Yeni gelinimiz ve bitmeyen sorunlari

Ne kadar haklısınız, gerçekten o kısım çok önemli.

Evlenecek yaşa gelmiş 2 insan 2 kremin lafını ailelere aktarıyor.

Eğer aktarma sebebi nişanlı adam ise, inanılmaz haksız.

Ama (konu sahibinin birkaç mesajından anladığım gibi) kız eğer görümcesinin azarlanmasını istediği için ailesinden veya nişanlısından gündeme getirmesini istemişse, söyleyecek bir şey bulamıyorum.

Bir de siz olsanız krem yanlış geldi diye nişanlınıza aksettirir miydiniz bunu? Kim aksettirir merak etmedim değil.

Uzaylı gibi kaldım bu konuya. 2 insan evlenmeden önce böyle şeyleri mi konuşur, bunlar nasıl insanlar?

Bir de konu sahibinin mesajı, evet mantıklı veya doğru değil. Ama herkes için gelini veya damadının önemli kardeşini/çocuğunu mutlu ettiği kadardır, o kısmı çok ağır bulmadım.

iste gelin, gorumcesini zora sokmak icin nisanlisindan bunu gundem yapmasini istemis ve nisanli erkek gundem yapmissa, yuh derim zaten. Demek ki baya saf.

Krem konusunda ise, belki duruma gore, artik ne nasil konusulduysa belki ben de bozulurdum, nisanlima soylerdim belki, ama kalkip ta bu bukadar hir gur olmazdi.

Herzaman icin senin kanindan olmayan biri, senin kanindan olan birini ne kadar mutlu ediyorsa genelde o kadar deyer gorur, bu bilinen gercek.
Ama bu da boyle bir anda soylenmez, hatta hic soylenmez, ancak ki ipleri koparmayi dusunuyorsan soylenir kanimca.

Ama bence burda herkeste hata var. ne gorumceyi suclayabiliyorum tam olarak, ne gelini, ne damadi.

herkeste sinirler baya gerilmis, ve insanlar dusunmeden hareket etmis.

[QUO
MmTE="aptalasik, post: 40066248, member: 245458"]
Konu sahibi siz de şunları yanıtlarsanız çok sevinirim, herkes buna değinmiş.

1. Gelin kendi çıkmak istedi mi alışverişe? Yoksa size siz alın mı dendi?

2. Takı takılmasından mı mahcup oldunuz, elde mikrofon dayıdan şu kadar altın denmesini mi görgüsüzce buldunuz?
Canim, gelin okadar yogun okadar yogunki, herseyi son ana birakmis. Bizde bohca hazirlamaya calisiyoruz, annem makyaji sen ayarla dedi, bunun uzerine art niyetsiz gelinden istedigi malzemeleri sordum.
Bastan sona haksizim, kendisi sikistirip alsaymis bi ara. Madem alacam, bulamadiklarimi arayip soylemem gerekirdi. Kesinlikle icimde gram kotuluk varsa ne olayim..

Taki merasiminde dayisindan bu teyzesinden su diye saydi saydi saydi mikrofonla arkadas. Siradaki insanlar bitti, adam bana donup bittimi dedi, bende evet bitir artik kardes tarzinda bisey soyledim. Nisanda misafirlere taki taktirmak olmadigi icin bizim yorede, cok tuhaf geldi bize. Annem babam bilezikler takti, besibiyerde filan takti, ablamla ben ayiptir soylemesi para taktik, kizlar ne olur yanlis anlasilmasin, erkek tarafi olarak yapilmasi gerekeni zaten yaptik hep![/QUOTE]

Çok iyi yaptınız açıklamakla.

Alınanlar olmasın diye gerçekler söylenemiyor artık.

Evet ele mikrofonu alıp şu bunu taktı diye saymak görgüsüzlüktür. Adet takı takmak olabilir, naklen yayınlamak gibi bir adet olamaz.

Zaten takı da takmışlar, mahcup oldukları kısım takmamaları değil yani.

Kızları için pazarlık yapan da terbiyesizdir.

Politik doğruculuk için sorduysa hepsini alacak deniyor. Neden? Böyle bir kural mı var? Hediye normalde sorulmaz bile, kibarlık yapılmış işte. Bulamayınca da başka bir şey alınmış.

Ne kadar haklısınız, gerçekten o kısım çok önemli.

Evlenecek yaşa gelmiş 2 insan 2 kremin lafını ailelere aktarıyor.

Eğer aktarma sebebi nişanlı adam ise, inanılmaz haksız.

