-
- Konu Sahibi nomunomuchua
Haklısınız, bu zamanda evde bir şey biriktirmek zor. Bizim eşimle katılım bankasında ortak bir kasamız var. Her ay değil ama evde belli bir birikim olduktan sonra götürüp kasaya koyuyoruz. Site girişinde güvenliği olan,onay verilmediği sürece binaya giriş yapılmayan bir sitede oturmamıza rağmen evde tutmaya cesaret edemiyoruz. Diğer durumlarda altın hesabı daha uygun olabiliyorBen de sizin gibi düşünüyorum ama evde altın tutmak ne kadar güvenli? Tatile bir yere giderken hep aklım evde kalacak işte o yüzden yine bankadan alıyorum. Eskiden al sat yapıyordum gelen vergilerle o da olmayacak artık. Şimdi sadece alıyorum en azından güvenli
Tam aksi evimizi sattık. Bunları aldık. Ev fiyatları yüksekten sattık. Sonra bunları aldık. 65 70 bin kar ettik. Şu an tayin olarak istediğimiz yerde değiliz. Tayin çıkarsa ev alacağız inşallah.Ev almayı düşünmediniz mi?benimde var bir miktar param eve girmeyi düşünüyorum
Kasa ne kadara kiralaniyorHaklısınız, bu zamanda evde bir şey biriktirmek zor. Bizim eşimle katılım bankasında ortak bir kasamız var. Her ay değil ama evde belli bir birikim olduktan sonra götürüp kasaya koyuyoruz. Site girişinde güvenliği olan,onay verilmediği sürece binaya giriş yapılmayan bir sitede oturmamıza rağmen evde tutmaya cesaret edemiyoruz. Diğer durumlarda altın hesabı daha uygun olabiliyor
Her bankanın kasa ücretleri değişiyor ama baya yere sormuştuk hemen hepsi yıllık 300 tl gibi rakamlardan başlıyor. yıllık ücret+depozito. Kasayı kapatırken depozitoyu geri alıyorsunuz. Eğer banka çalışanı güvendiğiniz bir tanıdığınız var ise bankalar kendi kadrolu çalışanlarına daha uyguna da kasa açıyorlar. Benim abim kadrolu çalışan olduğu için mesela annem ve ablamla ortak kullanıyorlar. Yıllık 150-200₺ gibi birşeydi galiba.Kasa ne kadara kiralaniyor
Teşekkür ederimHer bankanın kasa ücretleri değişiyor ama baya yere sormuştuk hemen hepsi yıllık 300 tl gibi rakamlardan başlıyor. yıllık ücret+depozito. Kasayı kapatırken depozitoyu geri alıyorsunuz. Eğer banka çalışanı güvendiğiniz bir tanıdığınız var ise bankalar kendi kadrolu çalışanlarına daha uyguna da kasa açıyorlar. Benim abim kadrolu çalışan olduğu için mesela annem ve ablamla ortak kullanıyorlar. Yıllık 150-200₺ gibi birşeydi galiba.
Benim de aslında bu konular hakkında bilgim yoktu ama eşim eldeki parasını güzel ceviriyor
Gümüş veya platin için gündemi iyi takip edip analiz etmek gerek aslında youtube da ekonomistler var sürekli onları da dinleyip hareket ediyoruz
Geçenlerde gümüş e 200 bin bağlayip 40 bin kar etmiştik bir haftada gümüş altından cok daha iyi kazandırıyor aslında ama işte bunu da yakalamak gerek
Altini guvendigimiz kuyumcudan digerlerini bankadan aliyoruz zaten suan piyasada gümüş yok banka üzerinden alabiliyoruz en son öyleydi şuan gümüşten çıktık gerçi
Yanliz cesitleri yok sanirim digerlerinin emin olmamakla birlikte altın gibi degil
Cevremde evini satıp gümüşe bağlayan var mesela
Bes yaptırmadım ama geri ödeyen hayat sigortam var iki senedir, hem dolar birikimi yaptığından değerini koruyor hem bu birikimi vergiden düşebiliyorum hem de ölürsem aileme bir miktar ödeme yapacaklar, intihar hariçmiş en son ederim 50bin dolardı değişti mi bilmem :))
Onun dışında mütevazi birikimim dolar, altın, gümüş ve platinde, kuveyt türk ve vakıf kullanıyorum. gümüş ve platini kuveyt dışınd pek banka satmıyor sanırım. fiziki maden almıyorum arada afaki bir fark da olmuyor zaten uzun vadeli birikimci için, kuyumcuların vergi olayını burada öğrendim ama vergi almasalar bile kendi karlarını koyuyorlar bankayla aynıya geliyor, kendi tecrübeme göre böyle. Bir de kasada, evde tutmaktansa bankada tutmak bana daha güvenli geliyor, devlet parama çökecek kaygısı zaten yaşamıyorum öyle bişey zor yani.
