Yeni gelinimiz ve bitmeyen sorunlari

Yukarıdaki yorum kadar sert düşünmesem de, tüm gün niyeyse aklımı bu konu kurcaladı.
Kk kadınları iki takım oldular.
Gelin ve görümce taraftarları...
Aramızda sosyolog varsa, bu konu hakkındaki düşüncelerini duymayı çok isterim.
'Kadının düşmanı yine bir kadındır' sözünü hakaret olarak görsem de, bu konu haklı olduğunu çıkarmaya yetiyor.
Konu sahibinin kaçak dövüştüğüne inanıyorum.
O mesaja gelinin ne cevap verdiğini bize belirtmedi.
Kardeşi nişan bohçasında neler istediğini bize belirtmedi.
Erkek tarafı olarak kız tarafından neler talep ettiklerini belirtmedi.
Sadece gelinin istediği ve yaptığı şey söz konusuydu.
Bir de kendisinin kaba tabirle gelinine 'ayar çekmek' için attığı mesaj ve bundan sonra izleyeceği yolda 'görümce' olarak akıl danışması.

Taraf söz konusu olduğunda hak olduğu kadar haksızlık da vardır her bir bireyde.
Benim nacizane düşüncem; konu sahibi biraz akıllı ve ılımlı bir insan olsaydı eğer; gelinin makyaj konusunda üzüldüğünü duyunca şöyle bir mesaj atardı
' Kusura bakma lütfen, bulamadığımı söylemeyi unutmuşum.Üzüleceğin bir şey yapmak istemezdim ama bizim buluşmamıza vesile olsun, ikimiz çıkıp alalım eksik kalanları hem de biraz sohbet eder zaman geçiririz.'
Bu mesajla olay asla büyümez, babalar devreye girmez, işte o zaman herkes konu sahibinin dediği gibi 'yeri ve haddini bilir'di...

Son düzenleme:
açıkçası geline olan yaklaşımda pek sevimli değil ayrıca şu makyaj malzemelerını neden gelin hanımla gıdıp alınmadıda sadece sız aldınız onuda anlamadım böylelıkle hiç sorun olmazdı msj konusuna gelirsek ipler tamamen kopsun dıye yoğun bı çaba göstermişsiniz ama dediğiniz olmamış gelinle ego yarıştırmayın o çocukluk yapıyorsa sız olgnluk gösterin bukadar yuz göz olmak doğru değil bırılerınden şikayet ederken ya bu harkeketi bana nıye bukadar battı dıye dönüp bıde kendımıze bakmamız lazım

bütün yorumları okudum. gelini haksız bulanlara hayret ediyorum. konu sahibinin satır aralarına sıkıştırdığı şeyler nasıl gözden kaçıyor?

1. ilk gittiklerinde kız evlenmeyi henüz düşünmediğini söylemiş.
kız evi "tanışmak" için çağırmış. eğer iki ailenin arasında saatlerce sürecek şehirlerarası bir yolculuk yoksa, aynı veya yakın şehirde yaşanıyorsa, ilk gidişte kız istenmez. diğer yörelerin adetlerini bilmiyorum ama bizde bu geline değer vermemektir. önce tanışmaya gidilir, "sizi tanımak istiyoruz, aile olmayı amaçlıyoruz" mesajı verilir. konu sahibinin anlattıklarına göre çok uzak mesafede değiller. ilk gidişte kızı istemeye kalkmışlar. ilk gidişte kızı istemek demek, "bunlar evlenecekmiş, biz sizinle samimi olmak falan istemiyoruz, halledelim bitsin" demektir. söz merasimini oldu bittiye getirmektir. kıza kabahat bulamadım ben. tanışmaya gelecekler diye hazırlanıyorsun, damat namzeti söze hazırlanıp geliyor. diyecek laf bulamıyorum.

2. trabzon hasırı set almışlar, kız beğenmemiş.
daha doğal ne var? günümüz şartlarında pek çok kadının ilk altın takı seti, evlenirken alınıyor. yeni evli hangi kadının 6-7 tane altın takı seti oluyor ki? normal şartlarda, nişanda ve düğünde olmak üzere 2 tane takılıyor, gelin çoğu zaman başka almıyor. durumu yetmiyor veya iki tanesini yeterli görüyor veya zaten altın sevmiyor. takı takması gereken durumlarda da bunları takıyor.
trabzon hasırı alınan kızın bozulması çok normal. çok pahalı olabilir, kendilerince değer verdiklerini göstermek istemiş olabilirler, ama kendi seçse, belki daha sade, daha zarif, daha kibar, daha ucuz, daha "kullanabileceği" bi şey seçecek?
takı setini alıp gitmek, "biz ne alırsak sen onu kullanmak zorundasın, senin zevkin olamaz" demektir, kızı aşağılamaktır.
insanlar vaktiyle parasını biriktirip daha ortada gelin adayı yokken alıyorlar takı setlerini ama nişan öncesi "biz bunu almıştık vaktiyle ama kuyumcu tanıdık, istediğin gibi değiştirebilirsin" diyorlar.
geline değer vermek budur.