Ama (konu sahibinin birkaç mesajından anladığım gibi) kız eğer görümcesinin azarlanmasını istediği için ailesinden veya nişanlısından gündeme getirmesini istemişse, söyleyecek bir şey bulamıyorum.

Bir de siz olsanız krem yanlış geldi diye nişanlınıza aksettirir miydiniz bunu? Kim aksettirir merak etmedim değil.

Uzaylı gibi kaldım bu konuya. 2 insan evlenmeden önce böyle şeyleri mi konuşur, bunlar nasıl insanlar?

Bir de konu sahibinin mesajı, evet mantıklı veya doğru değil. Ama herkes için gelini veya damadının önemli kardeşini/çocuğunu mutlu ettiği kadardır, o kısmı çok ağır bulmadım.
Bohça yapan her çift bunları konuşur. Kız tarafının yaptığı bohçadaki pijama takımının bedeni olmadı diye kavga çıkaran DAMAT biliyorum. Nasıl sormazlarmış bedeni...O yüzden saçma demeyin, adetleri buysa uygulanır ve konulan bir iğnenin bile anlamı vardır. Bunlara önem vermeseler zaten bohça yapılmaz.

Bohça yapan her çift bunları konuşur. Kız tarafının yaptığı bohçadaki pijama takımının bedeni olmadı diye kavga çıkaran DAMAT biliyorum. Nasıl sormazlarmış bedeni...O yüzden saçma demeyin, adetleri buysa uygulanır ve konulan bir iğnenin bile anlamı vardır. Bunlara önem vermeseler zaten bohça yapılmaz.

Yazdığınız damat size normal geldi mi? Ben olmadığını mı, normal olmadığını mı iddia ediyorum?

anlatip derdimi dokmem lazim catliicam yoksa. biraz uzun kusura bakmayin, yapici yorumlara ihtiyacim var.

Bohca goturduk gectigimiz haftasonu gelinimize (erkek kardesimin nisanlisina). Birkac hafta sonra dugunumuz var. Gelinimize mesaj atip, hangi makyaj malzemelerini istedigini sordum, oda birtakim malzeme soyledi. Ben tam olarak uymadim o soylediklerine, baska marka malzemelerdende aldim. Yuz kremini bulamadim mesela (normal magazada satilmiyormus sadece cilt bakimi studyolarinda satiliyormus) ve fondotenin rengini tutturamam belki diye almadim. Onlarin yerine ekstra kas kalemi, goz kalemi, dudak kalemi, far, blush filan aldim. Fiyat olarak (biraz) daha az ama ben fiyatinda degil, guzel ve cici goruntusundeyim. Bohcada bunun yanisira ic camasiri, guzel pijama setleri hem kendisine hem kardesime, havlu takimlari, namazlasi, terligi, igne oyasi tulbentleri, bisuru havlu cesitleri, annemin el islengileri, sallar, patikleri, guzel nevresim takimi, yatak ortusu seti, coraplari, taragi manikur seti, vs vs vardida vardi (olmasi gerekenlerin hepsi hatta fazlasi). Annesine babasina ayri bohca, dedesigile ayri bohca, teyzeye ayri bohca falan filan.

Keyifli bir bohca gunuydu, hersey guzel gecti (saniyoruz biz). Taa ki bir gun sonra kardesim yurtdisindan donunceye kadar. Kavga etmisler, gelen bohcayi begenmedim, istedigim makyaj alinmamis diye.
Bu kacinci vukuat oldugu icin annem annesini aramis, bukadar buyutmenizi gerektirecek bir konumu var ortada diye biraz kizmis. Oda tabi beni suclamis, madem almayacak nicin soruyor kizimin istedigi seyleri diye. Sinirlendim, mesaj attim gelin hanima. Aynen sunlari yazdim: 'Ben senin istedigin yuz kremini fondoteni almadim diye birbirinize girmissiniz kardesimle, hic gerek yok boyle ufak tefek seyler yuzunden birbirinize girmeye. Sanirim senin karin agrin her zamanki gibi konunun detayi degil, konuya benim dahil olmam. Beni lutfen kendine bukadar dert etme, hazmedemedigin ne var benimle alakali bilmiyorum, aslinda cok umrumdada degil. Beni ilgilendiren tek sey kardesim, kardesimin mutlulugu icin hayatimizda sen varsin. Herkes yerini haddini bilsin ona gore davransin. Istedigin yuz kremini kardesim gider alir merak etme kremsiz kalmazsin yani. Bu saatten sonra bukadar ufak tefek seyler yuzunden moral bozukluklarina sebebiyet vermen gercekten cok moral bozucu, sizin adinizda inan ben uzuluyorum. Ben artik mudahil olmak istemiyorum sizin kavgalariniza, beni sebeb gostermeyin lutfen hicbirseye.' Ve evet agir oldu ama hak etti.

