Yurt dışına gidenler hangi yolla gittiniz ?

Onlar kral zaten her iki ülkeden de emekli
Nasıl oluyor anlamıyorum

Onlar kral zaten her iki ülkeden de emekli
Nasıl oluyor anlamıyorum
Ben mesela bazı hafta sonları ve yazın bır kısmı Norveç’te çalışıyorum dolayısıyla her iki ülkeden de emekli maaşım olucak ama Almanya’da yaşayan Türkiye’de tatil yapan biri nasıl her iki ülkeden de olur bende onu anlamadım …

Valla bende anlamadım tek anladığım hayat onlara güzel
Bilen biri varsa aydınlatır inş

Valla bende anlamadım tek anladığım hayat onlara güzel
Bilen biri varsa aydınlatır inş
Bir zamanlar Suriyeliler kabile kabile gelmişlerdi. Devlet onlara anında kalmak icin ev ve maaş bağladı, üstelik otobüs kartlarına kadar verdi. Adamlar senelerdir çalışmadan yan gelip yatıyor biz ise faturaları ödemek için mesai üstüne mesai yapıyoruz. Hayat herkese adil degil maalesef

Neyse ki siz yurtdışında yaşıyorsunuz

Girdigim hic bir ortamda turkleri aktif goremiyorum
Calistigim yerde tek turk
Egitimi devam ettirmek istedigimde tek turk
Cocuklari tiyatro spor aktivitelere goturdgumde tek turk
Ama carsiya pazara cikin yeme icme yerlerini turklere sorun....

Buyuzden bazen turkiyede suriyelilere soyledikleri sey icin buradaki turklerin yaptiklari aklima geliyor
30 yildir yasadigin ulkenin butun sosyal haklarini bil ama bit belediyede kagit isini becerecek kadar dili bilme valla suriyeliler bu avrupadaki turklerden gene iyi gercektende

Belcikada bu sistem bitti
Hem turkiyeden hem belcikadan emekli olamazsin artik

Tıp okuyorum ben,öğrenciyim,bir iki sene içinde mezun olacağım sonra sınava girmeyi düşünüyorum.
tıpçıların yurtdışı durumu çok açık diye biliyorum, ben psikolojiden ingiltere’de yl alabilmek için affedersin bir yerlerimi yırtmıştım en sonunda oradan alamayınca amerika’dan aldım ingiltere bu konuda bildiğim kadarıyla kısıtlı süre veriyor..dil en büyük avantaj gerçekten

Ayni evde yasamak zorunda olmak ve buna karsi koyamamaktan dolayi mahcup olmustur.
Sizden degil, Alman memurun agzindan duymak isterdim dedim. Ben bu aciklamayi ayni duruma düsebilecek olanlar icin yaptim. Almanya´da böyle bir uygulama yok. Almanya’da yasayan biriyle evlenen kadinlar ayni oyuna gelmesin diye yazdim. Sizin ikna olup olmamaniz önemli degil. Ben evragi falan da sizin acinizdan söyledim. Yani size anlatilan ve dogru olmayan bir duruma kanmayin diye.
Benim esim de Almanya dogumlu ve 12 senedir Almanya-Isvicre‘de yasiyorum. Böyle olmadigini bir de esime sorarak dogrulattim. Yani Almanya’ a gelin gidecek hanimlar yorumunuzu okuyup, madem öyle biz de çekeriz kaderimiz buymus demesinler.

Dedigim gibi 7.sinifta çocugun notlari iyi hatta biraz daha yüksekse gymnasium a basliyor. Önce sinif ögretmeni rapor veriyo gidebilir gidemez diye. Sonra çocuk kendi düsünüp karar veriyor yapabilirmiyim diye. Mesela benim kizimin sinifindan 3 cocuk uygun görülmüstü gecebilir diye. Ama bu okullar çok zor yani normalde aldigin notlar icin iki hatta üc kat calisman lazim. Yani çocuk üniversiteye gitmek istiyorsa buradan devam edecek.

Lise olarak cevriliyor, diger gittigi okul da lise ama meslek lisesi. Bizde meslek okullari nedense begenilmez ama burada maas getirisi ayni. Yani kimse üniversite mezunu degilsin diye burun kivirmaz. Maaş farkı çok aşırı değil veya sosyal statü olarak herkes aynı saygınlıkta. Meslek lisesinde meslegi hakkiyla ögretir ve is garantisi verirler. Torpil, kayırma olmadığı için çalışırsan iyi not var çalışmazsan yok. Sınıfta kalma var ve yeterli değilsen gözünün yaşına bakmaz sene tekrarı yaptırırlar.
Bir kac sene önce bizim yan bina boyandi, gencecik güzel kizlar isci tulumu giyip boya yaptilar. Yine çocuk bakımı ve gelişimiyle ilgili bölümlerden mezun erkek öğrenciler de kreşlerde çalışabilir. Benim kızımın kreşinde vardı mesela. Erkek çalışanlar çocukları parka yürüyüşe götürürlerdi.