Biz altın ve gümüş aldık 2 ay önce. Dünde 60 gram platin aldık. Bakalım. Toplamda 500 binlik paramız bu üçünde bekliyor.
50 bin dolar eğer ölürsem kalanlara selam olarak verilecek miktar, yaş gibi kriterlere göre tabiri caizse ederinizi belirliyorlarGeri ödeyen hayat sigortası nasıl oluyor ? 50 bin dolar iyiymiş. Aylık ne kadar ödüyorsunuz
Gümüş ve platin için kuveytturk hesabimizdan altinida tanıdığımız makas farkini az tutan kuyumcumuzdan alıyoruz aynen her bankada yokGümüşü bankadan alıyorsunuz o halde doğru mu anladım . Altın hesabını biliyorum da gümüş hesabını bilmiyordum , her bankada yok sanırım .
Bu sabah hepsindeki düşüşü gördünüz mü?
Işte hayattaki şansım
50 bin dolar eğer ölürsem kalanlara selam olarak verilecek miktar, yaş gibi kriterlere göre tabiri caizse ederinizi belirliyorlarOnun dışında ödenen bişey değil yani, normalde aylık prim dolar olarak hesabınızdan çekiliyor 12 sene sonra geri ödeniyor aynı bes gibi. besten farkı devlet katkısı yok onun yerine her ay primin belli bir yüzdesini devlet geri ödüyor. ucuz dolar almış oluyorsun yani. sigortacılardan bilgi alabilirsiniz.
Benim de mantığım aynı. Ev alana kadar bir yandan bankada bir yandan fiziki alıyordum altını. Ama evde saklamak zor ki daha önce eve hırsız girmişti. Bundan sonra fiziki biriktirmem akıl sağlığım için. Bankada olunca faiz de olsa güvende kalsın parası olarak düşüneceğim. (Bir müddet altın biriktirebilir miyim bilmiyorum, şu an geçinelim yeter)Ben de sizin gibi düşünüyorum ama evde altın tutmak ne kadar güvenli? Tatile bir yere giderken hep aklım evde kalacak işte o yüzden yine bankadan alıyorum. Eskiden al sat yapıyordum vçgelen vergilerle o da olmayacak artık. Şimdi sadece alıyorum en azından güvenli
Hatta işte japonya 03.00 da açılıyor. Çin 4.30 da açılıyor. Amerika 16.30 da açılıyor. Ingiltere bilmem kaçta açılıyor.
Bu sitede bazı arkadaşlar var. Çin haberlerini , gündem olarak takip ediyorlar. Sonra ona göre saatlik pozisyon alıyorlar. Işte şu bakanın istifası, altın yukarı yön şu saatte .
Ya da Amerika Trump şu açıklamayı yaptı. Amerika piyasası açıldığında dolar aşağı yön vs , ona göre pozisyon alıyorlar.
Bu kişler kısa vadeci. Bazıları günde 3,4 kez al-sat yapıyorlar.
Primi siz belirliyorsunuz, maaş olayını bilmiyorum sormak lazım12 sene sonra tek seferde ödeme yapılıyor , emekli maaşı gibi aylık ödeme olmuyor sanırım .