Bu sabah annemle konustum, kardesim tabikide barismis nisanlisiyla yine (defalarca kavga edip bitti diye ahkamlar kesip baristigi icin alistik artik) babamda dun gidip babasiyla konusmus konuyu neden buyutuyorsunuz diye. Ben gidip gelinimizle konusmam lazimmis, onlarin yaninda, ve konuyu cozmemiz lazimmis. Babamda kesinlikle olmaz, kizlarin bi problemi yok benim kizim bir defa bile saygisizlik mi etmis, tartismami yasamislar, ne olmus ki benim kizim suclu gibi mahkemeye sunuluyor gibi oturup konusacaklarmis. Ben evime gelin aliyorum, kizim gibi olacak, kizlarimlada kizkardes olmasi icin aliyorum, ortada sebeb yokken etten sutten seyler yuzunden niye geriliyorsunuz, niye buyutup abartiyosunuz demis. Benim yazdigim mesaj coook zorlarina gitmis (oh olmus).

Gel gelelim cozume; cumartesi gunu ben gelinimizle oturup bi kahve icip sorunumuzu cozecekmisim. Bana akil verin, o konusmaya su anki ruh halimle yapacak olursam inanin cok kirici olacagim. Nasil sakin olup yapici olabilirim? Ama yinede yerini haddini bildirebilirim?

ps; asil problemlerini ozetleyeyim: nisan toreninde taki merasimi yaptilar. bizim adetimizde nisanda taki toreni olmaz? herneyse yaptilar (biz utancimizdan yerin dibine girdik ama napalim), ve taki toreninin sonlarina dogru mikrofonda isimleri sayan abi bana donerek bittimi dedi, bende evet bitti bitirin artik dedim (buda kameraya cikmis). Bunu ben nasil dermisim, ben kim oluyormusumda nisan torenlerinde taki merasimini bitiriyormusum. O gunden beri bana karsi cok tuhaf bir davranis icerisinde ailesi. Ustunu kapatip umursamiyorum, umursamadikca ustume geliyorlar arkadas.
Canım gerçekten süper ya bu gelin yer sizi yer ne fondöten ne bohçaymış bea tabiki nişan da takı merasimi olmaz yani bizde yok öyle bişey bide şu sunma yok mu ayyy hala varmı öyle şeyler bence gelin hanıma hep sınırlı ol taviz verme ailen için git durumu izah et fazla detaya girme bu arada mesajın süper gereken herşey net ve açık

Problem şu ki, sizin yazdığınız gibi;

Altın isteyebilirler, bohça isteyebilirler, x isteyebilirler dediğiniz ailenin, bunları istediğinde gelin beni aşağılayın, çünkü ben kızım için pazarlık yapıyorum diyor olması.

Kızına altınla değer biçen aile de kızına değer verilmesini beklemesin, bu kadar basit.

Kıza 10 şey sormuş, 2sini almamış yerine başka şeyler almış. Burayı kaçırdınız galiba. Bunu başkasına söylemeyi bırakın, kafasına takan insan hesapçıdır. Ki bu konularda hep gelinlerden yanayım normalde.

Bir de bakıyorsunuz takı takan kalmamış, oradaki görevli size bitsin mi? diyor. Siz de bitsin diyorsunuz. Bu o aileyi ve yakınlarını yere çalmak falan değildir. Ne alakası var?

Birinci maddeniz de kısıtlı bir bölgeyi yansıtıyor. İnsanlar genelde tanışma, isteme söz vs uğraşmak istemiyor ve tek seferde çıkarıyor artık.

Ya insan utanır ya utanır. Fondöten ve krem. Gerçekten inanamıyorum.

Mesela bana evleneceğim insan gelse bana tıraş köpüğü almamışlar tıraş kremini başka marka almışlar dese, oturur ağlarım. Ben bu tiple nasıl muhattap oldum diye.

bazı yerlerinde haklısınız, ama bu insanlar "adet" olayına girmişler. girmeseler daha iyi tabi, ama girilmiş.

bakın çevre çok önemli faktör.

ben her ne kadar teyzemler gibi düşünmesem de, düğünde kayınvalidemin bana takacağı bilezik sayısını umursamasam da, onların umursayacağını biliyorum. bizim tarafta 10 bilezikten aşağısı için "kızı çıplak aldılar" derler. bunu biliyorum. bence çıplak kalmış falan olmam ama.

bu durumda 2 seçeneğim oluyor, bileziği ya isterim, ya istemem.

