• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yurt dışına gidenler hangi yolla gittiniz ?

Şu ara bunu Almanya, İngiltere ve Danimarka da olanlardan çok duyuyorum. Hava gerçekten problem olmuş onlarda, iklim olaylarına takiklarmis şu anda.

ABD de arkadaş eşiyle orada, oda arkadassizliktan çok yakınıyor. Türkler çok kopukmus yani aralarina almiyorlarmis herkesleri. ABD'li ailelerde işte diyor insansizlik çok yoruyormus. Kız şunu dedi benim gibi Türkiye'den bıkmış biri, bazen oturup ağlıyor düşün... Ülkemin iyi olması için dua ediyorum diyor🤭
İyi de,Türkiye'de de artık komşuluk,akrabalık diye birşey kalmadı.Aynı apartmanda oturan insanlar birbirini tanımıyor.

Şimdi camdan atlamaya gidiyorum.Eşim çalıştığı firmada sorumlu müdür olarak terfi edecek.Patron sormuş muhendisler odası taban ücreti olarak ne kadar belirlemiş diye,o da 9.250 lira demiş.Patron da Türkiye'de hangi mühendis o kadar para alıyor ki demiş.Dun acayip moralimiz bozuldu.Muhtemelen 7500 falan yapacaklar maaşı😔.
Tabi ki
Ben çoğu kişinin asgari ücret aldığına bile inanmıyorum
Aile şirketlerinin çoğu vermiyordur o parayı

Sokak röportajlarında bazen karşılıklı gurbetçiler denk geliyor.
Biri ölüyorum herşey pahalı diyor,diğeride yalan konuşma insan gibi yaşıyoruz en azından buradaki gibi sıkıntı çekmiyoruz diyor.

Adam geliyor buraya bozduruyor dövizi insanca bir kaç gün yaşayıp geri gidiyor ülkesine.
Bizimkilerde karnı aç ne yesem diye düşünüyor ama bir taraftanda birilerini yere göğe koyamıyor bu nasıl bir mantık ben bunu çözemiyorum.
Herşey pahali diyen cahil güruh burda devletten geçinip çocuk parasi yiyip çalışmayıp tr ye gelince döviz bozdurup gotundeki dona kadar orda satin alip avrupaya getirenler. 5 centin hesabini yapanlar görüyorum abla 🙄

Alim gücü var herkes ayni seyi yiyip icip giyebiliyor evet enflasyon burda da artti ama herkesin hayat standartlarinda bi degisim yok alan yine aliyo yine giyiyo yine iciyo yiyo.

herşeyi toz pembe gören at gozlugu takan bazi yurdum insanina da lafim yok artk cellatlarina aşık onlar.

Bunlar elektrik yol
Su olarak geri donecektir ilerki yillarda diye dusunuyorum. Muhtemelen vergilerle vatandastan alacaklar yine..her ulkede 500 pound yardim oldugunu dusunmuyorum.. ulkeler arasi degisiklik gosteriyor.
Bize yardım olmadan alıyorlar o nolcak.
Araba alıyorsun iki devlete alıyorsun. Bir bira 5 liraya mal ediliyor ama 20 lira ödüyoruz tamamı vergi. Hem doğrudan hem dolaylı vergi ödeyen bir kaç sayılı ülkeden biriyiz. Ocak maaşımla temmuz maaşım arasında bile fark oluyor gelir vergisi sağolsun kesiyor direkt. Hem maaşımla, hem ötv kdv ödüyorum, karşılığında destek alıyor muyum? Hayır! Çalışmayadam gss vergisi alınıyor ötesi var mı?

