Yeni gelinimiz ve bitmeyen sorunlari

Ahhh canimm yasanan seyler hep ayni bende 1,5 yillik evliyim ve ayni zamanda bir gorumceyim. Abim evlenirken buna benzer seyleri bizde yasadik benim her begedigim seyi abime bunu bana al derdi ben alamazdim. Surekli sorun cikarirdi ha abim beni tuyarmiydi hicbir zaman tutmadi. Sonra ne oldu onlar ayri bir aile oldu ve onemli olan onlarin mutlu olmasi onlarin sorunlarini cozmesi geri kalan teferruat... sonra ben evlendim aradan zaman gecti benim nisan alisverisim tam bir rezaletti benim kaynanam bana pazen gecelik aldi evet yanlis anlamadiniz bildigin pazen pamuklu gecelik ve bunu bilerek yapti sirf oglunu kiskandigi icin ben ne yaptim sesimi bile cikarmadim peki dedim makyaj malzemesi istedim adi sani belli olmayan bi yere goturdu tamam dedim nisan elbisemi alacagimiz gun benim yanimda para yok dedi anneme aldirdi tamam dedim. Butun bunlari esime anlattim esimde aldi beni alisverise cikardi her istedigimi aldi saolsun sonra benim kaynana bunu gorunce annemi banami arayip beni sikayet etti senin kizin terbiyesi ne bicim kiz yetisyirdiniz diye cok badireler atlattik esimle ne kavgalar ettik nisanliyken ama herseferinde dahada birbirimize baglandik. Ha beden bunlari anlattim bence karismaman en guzel olan birak onlar ne alcaklarsa kendileri karar versin ben bilmiyorum de cekil kenara kardesindir tabikide herseyine kosacaksin ama sadece kardesininkileri yap ona hediyeler al gelininiz elbet bi gun seni anlayacaktir. Bizim gelinle simdi cok iyiyiz kayinvaldede utaniyor yaptiklarina bosver sen iyi ol onlar utansinlar...

Bence tavir almaktansa gel seninle iki kardes olalim de bir adim at kardesinin yaninda ha baktin tavir yapiyo kendi bilir...

Gitsin alsin kremini bilmemesini, siz olmasaniz kremsiz mi kalacakmis hanimefendi? Hicte alttan almayin suclu durumuna dusersiniz. Kimseyi de pohpohlamak zorunda degilsiniz. Millet evleniyor mu savasa mi giriyor belli degil.

Sen hem gelin kızdan arta kalan 3 bileziğe kon, hem de kızcağızı yolda görmezden gel
Yok kız bu gelin ortanca zaten bize uzaklar onu sık sık görmüyorumBüyüğü aynı mahallede ona yapıyom uyuzlukAbime şikayet ediyor abimde bana bişey demiyor geçinip gidiyozKızzz verdim sonra anneme geri bilezikleri canım annem göz nuruyla aldı onları gelinlik işliyor mesleği

kız senin alacağın iki parçaya kızmamış bence madem dediklerimi almayacak neden bana soruyo diye kızmış ben sizin %100 haklı olduğunuzu düşünmüyorum sonuçda aldığınız şeyler yuze suruluyo belki tam istediği marka olması gerekiyodur sonuçta onemli bence kullanamazki insan onu kullanılmayacak şeye de boşa para verilmiş olur

Ayy emekçi demek annen benimki gibi..
Öperim o elleri

O mesajdan sonra haksizsiniz bence...
Ne demek abimin mutlulugu icin varsin.
taki toreni bitsin bitirin demissiniz
bencede pek masum degilsiniz
bide geline sormak lazim

Kardeşin düşünsün böyle mıymıy bir tiple olmanın sonucunu. Ben olsam kahve içmeye gitmezdim, kardeşimi çok severim ama onun da ağzının payını verirdim. Ne söyleyebileceğin konusunda yardımcı olamayacağım bu yüzden. Hiiiç umursamazdım ve ne halleri varsa görsünler diyerek çayımı höpürdetirdim. Üstüne bir de korku filmi patlatırdım keyif yapardım.

mesajların hepsini okumadım, sadece ilk mesaja dayanarak görüşlerimi yazacağım.

çok açık şekilde, haksızsınız.