ya isterim, benim evliliğim düğünümle ilgili 10 bilezik için akrabaların ileri geri konuşmasını engellerim ama kayınvalidem tarafından olmasa bile bazı çevreler tarafından "değerini bilezikle ölçüyor" diye damgalanırım. ki benim burda bilezik isteme sebebim tamamen eşimi ve ailesini korumaktır, yoksa özellikle siz biliyorsunuz maddi anlamda düşünmediğimi.

ya da istemem, bazı çevreler beni çok takdir eder "değerini altınla ölçmemiş" der, ama bi ömür en ufak sorunda "onlar seni zaten çıplak aldılar, sana bilezik bile yapmadılar" lafını duyarım. bilezik kadının güvencesi olarak görülür çünkü. "adam bana ev verdi eşya aldı bi de bilezik mi yapsın" desem de anlamazlar. ev vermesin, eşya tam olmasın ama bilezik olmalı onlara göre.

bakın onaylıyorum demedim, sadece anlayışı yazdım size. o yüzden bilezik isteyeni yadırgamam ben.

bohçayı kız tarafının istediğini nerden biliyoruz ayrıca? bohça yaparken bana sormadılar hiç mesela. yapıp getirdiler. "bohça ister misin" demediler. erkek tarafı yapmak istiyor zaten genelde bohçayı.

"kıza 10 şey sormuş 2sini almamış" değil ki. "onun dediklerine uymadım" diyor açık açık. "daha ucuza geldi, bence daha cici daha güzel oldu" diyor. kızın dediklerinin çoğunu almamış.

nişanda takı törenini bitirmek görümcenin asla haddi değil. düğün sahibi zaten erkek tarafı değil. burda neden anlaşamadık bilmiyorum.

ilk maddede de kızın sözünün kesileceğinden haberi yokmuş da isteme niyetiyle gitmişler gibi geldi bana. konuşulmamış yani. kız beklemiyormuş böyle bi şeyi.

ya olay krem ve fondöten değil nolur siz bari böyle bakmayın.

Sizi bu konuda kayıramayacağım.

Sizinkiler hiçbir anlamda daha iyi değiller. Evlerine tok gittiniz diye sizi istemediklerini söylediler.

Lütfen yapmayın. Yakışmıyor.

beni zaten kayırmayın da, benim görümcem de bu kadar terbiyesiz değil. bakın benim görümcem terbiyesiz değil demiyorum, bu kadar değil.

ben en azından görümcem bana böyle bi şey dese, kayınvalidemin kızına haddini bildireceğine eminim.

düğün adetlerinden falan konuşulurken, olayı tam hatırlamıyorum, görümcem bana "çiğsin" demişti de kayınvalidem "senin yörenin adetlerini bilmek zorunda değil, kendi çevresine göre tabi ki o da biliyordur, öyle söyleyemezsin" demişti. burda görümcenin babası hala kızını haklı çıkarma derdinde.

bazı konularda daha iyi olabilirler. en azından neye kırıldığımı anlattığımda beni dinliyorlar. susturmuyorlar.

bazı yerlerinde haklısınız, ama bu insanlar "adet" olayına girmişler. girmeseler daha iyi tabi, ama girilmiş.

bakın çevre çok önemli faktör.

ben her ne kadar teyzemler gibi düşünmesem de, düğünde kayınvalidemin bana takacağı bilezik sayısını umursamasam da, onların umursayacağını biliyorum. bizim tarafta 10 bilezikten aşağısı için "kızı çıplak aldılar" derler. bunu biliyorum. bence çıplak kalmış falan olmam ama.

bu durumda 2 seçeneğim oluyor, bileziği ya isterim, ya istemem.

ya isterim, benim evliliğim düğünümle ilgili 10 bilezik için akrabaların ileri geri konuşmasını engellerim ama kayınvalidem tarafından olmasa bile bazı çevreler tarafından "değerini bilezikle ölçüyor" diye damgalanırım. ki benim burda bilezik isteme sebebim tamamen eşimi ve ailesini korumaktır, yoksa özellikle siz biliyorsunuz maddi anlamda düşünmediğimi.

ya da istemem, bazı çevreler beni çok takdir eder "değerini altınla ölçmemiş" der, ama bi ömür en ufak sorunda "onlar seni zaten çıplak aldılar, sana bilezik bile yapmadılar" lafını duyarım. bilezik kadının güvencesi olarak görülür çünkü. "adam bana ev verdi eşya aldı bi de bilezik mi yapsın" desem de anlamazlar. ev vermesin, eşya tam olmasın ama bilezik olmalı onlara göre.

bakın onaylıyorum demedim, sadece anlayışı yazdım size. o yüzden bilezik isteyeni yadırgamam ben.

bohçayı kız tarafının istediğini nerden biliyoruz ayrıca? bohça yaparken bana sormadılar hiç mesela. yapıp getirdiler. "bohça ister misin" demediler. erkek tarafı yapmak istiyor zaten genelde bohçayı.

