- 15 Mart 2008
- 3.285
- 9.650
- 683
İngilterede restoran sahibi arkadaşımız var. Yurtdışın yaşayan arkadaşlarımızın hiçbiri bizim kadar dehşet verici bir enflasyonla boğuşmuyor. Evet gıda kıtlığı global bir tehdit ama biz tarım ülkesiydik, ona rağmen kıtlıkla burun burunayız. Çok kurcalamaya gerek yok; şu zamanda şartları en kötü ülkelerden biriyiz işteMesela hangi
Ulkeler boyle? Yani destek paketleri olan ulkeler var..ama biraz uzaktan bakip yorumluyoruz bence.. cafe restoran sahiplerine sormak lazim
Almanyada da bitti. Eskidenmis o. Ben kendimden biliyorum. Türkiyeden emeklilik hakkim var, Almanyaya tasindik birkac senedir aktif calisiyorum burdan emekli olursam Türkiyedeki hakkim yaniyor.Belcikada bu sistem bitti
Hem turkiyeden hem belcikadan emekli olamazsin artik
Onceden olanlar olmuslar 2 yerdende ama sanirim son 3 4 yildir kalkti bu sistem diye biliyorumAlmanyada da bitti. Eskidenmis o. Ben kendimden biliyorum. Türkiyeden emeklilik hakkim var, Almanyaya tasindik birkac senedir aktif calisiyorum burdan emekli olursam Türkiyedeki hakkim yaniyor.
Bende onceden imrenirdim hayalim turkiyeye yerlesmekti taki gecen yila kadar+1111111111111
Yurt dışında yaşayan arkadaşımın bana imrenmesi (memleketimdeymisim) kendisi de ülke ülke geziyor vize sorunu yok. Sen benden şanslısın diyordu yanımda olsa tokatlamak isterdim
Olabilir maddi sıkıntı olsa da sonuçta memleketin demişti. Aç kalınca ailemi kemireyim o zaman demiştim.
Sadece paran varsa konuş mantığı oldu çünkü artık burada para demek herşey demekBende onceden imrenirdim hayalim turkiyeye yerlesmekti taki gecen yila kadar
Evet maddi sikinti var hemde ust seviyede onu tartismiyorum bile
Ama sorun sadece buda degil. Insanlar cok degismisler. Hersey para... Yani paran varsa konus yoksa sus
Saygi yok, duzen yok, herkes en iyisini ben bilirim kafasinda yasiyor ve ben turkiyenin asla eskisi gibi olacagina dahada dogrusu gelisecegine dair umudum kalmadi
Kendimi yasadigim ulkede daha rahat guvende hissediyorum
Soyle bisede aklima gelmisken soyleyim. Ulkede suriyeliler iranli afganli doldu deniliyo... Evet bu olabilir ama duzen devlet tarafindan konulmali bunu halk yapamaz. Yani devletin belirli kurallari olacak iltica yapiyorsan keyfi ulkesine gitmesine izin veren bir tek turkiye vardir heraldz dunyada. Sert ve kati olacak
Biz turkler yasadigimiz yerde devletin sundugu guzellikleri kullanirken bir alman belcikalinin gelip hesap sormasi dusmez. Soracaksa devlete sormasi duser, ki buda boyle. Duzeni halk degil devlet kurmali
Herkes gelip turkiyede kafasina gore yasiyosa bu devletin sucudur
bahsedilen doktor beyin yetiştiği kültür ve alıştığı iş ortamından gelen insanlar genelde avrupada yapamıyor.Dil sorunu olduğu için yapamamış be belki de sistem ona uygun gelmemiştir.
Yeniden sınava git şu bu ona ağır gelmiştir
Ne gerek var memlekette zaten uzmanım demiştir. Çocuklar için kötü olmuş ama anne baba doktorsa zaten o çocuklar her yerde okur , Türkiye’de de okur ve ortalama üstü imkanlara sahip olurlar.
