakültesinde öğrenciyim,eşimde diş hekimi:)öncelikle şunu söylemeliyim ki puana göre karar verme.ne istediğine karar ver önce.ondan sonra ha yurt dışında okumuşsun ha Türkiye'de bana göre.çünkü önemli olan tüm hayatını etkileyecek olan meslek seçimi..
Şimcik; 2 mesleği de iyi araştır.birçok insan tıp fakültesini çok heyecanlı ve zevkli geçeceğini düşündüğü için yazıyor.ki haksız değiller,zevklidir.kadavra kesmek,ameliyatlara girmek,hastalık öğrenmek ilginç,merak uyandırıcı gelebilir.gel gelelim ki tıp fakültesi 6 yılda bitmiyor.yeni geleceği söylenen yasaya göre;pratisyenlik eğitiminden sonra 2 yıl mecburi hizmet koydular.ki sen pratisyenliği bitirene kadar bu yasanın seni vurması çok muhtemel.sonrasında deli gibi tus çalışıp ,kazanınca 4 yıl (ort) uzmanlık okuyacaksın.sonra onun da 2 yıl mecburi hizmet yükümlülüğü var.eğer uzmanlık alanın yan dal yapıp ilerlemeyi gerektiren bir branşsa(dahiliye,pediatri gibi) 2 yıl da yan dal yapıp,üstüne 2 yıl daha mecburi hizmet eklemelisin.etti mi sana 6 yıl mecburi hizmet...
Diş hekimliğinde ise mecburi hizmet yok,fakülteyi okuması da daha kolay.üstelik uzmanlık sınavına girmeyeyim,bi kenarda çalışırım,azıcık aşım kaygısız başım deme seçeneğin de var.
Kısacası tıp insanın ömründen yiyor.gel gör ki insanlara şifa vesilesi olmanın tadı bu mesleği tüm zorluklarına rağmen çekilir kılıyor.
Birde 15500 'le aldıkları Kars ve Van'daki oluyor.Ben gözüm kapalı giderim ama annemler bu dönemde göndermek istemiyorlar.Erzincan olur dediler oda 14000 zaten.Kız çocuğu olduğumdan birazda sanırım karşılar oysa çok güzel şehirler işte yanlış zamana denk geldim.
Evet benimde bir arkadaşım gitti ama sanırım onun için vatandaşlık gerekiyormuş Yök programlarında yer almıyor maalesef.Ama yine de iyice araştırayım teşekkürler..Merhaba . Benim.kuzenim geçen yıl tip istediği için Bulgaristan a gitti. Anne tarafı Bulgaristan göçmeni olduğu için de oldukça uygun bir bedele. Fakat gelişi gidişi yemeği kültürü bekledikleri üstünde mqsraf oldu. Onun söylediğine göre denklik de kolay oluyormuş. Kıbrıs a gelince kıbrıs ayrıca pahali bir ülke.
Hayalleriniz ile imkanlarınız örtüsür umarım. Başarılar.
Dediğiniz gibi öyle yapacağım artık.Onlar hayatım boyunca bana karışmadılar bir bunda karıştılar evlat korkusundan sanırım ama annem ideallerimi kapatmak isteyecek biri değil Allah'tan.Belki gidip bakarsak gönüllerine yatar tabi tutarsa inşallah..Sen ikna etmeye çalış. Bu senin hayatın. İnsanlar hangi şehirlere gidiyor tıp için
Dediğiniz gibi olabilir. Yengemler Bulgaristan göçmeni. Yıllık 3.500 usd gibi bir rakam sanirimEvet benimde bir arkadaşım gitti ama sanırım onun için vatandaşlık gerekiyormuş Yök programlarında yer almıyor maalesef.Ama yine de iyice araştırayım teşekkürler..
Doğu Akdeniz'de %50 burslu geliyor oradan yoksa bende çok istemiştim ilk gördüğümde.Sanırım o da bir İstanbul'dakiyle aynı fiyat yaklaşık maalesef.Kıbrısta okuya/yasayan cok arkadasım var ve surekli gidip geldiğim icin Oraya hakimim. Yakın Doğu Lefkoşa'da, ama tam merkezde degil çevre yolu gibi bi seyde. Kampüsün icinde yurtlar mevcut ama minimum 10bin lira en düşüğü ve cok konforsuz. Eve çıksan okula gidiş geliş problemi yasarsın, merkezden okul servisleri var gerci ama surekli çekilmez. ve yakın doğuyu biraz araştırırsan siyasi olayların cok oldugunu gorursun. Biraz karışık bi okul. Burs konusunu bilmiyorum okulun sitesinden bak. Bide kayıt büroları var yaşadığın şehirde de vardır mutlaka. Bir görüş.
Benim onerim puanın yeter mi bilmiyorum ama Doğu Akdeniz tıp dene yakın doğudan ziyade. Doğu Akdeniz magosada. Üniversite merkezde. Magosa Kıbrıs'ın en ucuz sehri. Yurt fiyatları makul. Ayrıca kyknın da yurdu var kampüs icinde. Ve 3 sene Doğu Akdeniz'de geri kalan 3 seneyi de sanırım Marmara ya da Gazi'de okuyacaksın. Üniversiteler arası boyle bi anlaşma var.
Kıbrıs genel olarak pahalı ama kesinlikle istanbuldan pahalı degil. Gözün korkmasın
Azerbeycan'la aynı o zaman eğitim ücreti çok pahalı dğeil ama yurdu aylık 500 usd cep yakıcı.Dediğiniz gibi olabilir. Yengemler Bulgaristan göçmeni. Yıllık 3.500 usd gibi bir rakam sanirim
Canım yukarıda okudum da Türkiye de Van ve Kars tutuyormuş. Kesinlikle Türkiye'de devlet üniversitesi tutturuyorken ne Kıbrıs ne Azerbaycan dusun.Doğu Akdeniz'de %50 burslu geliyor oradan yoksa bende çok istemiştim ilk gördüğümde.Sanırım o da bir İstanbul'dakiyle aynı fiyat yaklaşık maalesef.
Kuzenim orda bir ailenin yanına yerleşti önce çok cuzzi bir miktar yaşlı bir Teyzenin yanına. Fakat yapamadı eve çıktı yakın zamanda. Göze alabilmek lazım. Onlar bağlantıları nedeniyle böyle bir aile bulabilirler. Belki sizde araştırma yaparsanız forumlarda bilgi çıkar Azerbeycan ile ilgili. Ama gelip gitme masraflarını da hesap edinAzerbeycan'la aynı o zaman eğitim ücreti çok pahalı dğeil ama yurdu aylık 500 usd cep yakıcı.
Tutması kesin değil onların yoksa hiç bakmam.Benim sıralamamla arada 1000 kişi var maalesef çok yükseldi tıp sıralamaları bu sene yükselme ihtimalleri daha da yüksek çevremde tıp için kalan çok öğrenci var çünkü geçen seneden..Canım yukarıda okudum da Türkiye de Van ve Kars tutuyormuş. Kesinlikle Türkiye'de devlet üniversitesi tutturuyorken ne Kıbrıs ne Azerbaycan dusun.