"kıza 10 şey sormuş 2sini almamış" değil ki. "onun dediklerine uymadım" diyor açık açık. "daha ucuza geldi, bence daha cici daha güzel oldu" diyor. kızın dediklerinin çoğunu almamış.

nişanda takı törenini bitirmek görümcenin asla haddi değil. düğün sahibi zaten erkek tarafı değil. burda neden anlaşamadık bilmiyorum.

ilk maddede de kızın sözünün kesileceğinden haberi yokmuş da isteme niyetiyle gitmişler gibi geldi bana. konuşulmamış yani. kız beklemiyormuş böyle bi şeyi.

ya olay krem ve fondöten değil nolur siz bari böyle bakmayın.

beni zaten kayırmayın da, benim görümcem de bu kadar terbiyesiz değil. bakın benim görümcem terbiyesiz değil demiyorum, bu kadar değil.

ben en azından görümcem bana böyle bi şey dese, kayınvalidemin kızına haddini bildireceğine eminim.

düğün adetlerinden falan konuşulurken, olayı tam hatırlamıyorum, görümcem bana "çiğsin" demişti de kayınvalidem "senin yörenin adetlerini bilmek zorunda değil, kendi çevresine göre tabi ki o da biliyordur, öyle söyleyemezsin" demişti. burda görümcenin babası hala kızını haklı çıkarma derdinde.

bazı konularda daha iyi olabilirler. en azından neye kırıldığımı anlattığımda beni dinliyorlar. susturmuyorlar.

Anladım neden böyle yorum yaptığınızı şimdi.

Konuyu tam anlamamışsınız.

Bohçayı kız tarafı istemiş, konu sahibi yazdı. Takı takılması değil, mikrofonla tek tek söylenmesinden mahcup olmuşlar, konu sahibi daha önce ima etmişti şimdi tam söyledi. Konu sahibine sorulmuş, artık takan kalmadı bitsin mi diye. Konu sahibi de bitsin demiş mikrofonlu adama, olay bu.

Sadece krem ve fondöten almamış onlar yerine bir sürü minik minik şey almış. Diğer istediklerini almış. Bu kısım net.

İsteme kısmında kız da haberdarmış ama annesi zaten istemediği için evlenmesini uzun süre yokuşa sürmüşler.

Yani konu sahibi net net değil de naif bir şekilde yazdığı için yanlış anlaşıldı ve alakasız şeyler yazıldı bence.

ahaahahhah :KK48::KK48::KK48: Beden olmadi diye kavga cikmasina sebep olacak adet olmayiversin ya. Biz ne bohca aldik ne bohca verdik. Ohh kafam rahatti valla, hic yuz goz olmadik. Saygimizi sevgimizi yitirmedik boyle basit seylerle. Hic de eksikligini hissetmedim bohcanin.

Yazdığınız damat size normal geldi mi? Ben olmadığını mı, normal olmadığını mı iddia ediyorum?
Bana normal gelip gelmemesi önemli değil ki, onlara göre kendileri adetleri uyguluyor ve gayet normaller. O yüzden anlamsız gelmiyor, aman olayı büyütmeyelim demiyorlar. Bizim adetlerimiz de o şekilde ama biz uygulamıyoruz. Hatta bizde dünyanın en saçma adetleri bile devam eder. Kuzenim nişanlısı vefat edince onun ufak kardeşiyle evlendi mesela. Düşününsene 23 yaşındaki kız 15 yaşındaki çocukla...Ne kadar anormal ama onlara sorsak "herhalde böyle olacaktı, başka türlüsü mümkün mü?" cevabını alırdık. Doğal olarak benim anlayışımla farklı anlayıştaki birine terbiyesiz, anlamsız demek mantıklı gelmiyor. Çünkü eminim ki onlara göre de görümce şu an terbiyesizdir. Ne münasebetle takı töreninde "bitsin artık" demiştir. Zaten mimlenmiştir ve ne yapsa kusur olur. Hatırlıyorum da, bana adetleriniz neler diye sorulduğu için annem hayli bozulmuştu. Neden bana soruluyormuş, annem korkuluk muymuş, ailenin araması-sorması gerekiyormuş, ne kadar başına buyruk bir aileymiş ve bizi hiçe sayıyorlarmış.
Bizim çoğu düğünde, nişanda mikrofonla isimler söylenir ve videoya kaydedilir. Kim ne getirmiş bilinsin ve geri götürülsün diye. Var böyle şeyler ve gerçekten inanıyorlar. Görümce saçma demiş, falanca terbiyesizce demiş anlamsız. Onlar için de diğer türlüsü terbiyesizlik, takı takmamak görgüsüzlük çünkü adet böyle.
Bunları yumuşatacak kişi konu sahibinin kardeşidir.