Türkiye’de de tam tersi herkes dr , av , mühendis olduğu için okumanın bir değeri kalmadı ve de orta eleman eksiği daha çok ama artık okuyanla okumayan arasında da bir ayrım kalmadı.
Yani mühendiste asgari ücret alıyor tekniker de
Ne acı değil mi
Muhteşem özetlemişsinizbahsedilen doktor beyin yetiştiği kültür ve alıştığı iş ortamından gelen insanlar genelde avrupada yapamıyor.
o alışmış ailesinde bütün kadınların ona doktorum oğlum koçum aslanım demesine
apartmanda herkes ona doktor bey diyordur tr'de. evdeki yardımcı kadın pilavı o nasıl seviyorsa öyle yapıyordur mutlaka.
hastanede sekreterya hocam hocam hocam diye geziyordur peşinde..
o adam hayatında 1 kere, bakın 1 kere bile kendine çay /kahve yapmamıştır :) anlatabiliyor muyum? oysa avrupada isterseniz rektör olun isterseniz fachartz çayınızı kahvenizi kendiniz yapar odanıza misafiriniz gelirse de kalkar kendiniz ikram edersiniz. (bizim o forslu hocalardan birini bi hayal edin, mümkün mü?) böyle şeyler ataerkil kültürden gelen adamlara dokunuyor.
adam tr'de kral. avrupada sadece herhangi biri oluyor. kolay mı? ego diye bir şey var.
çok daha genç olmakla birlikte, gömlek nasıl yıkanır nasıl ütülenir bilmeyen arkadaşlar vardı bizim :) böyle insanların avrupada ayakta kalması zor. hep pohpoh, hep insan çalıştırma, hep meslek forsuyla, aile imkanıyla, elit bir çevrede gezmiş, alışmış adamlar... düşün sınıfta tamircinin çocuğuyla onun çocuğu yan yana oturcak...adam buna deliriyor. "yok canım" demeyin. öyle. biz çok fazla "sınıfsal önyargı" taşıyoruz. hele bazı kesimler çok çok daha fazlasına sahip. bu adamlar avrupaya öykünüyor ama tr'deki krallığını kaybetmeden olsun o istiyor....
Mesleğiniz nedir? Yabancı dil düzeyiniz? Ona göre bir yol çizebilirim.Merhaba ,
Türkiye’de yaşayıp yurtdışına göç etmiş olanlar hangi yolla gittiniz ?
Yurtdışında iş aramak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum.
Fikir ve önerilere açığım.
Not : konuyu polemiğe çevirmek isteyenler yazmazsa sevinirim. Uğraşacak ne halim ne de moralim var.
YazdımMesleğiniz nedir? Yabancı dil düzeyiniz? Ona göre bir yol çizebilirim.
Bu bahsettiğiniz sadece aileden görmeylede olmuyor, ailesi çok zor şartlardayken okuyup 30 undan sonra bu konfor alanına sahip olmuş ama ömrü böyle geçmiş gibi vazgeçemeyen çok var. Ben kızım için kreş bakarken mesleğimizi sordu kreş müdürü, sonra ay ne güzel bizim kreşimizde hep doktor, avukat, mühendis çocukları var zaten dedi. Ne alakası var diye tersledim görüşmeyi burada bitirelim dedim. Kadın ay ne oluyor deyince çocukları bu yaşta sınıfsal olarak ayırıyor musunuz siz dedim hemen ay siz beni çok yanlış anladınıza geldi olay. Toplumumuzun her kesiminde öyle normalleşmiş ki bu. Büyük resimde hepimiz işçiyiz, bunu bile sınıfsal olarak ayırmaya çalışmaları öyle saçma ki.bahsedilen doktor beyin yetiştiği kültür ve alıştığı iş ortamından gelen insanlar genelde avrupada yapamıyor.
o alışmış ailesinde bütün kadınların ona doktorum oğlum koçum aslanım demesine
apartmanda herkes ona doktor bey diyordur tr'de. evdeki yardımcı kadın pilavı o nasıl seviyorsa öyle yapıyordur mutlaka.