Mesela üç sene önce görümcem geldi buraya. Kendisi uzman doktor, iş başvurusu yaptı. Almanya doğumlu ve hem İngilizcesi hem Almacası vardı lisan problemi yoktu. Avusturya sınırına yakın bir kayak kasabasında işe kabul edildi. Ama hemen uzman doktorluk yapamadı denklik kabul edilmemesi nedeniyle. Asistan olarak başlattılar ve sağlık bakanlığı tarafından bir sene sonra sınava gireceksin dediler. Sınavı geçersen denklik verilecek ve uzman olarak çalışabilirsin dendi.

Kendisinin niyeti Zürih’te doktorluk yapmaktı. Yani bir iki sene burada çalışırım piyasayı öğrenirim sonra başka başvurular yaparım dedi. Eşi de doktor fakat lisan problemi olduğu için çalışamadı onun yerine Almanca kursuna gitti. Babasının maddi imkanlarını kullanarak, bir kaç ay görümcem çalışırken gezdi tozdu kursa başladı. Erkek evladın biricik sayıldığı bir kültürden geldiği için yapamadı buralarda. Paraya pula ihtiyacımız yok çok şükür burada sürünemem dedi. Kadın çalışıyorken erkek evde oturup çocuk bakamazmış herkes laf edermiş, annesini halasını kızkardeşlerini özlemiş bla bla bla. Bu saydığım kadınların hepsi etrafında dört dönen ona hizmet edenler, çayını karıştırıp eline verenler.

Daha bir seneleri dolmadan görümcem ikinci çocuğa hamile kaldı ve eşinden bir fayda görmediği için iki çocukla kalmaya cesaret edemedi döndüler geri Türkiye’ye. Tekrar iş fırsatı açık, hastane ne zaman istersen gel kapı açık sana dedi ama bu kocayla iki çocukla ben yapamam artık diyor. Çocukların değil kocanın sorunu var. İlk haftada kreş ayarladı ve işe gidiş geliş, çalışma saatleri çok uygundu. Ama olmayınca olmuyor ki görümcem yılın her mevsiminde başka ülkelerdeki arkadaşlarıyla buluşan, özel üniversiteye jeep le giden otobüs nedir bilmeyen party party kafasında biriydi.

Dil sorunu olduğu için yapamamış be belki de sistem ona uygun gelmemiştir.
Yeniden sınava git şu bu ona ağır gelmiştir
Ne gerek var memlekette zaten uzmanım demiştir. Çocuklar için kötü olmuş ama anne baba doktorsa zaten o çocuklar her yerde okur , Türkiye’de de okur ve ortalama üstü imkanlara sahip olurlar.

Türkiye’de de tam tersi herkes dr , av , mühendis olduğu için okumanın bir değeri kalmadı ve de orta eleman eksiği daha çok ama artık okuyanla okumayan arasında da bir ayrım kalmadı.
Yani mühendiste asgari ücret alıyor tekniker de

Ne acı değil mi

Selamlar kızlar. Konu zaten dağıldığı için yazıyorum. IT sektöründe olup yurtdışında olan veya Türkiye'de olup yurtdışı bazlı çalışanların fikrine ihtiyacım var. Mesleğim yazılım alanında, dünya çapındaki kurumlardan profesyonel sertifikalara sahibim, anadilim gibi İngilizce konuşabiliyorum. Şu an Türkiye'de yaşıyorum fakat kısmet olursa bu yıl içinde ABD'ye gidip birkaç ay kalacağım, sonrasında hedefim zaten temelli taşınmak. Fakat şu aralar çözemediğim bir iş sorunum var. Freelance yani proje bazlı iş yapıyorum ve doğruyu söylemek gerekirse yurtdışından gelen işlere öncelik veriyorum (dolarla ödeme alıyorum çünkü). Fakat bu ara müşteriler suyunu çekti. Freelancer, Hired, Upwork gibi sitelere üyeyim, Linkedin'de iyi bir profilim var ama bana mı denk gelmiyor bilmiyorum 1 ay gibi bir süredir işsizim. Sadece yurtdışı değil Türkiye pazarından da proje alamıyorum. Aynı durumda olup şu yöntemleri uyguluyorum diyebilecek arkadaşlar varsa yorum bekliyorum.