1. madem geline bohça yapılıyor, ya hiçbir şey sormazsınız, gider gönlünüzden kopanı alırsınız; ya damada almak istediklerinizin listesini verirsiniz, "makyaj malzemesi, gecelik, terlik..." gibi, giderler beraber alırlar; ya gelini mağazaya götürürsünüz "ne istiyorsan seç" dersiniz; ya da "ne istiyorsun" diye sorarsınız, ne istediyse onu alırsınız.
siz ne istediğini sormuşsunuz ama kızın istediklerinizi almamışsınız.
ben olsam ben de hakarete uğradığımı düşünürüm. benim fikrim, isteklerim önemsenmeyecekse neden soruyorsunuz? usulen soracaksanız hiç sormayın.
2. nişan, çok istisnai durumlar haricinde kız tarafınındır. "takı töreni yapıldı" diye konuşmanız bile yanlış. siz kimsiniz ki? sizin nişanınız hakkında görümceniz böyle dese ortalığı yıkarsınız ve bence haklı da olursunuz. yıkın zaten. nişan kız tarafınındır, kız tarafının adeti neyse o yapılır. takı törenini bitirme kararını sizin vermeniz de ayrıca çok yersiz, siz orda düğün sahibi konumunda değilsiniz.
3. attığınız mesajla ilgili çok söylenecek bir şey yok, kız gene terbiyesini saygısını bozmamış.

kusura bakmayın, ben sizi gelininize karşı çok saygısız ve terbiyesiz buldum. değil gelininiz, kim olursa olsun, bu şekilde davranmaya hakkınız olduğunu düşünmüyorum. gelininizin yerinde olmak istemezdim, kızın en güzel zamanlarını mahvetmişsiniz. "karın ağrın benim olaya müdahil olmam" ne demek ya ne kadar çirkin şeyler bunlar. gerçekten o kızın giyeceği geceliği seçmek sizin haddiniz değil ki. ki kızcağız ona bile bi şey dememiş, "almayacaksa neden soruyor, sorduysa neden almıyor" demiş. sonuna kadar haklı.

madem bildiğinizi okuyacaksınız neden soruyorsunuz? "sen bizim umurumuzda değilsin, it ürür kervan yürür" demeye getirmişsiniz. çok ağır hakaret bu. allahtan gelin terbiyeli çıkmış. karşınızda bu kadar düzgün bi aile olduğu için çok şanslısınız ama hak ettiğinizi de düşünmüyorum açıkçası. siz de onların sınavısınız demek ki.

Nişan merasiminde takı muhabbetinin bitirilmesine sizin karar vermenizden ailelerde çok bilmiş kızlar olur ya, anneyi babayı da dolduran, böyle bir algı oluşmasına neden olmuş. dolayısıyla tepkileri bundan dolayı sanırım. Bence sizin le alakalı şeyler değil bu konular aile büyükleri müdahil olmalı. ileride de bir sorun çıksa sizin onları doldurduğunuzu düşüneceklerdir. Halbuki emek harcamışsınız gitmiş dolaşmış bohçayı hazırlamışsınız eminim çokta yorulmuşsunuzdur. niyetiniz de kötü değildir. Bazen bir ufak detay bütün güzel şeylerin üstünü kapatır bu da böyle olmuş sanırım.

Owhh, disli gelin...
Uzak bakin bi dahakine en iyisi siz.
Demekki sorun olucak boyle giderse.

Pardon da bişey sorucam siz kimsiniz? Hayır yani kim oluyosunuz? Ne sanıyosunuz kendinizi? O mesaj ne öyle? Haddini biri bilecekse o da sizsiniz. Kendinizi fazla önemsiyorsunuz. Herşeye burnunuzu sokmuşsunuz. Kız Allahtan terbiyeliymiş. Bir de nişan için "bitsin artık" demiş. Siz kimsiniz ki nişan bitiriyosunuz? Allah geline sabır versin, ben olsam size yemin ediyorum ortaliği yıkar sizi de rezil ederdim.

kimse bana bohça falan getirmedi ya evlenince şu erkekleri sömürme huylarından bi vazgeçsin bazı kızlar ve aileleri kusura ba-kma konu sahibi ama görgüsüzlükten başka birşey değil makyaj malzemesine gelince de gittik kuaförde makyajımız yapıldı kimseden bi malzeme talep etmedik düğün olduktan sonra da borç harç içinde kalıyo adam sonra da kavgalar kavgalar sonucunda boşanmalar şu özentiden bi vazgeçin ya başkasında gördüklerini uyguluyorlar ve çevrelerine de nispet olsun diye yapıyorlar görmemiş görmüş derdinden ölmüş ya bu ne Allah aşkına... görümceliğe gelince siz baştan müdahil olmayacaktınız uzakta duracaktınız onlar kendileri alış-veriş yapacaktı hiçbir görümcenin haddine değil karışmak veya mesaj atmak.

