Kızlar yazacaktım vakit olmadı şimdi girdim bende
Öncelikle başı ağrıyan herkeslere geçmiş olsun...
14 yaşında sinüzit teşhisi konmuş (hatta doktor tarafından dikkat etmezsem 20 yaşında migren olabileceğim söylenmiş), yıllardır baş ağrıları ile mücadele etmiş, bir çok doktora gitmiş ve bir çok testler vs uygulanmış, yıllardır da bu konuyu en ince ayrıntısına kadar araştırmış biri olarak size şu kadarını söyleyeyim migren ile karıştırılabilecek kadar şiddetli baş ağrısı yapabilecek hastalık sayısı sandığımızdan çok daha fazla ve büyük bir bölümünün tedavisi var...
Vuslatcım seni muayene eden ve teşhis koyan doktor uyguladımı bilmiyorum ama gerekli tıbbi tetkiklerin(filmler vs) yanında bir hastanın migren olup olmadığını anlamak için en az 1 aylık izleme mutlaka yapılıyor... hatta bulgulara göre 3 aya kadar devam ettirilebiliyor... Hastaya bir ağrı çizelgesi veriliyor ve ağrı hissettiği zamanları ve hissettiği ağrının niteliklerini yazması isteniyor... Gerilim tipi baş ağrıları ve boyun fıtığı kaynaklı baş ağrıları migren gibi belirti verebiliyor...ayrıca için uzun süreli sinüzitte varsa doğru düzgün tetkik yapmadan migren olabilir diyen doktorlar da var maalesef...
Ve migren teşhisi konduğunda verilen migren ilaçları bile ataklar sırasında sadece ağrıları hafifletebilir...sıradan ağrı kesicilerle bu ağrıları kesmek imkansızdır...yakın bir akrabam yaklaşık 30 yıldır migren hastası ve diyebilirim ki atak geldiğinde değil hareket etmek konuşamıyor bile...tabi migreninde dereceleri ve kişiden kişiye değişebilen belirti tipleri var...ama dediğim gibi detaylı bir doktor muayenesi şart...
Gazelcim doktorun sana önerdiği ilaçlar parasetamol türevleri ve hamilelikte kullanımında risk grubu olarak uygun...hatta bebeklere de şurup hali verilebiliyor...ancak hafif ve orta dereceli ağrılar için verilen ve şiddetli ağrılarda çok etkisi olmayan ilaçlar... Ancak migren teşhisi konulduğunda çok daha etkli ilaçlar veriliyor...
Bana da gittiğim doktorlardan bazıları migren teşhisi koydu hatta ilaçlar verdi.... ancak daha sonra üniversite hastanesinde ayrıntılı testler yaptırdım ve gerilim tipi baş ağrısı olduğu ve sinüzit etkisiyle dönem dönem bunu daha da şiddetli yaşadığım çıktı ortaya...
Yani herkes yaşadığı ağrının şiddetini kendisi biliyor elbette ancak ağrılarımızı doğru teşhis ile tamamen geçirebilme ya da büyük ölçüde azaltabilme ihtimalimiz var