• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

yaşam koçu olan var mı ?

Kusura bakmayın ama;
Yaşam koçu= keriz avcılığı
Hangi insan psikolog dururken yaşam koçuna gider? Gerçekten keriz olmak gerekir. Onlar da über zengin hayatlar yaşayanlar arasından çıkar. Kardeşiniz o über zenginlere hitap edebilecek imaja sahip mi? Parayı bile sizden alacağına göre pek öyle görünmüyor.

Hastahanenin baş hekimine çıkıp bir Allahın kulunun da "bana önerebileceğiniz bir yaşam koçu varmı ?" diye sorduğunu mu sanıyorsunuz? Önce Nlp rüzgarı esti..sonra aile danışmanı rüzgarı..şimdi enerjicisi,yaşam /eğitim koçları elini çarpsan birine değiyor.

Yaşam koclugu oyle sertifika alayim kocluk yapayım denecek bir meslek degil
Bu isi yapanlarin büyük çoğunluğu 30 yas ustu hayatta zorluklar yaşayıp arayisa girerken egitimler alarak önce kendi sorunlarını aşıp sonra bunu meslek haline getiren insanlar. (20li yaslarin basinda koçluk yapan ve hayatı yalamis yutmus davranan tipler de var ama bana güvenilir gelmiyor, ne demisler damdan dusenin halinden damdan düşen anlar)
Bunu ben kocluk yapacağım diye yola cikanlarin tam manasiyla yasam koçu olabildiğine inanmiyorum.
Sertifika ile olacaksa bir sürü başka alanlar var ona yönlendirin.
Bu kuzeniniz daha kendisi ne yapacağına karar verememis, baska insanlara nasil yol arkadasligi yapacak?
Olaya parasal ya da mesleki acidan yapip yapamayacagina bakmiyorum daha cok bu ise ne kadar uygun diye soruyorum.
Simdi bir sürü arkadasim var hatta birlikte bir kişisel gelisim kursuna katildigimiz arkadaslardan bazisi kendini gelistirdi egitimler alip yasam kocluguna basladilar, gayet de iyiler egitim de veriyorlar. Dedigim gibi bu insanlar kendi gelisimleri için yola cikmisken hayat onlari bu yöne kaydırdı. Hala da kendilerine bir seyler katmak icin egitim aliyorlar.
15 bin lira varsa bu kisi üniversite mezunuysa yuksek lisans yapsin ne bileyim bilgisayar/kodlama /yazilim alaninda egitimler alsin daha iyi kazanir önü açık alanlar bunlar.
Bu kuzenin ilgi alanlari yok mu ya da iyi olduğu hobileri?

Hiçbir yararı olacağını düşünmüyorum , aşçılık kurusuna gitse gerçekten eline bir iş imkanı gelebilir. Fakat bu kolay bir şey değil psikoloji, pdr , psikiyatristler bu işin ciddi eğitimini alıyor . Bir insana dokunabilmek adına yıllarını veriyor. Sertifika ile ne yapabilir emin değilim . Bence sermayeyi farklı bir alanda kullanın . Keza yaşam koçluğunu adında bir meslek grubu da yok.
Myk tarafindan 2013te meslek grubu olarak kabul edildi.

Arkadaslar ben de nlp ve bu tip egitimlere kişisel gelisim amacli katilmis ve bu yönde kitaplar okuyan biri olarak şunu belirtmek isterim:
Psikolog psikiyatrist ve yasam kocu cok farkli alanlar
Psikiyatrist zaten tip eğitimi üzerine psikiyatri uzerine uzmanligi olan ve ilac yazma yetkisi olan hekimlerdir.
Psikolog ise kisinin travmalarini, gecmisinde yasadigi sorunlara odaklanarak onun ruh sagligini iyileştirmeye calisan uzmanlardir
Yasam koçu öneride ya da yönlendirmede bulunmaz. Kisinin hedeflerini ve hayallerini belli testler aracılığıyla tespit edip onun bu hedeflere ulasmasinda yol arkadasligi yapar ama kendi fikrini soylemez, kisiye sorular sorarak kendisinin farkindalik kazanmasina yardimci olur.
Burada aradaki farki belirtmek istedim, simdi tabii ki ulkemizde psikologluga soyunan yasam koclari var ama yanlış bu.
Ama iyi bir gözlemci ve insan psikolojisinden anlayan bir yapiya sahip olunmasi gerektiğini de düşünüyorum. Alt yapisi yoksa bol bol.okuyup araştırarak kendini geliştirmesi lazim kendini.

Ben Hacettepe üniversitesinden mezun olmuş hali hazırda yüksek lisans yapan ve aynı zamanda kamuda hizmet veren bir psikoloğum. Senelerdir kendimizi yırtmamıza rağmen ne yazık ki bizim bir meslek yasamız yok. Ve bu nedenle birçok uydurma meslek ortada fink atıyor. Yaşam koçluğu da bunlardan birisi bence. Bir insana dokunmak/ yardım etmek bir sertifika ile olsa inanın psikologlar/psikiyatrlar üniversite sınavında derece yapıp, senelerce okuyup, üzerine uzman yapıp, bir sürü para döküp kurslara katılmazdı.

