yüksek lisans tez savunma sınavı hakkında

astrid

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2010
53
1
96
İstanbul
Arkadaşlar, merhaba! Ben Yüksek Lisans yapıyorum ve bitti sayılır, ama önümde şu hepimizin gözümüzde çok büyüttüğümüz tez savunması var! Benim sizden ricam, birkaç cümle ile olsa dahi bu tez savunma sınavında yasadıklarınızı paylaşmanız...Bitirmiş olanlar, siz de hatırlarsınz ne karanlık günler bunlar...şu savunma öncesi günler!

Bu aşamada, etrafımdakilerden öğrendiklerim bunlar:

1. jüri toplanır, siz toplantı salonunda ppt bir sunumla tezinizi anlatmaya çalışırsınız(15-20 dk.)
3. jüridekiler size soru sorarlar (bu kısım beni endişelendiriyor çünkü ne tür sorular sorulur bilmiyorum)
4. siz dışarı çıkarsınız, jüri karar verir, size bildirir...

Bunlara ek olarak bildikleriniz, yaşadıklarınız,olumlu olumsuz tecrubelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim....Ne zor bir dönemmiş bu yaaa!

Hepinize neşeli günler dilerim, bana da benim gibilere de bu sınavı atlatacak güç!:))

arkadaşlar, merhaba! fakat bu sefer çok daha huzurlu ve mutlu bir merhaba, çünkü sınavı geçtim. şimdi yaşadıklarımı özetlemeye çalışacağım..tabi burada yaşadığım binbir duyguyu aktarmayacağım, sayfalar yetmez buna..ayrıca herkesin yaşadığı kendine özgüdür..amacım bunu yaşayacak olanlara azıcık da olsa ışık tutmak..

sınav öncesinde danışmanım eğer istersem kısa bir PPT sunusu hazırlamamı söylemişti. ben de hazırladım. sınav günü geldi, jüri toplandı..ve başladık. yaklaşık 1 saat sürdü, ilk 15 dk.'sı özet ve genel bilgiler, sonrasında soru-cevap. hazırlamış olduğum PPT sunusuna pek ihtiyacım olmadı çünkü sınav benim planladığım gibi geçmedi. hocaların hepsi tezi okumuşlardı ve bir an önce tartışma kısmına geçmekte hevesliydiler. ilk 1-2 soru çok zor sayılmazdı, tezde açıklamış olduğum birkaç kavram üzerinde duruldu ve biraz daha detaylı açıklamamı söylediler. ondan sonra gelen sorular aslında tez konusunu etraflıca tartışıp tartışamayacağımı ölçmeye yönelik sorulardı. çoğu yorum sorusuydu. tezle ilgisi olmayan 1-2 soru geldi, bunlarda aslında uzaktan konuyla ilişkiliydi fakat tezle pek bir alakası yoktu. bunlara da bildiğim kadarıyla cevap verdim, onlar da zaten fazlasını beklemiyorlardı. kısacası, bu sorularla ilgili izlenimlerim şu yönde: az önce dediğim gibi yazmış olduğunuz teze ve incelediğiniz konuya hakim olmanız bekleniyor ve bunu tartışabilmeniz bekleniyor. zaten tezi siz yazdıysanız, bu demektir ki buna en az 4-5 ayınızı vermişsinizdir ve bunun sonucunda doğal olarak yeterli bir birikim edinmişsinizdir, yani korkulacak bi şey yok.

tabi bir de olayın jüri boyutu var, yani hocaların sizin tezinizi beğenip beğenmedikleri, sınav öncesinde okuyup okumadıkları, yani niyetleri. yani sizin tezinizi baştan beğenmediyseler siz ne yaparsanız yapın çok zor olacaktır, fakat beğendiyseler ve sizin bu konuda uzmanlaştığınıza inandıysalar, çok büyük bir aksilik olmadığı sürece, geçersiniz...herkese başarılar dilerim:)
 
Son düzenleme:

canım aynı süreçten bende çok korkuyorum, senin tezin bitti mi :uhm:
bilen birileri varsa anlattın cidden ya eyvahedigeldismile

Benim bildiklerimde şunlar:

Jüri, biri tez danışmanı dahil 3 kişi oluyor. Sanırım bunlardan biride farklı üniversiteden geliyor.