3. nişanda takı olmazmış, konu sahibi utancından yerin dibine girmiş, "bitirin artık" demiş.
bu insanlar neden salonda nişan yapıyorlar takı töreni yapıyorlar biliyor musunuz? çevrelerindeki insanların nişanlarına davet edilmişler çünkü. o nişanda takı takmışlar çünkü. nişanda düğünde takılan takı, evlenen çiftlere yapılan yardımdır, "bugün banaysa yarın sana" anlamındadır. kızın babasının nişanında takı taktığı herkes, kendisine veya çocuklarına yapılan yardımı bilir, karşılığını vermek ister. ("ben ona tam takmıştım o bana çeyrek taktı" muhabbetinden bahsetmiyorum burda.) takı töreni demek, "bu adam benim çocuğuma ev kurmasında yardım etti, şimdi onun çocuğu ev kuruyor, ben de yardım ediyorum" demektir.
takı törenini kızın ailesi haricinde birinin bitirmesi, "sizin ettiğiniz yardımlar da, sizin çevrenizin edeceği yardımlar da yerin dibine batsın" demektir.
burda daha ağır şeyler de yazardım da gerek yok. yeterince açık anlattığımı düşünüyorum.

4. gelin bohçadaki makyaj malzemesini beğenmemiş.
beğenmemiş, çünkü "ne istiyorsun" diye sorulmasına rağmen, verdiği cevap dikkate alınmamış. kız "kremimi isterim, fondotenim nerde" dememiş ki. "istediğim olmamış, neden sormuş madem" demiş. haksız mı? konu sahibi kendisi diyor, "söylediklerine uymadım" diyor, "ucuza geldi, daha güzel daha cici göründü" diyor. "fazladan şeyler de aldım" diyor. fazladan alınmasını da iyiymiş gibi göstermeye çalışıyor. kızın istediği alınmamış, istemediği ne varsa alınmış. "sen benden bunları istememiştin ama ben aldım, çünkü sen bunların alınması gerektiğini düşünemeyecek kadar gerizekalısın" demek değil mi bu?
sormadan alsanız da kız laf etse haklısınız. ama hem sormuşsunuz hem almamışsınız nerden tutsanız elinizde kalıyor.

5. gelinin babası görümceyi çağırmış.
kız daha nişanlı. düğüne birkaç hafta var. görümcenin kıza attığı mesaj, insanın insana atacağı mesaj değil. bohçanın geri gönderilmesini gerektirecek şeyler söylenmiş.
kızına böyle bir mesaj gelen her baba, kızını emanet edeceği kişilerle ilgili şüpheye düşer ve güvence ister. sonuna kadar da haklıdır. konu sahibinin babası da "haklısınız, yanlış şeyler olmuş, bunu çözmek lazım" demek yerine, "ortada sebep yok, büyütüyorsunuz, abartıyorsunuz

Geçmiş konuları ya da tüm yorumları okumadım.
Eğer öyleyse haklılar tabi.
Fakat son olay gereksiz büyütülmüs.

Geçmiş konuları ya da tüm yorumları okumadım.
Eğer öyleyse haklılar tabi.
Fakat son olay gereksiz büyütülmüs.

mesajı yanlışlıkla göndermiştim, düzenledim.
geçmiş konulara bakmadım ki ben. bu konunun tamamını okudum. görümce kendini savunurken söylüyor bunları.
son olay gereksiz büyütülmemiş. son olay patlama noktası olmuş.

mesajı yanlışlıkla göndermiştim, düzenledim.
geçmiş konulara bakmadım ki ben. bu konunun tamamını okudum. görümce kendini savunurken söylüyor bunları.
son olay gereksiz büyütülmemiş. son olay patlama noktası olmuş.