Aylık prim olarak hesabınızdan ne kadar çekiliyor
Ben de bireysel emekliliğimi altın hesabına çevirdim 1 yıl önce. Evet daha fazlalaştı sanki, çok kontrol etmiyorum ama yükseliş dikkatimi çekti. Ama halen oraya kesilen parayla normal altın hesabına mı kesilseydi para acaba diye düşünüyorum . Daha mı karlı olurdu sizce?Şu an bir mülk alınacak devir değil, piyasalar kötü
Şimdi biriktirme zamanı
Paranı altın hesabına yatır derim, Akbank kurları iyi, diğer bankalardan düşük alınabiliyor genelde
Altına yatırdığın parayı unutacaksın, uzun vadeli bir yatırımdır
Bir de bireysel emeklilik yaptır, fonlarını altın fonu seç, vakıf emeklilikten bu şekilde yaptım, bireyselim resmen ikiye katladı 1,5 yılda. Şimdi bir şirket birleşmesi yaşadılar Türkiye emeklilik oldu, ben memnunum, diğer bankalarla çalıştığımda bir adım büyümedi bireyselim.
Sadece elindeki parayla değil, kazandığın parayla da birikim yapman gerekli bir miktar, maaşı aldığında bir kısmını yok saymak en güzel çözüm. Bu arada herkes vergiden bahsetmiş ama vergi ödense de paranız güvende olsun, dışarıdan alacağınız döviz ya da altını nerede güvenle saklayabilirsiniz, kiralık kasalar dahil hepsi riskli. Bankada en azından o paranın olduğuna dair bir belge olur elinizde
TEB de makas farkı vardı 2 ay önce ama şu an durum ne bilmiyorum.Altınin sitesi var . Çoğu şeyi orada öğrendim.
1. Ekonomik takvime göre alınacak bazı önemli karaların örneğin; fed faiz artırım kararı, ya da işsizlik rakamları, eflasyon açıklaması vs altin ve doları kısa vadede yükseltip, çıkardığını.
2.Gündemin ekonomi ile arasında sıkı bağı olduğunu.
3. Bazı bankaları, misal Türkiye Ekonomi Bankası ve Kuveyttürk
*5 gün , 24 saat alim-satım olduğunu (makas farkı aynı)
*Her türlü döviz , emtia (değerli maden ; altın, gümüş platin ) alim satım olduğunu
* Bazı banklardan , özel makas aralığı pazarlığının olduğu (AL-sat arasında minumum fark)
4. 31gr altının, 1 ons olduğunu.
Altının küresel piyasada onsu dolar bazında inip çıktığını .
Gram altin fiyatının, Ons× Güncel kur ile carpilarark bulunduğunu.
*Bankalardan altın ile dolar , dolar ile altın alındığının
( parite)
Pariteye örnek;
Ons dolar olarak yükseldiğinde, diyelim 2000$ a kadar yükseldi. Dolara parite yaptın. Yani onsu 2000$ sattın. 2000$ ın var . Sonra ons 1950 dolara kadar geriledi tekrar 1 onsu 1950$ aldın. (Alim satım farkıyla) elinde 50 $ kâr kalıyor gibi gibi
Dolar ile euro ,euro ile dolar alındığını. (Parite 2)
*Bankalara alış- satış emri verildiği
Misal gr altın 470 al, sonra satış hedefin 480 olunca sat gibi . Bunu da birinci paragrafta anlattığım ekonomi takvimine göre faiz artırım kararı olunca $düşebilir ,al emri verip , fed kararı sonrası çıkar sat emri gibi satış emri verildiği.
Bayağı stersli . Akılcılığı ön planda tutup, bilimin katkısını yanına alıp, gündemi takip edip güzel kar alınabilir. Ama risk her zaman vardır.
Yatırım tavsiyesi değildir.
halk bankasında acaba böyle bir sistem var mı?Ben de bireysel emekliliğimi altın hesabına çevirdim 1 yıl önce. Evet daha fazlalaştı sanki, çok kontrol etmiyorum ama yükseliş dikkatimi çekti. Ama halen oraya kesilen parayla normal altın hesabına mı kesilseydi para acaba diye düşünüyorum . Daha mı karlı olurdu sizce?