ahaahahhah :KK48::KK48::KK48: Beden olmadi diye kavga cikmasina sebep olacak adet olmayiversin ya. Biz ne bokca aldik ne bohca verdik. Ohh kafam rahatti valla, hic yuz goz olmadik. Saygimizi sevgimizi yitirmedik boyle basit seylerle. Hic de eksikligini hissetmedim bohcanin.
Gerçekten kafa şişirici şeyler, o bohçayı toparlamak için harcanana zamana ve paraya yazık. Kaçını kullanıyoruz onun içindekilerin bilmem:KK70:

Bana normal gelip gelmemesi önemli değil ki, onlara göre kendileri adetleri uyguluyor ve gayet normaller. O yüzden anlamsız gelmiyor, aman olayı büyütmeyelim demiyorlar. Bizim adetlerimiz de o şekilde ama biz uygulamıyoruz. Hatta bizde dünyanın en saçma adetleri bile devam eder. Kuzenim nişanlısı vefat edince onun ufak kardeşiyle evlendi mesela. Düşününsene 23 yaşındaki kız 15 yaşındaki çocukla...Ne kadar anormal ama onlara sorsak "herhalde böyle olacaktı, başka türlüsü mümkün mü?" cevabını alırdık. Doğal olarak benim anlayışımla farklı anlayıştaki birine terbiyesiz, anlamsız demek mantıklı gelmiyor. Çünkü eminim ki onlara göre de görümce şu an terbiyesizdir. Ne münasebetle takı töreninde "bitsin artık" demiştir. Zaten mimlenmiştir ve ne yapsa kusur olur. Hatırlıyorum da, bana adetleriniz neler diye sorulduğu için annem hayli bozulmuştu. Neden bana soruluyormuş, annem korkuluk muymuş, ailenin araması-sorması gerekiyormuş, ne kadar başına buyruk bir aileymiş ve bizi hiçe sayıyorlarmış.
Bizim çoğu düğünde, nişanda mikrofonla isimler söylenir ve videoya kaydedilir. Kim ne getirmiş bilinsin ve geri götürülsün diye. Var böyle şeyler ve gerçekten inanıyorlar. Görümce saçma demiş, falanca terbiyesizce demiş anlamsız. Onlar için de diğer türlüsü terbiyesizlik, takı takmamak görgüsüzlük çünkü adet böyle.
kuzenin 15 yaşında çocukla mı evlendi. yazık kıza ya . oyle bi turk filmi vardı turkan şorayın izlerken bile uzulmuştum

Takı takmışlar zaten. Mikrofonla duyurulması olay.

Ben adet diye bana göre evrensel değerlerle çatışan şeyleri hoş göremiyorum, bunun için de gerçekten tüm bu adet sahipleri için üzgünüm diyebilirim ancak.

Kuzeninizle ilgili anlattığınız şey de çok çirkin bence, saçma bile değil. Çok yanlış, çok kötü.

Daha eskiden, mahrumiyet dönemlerinde anlaşılabilir değil de hoş görülebilir olabilirdi ancak şu an için, hayır.

Bu kadar insani değerlerle çelişen şeylere olabilir demem mümkün değil.

Konunun adetlerin yerine getirilmemesiyle de alakası yok zaten, siz neden o tarafından aldınız bilemiyorum. Adetler yerine getirilmiş ancak bir krem ile bir fondöten alınmamış. Takdir edersiniz ki eski hiçbir adette krem ve fondötenle ilgili bir gereklilik veya yanlış getirilmesiyle ilgili kavga çıkarma yoktur, birbirimizi kandırmayalım.

Bu insanların çıkarcılığıyla ve görgüsü ile ilgili bir mesele.

kuzenin 15 yaşında çocukla mı evlendi. yazık kıza ya . oyle bi turk filmi vardı turkan şorayın izlerken bile uzulmuştum
İşte o filmler gerçek. Sonradan kuzenim de vefat etti ama bu adetler yüzünden çok saçma bir hayat yaşadı. Hala sorsak amcamlara çok normal gelir...

Takı takmışlar zaten. Mikrofonla duyurulması olay.