Tüm yorumları okumadigim için parantez açıp belirttim zaten.
Şayet altında başka sebep yoksa diye.
Birikmiş demekki, doğrudur.

sanırım evleninceye kadar olan karşılıklı ilişkilerde gelin olarak karşı taraftan değer görmek istiyorsun.sizin yaptıklarınız kıza kendisini değersiz hissettirmiş ve tepkisini vermiş.olay krem olayı degil böyle bakmayın onun Sözlerine değer vermemek..zaten bu kadar içinde olmak da yanlış.makyaj malzemesi kişiseldir.size de bohça Yaptılar mı merak ettim siz cok kişiye yapmışsınız.biz de ablamın kv si nerdeyse zorla yaptırmıştı bana da göndermişler geldiği gibi çöpe gitti.

Gorumce hanimin yasini ve nisanli veya evli olup olmadigini cok merak ettim dogrusu..

bütün yorumları okudum. gelini haksız bulanlara hayret ediyorum. konu sahibinin satır aralarına sıkıştırdığı şeyler nasıl gözden kaçıyor?

1. ilk gittiklerinde kız evlenmeyi henüz düşünmediğini söylemiş.
kız evi "tanışmak" için çağırmış. eğer iki ailenin arasında saatlerce sürecek şehirlerarası bir yolculuk yoksa, aynı veya yakın şehirde yaşanıyorsa, ilk gidişte kız istenmez. diğer yörelerin adetlerini bilmiyorum ama bizde bu geline değer vermemektir. önce tanışmaya gidilir, "sizi tanımak istiyoruz, aile olmayı amaçlıyoruz" mesajı verilir. konu sahibinin anlattıklarına göre çok uzak mesafede değiller. ilk gidişte kızı istemeye kalkmışlar. ilk gidişte kızı istemek demek, "bunlar evlenecekmiş, biz sizinle samimi olmak falan istemiyoruz, halledelim bitsin" demektir. söz merasimini oldu bittiye getirmektir. kıza kabahat bulamadım ben. tanışmaya gelecekler diye hazırlanıyorsun, damat namzeti söze hazırlanıp geliyor. diyecek laf bulamıyorum.

2. trabzon hasırı set almışlar, kız beğenmemiş.
daha doğal ne var? günümüz şartlarında pek çok kadının ilk altın takı seti, evlenirken alınıyor. yeni evli hangi kadının 6-7 tane altın takı seti oluyor ki? normal şartlarda, nişanda ve düğünde olmak üzere 2 tane takılıyor, gelin çoğu zaman başka almıyor. durumu yetmiyor veya iki tanesini yeterli görüyor veya zaten altın sevmiyor. takı takması gereken durumlarda da bunları takıyor.
trabzon hasırı alınan kızın bozulması çok normal. çok pahalı olabilir, kendilerince değer verdiklerini göstermek istemiş olabilirler, ama kendi seçse, belki daha sade, daha zarif, daha kibar, daha ucuz, daha "kullanabileceği" bi şey seçecek?
takı setini alıp gitmek, "biz ne alırsak sen onu kullanmak zorundasın, senin zevkin olamaz" demektir, kızı aşağılamaktır.
insanlar vaktiyle parasını biriktirip daha ortada gelin adayı yokken alıyorlar takı setlerini ama nişan öncesi "biz bunu almıştık vaktiyle ama kuyumcu tanıdık, istediğin gibi değiştirebilirsin" diyorlar.
geline değer vermek budur.

3. nişanda takı olmazmış, konu sahibi utancından yerin dibine girmiş, "bitirin artık" demiş.
bu insanlar neden salonda nişan yapıyorlar takı töreni yapıyorlar biliyor musunuz? çevrelerindeki insanların nişanlarına davet edilmişler çünkü. o nişanda takı takmışlar çünkü. nişanda düğünde takılan takı, evlenen çiftlere yapılan yardımdır, "bugün banaysa yarın sana" anlamındadır. kızın babasının nişanında takı taktığı herkes, kendisine veya çocuklarına yapılan yardımı bilir, karşılığını vermek ister. ("ben ona tam takmıştım o bana çeyrek taktı" muhabbetinden bahsetmiyorum burda.) takı töreni demek, "bu adam benim çocuğuma ev kurmasında yardım etti, şimdi onun çocuğu ev kuruyor, ben de yardım ediyorum" demektir.
takı törenini kızın ailesi haricinde birinin bitirmesi, "sizin ettiğiniz yardımlar da, sizin çevrenizin edeceği yardımlar da yerin dibine batsın" demektir.
burda daha ağır şeyler de yazardım da gerek yok. yeterince açık anlattığımı düşünüyorum.

