Örgü Yeşil Dantel Masa Örtüsü

Bebek örgüleri, örgü teknikleri, Tığ işi örgüler, Örgü oyuncaklar, Örgü takılar,

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.989
30.291
60
MALZEME: 900 gr. yeşil iplik (koton) Tığ no: 1,
KULLANILAN ÖRGÜLER: Zincir, yarım sık iğne, sık iğne, trabzan, çift trabzan.
ÖRNEK: Her motif 17 cm. çapındadır.

YAPILIŞI: Masa örtüsü 90 ana motif ile 72 bağlantı motif indenoluşmaktadır. Motifler,birbirlerineison sıraları yapılırken eklenir. Örtünün bitmiş hali 180×155 cm. dir.
BİRİNCİ MOTİF: 1. sıra: 15 zincir çekilip, yarım sık iğne ile daire şeklinde kapatılır. 2. sıra: 4 zincir (1 çift trabzana eşittir) grup halinde yapılan 3 çift trabzan (tığ üzerinde her ilmeğin son kapanışı yapılmayacak, sonra 1 atma ile tığ üzerinde kalan bütün ilmekler bir defada kapatılacak), 6 zincir, 6 defa şu işlem tekrarlanacak: Grup halinde 4 çift trabzan ve 6 zincir, sonra yine grup halinde 4 çift trabzan ve 3 zincir yapılıp birinci grubun tepesine 1 trabzan yapılır. 3. sıra: 10 zincir (3 zincir 1 trabzana, 7 zincir de boşluğa eşittir) * takip eden boşluğun ortasına 1 trabzan, 7 zincir *. *’dan,*’a sıra boyu tekrarlanıp 10 başlangıç zincirinin üçüncüsüne bir yarım sık iğne ile bitirilir. 4. sıra: 3 zincir (1 trabzana eşittir), takip eden boşluğa 11 trabzan, her boşluğa 11 trabzan ve bir önceki sıradaki trabzanın üzerine 1 trabzan, 3 zincirin tepesine yarım sık iğne ile bitirilir. 5. sıra: 6 zincir, (3 zincir 1 trabzana diğer 3 zincir de boşluğa eşittir), başlangıç zincirinin olduğu yere 1 trabzan, * 4 zincir, 5 trabzan atlanır, takip eden ilmeğe 1 trabzan, 4 zincir, 5 trabzan atlanır, takip eden ilmeğe 1 trabzan, 3 zincir ve 1 trabzan* *’dan *’a sıra boyu tekrarlanır, yalnızison tekrarda birbirinden 3 zincirle ayrılan 2 trabzan yapılmadan 6 başlangıç zincirinin üçüncüsüne yarım sık iğne yapılarak sıra tamamlanır. 6. sıra: Birinci boşluğa 1 yarım sık iğne, 3 zincir (1 trabzana eşittir), aynı boşluğa 3 trabzan, 3 zincir ve 4 trabzan yapılır. Üç zincirlik her boşluğa ise: 4 trabzan, 3 zincir, 4 trabzan ve 7 zincir. 4 zincir ve 3 başlangıç zincirinin tepesine 1 trabzan yapılarak bitirilir. 7. sıra: * 3 zincir ve sonraki 4 trabzanın üzerine l’er trabzan, sonraki boşluğa: 3 trbzan, 3 zincir ve 3 trabzanjyapı-lır. Sonraki 4 ilmeğin her birinin üzerine l’er trabzan, 3 zincir, sorakiboşluğa 1 sık iğne*3. *’dan *’a tekrarlanacak fakat, son üç zincir ve son tekrarın sonundaki sık iğne yapılmayıp 3 başlangıç zincirinin tabanına 1 trabzan yapılarak tamamlanır. 8. sıra: 4 zincir (3 zincir 1 trabzana 1 zincir ise boşluğa eşittir). 3 defa şu şekilde yapılır: 1 ilmek atlanır, takip eden ilmeğe 1 trabzan ve 1 zincir. Sonraki boşluğa 1 trabzan 3 zincir ve 1 trabzan. 4. defa: 1 zincir, sonraki trabzana 1 trabzan 1 ilmek atlanır. 3 zincir, 1 trabzan, 1 zincir * sıra boyu *’dan *’a tekrarlanır fakat, sonuncu tekrarda son trabzan ve zincir yapılmaz. 9.sıra: * Sağdaki boşluğa 1 yarım sık iğne, 3 zincir (1 trabzana eşittir), 4 zincir, üçüncü zincire 1 yarım sık iğne, (bir topa eşittir), 1 zincir, sonraki 7 boşluğun her birine: 1 trabzan, 1 zincir, 1 top ve 1 zincir yapılır. Sonraki boşluğa 1 trabzan, 3 zincir, 1 boşluk atlanır, sonraki boşluğa ise: 1 trabzan, 1 zincir, 1 top ve 1 zincir * *’dan *’a tekrarlanıp, başlangıç zincirinin üçüncüsüne yarım sık iğne ile tamamlanır. İplik kopartılıp motif bitirilir.
İKİNCİ MOTİF: Sekizinci sıranın sonuna kadar birinci motif ,gibi yapılır. 9. sıra: Birinci boşluğa 1 yanm sık iğne, 3 zincir (1 trabzana eşittir), 3 defa şu şekilde: 1 zincir, 1 top, 1 zincir ve sonraki boşluğa 1 trabzan. 2 defa ise şu şekilde: 3 zincir, birinci motifin karşılığına gelen topa 1 yarım sık iğne 1 zincir ve çalışılan motifin boşluğuna 1 trabzan. Sıraya birinci motifte anlatıldığı şekilde devam edilir.
Diğer 8 motif de tamamlanıp ikincinin birinciye bağlandığı gibi birbirlerine bağlanırlar. Diğer 8 şerit debirincisigîbi hazırlanır ve birbirlerine 9 sırada yukarıda izah edildiği gibi bağlanırlar. Aralarına bağlantı motifleri gelebilecek şekilde bir boşluk bırakılır.
BAĞLANTI MOTİFLERİ: Dört motifin birleşmesi sonucu oluşan boşluğa konulmak üzere hazırlanır. 1. sıra: 15 zincir çekilip yarım sık iğne ile daire şeklinde kapatılır. 2. sıra: 4 zincir (1 çift trabzana eşittir), grup halinde
3 çift trabzan, 6*zincir, motifin üçüncü topuna 1 yarım sık iğne. * 6 zincir, yeni oluşturulan dairenin içine grup halinde
4 çift trabzan, aynı motifin 2 topu atlanıp, 6 zincir, aynı motifin bir sonraki topuna yarım sık iğne, 6 zincir, grup halinde 4 çift trabzan, 6 zincir, sonraki motifin üçüncü topuna 1 yarım sık iğne *..*’dan *’a sıra boyu tekrarlanıp, birinci grubun üstünden yarım sık iğne ile bitirilir. İplik kopartılır.

orgu.us
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…