Jürinin sonucunda ya kabul ediliyor, ya 3 ay uzatma, ya da reddediliyor ve üniversite ile ilişiğin kesiliyor sempatiksalakcinni

korkuyorum, bitirsem bir kaç ay sonra bende jüriye gireceğim..
 
Jüri sayısı konusunda her okulun farklı yönetmeliği var. benim jürimde tez danışmanım dahil 5 hoca vardı.
hocalardan en az birinin bölüm dışından olması gerekiyordu.
Jüriye girmeden önce ben de çok heyecanlanmış ve korkmuştum ama herşey savunmanın yapılacağı olaya girip sunumuma başladığım ana kadardı. o dakikadan sonra sadece teze odaklandım. Soru cevap kısmı hakikaten endişe verici oluyor. ben jüriye bir kaç gün kala kendi kendime soru sorup cevaplar olmuştum. kendimi sıkıştırmaya çalışıyordum, kendimce en zor soruları bularak. Ancak jüri hiç öyle geçmedi. benim düşündüklerimi hiç sormadılar. hatta ben kendimi öyle şartlandırmışım ki bir ara kendi kendime soru sorup cevaplar olmuşum :) Bu süreçte kendinden emin ve sakin olmak önemli. Hocalar kendinden emin ve teze hakim cevap vermediğinizi anlarlarsa sıkıştırıyorlar, yoksa rahat geçiyor. unutmayın ki bu çalışma sizin ve o tezle ilgili o salondaki herkesten daha çok şey biliyor olacaksınız.
Eğer tazle ilgili not ettikleri düzeltmeler varsa onları da bu soru cevap kısmında belirtiyorlar.

Soru cevap kısmı bitince sizi dışarı çıkartıyorlar ve jüri kendi arasında değerlendirme yapıyor. daha sonra tekrar çağırıp sonucu bildiriyorlar.Umarım güzel geçer hepiniz için :) kolaylıklar diliyorum
 

saol canım anlattığın için,ne gibi sorular çıkıyor ben onu çok merak ediyorum. Böyle tezde bir satırla geçen bir şeyi bulup o konunun üstüne filan gidiyolar mı ki :uhm:

umarım bizde başarıyla geçeriz senin gibi kaydirigubbakcemile2
 

evet, benim tezim bitti, o uzuun ve yorucu sürecin bittiğine inanamıyorum ama tam önümde bütün bu yaptıklarımı 15-20 dk. içinde anlatacağım bir sınav var. bu beni çok endişelendiriyor çünkü sanki herşeyi unutmuş gibi hissediyorum...
 

paylaşımların için teşekkür ederim, evet işte o sorular kısmı beni en çok endişelendiriyor. yani, sorular genel sorular mı, "bu konuyu şu açıdan inceleseydiniz daha iyi olmaz mıydı?", "teziniz uç bölümden ouşuyor, bunu dört bölüm şeklinde yapıp, şu konuya da değinseydiniz iyi olurdu" v.s. gibi tezin yapısıyla ilgili sorular mı oluyor yoksa arkadaşın dediği gibi bir cümleyi alıp ona takılp kalabiliyorlar mı...ya da yazdığınız şeylerden sizi sınamak amacıyla sorular mı sorarlar...ya da konununun dışına çıkılabiliyor mu?
...işte bunlar kafamı kurcalıyor...bir de herşey o sınava bağlı, yani onca derse girip geçirdiğiniz 2 yıl, koskoca bir araştırma süreci, o tezin yazımı...upuzuuun ve yorucu bir süreç o 15-20 dk. bağlı...bunu da düşünmeden edemiyorum bazen!..Çok mu abartıyorum?!benneyaptımki
 