4. gelin bohçadaki makyaj malzemesini beğenmemiş.
beğenmemiş, çünkü "ne istiyorsun" diye sorulmasına rağmen, verdiği cevap dikkate alınmamış. kız "kremimi isterim, fondotenim nerde" dememiş ki. "istediğim olmamış, neden sormuş madem" demiş. haksız mı? konu sahibi kendisi diyor, "söylediklerine uymadım" diyor, "ucuza geldi, daha güzel daha cici göründü" diyor. "fazladan şeyler de aldım" diyor. fazladan alınmasını da iyiymiş gibi göstermeye çalışıyor. kızın istediği alınmamış, istemediği ne varsa alınmış. "sen benden bunları istememiştin ama ben aldım, çünkü sen bunların alınması gerektiğini düşünemeyecek kadar gerizekalısın" demek değil mi bu?
sormadan alsanız da kız laf etse haklısınız. ama hem sormuşsunuz hem almamışsınız nerden tutsanız elinizde kalıyor.

5. gelinin babası görümceyi çağırmış.
kız daha nişanlı. düğüne birkaç hafta var. görümcenin kıza attığı mesaj, insanın insana atacağı mesaj değil. bohçanın geri gönderilmesini gerektirecek şeyler söylenmiş.
kızına böyle bir mesaj gelen her baba, kızını emanet edeceği kişilerle ilgili şüpheye düşer ve güvence ister. sonuna kadar da haklıdır. konu sahibinin babası da "haklısınız, yanlış şeyler olmuş, bunu çözmek lazım" demek yerine, "ortada sebep yok, büyütüyorsunuz, abartıyorsunuz" demiş. konunun üstünü örtmeye çalışmış.
ve her şeyden önemlisi, görümce hanım kız babasını adam yerine koyup da davete icabet etmeyecek muhtemelen, kız evi böylece tekrar aşağılanıp hiçe sayılmış olacak.

gelini ve ailesini başından beri aşağıladığınızı düşünüyorum. altın isteyebilirler, bohça isteyebilirler, maddi şeyler bekleyebilirler. ama siz bu insanları herkesin önünde küçük düşürmüşsünüz. net bir şekilde rezil etmişsiniz. onlar size taleplerini bildirmiş olabilirler, ama siz sürekli sözle ve davranışla hakaret etmişsiniz. gelini ve ailesini sürekli hiçe saymışsınız.

iki krem meselesi değil bu. kız patlamış artık.

ve şunu da çok net söyleyeyim, bohçaya "olması gerekenden fazlası"nı koymanız geline değer verdiğiniz anlamına gelmiyor. gösteriş yaptığınız anlamına geliyor. ezmeye çalıştığınız anlamına geliyor. "bunları aldık ama senin istediklerini almaya tenezzül etmedik" demek oluyor. ve damat bohçası gelin bohçasından sonra yapılıyor. "biz fazlasıyla yaptık, siz de yapacaksınız" demek oluyor. konuşulana uyulmamış demek oluyor, gelin ve ailesi bir kez daha aşağılanmış ve hiçe sayılmış demek oluyor.
Oncelikle eline agzina saglik dicem de valla okuyunca o kiz senmisin acaba diye dusundum hirsini alamamissin resmen yorumdan belli :KK70:

Oncelikle eline agzina saglik dicem de valla okuyunca o kiz senmisin acaba diye dusundum hirsini alamamissin resmen yorumdan belli :KK70:

çok şükür ben değilim. benimkiler ciddi anlamda bunlardan iyi. bunu okuyunca gidip görümcemi mıncırasım geldi. :KK23:

ama sende sormussun ama almamissin. alay eder gibi..ya sorma yada istedigini al..ama zaten cok sacma seyler..bunlar evlenince zaten ilk 2-3 yil bunlarin kavgasini ederler..yok su olmadi bu alinmadi ,bunu biz aldik falan..sonra gelinle kimse gorusmicek oda ayni sekilde erkek tarafiyla..tipik turk evliligi..yil oldu 2015 hāla boyle kavgalar..offff

Gelinkiz ve ailesi oldukca kalitesiz. Bir makyaj malzemesi icin babalara kadar devreye girmis, yazik daha cok yorulursunuz. Siz de madem sormussunuz bulamadiginiz icin de keske arayip haberdar etseydiniz. Sanki hissiyatlariniz karsilikli; sevmeme/ sevememe durumu var ortada

yıl olmuş 2015 bohça mı kaldı?

yapana da garip bakarım isteyene de.
benim makyaj malzememi, iç çamaşırımı neden görümcem alsın ya tövbe tövbe yarabbim.
inşallah benim kardeşim bi gün evlenirse kız tarafından böyle talepler olmaz, ben yapmam çünkü.