Ben adet diye bana göre evrensel değerlerle çatışan şeyleri hoş göremiyorum, bunun için de gerçekten tüm bu adet sahipleri için üzgünüm diyebilirim ancak.

Kuzeninizle ilgili anlattığınız şey de çok çirkin bence, saçma bile değil. Çok yanlış, çok kötü.

Daha eskiden, mahrumiyet dönemlerinde anlaşılabilir değil de hoş görülebilir olabilirdi ancak şu an için, hayır.

Bu kadar insani değerlerle çelişen şeylere olabilir demem mümkün değil.

Konunun adetlerin yerine getirilmemesiyle de alakası yok zaten, siz neden o tarafından aldınız bilemiyorum. Adetler yerine getirilmiş ancak bir krem ile bir fondöten alınmamış. Takdir edersiniz ki eski hiçbir adette krem ve fondötenle ilgili bir gereklilik veya yanlış getirilmesiyle ilgili kavga çıkarma yoktur, birbirimizi kandırmayalım.

Bu insanların çıkarcılığıyla ve görgüsü ile ilgili bir mesele.
İşte onlar size göre.
Adet sahiplerine göre normal olduğunu söylüyorum ben de. Eskiden istediği krem alınmadı diye kavga çıkmazdı belki ama istediği renk basma alınmadı diye kavga çıkardı misal.
Eğer sıkı bir şekilde bağlılarsa onur meselesidir adetler. Benim annem misal nişan alışverişinde bornoz alınmadı diye suratı on karış olmuştu. Alınsa ne alınmasa ne oysa ki...Hatta nişan alışverişinin anlamı ne?Görümceyle kaynanayla don-sutyen bakmak kadar anlamsız bir şey var mı? Ama işte adetler böyle meselesi.
İstediği bilezik alınmadı diye kuzenimin nişanlısı nişanı attı misal, 2 senedir tanıştığı- görüştüğü insan üstelik.
Olabilir demek yahut dememek değil mesele, bu insanların bunları normal gördüğünü kabul etmek. Nasıl anlatılır ki bu olay yanlış diye?

İşte onlar size göre.
Adet sahiplerine göre normal olduğunu söylüyorum ben de. Eskiden istediği krem alınmadı diye kavga çıkmazdı belki ama istediği renk basma alınmadı diye kavga çıkardı misal.
Eğer sıkı bir şekilde bağlılarsa onur meselesidir adetler. Benim annem misal nişan alışverişinde bornoz alınmadı diye suratı on karış olmuştu. Alınsa ne alınmasa ne oysa ki...Hatta nişan alışverişinin anlamı ne?Görümceyle kaynanayla don-sutyen bakmak kadar anlamsız bir şey var mı? Ama işte adetler böyle meselesi.
İstediği bilezik alınmadı diye kuzenimin nişanlısı nişanı attı misal, 2 senedir tanıştığı- görüştüğü insan üstelik.
Olabilir demek yahut dememek değil mesele, bu insanların bunları normal gördüğünü kabul etmek. Nasıl anlatılır ki bu olay yanlış diye?

Bakın bu şekilde hiçbir tezi elinizde tutamazsınız.

Kadın sünneti yanlıştır, bunu yapan insanın normal görmesi ise çok önemsiz bir ayrıntıdır. Yapılması gereken de elbette yanlış olduğunun anlatılmasıdır.

Eğitim almış veya belli imkanlar içerisinde insanların bu adetleri devam ettirmesi bana göre hoş görülemez. Evet bana göre. Çünkü ben bunları evrensel değerler olarak görüyorum.

Her o aileden çıkan da, gördüğüm birçok örnek üzerinden söylüyorum, tüm adetleri yapmıyor. Düşünebilen insanlar sayesinde bu tarz kötü adetler kalkıyor. Anlatmayı bırakın, insanlar kendileri anlayabiliyorlar yani.

