Arkadaşlar, merhaba! Ben Yüksek Lisans yapıyorum ve bitti sayılır, ama önümde şu hepimizin gözümüzde çok büyüttüğümüz tez savunması var! Benim sizden ricam, birkaç cümle ile olsa dahi bu tez savunma sınavında yasadıklarınızı paylaşmanız...Bitirmiş olanlar, siz de hatırlarsınz ne karanlık günler bunlar...şu savunma öncesi günler!
Bu aşamada, etrafımdakilerden öğrendiklerim bunlar:
1. jüri toplanır, siz toplantı salonunda ppt bir sunumla tezinizi anlatmaya çalışırsınız(15-20 dk.)
3. jüridekiler size soru sorarlar (bu kısım beni endişelendiriyor çünkü ne tür sorular sorulur bilmiyorum)
4. siz dışarı çıkarsınız, jüri karar verir, size bildirir...
Bunlara ek olarak bildikleriniz, yaşadıklarınız,olumlu olumsuz tecrubelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim....Ne zor bir dönemmiş bu yaaa!
Hepinize neşeli günler dilerim, bana da benim gibilere de bu sınavı atlatacak güç!:))
arkadaşlar, merhaba! fakat bu sefer çok daha huzurlu ve mutlu bir merhaba, çünkü sınavı geçtim. şimdi yaşadıklarımı özetlemeye çalışacağım..tabi burada yaşadığım binbir duyguyu aktarmayacağım, sayfalar yetmez buna..ayrıca herkesin yaşadığı kendine özgüdür..amacım bunu yaşayacak olanlara azıcık da olsa ışık tutmak..
sınav öncesinde danışmanım eğer istersem kısa bir PPT sunusu hazırlamamı söylemişti. ben de hazırladım. sınav günü geldi, jüri toplandı..ve başladık. yaklaşık 1 saat sürdü, ilk 15 dk.'sı özet ve genel bilgiler, sonrasında soru-cevap. hazırlamış olduğum PPT sunusuna pek ihtiyacım olmadı çünkü sınav benim planladığım gibi geçmedi. hocaların hepsi tezi okumuşlardı ve bir an önce tartışma kısmına geçmekte hevesliydiler. ilk 1-2 soru çok zor sayılmazdı, tezde açıklamış olduğum birkaç kavram üzerinde duruldu ve biraz daha detaylı açıklamamı söylediler. ondan sonra gelen sorular aslında tez konusunu etraflıca tartışıp tartışamayacağımı ölçmeye yönelik sorulardı. çoğu yorum sorusuydu. tezle ilgisi olmayan 1-2 soru geldi, bunlarda aslında uzaktan konuyla ilişkiliydi fakat tezle pek bir alakası yoktu. bunlara da bildiğim kadarıyla cevap verdim, onlar da zaten fazlasını beklemiyorlardı. kısacası, bu sorularla ilgili izlenimlerim şu yönde: az önce dediğim gibi yazmış olduğunuz teze ve incelediğiniz konuya hakim olmanız bekleniyor ve bunu tartışabilmeniz bekleniyor. zaten tezi siz yazdıysanız, bu demektir ki buna en az 4-5 ayınızı vermişsinizdir ve bunun sonucunda doğal olarak yeterli bir birikim edinmişsinizdir, yani korkulacak bi şey yok.
tabi bir de olayın jüri boyutu var, yani hocaların sizin tezinizi beğenip beğenmedikleri, sınav öncesinde okuyup okumadıkları, yani niyetleri. yani sizin tezinizi baştan beğenmediyseler siz ne yaparsanız yapın çok zor olacaktır, fakat beğendiyseler ve sizin bu konuda uzmanlaştığınıza inandıysalar, çok büyük bir aksilik olmadığı sürece, geçersiniz...herkese başarılar dilerim:)