arkadaşlar 1,5 yıl yasmin kullanıp bırakan biri olarak belki size faydası dokunacak bişeyler yazmak istedim.kullanmadan önce ben de çok endişeliydim çünkü.
1.öncelikle imkanınız varsa bir doğum kontrol uzmanına göründükten sonra onun tavsiyesinde kullanmanız en iyisi.
2.kilo aldırmıyor aksine rainny 35'in dediği gibi başladıktan sonra 3 kilo vermiştim ve bıraktıktan sonra da o 3 kiloyu aynen geri aldım.
3.tüylenme yapmadı aksine tüylenmemi azalttı.
4.bıraktıktan sonra ilk aydan itibaren 27 günde 1 adet görüyorum ve hiç şaşmıyor.oysaki kullanmadan önce adet olacağım günü bilmem gibi bir durum söz konusu değildi.(bıraktıktan sonra vücut kendine gelemiyo 3-4 ay adet olamıyosun vücut bir türlü hormonu atamıyo vs diye çok kafamın eti yendi bunu özellikle belirtmek istedim)
5.kullanırken bir dönem hapın tam ortasındayken gögüslerimde adet görecekmişim gibi alakasız bir ağrı oluyordu. doktora gittim gögüs ultrasonu falan da çekildi herhangi bişey çıkmadı.doktor ilaca adaptasyon döneminden kaynaklanıyor,herhangi bir sorun yok dedi.sonraki aylarda da geçti zaten.
6.adet kanamamı miktar olarak neredeyse yarıya düşürdü, adet sancımı azalttı ve adet günümü de 6 günken 5 güne düşürdü.
7.gebelik istediğim için bıraktım ve kesin kanıtlanmış bişey değil ama rahim duvarı kalınlığının artması gerektiği için bıraktıktan 2 ay sonra hamile kalmanız önerilir diye birkaç yerde okuduğum için 2 aydır eşim korunuyor.
8.geçen ay gebelik öncesi kontrol için doktora gittiğimde tüm mazimi anlattım ve gereken bütün testler yapıldı herhangi bir sorun çıkmadı.aksine daha önce adet düzensizliğim (2-3 gün max 1 hafta) olduğunu haptan sonra düzeldiğini anlattığımda muhtemelen haptan önce yumurtlamıyordunuz hap yumurtlama düzeninizi sağlamış dedi.(tüm sülale kısırlık yapıyor sen yine içiyorsun diye lanetliyordu beni muhtemelen sizin çevrenizde de vardır bu tutum)
9.eğer yaşınız uygunsa gebelik düşünmediğiniz sürece kullanmanızda hiçbir sakınca yok.yani yok 1 sene kullan 3 ay ara ver yok 1 ay kullan 1 ay ara ver hiçbir anlamı da yararı da yok arkadaşlar.gittiğim bütün doktorlar bunda hemfikirdi ve ara verenlerin çoğu hamile kaldı eğer bebek istemiyorsan bırakma dediler.ama 35 yaşına kadar kullanıp sonra bırakıp benim çocuğum olmadı kesin haptan demenin de mantıklı bir yanı yok onu da belirteyim.
10.şuanda çevremde gebelik deneyen çok insan var ve öncesinde doğum kontrol hapı kullananların gebe kalma oranı çok daha yüksek.
biraz uzun oldu ama umarım hapa yeni başlayan ya da başlayacak olan birilerine yardımcı olabilmişimdir. herkesin bünyesi aynı değil tabiki.ama ben çok memnun kaldım ve gebelik sonrası da devam etmeyi düşünüyorum.ama en başında dediğim gibi eğer imkanınız varsa muhakkak bir kadın doğum doktorunun takibinde olmanızda fayda var.en azından yılda 1 kez.kafasına başka bişey takılan olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. sağlıklı günler..