Endişelerinizi anlıyorum...Öncelikle her ne kadar sunumda söylemiş de olsanız,tezinizi okumuş da olsalar çalışmanın amacıyla ilgili genel bir soru soruluyor başlarken.Gitgide özele gidiyor sorular. Eğer tezi okurken not almışlarsa daha spesifik sorular da gelebiliyor.Birazcık jürideki hocaların tavrına bağlı.Ben mühendislik dalındayım ve tezimde istatistiksel analizler falan vardı,onlarla ilgili sorular gelmişti örneğin. Analiz yöntemleriyle ilgili.Bir de bir tasarım vardı ortada onun sanayiye uygunluğunu sormuşlardı.

çalıştığınız alanı bilmediğim için çok fazla bir öngörüde bulunamıyorum.diğer arkadaşlarımın jürilerinden edindiğim tecrübelerden de faydalanarak söyleyebilirim ki, jürinin akıbeti o an gelişiyor aslında. Yani şöyle; diyelim bir hoca bir soru sordu, diğerlerinin aklında yokken, ve sizin zayif noktanızı yakaladılar. Eğer o jüriye sizi sıkıştırma niyetiyle geldilerse,çalışmanızı çok beğenmedilerse birden bire o soru üzerine gidilmeye başlanıyor ve sizi sıkıştırıyorlar. ama bu noktada tez hocanız ya da jüri başkanı müdahale edip konuyu değiştirebiliyor. Daha önce de belirttiğim gibi siz ne kadar kafanızda kursanız da o zaman dilimi hiç öyle gelişmiyor. verebiliceğim en önemli tavsiye kendinize güvendiğinizi jüriye de hissettirmenizdir. alkisalkisalkis
 
evet arkadaşların fikrine tamamen katılıyorum. o zor süreci bende atlatanlardanım ve akabinde de şuan da doktora çalışmalarına devam ediyorum. savunma şu şekilde olur zaten anlatılmış ama bir kaç cümle de ben söyleyeyim.
jüri toplanır siz gerekli sunumu yaparsınız.jüri de ki hocalardan birisi en azından siizn danışman hocanız olduğu için şanslı sayılırsınız çünkü gerektiğinde kurtarıcı tutumlar sergiliyor.hocalar tezi daha önceden okuyup incelemişlerse notlar alıp kendi anlamadıkları yerleri sorabiliyorlar.tezin konusuna bağlı olarak sorular da değişiyor tabikii.kullandığım yöntemi sorgulamışlardı bende.ayrıca alıntı yaptığım cümleleri sormuşlardı.hatta bi tane hoca oradaki cümleyi beğenmemişti alıntı olduğun u da anlamamış ve benim yazdığımı sanmıştı biraz zorladı tabii ben gayet özgüveni yüksek bir şekilde kendimden emin cevaplamıştım.
daha önce de bahsedilmiş bu ; kendine güvendiğini belli etmen çok önemli. sonuçta bu tezi sen yazdın herşeyi de senden iyi kimse bilemez.tabii kendine güven olayını ukalalık boyutuna getirmemlisin. ama kasma kendini ben bu işi de hallederim dersin ve de halledersin.
jürideki hocaların kim olduğunu kendi hocandan öğren eğer yaptığın çaışmalar onlarında alanlarını ilgilendiriyorsa bu dezavantajın olur.çünkü insan bildiği şeyden daha çok zorlayıcı soru sorabilir.
işin özü inşallah geçersin .stres yapmamaya çalış.Allah yardımcın olsun...
 
