- 17 Ağustos 2011
- 4.514
- 7.490
Herkese merhaba, başlıktan anlaşılacağı gibi size özellikle de yurt dışında okuyan arkadaşlarıma yöneltmek istedim bu soruyu.Geçen sene tıp istediğim için ikinci seneye kaldım ama çoğu kişinin bildiği siyasi faktörler bizim sınavlara yansıyınca çok fazla yığılma oldu kısaca hakkımızı aldığımız bir sınav olmadı maalesef.Şimdi MF3 sıralamam hiç beklemediğim şekilde 7000'den 16000'e düştü.Ülkemizin güzide gençleri inatla tıp yazdıklarından dolayı devlet üniversiteleri en düşük 15500'den alıyor.Şimdi Kıbrıs'ta Yakın Doğu Üniversitesi'nde tam burslu tıp tutabilir.Ama bu bursun içine yurt ve yemeği dahil mi bilmiyorum bilgisi olan varsa lütfen yazabilir mi?Veya Azerbeycan'da ücretli tıp okumak kalıyor ki 22000'den-Azerbeycan- alıyormuş.Üç sene orada okuyup geri kalan üç yılı Türkiye'de ki dört güzel tıp fakültesinden birinde tamamlıyorsun.Kısaca YÖK denkliği oluyormuş.Ücretli tıp senelik 3500 dolar olmakla beraber aylık yurdu 500 dolar olarak bütün ucuzluğu gitmiş oluyor.Maalesef Türkiye'de %50'lere ancak sıralamam yetişiyor bunlar da yaklaşık 28.000 TL'ye tekabül ediyor.Yani ne yapacağımı şaşırdım.Ailemin maddi durumu anlayacağınız üzere böyle miktarları karşılayacak durumda değil.Para için tıp isteseydim dişte de var para deyip geçerdim ama gönlümden geçen tek meslek tıp.Zamanla diş hekimliğini sever miyim emin değilim açıkçası.Sırf tıp için ikinci seneye kalmışken bütün hayallerimden vazgeçip diş hekimliği mi yazayım açıkçası tıp hariç hiç bir bölümde bilgim dahi yok.Yani onun hakkında da bilgi sahibi olanlar nasıl olduğunu yazarlarsa çok sevinirim.Görüşlerinizi merakla bekliyorum.Şimdiden teşekkürler..
Yurtdisinda tip diyorum ben, ilerde turkiyede yasamak istemezsen yurtdisi univeristeleri daha cok taniniyor. Ben yurtdisindayim turkiyede kafa patlatip okumus doktor olmus tanidiklarim mesleklerini burda yapamadilar ekstra 3-5 sene okudular
teşekkür ederim..ben mezun olalı çok oldu..devlette çalışıyorum şu an..ama gerçek bu..çok çok zor eğitim sürecinden geçtikten sonra insan daha iyi koşullara sahip olmayı bekliyor ama sonu hüsran..konu sahibi diş hekimliği okumak istese destek olabilirdim..ama sadece puanı tuttuğu için diş hekimliği düşünüyor.sonrasında pişman olur.Sende ne yaptin :) 1000 lira veremez asgari ucret belli :) hayirlisi olsun hakkinda arkadasin
Evet bende ona karsiyim ilk istedigi neyse onu okumali insan. Meslegini sevmek onemliteşekkür ederim..ben mezun olalı çok oldu..devlette çalışıyorum şu an..ama gerçek bu..çok çok zor eğitim sürecinden geçtikten sonra insan daha iyi koşullara sahip olmayı bekliyor ama sonu hüsran..konu sahibi diş hekimliği okumak istese destek olabilirdim..ama sadece puanı tuttuğu için diş hekimliği düşünüyor.sonrasında pişman olur.
Teşekkür ederimHiçbir fikrim yok tıp öğrenimi hakkında ama yine de başarın için tebrik etmek istedim seni..
Hakkında en hayırlısı olsun..
Evet bunu duydum hatta sınavlar içn kendiniz hasta ararken ölseniz sınıfta kalıyormuşsunuz ama onu şimdi düşünme diyorlar ki bu yapıma ters.Bin lira olduğunu bilmiyordum hiç para için mesleğe bakmadım ama ileride mutlaka o kadar okuyup bu kadar düşük bir maaş insana ağır gelir.2.sene tıpla ortak görülen ağır derslerden çok yakınılıyormuş isteyerek gidenler bile illallah ediyormuş ama üçüncü sınıfta ilk hastanla tanıştığında güzelliğini görüyorsun dedi bir diş hekimi.Çok kararsız kaldım açıkçası..diş hekimi olarak sana önerim sakın yazma..hani diş hekimliği istiyor olsan tamam diycem bütün sıkıntıntılarına katlanırsın ama asıl istediğin tıp okumakmış..tıp eğitiminin zor olmasından bahsediyor herkes ama inanınki diş hekimliği daha zor..sadece oturup ders çalışmakla olmuyor el becerisi de çok önemli..yaptığı iş teslim aşamasında bir anda elinden düşüp kırıldığı için sınıfta kalan arkadaşım oldu mesela..bu sadece bir örnek..çok zor bir eğitim süreci seni bekleyecek..mezun olunca evet zorunlu hizmet olmayacak ama iş kapıları ardına kadar açık seni bekliyor da olmayacak..bin lira maaş teklif yerler var diş hekimlerine..benden sana tavsiye iyice araştırmadan emin olmadan sakın diş hekimliğine yönelme..