hastanede sekreterya hocam hocam hocam diye geziyordur peşinde..
o adam hayatında 1 kere, bakın 1 kere bile kendine çay /kahve yapmamıştır :) anlatabiliyor muyum? oysa avrupada isterseniz rektör olun isterseniz fachartz çayınızı kahvenizi kendiniz yapar odanıza misafiriniz gelirse de kalkar kendiniz ikram edersiniz. (bizim o forslu hocalardan birini bi hayal edin, mümkün mü?) böyle şeyler ataerkil kültürden gelen adamlara dokunuyor.
adam tr'de kral. avrupada sadece herhangi biri oluyor. kolay mı? ego diye bir şey var.
çok daha genç olmakla birlikte, gömlek nasıl yıkanır nasıl ütülenir bilmeyen arkadaşlar vardı bizim :) böyle insanların avrupada ayakta kalması zor. hep pohpoh, hep insan çalıştırma, hep meslek forsuyla, aile imkanıyla, elit bir çevrede gezmiş, alışmış adamlar... düşün sınıfta tamircinin çocuğuyla onun çocuğu yan yana oturcak...adam buna deliriyor. "yok canım" demeyin. öyle. biz çok fazla "sınıfsal önyargı" taşıyoruz. hele bazı kesimler çok çok daha fazlasına sahip. bu adamlar avrupaya öykünüyor ama tr'deki krallığını kaybetmeden olsun o istiyor....
Almanya'da merkezi bir tıp sınavı yokMuhteşem özetlemişsiniz
Biz Akbil için Ünv zamanlarında 3 arkadaş öğrenci kartı çıkarmaya gittik. O zamanlar gidiliyordu. Yaşlı amcalar teyzeler kuyrukta bekleniyordu neredeyse bir gün.
3 arkadaştan biri de tıp okuyordu.
Kuyrukta illa ki işte konuşmalar oluyor amcalar teyzeler soruyor. Bu çocuk tıp okuyorum deyince herkes yer vermeler koskoca amca kalkıp yer veriyor , ayrı bir ilgi herkeste.
Çocuk diyordu ki şu teyze neredeyse beni evlat edinecek
Hastanede hemşire , hastabakıcı , sekreter zaten “ ah bir doktora kapak atsak “ derdinde
( hepsi değil sakın yanlış anlaşılma olmasın )
Şimdi düşündüm de orada herkes eşit konumda ise böyleleri yapamaz zaten
Ama doktorlarda da yoğun bir Almanya göçü var.
ailesi büyükelçiden rektörden geçilmeyen ama bilmeseniz işçi kızı sanacağınız arkadaşlarım da var :)Bu bahsettiğiniz sadece aileden görmeylede olmuyor, ailesi çok zor şartlardayken okuyup 30 undan sonra bu konfor alanına sahip olmuş ama ömrü böyle geçmiş gibi vazgeçemeyen çok var. Ben kızım için kreş bakarken mesleğimizi sordu kreş müdürü, sonra ay ne güzel bizim kreşimizde hep doktor, avukat, mühendis çocukları var zaten dedi. Ne alakası var diye tersledim görüşmeyi burada bitirelim dedim. Kadın ay ne oluyor deyince çocukları bu yaşta sınıfsal olarak ayırıyor musunuz siz dedim hemen ay siz beni çok yanlış anladınıza geldi olay. Toplumumuzun her kesiminde öyle normalleşmiş ki bu. Büyük resimde hepimiz işçiyiz, bunu bile sınıfsal olarak ayırmaya çalışmaları öyle saçma ki.
Genelleme asla yapmam da alt - orta seviyeden gelenlerde oluyor ama çok sık karşılaşılıyor.Almanya'da merkezi bir tıp sınavı yok
hastane sizi kabul ederse gidebiliyorsunuz
ABD'nin merkezi sınavı var üstelik gidip orada girileni var filan
İngiltere'nin vs de zaten bi sürü eski sömürge ülkelerinden gelen doktoru var...bizden gidecek doktora pek ihtiyaç yok
Almanya öyle değil, yani "almaya meyilli" bir kere. sonra Türk azınlık var tabii ki.
ikincisi de bizim doktorların hepsi de ego kaf dağında gezmiyor tabii ki. o doktor bey örneğini genellememek lazım. hele yeni doktorlar çok eziliyor.