Bu arada ben yemek yapmayı, yemeyi, yedirmeyi çok severim. bir mesleğim olmasa veya kendi mesleğimi icra edemesem ve elimde 15 bin sermaye olsa aşçılık/pastacılık/yemek kurslarına katılırdım inanın daha faydalı ve donanımlı olur

Ben Hacettepe üniversitesinden mezun olmuş hali hazırda yüksek lisans yapan ve aynı zamanda kamuda hizmet veren bir psikoloğum. Senelerdir kendimizi yırtmamıza rağmen ne yazık ki bizim bir meslek yasamız yok. Ve bu nedenle birçok uydurma meslek ortada fink atıyor. Yaşam koçluğu da bunlardan birisi bence. Bir insana dokunmak/ yardım etmek bir sertifika ile olsa inanın psikologlar/psikiyatrlar üniversite sınavında derece yapıp, senelerce okuyup, üzerine uzman yapıp, bir sürü para döküp kurslara katılmazdı.

Bu arada ben yemek yapmayı, yemeyi, yedirmeyi çok severim. bir mesleğim olmasa veya kendi mesleğimi icra edemesem ve elimde 15 bin sermaye olsa aşçılık/pastacılık/yemek kurslarına katılırdım inanın daha faydalı ve donanımlı olur
Aynen ascilik da 15-20bin civarında atanmadan once de arastirmistim ben de severim mutfağı
Ve gercekten ascilik altin bilezik, kendi yerini de acar, zamanla egitmenlik de yapabilir, iyi otellerde calisabilir vs.
Devlette psikologlara geregi kadar deger verilmiyor maalesef bizim binada da var kadın düz memurluk isleri yapiyor inanin üzülüyorum verdiği emegin karşılığını alamiyor diye

Kardeşin hayatta ne görmüş ne yaşamış ta yaşam koçu olacak.
Lisans sırasında bir yardımcı doçentimiz vardı özel ofisinde psikolog olarak da çalışıyordu..emsalleri proftu ama o akademik gelişime değil kendi kişisel gelişimine para ve vakit ayırıyordu.Çok da danışanı vardı ki yardımcı.doç olmasına rağmen özel şoförü lüks sayılabilecek bir aracı vardı. " Bana gelen kişi görüşme sırasında yelken sporundan da bahseder ,özel bir ilgi alanından da ..benim o danışanımı anlayabilmem için konuştuğu şey hakkında bir fikrimin /bilgimin olması gerekir" derdi

Bu tarz işler mesleğim olsun yatırım yapayım diye seçilmez alt yapısı olmalı en baştan eğitimini almalı ve severek yapılabilmeli yatırım yapayım kafe açayım market açayım tarzı bir meslek dalları değildir çok rica ediyorum bu tarz meslek dalları insan hayatına temas eden konularla ilgili ve önemlidir.

benim bir arkadasim yapiyor. ama maddi olarak sorunu yok, yani calismasina gerek yok normalde. zaten calismak da istemiyordu ama babasi bir ise yara deyince biraz boyle egitimler falan kovaladi simdi instagramdan gunluk paylasim yapiyor bir seyler anlatiyor ben sadece likelayip geciyorum. arkadasim olmasa sahsen para verip kendisinden destek almam hicbir konuda.

yanlış anlamazsanız bir şey sormak istiyorum.. bilen hanımlar beni bi aydınlatabilir mi?

yaşam koçu nedir,ne yapar? yani meslek tanımı nedir?

eğer diyet listesi yapıyorsa yasak,yapamaz diyetisyenlik veya tıp diploması yoksa...

psikoterapi yapıyorsa o da yasak yine aynı şekilde gerekli diploması yoksa...

o zaman ne yapıyor bu insanlar? nerden türedi bu ''meslek'' ??

2500-7000 bandında çok verimli eğitimler duydum. Pilates eğitmenliği , astroloji eğitimi vs gibi. Ama 15.000 tl bana aşırı geldi. Üstelik çok kazanacağının garantisi de yokken.

bu saydıklarınızda 2500-7000 bandı ancak giriş aşaması oluyor.
astrolojide sadece temel ve ileri seviye için 7000 civarı ödeme yaptım. keza bu süreçte ekstra atölyelere katıldım.
ileri seviyeden sonra horary (tek soru) astroloji eğitimine başladım. 1,5 yıl boyunca her ay 500 tl ödeyeceğim.
öğrenmek ve gelişmek için aldığım kitapların tutarlarına girmiyorum bile. çoğu temel kaynak yabancı dilde ve bazılarını yurtdışında ancak bulabildim. euro/dolar bazında ödedim.
astroloji danışmanı olmak için 15binden fazlasını harcamak zorundayım kendime. zira o işin içerisine de başka bir sürü konu giriyor. mesela bu sene gustav jung enst. den bazı dersler almayı planlıyorum, kişinin haritasındaki özellikler üzerinden daha detaylı analiz yapabilmek için.
ha hobi olarak bakan 3000 ile kurtulabilir.

pilates eğitimini de bir arkadaşım aldı. evet başlangıç için makuldü fakat o da eğitmen olmak istediği için çok daha fazlasını harcadı.