ben bu dönem teze başlıycam ya allah kolaylık versin hepimize
jürinin sorularından çok korkuyoprum gerçekten bizim hocalarda insanı sıkıştırmayı severler
allahtan çalıştığım konu hakında çok geniş çalışması olan hoca pek yok
 
kızlar Allah yardımcımız olsun
benim de tezim bitmek üzere,bu dönem anlatıcam
okurken heycan bastı,kızlar ortalama teziniz kaç sayfa tuttu?
benimde branşım sayısal
 
arkadaşlar, yorumlarınız için teşekkürler...inanın bu aşamada benim için her türlü bilgi çoook önemli! benim alanım finans, tez yazdığım konu da sayısal değil, yani yoruma çok açık olduğu için bu kadar endişeleniyorum. Bir de jüridekilerin 2'si Prof. Dr., 1'i Doç.Dr., ayrıca biri dekan 2'si dekan yardımcısı!!Ne şans bendeki ya!!

bir de merak ettiğim bir diğer konu da bu savunmanın sınavının ortalama kaç dk. olduğunu. çevremden duyduklarımdan 20-45 dk. arası olabiliyor dendi bana...zaten 20 dk. sunum sürer, jüride 10-15 dk. soru sorar-yorum yapar..sizde kaç dk. sürdü?

sayfa sayısına gelince, benim tezim toplam 120 sayfa...
 
benim lisans tezim de aynı konunun daha genel haliydi, o bile 100 sayfaya yakın tuttu.
derledim toparladım biraz, 200ü geçiyo sayfam eyvahedigeldismile ama benim sayısal onlarca sayfa tablolarla dolcak.
sözellerin işi daha zor ya vallabilmiyorumkismile
 
evet, çok zor bir süreç, fakat bittiği zaman da o gurur duygusunu tatmak da apayrı bi şey...işte sadece o an için bile bu kadar çileye katlanmaya değer...
....
savunma biter..dışarı çıkarsınız, beklersiniz..sonra içeri çağırılırsınız, koca prof lar, doç.lar ayağa kalkar, teker teker sizi tebrik edip, "aramıza hoş geldin" derler...o an o kadar muhteşem bir an ki, "ay keşke şuraya kampüsün ortasına heykelimi dikseler!" diyerek, birden bire hocalar gibi yürüdüğünüzün farkına varırsınız..dimdik, topuklar tak tak eder! sonra telefonunuz çalmaya başlar, yoğun tebrik trafiği başlar, o gün kendinizi çok önemli hissedersiniz...
...
sonra yavaş yavaş tez sonrası angarya işleriyle meşgul olursunuz birkaç gün...yavaş yavaş herşey normale dönmeye başlar...
 

ya bu yazdıgınız okuyunca bı anda acayıp daha bı ıstek geldı vala bana ya ben daha uni çeko( çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri) ögrencısıyım 2. sınıftayım ama yuksek lısans yapmayı cok ısıtıyorum kendımı gleıstırmek adına bıseyler basarmak sadce unı mezunuyum demek ıstemıyorum o kadar okudum bı ıkı sen dah aokuruı ub ama mudoyd mkadsar zor mu bu lısans hıc bılmıyodum butun yazılanları okudum ve sankı benım tezım varmıs da heyecandan uyuyamıcakmısım gıbı geldı bana sankı sızın yasadıklarını bende su an yasıyomusum gıbı geldı ( Allah sabır versın ınsallah sıze yuzunuz kara cıkmaz umarım :18: sunumlarınızı ıngılısce olarak mı anlatıyosunuz arkadaslar ?? genel bı bılgı verebılırmısınız ?? mesela danısmanınız yardımcı oluyomu sunum yaparken ? tezınızı ılk ne zaman hazırlamaya baslıyosunuz tez konusunu kendınız secebılıyomusun yoksa hoca mı secıyo ve de o kadar sayfayı nasıl yazıyosunuz ya :bılgı ıstıyorummmmmmmmm ???? :18:
 
bu kadar hevesli olmanız ne güzel:)
YL'de tez aşaması genelde 2.yıl olur, tez konusu danışman hoca ile beraber seçilir, ya da en azından onun onayıyla olur. Yazmaya gelince, tek bir konu üzerinde yoğunlaştığınız için ve önceden de belli bir altyapınız olduğu için, binbir kaynak (makale, kitaplar vs) araştırarak yapabiliyorsunuz. Endişe etmeyin, bunun nasıl yapılacağını o zamana kadar öğrenirsiniz:) YL'de 1.yıl dersleri arasında tezin nasıl yazılacağı konusunda epeyce eğitim alırsınız...
umarım bu hevesiniz hiç kaybolmaz:)
 