Muhtemelen 400 mesajda söyleyebileceklerimin çoğu zaten yazılmıştır.
Ama, konu sahibinin biraz daha empati yapması gerekirmiş diyenlerdenim.
Elbette ki gerçekten de bir krem için çirkeflik yapacak tarzda insanlar vardır dünyada, ama ben, bu konudaki gelinin derdinin krem olduğunu düşünmedim, okurken o hissi almadım. Gelin eğer hafif "alıngan" bi tipse, konu sahibinin bir iki tavrına alınmış olmasını yadırgamam.
Zira konu sahibinde bir çelişki var ki, beni benden aldı.
Bohçayı "adet yerini bulsun" diye hazırladıklarını söyleyen konu sahibi, nişanda kız tarafı kendi adeti olan takı takma törenini uyguladıgı için "yerin dibine geçmek" gibi abartılı bir utanç duyma ifadesi kullanıyor. Ancak, adetlerini "çok" önemseyen biri, bir törende kendi adetlerinin uygulanmayışını bu kadar tepkiyle karşılayabilir. O zaman da, bohça neden adet yeerini bulsun diye yapılıyor, ikisi de adet neticede demek gerekiyor.
Eğer konu sahibi, adetlerini önemsiyorsa, bohça konusunda da içine konulacaklar konusuna aşırı derecede -tepkisiyle aynı şiddette dikkat etmeliydi, ya da adetleri önemsemiyorsa, bohçayı adet yerine gelsin diye elinden geldiğince hazırlar gönderirdi; ama diğer konuya da teknik olarak o kadar takılmaması gerekirdi.
Nişanda yaşanan olayın da bir kısmının eksik anlatılmış olması muhtemel. Çünkü, yerin dibine geçtiğini belirten insanların o negatif enerjiyi süpergüçlü rahibeler değillerse eğer, takı merasimi boyunca bi şekilde etrafa yaydıklarını varsaymak gerekir, o derece şiddetli bi duygu insanın yüzüne, tavrına illa ki yansır. Karşı taraf bunu dakikalar önce fark etmiş olabilir, dolayısıyla da o "artık bitsin" sözü hff gibi bir vurguyla söylenmiş olarak algılaabilir, karşı tarafın algısını bu durumda yadırgayamam.
Ve son olarak, konu sahibinin, üslubuna, yazışına, kelimelerine, noktalarına bakarak, gayet düzgün iletişim kuran bi insan oldugunu, babasının kurdugu cümlelerden, kızlarımız bi kahve içsin şeklindeki tatlıya bağlamalarından son derece medeni bi aile olduklarını, konu sahibinin kardeşiyle iyi anlaştıgından -konserlere gitmeler vs- kardeşinin de bu mizaçta bi insan oldugunu, bu mizaçta aklı başında ve eğitimli bi insanın da kendisine eş olarak seçtiği insanın kendisiyle arasında "uçurum" karakter farkı olamayacağını varsaymak durumundayım. Dolayısıyla kızın derdinin -zaten kullanmakta oldugu, belli ki kendisinin de alabilme gücünün oldugu- tek bir krem oldugunu düşünmemekle beraber, kızın derdinin, kavga çıkarma sebebinin, eşinin ablasının kendisine özellikle sordugu halde alakasız şeyler göndermesinin "beni önemsemiyor veya benle dalga mı geçiyor" gibi bir dert oldugunu, bunun da sebebinin konu sahibinin kendisini istenilen markayı bulamadıysa bile en azından bir sms atarak kıza "canım şunları şu yuzden bulamadım daha sonra şaaparız böyle gönderiyorum" gibi nezaketen açıklamayışından oldugunu varsayıyorum.
Hepsi varsayım evet, aldıgım hisler bu yönde oldu.

Son düzenleme:
Bakın bu şekilde hiçbir tezi elinizde tutamazsınız.

Kadın sünneti yanlıştır, bunu yapan insanın normal görmesi ise çok önemsiz bir ayrıntıdır. Yapılması gereken de elbette yanlış olduğunun anlatılmasıdır.

Eğitim almış veya belli imkanlar içerisinde insanların bu adetleri devam ettirmesi bana göre hoş görülemez. Evet bana göre. Çünkü ben bunları evrensel değerler olarak görüyorum.

Her o aileden çıkan da, gördüğüm birçok örnek üzerinden söylüyorum, tüm adetleri yapmıyor. Düşünebilen insanlar sayesinde bu tarz kötü adetler kalkıyor. Anlatmayı bırakın, insanlar kendileri anlayabiliyorlar yani.

İyi de siz şu an sizin anlayışınızla alakası olmayan, yaşamadığınız bir durum için görgüsüzler, çıkarcılar olarak yorum yapıyorsunuz. Kendi evrensel değerler görüşünüzle bu olayların alakası yok ama. Onların öyle görmediğini belirtiyorum kaçıncı mesajımda. Ben ise bu adetlerin ortasında büyümüş biri olarak konuya karşı tarafın nasıl baktığını anlatmaya çalışıyorum. Emin olun onlar da görümce için görgüsüz yakıştırmasını yapıyordur. Ciddiye almadılar isteklerimizi bir de utanmadan haddini bil yazmış diyorlardır. Misal konu sahibi "istediğin 2 şeyi bulamadım, kusura bakma" demiş mi? Okuduğum kadarıyla bunu bile söylememiş. Burada da karşı tarafın yanlış anlaması muhtemel değil mi?

X