Allah sonumuzu hayir etsin insallahSadece paran varsa konuş mantığı oldu çünkü artık burada para demek herşey demek
İnsanların alım gücü o kadar düştü ki
Artık sadece avm lerde bile hep yabancı turistler
Özellikle büyük avm lerde bir tane Türk göremezsiniz.
Ne güzel demişsinizAllah sonumuzu hayir etsin insallah
Ben burada karsimdaki insan benimle konusurken param var diye deger vermiyor
Sinif farki yok
Esimin patronu belcikali
Cocuklari cok siradan giyinirler (8,10 yas arasi)
Ergen 17 yasindada var elindeki tlf' siradan bi huawei yani iphone olsun son model olsun son moda giyinim havam olsun asla ve asla soz konusu degil
Tlfnum 3yildir kullaniyorum almak istesem en son iPhone da alirim ama gerek duymuyorum bunlara takintili degiliz mesela. Avrupada yasayanlar demek istedigimi anliyolardir sizede nasip olurda gelirsrniz anlicaksiniz
allah belalarını vericek haberleri yok böyle ağlamalaya devam ederlerse dünyada almanya 9 uncu sırada biz türkiye olarak 61 sıradayız ekonomik olarak bizim ağlamamız lazımEee büyük basın derdi büyük... Bizim akraba var tüm aile Alman arabalarına biniyor ama oturup ağlıyorlar ekonomiye.
Yurtdışına evlilik yaparak gittim .Fakat hâlâ geçici oturumlayım.Yurtdışına gitme bir şekilde olurda .Dil öğrenmeden ,yaşayacağın ülkenin nasıl bir yer olduğunu bilmeden tutunmak çok zor .Belli sosyal çevren tanıdık vs yoksa büyük bir zorluk yaşarsın .İngilizcen yoksa durumun hepten zor .Ayrıca yurtdışında kira bulmak çok zor kiralar yüksek .2 yılda 3 yabancı ülkeye gittim .Avrupa öyle hayalleriniz gibi değil .Kültüre alışmak ,çevreye uyum sağlamak oldukça güç .Merhaba ,
Türkiye’de yaşayıp yurtdışına göç etmiş olanlar hangi yolla gittiniz ?
Yurtdışında iş aramak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum.
Fikir ve önerilere açığım.
Not : konuyu polemiğe çevirmek isteyenler yazmazsa sevinirim. Uğraşacak ne halim ne de moralim var.
Mesleğimi orada geçerli kılan bir sınav var ona basvuru yapacağımYurtdışına evlilik yaparak gittim .Fakat hâlâ geçici oturumlayım.Yurtdışına gitme bir şekilde olurda .Dil öğrenmeden ,yaşayacağın ülkenin nasıl bir yer olduğunu bilmeden tutunmak çok zor .Belli sosyal çevren tanıdık vs yoksa büyük bir zorluk yaşarsın .İngilizcen yoksa durumun hepten zor .Ayrıca yurtdışında kira bulmak çok zor kiralar yüksek .2 yılda 3 yabancı ülkeye gittim .Avrupa öyle hayalleriniz gibi değil .Kültüre alışmak ,çevreye uyum sağlamak oldukça güç .
Gidecegin ülke neresi canimMesleğimi orada geçerli kılan bir sınav var ona basvuru yapacağım
İngilizcem var
Almanca için takviye alacağım
Gideceğim ülkeye önceden seyahate gidip deneyeceğim şartlarına olanaklarına
İş bulmadan taşınma düşüncem yok zaten
Almanya ve İngiltere’ye basvuru yapacağım yoğun olarakGidecegin ülke neresi canim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?