umarım ama aklımda unıye baslar baslamz cunku bu devırde anladım kı sadece unı mezunu olmak yetmıyo ıngılızce bılmek yetmıyo kı daha ıngılızceden bıle kadım yanı alttan alıcam pekı ben ınglızce kursunu yazılıcam bu yaz ya da seneye alese hazırlanmak ıcın mı yazılıcam yoksa genel ogrenmek ıcın hangısı daha ıyı olur pekı yada uds kpds falan hangısıne hazırlanıyım
bu arada ıcıme su serpıldı valla cok cok sagolun kıtaplardan da yararlanılması hos oldu sadece kendı yorurumuz olsaydı kı kendı acımdan soluyorum asla yapamazdım heralde
ben y.lısans dusuncek derecede calıskan bı ogrencı degılımdır hatta bası nedenlerden dolayı (hastalıgımdan dolayı ) ıkıncı donem hıc fınallere katılamadım alttan alıyorum yanı bırıncı sınıf ıkıncı donemı su an ( yaz okullarına her sene gıdıcem ama olurda 5 yıla cıkarsa bunu goz onunde bulundurmazlar degıl mı bu soru sacma mı bılmıyorum ama kfama takılıyo hep bır yarıyılım bos gectı resmen ozel sırketler falan ya da yuksek lısans yaparken sonuca 5 yılda bıtırdıgım ( daha bellı degıl ama olsun ) cıkar unıyı belkı hanı tınlamazalr onemsemezler benı gıbı gelıyo
:18::18::18:
ayrıca her yuksek lısans 2 yıl mı suruyo acaba ve de sız hangı unıde yaptınız ya da yapıyosunuz y.lısansınız ben gazı de okuyorum gazı de yapmak ıstıyorum yıne bı puanı varmı her unının y.lısans ıcın acaba ???
ya kusura bakmayın cok soru soruyorumamamerak edıyorum gercekten ıstedıgım ıcın etrafımda da yok ole y.lısans yapan(amca kızı harıc pöööf onu da sevmıyorum ) bunabenser bı baslık acıcaktım erken dıye acmamıstımıyıkı sızler acmıssınız cok sagolun
 
Son düzenleme:
ben de bugün tez savunmasından çıktım.savunma öncesi hiç heyecan duymazken, savunma sırasında heyecanlandım.danışman hocam sorularla cevaplarımı yönlendirdi.diğer hocalar da sorular sordular.. genelde sorulara iyi yanıtlar verdim.tezim kabul edildi an
cak bazı düzeltmeler yapmam gerektiği söylendi.düzeltmelerden sonra tezimi teslim edeceğim sonunda:)
 
arkadaşlar yüksek lisans için dil şartı var mı. ben açıköğretim fakültesi işletme bölümünü bitirdim. ve alese girmek istiyorum. ardında yüksek lisans yapmak . bana bir faydası olacağından değil sadece "okumak" duygumu tatmin için. iki çocuk, iş derken beni çok zorlayacak biliyorum ama yinede denemek istiyorum. tek sorun dil. dil eğitimim sadece lisede gördüğüm kadar. bulunduğum yerde de üst düzey bir dil eğitimi veren kurs vs. yok.
 
Son düzenleme:

para verıp yuksek lısanas yapcaksanız dıle gerek yok dıye bılyıorum
cunku bı ornek verıyım benım bı arkım dıl kursuna gıdıyo ve gıttıgı kursta y.lisans yapan bırı varmıs ve hıc bısey bılmıyomus yanı bılmeden nasıl yapıyo y.lısans dedım paralı yapıyo dedı
ama parasız sart dıye bılıyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…