Biz bir kaç ülke gezdik abimle. Açıkçası onlar doğasına bizden daha çok sahip çıkmışlar. Deniz, orman onlarda da var. Bir isviçreli, bir alman güney fransa, italya sahilleri, yunan adaları dururken geliyorsa tamamen ucuzluğundan geliyordur. Gerçekten çok güzellerdi. Ab ülkesinde deniz tatiline ayıracağı bir haftalık tatilde burada bir ay kalır. Bunu hesaplayanları geliyorlar. Tek doğa tek deniz bizdeymiş gibi algı yapılıyor ama gerçekçi değil bence.
Muhakkak

Almanya’da korkunç bir doğa varmış mesela
Tek deniz kumsal doğa bizde değil
Ama onlarda Avrupa’da seyahate çıkmak için çok çok kazanmaları gerekiyor.
Ucuz diye tercih biziz işte

Şimdi camdan atlamaya gidiyorum.Eşim çalıştığı firmada sorumlu müdür olarak terfi edecek.Patron sormuş muhendisler odası taban ücreti olarak ne kadar belirlemiş diye,o da 9.250 lira demiş.Patron da Türkiye'de hangi mühendis o kadar para alıyor ki demiş.Dun acayip moralimiz bozuldu.Muhtemelen 7500 falan yapacaklar maaşı😔.
O kadar okuyıpta karşılığı bu olmamalı.
Çok daha fazlasını hak ediyorlar,benim kardeşimde mühendis.

Yaa , ben de ülkedeki çoğu şeyden bıktım ama henüz gitmeyi düşünecek kadar 'şurama kadar' gelmedi...
Mesela bu bahsettigim halis muhlis alman arkadaşın hayatı evet tabii çok daha kaliteli, izin günleri çok, vize derdine düşmeden dünyanın her yerine gidebilir,parası kıymetli, beraber gittiğimiz ülkede bir şeyin fiyatını hesaplarken o üçe bölerken ben 4 ile carpiyorum falan...
Ama cidden yaşamak istemem Almanya'da.
En basitinden arkadaşımin yaşadığı eyalet iki milyon kişi. Yaşadığı yer kasabadan farksız,birkaç yüz kişilik bir yer. Ve oralarda çoğu kisinin problemi takılacak-tanişacak insan bulamamak 🤪 yani küçücük yer, hiç bana göre değil . Şehir seviyorum ben,kaos seviyorum:))
Ayrıca havası rezalet. Rusu almanı iskandinavi...bizim psikolojimiz ekonomiden demografiden bozulduysa onlarınki de iğrenç havalardan bozuluyor . Güneşe hasret yaşıyorlar yılın çoğu ayında. Yağmur , çamur...
Ayrıca hava çok erken karariyor, kışın işe karanlıkta gidiyorlar,işten karanlıkta geliyorlar. Moskovada dışarı çıkarken yanına mont almaya Eylül'de başlıyorlar mesela...
Böyle düşününce kendimde göç edecek motivasyonu bulamiyorum.
Hatta bir Rus arkadaşım ailesinin yıllar önceki seyehatinden bahsediyordu, ben de 'ne üzücü, bizim ülkede (özellikle bir üst nesil için) karı koca ailecek yurt dışına gitmesi çok extrem bir olay, belki çok zenginlerse...' falan demiştim. O da 'yengeeeenccc çünkü sizin ülkede her şey var,neden başka ülkeye gitsinler ki' demişti :))
Yani ülkemiz gerçekten de coğrafya harikası.
Kayak yapmaya dağları da var, yüzmeye kıyıları da, peribacaları da, kanyonları da,şelaleleri de, travertenleri de,yaylaları,gölleri de...
Keşke bu kadar iğrenç yonetilmeseydik. Keşke görenin bir kere daha görmek isteyeceği bu cennet coğrafyada işler bu kadar kötü gitmeseydi de insanca yaşamak için ülkeden gitmenin yollarını aramasaydik

Ne yazık ki katılıyorum.
2 çift laf edilemeyen içe dönük insanlar, saat 3te kararan hava, sürekli yağmur, hiç güzel olmayan yemekler ...Pahalı yemekler de iyi değil, ucuz yemek de pahalı yemek de aynı şekilde tatsız. Ben güneş ve yemek için dönüyorum.

