Örgü Yeşil Dantel Masa Örtüsü

Bebek örgüleri, örgü teknikleri, Tığ işi örgüler, Örgü oyuncaklar, Örgü takılar,

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.987
30.291
60
MALZEME: 900 gr. yeşil iplik (koton) Tığ no: 1,
KULLANILAN ÖRGÜLER: Zincir, yarım sık iğne, sık iğne, trabzan, çift trabzan.
ÖRNEK: Her motif 17 cm. çapındadır.
orguler50-51.png

YAPILIŞI: Masa örtüsü 90 ana motif ile 72 bağlantı motif indenoluşmaktadır. Motifler,birbirlerineison sıraları yapılırken eklenir. Örtünün bitmiş hali 180×155 cm. dir.
BİRİNCİ MOTİF: 1. sıra: 15 zincir çekilip, yarım sık iğne ile daire şeklinde kapatılır. 2. sıra: 4 zincir (1 çift trabzana eşittir) grup halinde yapılan 3 çift trabzan (tığ üzerinde her ilmeğin son kapanışı yapılmayacak, sonra 1 atma ile tığ üzerinde kalan bütün ilmekler bir defada kapatılacak), 6 zincir, 6 defa şu işlem tekrarlanacak: Grup halinde 4 çift trabzan ve 6 zincir, sonra yine grup halinde 4 çift trabzan ve 3 zincir yapılıp birinci grubun tepesine 1 trabzan yapılır. 3. sıra: 10 zincir (3 zincir 1 trabzana, 7 zincir de boşluğa eşittir) * takip eden boşluğun ortasına 1 trabzan, 7 zincir *. *’dan,*’a sıra boyu tekrarlanıp 10 başlangıç zincirinin üçüncüsüne bir yarım sık iğne ile bitirilir. 4. sıra: 3 zincir (1 trabzana eşittir), takip eden boşluğa 11 trabzan, her boşluğa 11 trabzan ve bir önceki sıradaki trabzanın üzerine 1 trabzan, 3 zincirin tepesine yarım sık iğne ile bitirilir. 5. sıra: 6 zincir, (3 zincir 1 trabzana diğer 3 zincir de boşluğa eşittir), başlangıç zincirinin olduğu yere 1 trabzan, * 4 zincir, 5 trabzan atlanır, takip eden ilmeğe 1 trabzan, 4 zincir, 5 trabzan atlanır, takip eden ilmeğe 1 trabzan, 3 zincir ve 1 trabzan* *’dan *’a sıra boyu tekrarlanır, yalnızison tekrarda birbirinden 3 zincirle ayrılan 2 trabzan yapılmadan 6 başlangıç zincirinin üçüncüsüne yarım sık iğne yapılarak sıra tamamlanır. 6. sıra: Birinci boşluğa 1 yarım sık iğne, 3 zincir (1 trabzana eşittir), aynı boşluğa 3 trabzan, 3 zincir ve 4 trabzan yapılır. Üç zincirlik her boşluğa ise: 4 trabzan, 3 zincir, 4 trabzan ve 7 zincir. 4 zincir ve 3 başlangıç zincirinin tepesine 1 trabzan yapılarak bitirilir. 7. sıra: * 3 zincir ve sonraki 4 trabzanın üzerine l’er trabzan, sonraki boşluğa: 3 trbzan, 3 zincir ve 3 trabzanjyapı-lır. Sonraki 4 ilmeğin her birinin üzerine l’er trabzan, 3 zincir, sorakiboşluğa 1 sık iğne*3. *’dan *’a tekrarlanacak fakat, son üç zincir ve son tekrarın sonundaki sık iğne yapılmayıp 3 başlangıç zincirinin tabanına 1 trabzan yapılarak tamamlanır. 8. sıra: 4 zincir (3 zincir 1 trabzana 1 zincir ise boşluğa eşittir). 3 defa şu şekilde yapılır: 1 ilmek atlanır, takip eden ilmeğe 1 trabzan ve 1 zincir. Sonraki boşluğa 1 trabzan 3 zincir ve 1 trabzan. 4. defa: 1 zincir, sonraki trabzana 1 trabzan 1 ilmek atlanır. 3 zincir, 1 trabzan, 1 zincir * sıra boyu *’dan *’a tekrarlanır fakat, sonuncu tekrarda son trabzan ve zincir yapılmaz. 9.sıra: * Sağdaki boşluğa 1 yarım sık iğne, 3 zincir (1 trabzana eşittir), 4 zincir, üçüncü zincire 1 yarım sık iğne, (bir topa eşittir), 1 zincir, sonraki 7 boşluğun her birine: 1 trabzan, 1 zincir, 1 top ve 1 zincir yapılır. Sonraki boşluğa 1 trabzan, 3 zincir, 1 boşluk atlanır, sonraki boşluğa ise: 1 trabzan, 1 zincir, 1 top ve 1 zincir * *’dan *’a tekrarlanıp, başlangıç zincirinin üçüncüsüne yarım sık iğne ile tamamlanır. İplik kopartılıp motif bitirilir.
İKİNCİ MOTİF: Sekizinci sıranın sonuna kadar birinci motif ,gibi yapılır. 9. sıra: Birinci boşluğa 1 yanm sık iğne, 3 zincir (1 trabzana eşittir), 3 defa şu şekilde: 1 zincir, 1 top, 1 zincir ve sonraki boşluğa 1 trabzan. 2 defa ise şu şekilde: 3 zincir, birinci motifin karşılığına gelen topa 1 yarım sık iğne 1 zincir ve çalışılan motifin boşluğuna 1 trabzan. Sıraya birinci motifte anlatıldığı şekilde devam edilir.
Diğer 8 motif de tamamlanıp ikincinin birinciye bağlandığı gibi birbirlerine bağlanırlar. Diğer 8 şerit debirincisigîbi hazırlanır ve birbirlerine 9 sırada yukarıda izah edildiği gibi bağlanırlar. Aralarına bağlantı motifleri gelebilecek şekilde bir boşluk bırakılır.
BAĞLANTI MOTİFLERİ: Dört motifin birleşmesi sonucu oluşan boşluğa konulmak üzere hazırlanır. 1. sıra: 15 zincir çekilip yarım sık iğne ile daire şeklinde kapatılır. 2. sıra: 4 zincir (1 çift trabzana eşittir), grup halinde
3 çift trabzan, 6*zincir, motifin üçüncü topuna 1 yarım sık iğne. * 6 zincir, yeni oluşturulan dairenin içine grup halinde
4 çift trabzan, aynı motifin 2 topu atlanıp, 6 zincir, aynı motifin bir sonraki topuna yarım sık iğne, 6 zincir, grup halinde 4 çift trabzan, 6 zincir, sonraki motifin üçüncü topuna 1 yarım sık iğne *..*’dan *’a sıra boyu tekrarlanıp, birinci grubun üstünden yarım sık iğne ile bitirilir. İplik kopartılır.

orgu.us
 
X