Hello kız, hayırdır inşallah herkese oluyor öyle ara sıra bazen bakıyorsun iş yok.

ben derim ki Linkedin'de reklamını yap biraz, çok sayıda şirket sahibi ve İKcı geziyor Linkedinde ABDde çok aktif kullanılıyor, dikkat çekersen mesaj atarlar. Yeni aday arayan İKcılar ve recruiterların dikkatini çekmek için bir şeyler post yap ama içerik senin olsun. Misal medium'a teknik bir yazı koyup sonra onu paylaşıp bunu yaptım diyebilirsin, Linkedin de post yazmaya izin veriyor sanırım onu yapabilirsin. Bir yerlerde portfolyon varsa onu paylaş, kod örneğin varsa yorum yaz öyle böyle yaptım de onu paylaş....Yani yani halkla ilişkiler kampanyası yürüt derim

Bir de freelance yapıyorsun gördüğüm kadarıyla, onun yerine contracting yapsan? Yani projeler daha uzun bazlı olur, uzun saatler çalışılıyor daha uzun saatler çalışıp daha çok iş çıkarırsın bir de çoğu proje uzun vade sürekli müşteri bulmaya başın ağrımaz. Özellikle İngilterede çok sayıda contracting tipi iş oluyor. İngiltere için bu recruitment şirketini biliyorum farklı alanlarda çok sayıda ilanları oluyor: MicroTECH Global Permanent and Contract Recruitment for Cutting Edge Electronics, Micro-electronics, Semiconductor, Automotive and more

Ben de gitmedim daha ama iki yıldır gönüllülük projeleri var AIESEC ve AGH, ESC bunlarla gitmeyi planlıyorum fırsat bulursam en azından maddi açıdan zorlamıyor sadece gönüllü olduğun için para da almıyorsun. AIESEC biraz fazla alıyor karşı tarafla anlaştığı halde danışma ücretidir sizi kabul eden kişinin ( kurumdan kuruma değişiyor kimi karşılıyor kimi para alıyor ) sizden yemek yatacak yer için aldığı cüzi miktarda para var. Ama aynı okuyorsan eğer staj amaçlı da katılabiliyorsun bunlara. İstersen bir araştır. Onun dışında kimler nasıl gitmiş ben de merak ediyorum ingilizcemi geliştirmek için gitmek istiyorum ama ücretini ödediğin kurs bile senden en az B1 seviyesinde ingilizce istiyor korkmuyor değilim iletişim kuramadıkça ortada kalacağım diye ama korkunun ecele faydası yok risk alıp denemek gerek :)

Valla uzaktan boş boş konuşmak çok basit onlar için maalesef. Ben yurt dışı diye tutturduğum da bile kendimi geliştirmek için eğitim, kariyer, geleceğim için bunu isterken bile hevesimi kırmaya çalışan cehaletle savaşırdım. Yok sanki diğer ülkeler de hiç kadın cinayeti olmuyor mu yok diğer ülkeler de açlık yok mu bla bla... Ya kıyaslamaları bile o kadar acınası ki. Ben hiç cinayet olmuyor %0 demiyorum ki. Buldu mu her yerde bulur evet ama sen gidip bu cahiliyetin içinde de kendini geliştiremez ne eğitime ne iş hayatına katkıda bulunmayan bu halkın içinde yaşarsan cinayetlerin % 90 halinde her geçen gün artması durumunda bile hükümeti savunan bu halkla yaşarsan kusura bakma da kıyaslama asla yapamazsın böyle bir hakkın yok. Ha gidemiyoruz o ayrı. Ben de diyorum ki o zaman Suriye de mi doğmak, yaşamak isterdin Türkiye de mi diyorum Türkiye tabi kiiğğğğğğ diyor neden diyorum Suriye de savaş var diyor. E burda da var burada da terör, bombalar, savaş oluyor bana gerçekçi bir neden söyle diyorum. Burada Suriyede ki kadar yok diyor. Eeeeeeeee aynı yere geliyoruz işte biz de daha az cinayet olan daha az kötü ekonomisi olan daha fazla güvenli ve adaletli olan daha fazla eğitime önem veren ülkeyi tercih ediyoruz deyince apışıp kalıyorlar. Olay şu ülke çok tehlikeli şu ülke de hiç cinayet olmuyor durumu değil. Zaten cahile laf anlatamazsın dedikleri de bu işte ispatla yine ık mık ederler

İlaç gibi geldi, bir bakayım.

Linkedin'den kolaylıkla tüm dünyadan iş ilanlarına bakabilirsiniz ama önce ülkelerin şartlarını araştırmak lazım. Almanya, Hollanda gibi ülkelerde ilan İngilizce ise genelde iş için İngilizce yeterli oluyor, kendi ana dillerini istemiyorlar

Evet eşinin dil sorunu oldu ama "ayarla gidelim, senin için iş bulmak çok kolay olur, ben de kursa gider dil öğrenirim, gezeriz, çocuğa iyi eğitim veririz" diye diye görümcemin başının etini yiyen de kendisiydi. Ama ne gayreti ne faydası oldu. Yurtdışına gitmek değil orada tutunabilmek mesele.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…