Keske bu kadr olayin merkezinde olmasaniz ... Veya o soylemis su su marka kullaniyorum diye eger bulamadiysaniz' cnm ben o markayi bulamadin sunu şunu aldim' deseydiniz veya beraber ciksaydiniz belki daha problmsz gecerdi,

Kardeşinizle konuşun, "bundan sonra hiçbir şeye beni karıştırmayın, ne istiyorsanız nasıl istiyorsanız siz kendiniz yapın" deyin.Düğüne de misafir gibi gidin, evlerine de.
Hiçbir şey sizi ilgilendirmesin, hepsi kardeşinizin sorunu, o seçmiş beğenmiş, o uğraşsın. Hiiiç takılmayın, hiç karışmayın.Yardım edeyim derken suçlu olursunuz. Yarın ayrılsalar sorumlu tutulursunuz.

Ben açıkçası bunda büyütülecek bir şey göremedim. Düğüne bir hafta kalmış. Makyaj malzemesi için kıyamet kopuyor. (Şayet başka sorunlar yoksa)
Aşırı tepki verilmiş.
Bir krem yüzünden nişanlımla tartışacağımı hiç sanmıyorum. Ne saçma yahu.
Sinirler girilmiş ama yine de nezaket kurallarını aşmamak gerekir.

bütün yorumları okudum. gelini haksız bulanlara hayret ediyorum. konu sahibinin satır aralarına sıkıştırdığı şeyler nasıl gözden kaçıyor?

1. ilk gittiklerinde kız evlenmeyi henüz düşünmediğini söylemiş.
kız evi "tanışmak" için çağırmış. eğer iki ailenin arasında saatlerce sürecek şehirlerarası bir yolculuk yoksa, aynı veya yakın şehirde yaşanıyorsa, ilk gidişte kız istenmez. diğer yörelerin adetlerini bilmiyorum ama bizde bu geline değer vermemektir. önce tanışmaya gidilir, "sizi tanımak istiyoruz, aile olmayı amaçlıyoruz" mesajı verilir. konu sahibinin anlattıklarına göre çok uzak mesafede değiller. ilk gidişte kızı istemeye kalkmışlar. ilk gidişte kızı istemek demek, "bunlar evlenecekmiş, biz sizinle samimi olmak falan istemiyoruz, halledelim bitsin" demektir. söz merasimini oldu bittiye getirmektir. kıza kabahat bulamadım ben. tanışmaya gelecekler diye hazırlanıyorsun, damat namzeti söze hazırlanıp geliyor. diyecek laf bulamıyorum.

2. trabzon hasırı set almışlar, kız beğenmemiş.
daha doğal ne var? günümüz şartlarında pek çok kadının ilk altın takı seti, evlenirken alınıyor. yeni evli hangi kadının 6-7 tane altın takı seti oluyor ki? normal şartlarda, nişanda ve düğünde olmak üzere 2 tane takılıyor, gelin çoğu zaman başka almıyor. durumu yetmiyor veya iki tanesini yeterli görüyor veya zaten altın sevmiyor. takı takması gereken durumlarda da bunları takıyor.
trabzon hasırı alınan kızın bozulması çok normal. çok pahalı olabilir, kendilerince değer verdiklerini göstermek istemiş olabilirler, ama kendi seçse, belki daha sade, daha zarif, daha kibar, daha ucuz, daha "kullanabileceği" bi şey seçecek?
takı setini alıp gitmek, "biz ne alırsak sen onu kullanmak zorundasın, senin zevkin olamaz" demektir, kızı aşağılamaktır.
insanlar vaktiyle parasını biriktirip daha ortada gelin adayı yokken alıyorlar takı setlerini ama nişan öncesi "biz bunu almıştık vaktiyle ama kuyumcu tanıdık, istediğin gibi değiştirebilirsin" diyorlar.
geline değer vermek budur.