Bohça neden olmasın, biz uzaylımıyız?
Bohça demek hediye demek, hediyeleşmek gibisi varmı?
Halada bohça geleneğimizde çok şükür yaşıyor bence.

cok gereksiz ve cirkin bir mesaj atmissin konu sahibi. bu mesajinda "karin agrin her zamanki gibi benim dahil olmam" demissin. demek ki biliyorsun senin dahil olmandan haz etmedigini. buna ragmen alisverisi senin yapman, ne istedigini sordugun halde kafana gore ustelik aciklama da yapmadan baska seyler alman zaten senin mudahil olmani istemeyen kizi iyice provoke etmistir ki bana kalirsa sen de bunun farkindaydin. aranizda temelde bir kabullenememe sorunu var bana kalirsa. cok yakin oldugun, beraber takildigin konserlere gittigin kardesinin simdi bu kizla senden daha yakin olmasini kabullenemiyorsun icten icten belli ki. ama hayat boyle maalesef, o hep senin kardesin olacak ama yakinliklar degisecek. bunu kabul etmezsen cok yipranirsiniz ailecek.
bir de hatali oldugunu kabul ettigin davranislar var, kabul ediyorsun peki ama ne yapiyorsun bununla ilgili? hataliyim, soyle yapmaliydim, boyle yapmamaliydim diye karsi tarafa bir aciklama yapmazsan, veya tatli bir jestle telafi etmezsen kendi kendine hatani kabul etmenin bir anlami olmaz. kimsenin haberi olmaz yani. herkes kosesinde bilenmeye devam eder.

Düğün arifesinde olur böyle vakalar, sorunsuz duğun yapana ben daha hiç rastlamadım.
Yalnız gorumce hanım sizi biraz fazla gorumce gördüm...
O gelin, nazını yapacak, kız evi naz evidir...
Hı bohça demek hediye demekse sana ne hediye alalım diye sorarsan e onuda almazsan sorun olur tabi düğün arifesinde, gorumce hanım bence siz biraz fevrisiniz.

Bohca yapmaya/almaya gelinle cikilir
Sorulmaz!
Gelinide yanina alir gidersin ne istiyosa alirsin.
İyi yapmis istemis isticek tabiki
Geceliginide,makyaj takiminida,ic camasirinida alacaksiniz hemde onun istediginden
Bilezik istemisler vs vs
İsteyenler hala var ona bisi diyemicem
Kardesinle aralarinda konusup anlassinlar.
Simdiden gelin sunu istiyoo gelin bunu istiyoo diye basliyosunuz
O gelin evine ne alirsa sizi rahatsiz edicek gibi algiladim

Gelin 10bin tl likkk yemek odasi istedi!
Adli konunuzuda bekliyoruz efendim..

Makyaj malzemesi iç çamaşırından size ne
Her şeye bu kadar müdahil olmasanız yada niyetiniz gerçekten İyi olsa gider kızla seçerdiniz.. bu teklif bile edilemez kendi giyecegi ic çamaşırını sizin secmeniz..
nişan da da tabi ki takı çoğu yerde olur.. sen başta başlamışsın kızın ailesini beğenmeyip hor görmeye..
karın ağrısı falan demişsin demekki herseye haddinden fazla karışmışın ki kızda artık patlak vermiş

Son düzenleme:
bir malamı satıyor kendını anlamadım ben kardesınımı sevıyor aldıgı malzemeyimi yuhh yanı sen hiç üzülme senlık bir durum yok bende evlendım ama agzımı acıp bohca bıle ıstemedım bu devırde ne bohcası ya esımın aılesı kendınce usul bulsun yerını dıye sagolsun yapmışlar ALLAH Razı OLSUN dusunup yapmişlar hayır yanı yapmasalar ne olur alsalar ne olur almasalar mezara gircekz ya 2 cçapul malzeme için kalp kırmaya değermi böyle insanlar görmemiş insanlar canım takma sen kafaya :KK20:

Bohça alış-verişi gelinle yapılır. Eğer uzak şehirlerde oturuluyorsa damat parayı gelin hanıma gönderir, kız da kendi zevkine göre ayrılan bütçeye göre alış-verişini yapar. Ayrıca nişanda takı töreni olur. Sizin adetlerde yoksa iki aile konuşup bu konuyu halletmeliydiniz. Evet çul çapıt için kız çingenelik yapmış ama sizin tutumu da doğru bulmadım.

X