Ben halka karişmiyor degilim de yani avmlere giderim ama aşiri Turkiyeden "gitmeliyiiiizzz, kacmaliyiiiz" durumuna gelmedik henüz galiba. 🙄 Ondan herhalde hic arastirmadik nasil gidiliyor filan eşim de işimi seviyorum memnunum diyince ee cocukta yok duruyoruz simdilik.
Ama bu kadar kişi çoşunca ben de gaza geliyorum yani noluyor hemen biz de gitmeliyiz diye 😂😂😂😂
Durumunuz iyiyse ülkeden gitmeye gerek yok ya bence. Fazla abartılıyor, sanki ülkede herkes kaçmayı istemek zorundaymış gibi davranıyorlar 😂

Mesela ben İstanbul'da her gün toplu taşımayla muhatap oluyorum, toplu taşımanın da en kötülerine (metrobüs, tramvay) binince hayat çok zor oluyor. Sadece yeme-içme, faturaları ödeme için yurtdışına gitmek değil aslında mesele. Ülkenin genelinde var ama özellikle İstanbul'da insanlar çok kaba ve saygısız, tacize uğramadığım gün olmuyor. Tramvay aşırı kötü gerçekten sırf tramvay kullanmamak için metrobüs+metro+metro yapıyorum okula giderken :KK70:

İzmir'de kalan arkadaşlarım 'ohh istanbula gittin boğaz, konser vs' falan diyor ama ben Avcılar'da yaşıyorum bir şeylerin tadını çıkarmak çok zor. Tabii param olsaydı Caddebostan'da yaşardım, belli yerlerde takılırdım avm istiyorsam zorluya giderdim hahahwsxd

Şartlarım böyle olsaydı İstanbul'dan gitmeyi hiç düşünmezdim ama normal bir vatandaş ev kirası+fatura+yeme-içme+araba gibi şeyler karşılayamıyor. Ülkenin güzelliklerini göremeyip sadece kötü şeylerle muhatap olunca iyimser de olamıyorsun.

Ciddi anlamda düşünüyorsanız Almanya'yı eleyin. Orada çok fazla akrabam var.

Hele bir tane eşimin yeğeni oraya gelin gitti. Kayınvalidesi ile birlikte oturuyordu. Ayrı eve çıkmak istediler. Ama alman hükümeti buna hemen izin vermiyor gerekçelerinin sağlam olması gerekiyor. Ve yetkili birinin karşısında kocası "eşimle annem anlaşamıyor sürekli kavga ediyorlar diyerek" ağlamış. Eşimin yeğeni bunu bize anlatırken gülme krizine girmişti resmen orada ağlamayan ayrı eve çıkamaz demişti...

Ve orada ev almak imkansız gibi bişey. İsmini yazdırıyormuşsun aynı buradaki TOKİ gibi düşünün artık ne zamana çıkar Allah bilir ...

Eşimin yeğeni Almanya'da çalışıyor ben çalışmasam zor geçiniriz diyor.

Ama şöyle bir cümle kurmuştu geçenlerde orada da geçim zor. Ama ben 5 yıl izin hakkımı kullanmadan burdan istediğim evi alırım demişti.

Ve en son ki geldiğinde orasıda aynı burası gibi orta gelirli kalmadı ya fakirsin yada zengin ortası yok demişti...

Diğer akrabalarım ise amcam. Amcam bekarken gidiyor karısını burdan gelin götürüyor 4 tane kızı var. Ama kızlarından sadece bir tanesinin galerisi var diğerleri sürünüyoruz diyorlar.

Kuzenimin biri de mühendisi İngiltere'ye gitti ordan bir yabancı uyruklu bir kadınla evlendi. Gümüş dükkanı açtı şimdi Türkiye'ye dönecem diyor.

Back