3. nişanda takı olmazmış, konu sahibi utancından yerin dibine girmiş, "bitirin artık" demiş.
bu insanlar neden salonda nişan yapıyorlar takı töreni yapıyorlar biliyor musunuz? çevrelerindeki insanların nişanlarına davet edilmişler çünkü. o nişanda takı takmışlar çünkü. nişanda düğünde takılan takı, evlenen çiftlere yapılan yardımdır, "bugün banaysa yarın sana" anlamındadır. kızın babasının nişanında takı taktığı herkes, kendisine veya çocuklarına yapılan yardımı bilir, karşılığını vermek ister. ("ben ona tam takmıştım o bana çeyrek taktı" muhabbetinden bahsetmiyorum burda.) takı töreni demek, "bu adam benim çocuğuma ev kurmasında yardım etti, şimdi onun çocuğu ev kuruyor, ben de yardım ediyorum" demektir.
takı törenini kızın ailesi haricinde birinin bitirmesi, "sizin ettiğiniz yardımlar da, sizin çevrenizin edeceği yardımlar da yerin dibine batsın" demektir.
burda daha ağır şeyler de yazardım da gerek yok. yeterince açık anlattığımı düşünüyorum.

4. gelin bohçadaki makyaj malzemesini beğenmemiş.
beğenmemiş, çünkü "ne istiyorsun" diye sorulmasına rağmen, verdiği cevap dikkate alınmamış. kız "kremimi isterim, fondotenim nerde" dememiş ki. "istediğim olmamış, neden sormuş madem" demiş. haksız mı? konu sahibi kendisi diyor, "söylediklerine uymadım" diyor, "ucuza geldi, daha güzel daha cici göründü" diyor. "fazladan şeyler de aldım" diyor. fazladan alınmasını da iyiymiş gibi göstermeye çalışıyor. kızın istediği alınmamış, istemediği ne varsa alınmış. "sen benden bunları istememiştin ama ben aldım, çünkü sen bunların alınması gerektiğini düşünemeyecek kadar gerizekalısın" demek değil mi bu?
sormadan alsanız da kız laf etse haklısınız. ama hem sormuşsunuz hem almamışsınız nerden tutsanız elinizde kalıyor.

5. gelinin babası görümceyi çağırmış.
kız daha nişanlı. düğüne birkaç hafta var. görümcenin kıza attığı mesaj, insanın insana atacağı mesaj değil. bohçanın geri gönderilmesini gerektirecek şeyler söylenmiş.
kızına böyle bir mesaj gelen her baba, kızını emanet edeceği kişilerle ilgili şüpheye düşer ve güvence ister. sonuna kadar da haklıdır. konu sahibinin babası da "haklısınız, yanlış şeyler olmuş, bunu çözmek lazım" demek yerine, "ortada sebep yok, büyütüyorsunuz, abartıyorsunuz" demiş. konunun üstünü örtmeye çalışmış.
ve her şeyden önemlisi, görümce hanım kız babasını adam yerine koyup da davete icabet etmeyecek muhtemelen, kız evi böylece tekrar aşağılanıp hiçe sayılmış olacak.

gelini ve ailesini başından beri aşağıladığınızı düşünüyorum. altın isteyebilirler, bohça isteyebilirler, maddi şeyler bekleyebilirler. ama siz bu insanları herkesin önünde küçük düşürmüşsünüz. net bir şekilde rezil etmişsiniz. onlar size taleplerini bildirmiş olabilirler, ama siz sürekli sözle ve davranışla hakaret etmişsiniz. gelini ve ailesini sürekli hiçe saymışsınız.

iki krem meselesi değil bu. kız patlamış artık.

ve şunu da çok net söyleyeyim, bohçaya "olması gerekenden fazlası"nı koymanız geline değer verdiğiniz anlamına gelmiyor. gösteriş yaptığınız anlamına geliyor. ezmeye çalıştığınız anlamına geliyor. "bunları aldık ama senin istediklerini almaya tenezzül etmedik" demek oluyor. ve damat bohçası gelin bohçasından sonra yapılıyor. "biz fazlasıyla yaptık, siz de yapacaksınız" demek oluyor. konuşulana uyulmamış demek oluyor, gelin ve ailesi bir kez daha aşağılanmış ve hiçe sayılmış demek oluyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…