E İtalya turu yazın, çıkan sayfalara tek tek bakın,zaten bütün sonuçlar çıkar ilk iki sayfada. her sayfada ayrıntili olarak birinci gün neresi ikinci gün neresi gösterir, ekstra turlar neler söyler,yemek içinde mi vs vs oradan hesap edersiniz.
Beğendiklerinizi ekşi sözlük / şikayet vara falan yazar insan yorumlarına bakar, uygun bulduklarinizla iletişime geçersiniz.
Ama bu kadar armut pis agzima düş ile olmaz bu işler. Seyehat eden insanın azıcık araştırmacı ruhu olmalı.
Kafeye gidip menüye bakıp parmağıyla gösterir ya:) ondan ne olacak ki?
Menudekileri anlamiyorsa garsona telefonu verir,wifi ister. Yemeğin adını yazar görsellerden bakar neymiş diye.
"İçinde domuz olmasın" demek için de telefonuna resim kaydeder

HALAL diye:) risk almak istemiyorsa da vejeteryan takilsin.
Bence bireysel gezmek daha ekonomik
Turlarda yalnizsan ekstra oda parası alıyorlar.
Eğer uygun otellerde kalırsan kendin gezmek gerçekten çook daha ekonomik.
Mesela
şu sitede Balkan turu 7 gece 8 gün, eğer cift gidersen 799 Euro (Teksen 599)
Ben de daha yeni 8 gece 9 gün gittim, uçak dahil , şehir içi/ülkeler arası ulaşım dahil , yemek dahil ve hatta kano bilmemne gibi atraksiyonlar dahil , hediyelik eşyaları cikarsak cebimden çıkan toplam para 250 euroydu . Ve neredeyse hiç kismadim,her gün Cevapcici köftesi, kaşarlı Balkan köftesi falan yedim,yerel biralardan içtim :)
Kissam, couchsurfinglerde kalsam , bazı öğünleri Kaldigim yerde gecistirsem Cook daha ucuz olurdu.
Yani, insanların nasıl gezmeyi sevdikleriyle alakalı biraz da.
Ben bugüne kadar rehberli turla da, neredeyse bir ay süren rehbersiz, sabah bırakıp 'aksam gelin' diyen otobüslü turla da, bireysel de gezdim, hepsini deneyimledim.
Rehberli turlar kesinlikle benim tatil anlayışıma uymuyor. Miymiy bir araba dolusu insan bin tane bilgi...açıkçası benim umrumda bile değil o sütun kaçinci yüzyıldan kalmış,o mimaride Osmanlı izleri mi varmış. Vallahi icim sıkılıyor. Vatikan'da türk rehber görmüştüm, ne öğrensem kârdır diye yanlarına gittim çaktırmadan. Yok yerdeki çizgilerden biri ayasofyayi gösteriyormus da, ayasofyada da bir benzeri varmış da, mermeri bilmemnereden, taşı şuradan buradan...yemin ederim üç dakika dayanamadım :)
Ben azıcık bir şey bilgiyle gittim Vatikana, bir ayine katıldım, bol bol yürüdüm, bataklığına battım zor kurtardılar, anı yaşadım, metroda tanıştığım amca ile takıldım,onun arkadaşları bana şarap,eskargot ısmarladı, güldük ettik, gitarlı amca müzik çaldı, Fransız filmi tadında bir akşam yaşadık,oldu bitti.
Benim için önemli olan da şehirde anılar yaşamak, yerel insanlarla takılmak. Onlar ilgi çekici bir şey anlatıyorsa dinlemek...geziden sonra zaten o ülke artık benim için kıymetli olduğu için döndükten sonra araştırıyorum hakkındaki şeyleri:)
Çok araştırıp gidince her şeyi biliyorsun suprizi kaçıyor. İner inmez şehir haritası buluyorum,isaretleye isaretleye geziyorum,birileriyle tanışıp takiliyorum falan...
Ama benim gezmeyi çok seven kuzenim var mesela, o daha gitmeden kitaplar okur orayla ilgili, tur seçerken rehberin kalitesine göre secer. Rehbere sorular sorar. İster ki didik didik her yeri tarihini, hikayesini bilsin . Hatta rehberin ses kaydını alır, sonradan dinler, kendince notlar falan alır.
Bazen beraber gezmeyi düşünüyoruz ama onun turunda benim ruhum bunalir, o da
benim gibi gezse ona cok boş beleş ve anlamsiz gelir:)
İnsan en iyisi kendini tanıyıp kendine göre bir plan yapmalı