eğer bu işi yaparım diyorsa o zaman hep çok harcaması gerekiyor. çünkü bunların hepsi insana bire bir dokunan şeyler.

bizim ülkemiz bu gibi konulara "amaaan kolay para kazanma yolu" diye baktıkları için biraz yanlış şekilde giriyorlar sürece bence .

mesela iyi astrologlar şu an 1000 tl bandında danışmanlık veriyor ama emin olun hepsi minimum 4-5 sene yukarıda saydığımdan daha fzla eğitim alıp buna para harcamış insanlar..

bu yüzden konu sahibinin kardeşinin bakış açısını eleştirdim. çok kazandırıyor diyip 15binlik yatırımla kendisini yıllarını, emeğini, parasını çok fazla harcamış insanlarla bir anda aynı kefede bulacağını sanıyor. ama kazın ayağı öyle değil :)

bu saydıklarınızda 2500-7000 bandı ancak giriş aşaması oluyor.
astrolojide sadece temel ve ileri seviye için 7000 civarı ödeme yaptım. keza bu süreçte ekstra atölyelere katıldım.
ileri seviyeden sonra horary (tek soru) astroloji eğitimine başladım. 1,5 yıl boyunca her ay 500 tl ödeyeceğim.
öğrenmek ve gelişmek için aldığım kitapların tutarlarına girmiyorum bile. çoğu temel kaynak yabancı dilde ve bazılarını yurtdışında ancak bulabildim. euro/dolar bazında ödedim.
astroloji danışmanı olmak için 15binden fazlasını harcamak zorundayım kendime. zira o işin içerisine de başka bir sürü konu giriyor. mesela bu sene gustav jung enst. den bazı dersler almayı planlıyorum, kişinin haritasındaki özellikler üzerinden daha detaylı analiz yapabilmek için.
ha hobi olarak bakan 3000 ile kurtulabilir.

pilates eğitimini de bir arkadaşım aldı. evet başlangıç için makuldü fakat o da eğitmen olmak istediği için çok daha fazlasını harcadı.

eğer bu işi yaparım diyorsa o zaman hep çok harcaması gerekiyor. çünkü bunların hepsi insana bire bir dokunan şeyler.

bizim ülkemiz bu gibi konulara "amaaan kolay para kazanma yolu" diye baktıkları için biraz yanlış şekilde giriyorlar sürece bence .

mesela iyi astrologlar şu an 1000 tl bandında danışmanlık veriyor ama emin olun hepsi minimum 4-5 sene yukarıda saydığımdan daha fzla eğitim alıp buna para harcamış insanlar..

bu yüzden konu sahibinin kardeşinin bakış açısını eleştirdim. çok kazandırıyor diyip 15binlik yatırımla kendisini yıllarını, emeğini, parasını çok fazla harcamış insanlarla bir anda aynı kefede bulacağını sanıyor. ama kazın ayağı öyle değil :)
Evet haklısınız, ben de giriş ve orta seviye astroloji eğitimi için fiyat araştırdığımda o fiyat aralıklarını öğrenmiştim. Eğitimin sonu yok gerçekten, ileri seviyeyi bitirsek, uzmanlık gerekicek. Ucu bucağı olmayan bir yol. Size de bu yolda çok başarılar dilerim. Benim de cok ilgi duyduğum bi alan.♥️ Şuan y.. gibi sitelerden free doğum haritasi analizi bakıyorum, açılar evler açı bağlantıları vs gibi alanlara az çok ilgim var , ama umarım bir gün ilerletme fırsatı bulabilirim sizin gibi.🌸

Ben de pilates eğitmenliği sertifikası aldım. Matwork ve reformer-1. 2500 ₺ ödedim eğitim için. Ama dediğim 2.5 sene önceki rakamlar. Ve dediğiniz gibi, bunun da ileriki seviyeleri mevcut.

yanlış anlamazsanız bir şey sormak istiyorum.. bilen hanımlar beni bi aydınlatabilir mi?

yaşam koçu nedir,ne yapar? yani meslek tanımı nedir?

eğer diyet listesi yapıyorsa yasak,yapamaz diyetisyenlik veya tıp diploması yoksa...

psikoterapi yapıyorsa o da yasak yine aynı şekilde gerekli diploması yoksa...

o zaman ne yapıyor bu insanlar? nerden türedi bu ''meslek'' ??
Yukarida aradaki farkları yazmistim psikolog psikiyatrist ve yasam koçu ile.ilgili
Koçluk aslinda yol arkadasligi zaten adını da bu spordaki kocluktan aliyor
Yani kisiyi hedefine dogru yol alırken onun ilerlemesi ve farkindaliginin artmasi icin yol arkadasligi yapıyor bakin rehberlik /mentorluk de degil
Sorular sorarak onun kendi yolunu bulmasına yardimci oluyor
Öneride bulunamaz, ne yapacağını söyleyemez bunlar da yanlis
Ne yapmak istiyorsun, bunu yapmak icin neye ihtiyacın var gibi onun kendini keşfetmesine destek olacak sorulari sorar.

Back
X