Evet sermaye ve çevre gerektiren bir alanmış.Acaba oradaki zorlukları biliyorsanız yazabilir misiniz?Arkadasimin nisanlisi degidigin gibi azebaycanda okudu sonra konyaya geldi
Senin istegine bagli dis hekimligide cok guzel tabi ondada maddiyat gerekiyomus diye duydum
Hayalinse istiyorsan vazgecme
Evet maalesef ki biliyorum Marmara dişte yaşanılanları ama bu tıpta da çok farklı değilmiş yani şu hakaret olayları ast üst ilişkisi bu dünyada bir kural gibi olmuş adeta.İnşallah hayırlısı olur, çok teşekkür ederim..Eğer tıp istiyorsan, diş hekimi olma. Ülkedeki diş hekimliği öğrencilerinin isyanına denk gelmiştim geçenlerde ayrıca. Ekşi sözlükte aratırsan bulabilirsin.
Bana kalırsa git Azerbaycan'da tıp oku. Hayırlısı olsun hakkında. Ayrıca sonucun da gayet güzel, çok zor bir şeyi başarmışsın. Tebrikler.
İnanın düşünmediğim şey değil son günlerde.Bir yandan televizyondan haberleri duyarken burada bir şeye tutunmak için çabalamak ne kadar saçma geliyor..türkiye bu durumdayken yurtdısı derim. hicbirimizin gelecegi garanti degil. ben de su an yurtdısına yerlesmek bir sekilde calısmak burada tutunabilmek icin arastırıyorum.
ben de dun cok dusundum. bir aydır yurtdısındayım. dönmek icin gün sayıyordum. dun telefonda annemle konusurken agladım ne olacak diye. yurtdısına cıkısları bıle cok zorlastırmıslar. cok korkuyorum daha kötü seyler olacak diye. vatanlarından ayrı dusen, haber kanallarında aglayan insanları garipserdim, dun ilk defa kendimi öyle hissettim. ne zor seymis. cok uzuluyorum cokk..İnanın düşünmediğim şey değil son günlerde.Bir yandan televizyondan haberleri duyarken burada bir şeye tutunmak için çabalamak ne kadar saçma geliyor..
Şöyle kendi çevremden de bir çok örnek hatta bunu giden bir çok öğrenci kabul eder tıp fakültelerinin yüzde ellisi aile akraba baskısı,yüzde yirmisi parası için tercih ediyor.Cidden gönülden istenmediğinden hayatımda güler yüzlü iki doktor anca grmüşümdür ama onlar da haklılar.Çok zor bir bölümü istemeden bitirmek var sonucuda..Sonuç olarak biyolojiden ezberden nefret eden matematiğe fiziğe aklı zehir gibi çalışan bu potansiyal sahibi insanlar kendilerini tüketecekleri bir eğitim hayatına atıyorlar kendilerini..Kırmızıyla işaretlediğim kısım dikkatimi çekti. Ülkemizin güzide gençleri inatla tıp yazmasın mı puan yükselmesin diye :)
Bir de siyasi faktörler nedir onu merak ettim. Tıp fakültelerindeki kontenjan durumunu etkileyen faktör ne ki ben mi kaçırdım acaba
Ksinlikle o açıklamalar yaşanırken-ben İstanbul'da yaşayan biriyim- yani iki ana merkezden biri olarak her gürültüyü bomba sanmamız silah sesleri duymamız çok çok kötüydü.Ülkemiz bir an önce düzelir umarım buradan başka Türkiye yok tek vatanımız burası..ben de dun cok dusundum. bir aydır yurtdısındayım. dönmek icin gün sayıyordum. dun telefonda annemle konusurken agladım ne olacak diye. yurtdısına cıkısları bıle cok zorlastırmıslar. cok korkuyorum daha kötü seyler olacak diye. vatanlarından ayrı dusen, haber kanallarında aglayan insanları garipserdim, dun ilk defa kendimi öyle hissettim. ne zor seymis. cok uzuluyorum cokk..