Yaramaz kizim,2 yas sendromu ..Nasil yaklasmaliyim.. :(

O sendromlu bebeden bende de var bi tane.

Ama sizin anlattıklarınız sendrom gereği değil yaşları gereği yaptıkları şeyler.

Benim oğlum da hayvan delisidir,kedi köpek görse hemen peşine düşer. Geçen gün köpek elini yalamış geldi nasıl heyecanlı anlatıyor :KK45:

Kedimiz var ve çok sakindir aman allah'ım alt alta üst üste boğuşur onunla hayvan kacacak delik arar da ben alırım elinden saklarım kediyi.

Hayvanlarla temas halinde büyümek çocuklara cok iyi gelir endişelenmeyin bir kere vicdanli ve sorumluluk sahibi olurlar.

Diger mevzuda ise koruyup gözetlemekten baska çare yok. Caddede oglum da aynı elini tutturmuyor aglatmak pahasina alip arabasina koyuyorum işlek bir caddede evimiz.

Balkondan oyuncak atma,yaşıtlarının elinden oyuncak cekip alma,istediği olmayınca aglama yoluyla eld3 etme vs vs hepsini baya yükseklerde yaşıyor etrafında pervaneyim mecbur,hicbir misafirlikte ya da kafede kari koca oturup sohbet edemeyiz.

Once ben bakarim esim yemegini yer sonra o alır götürür ben yemegimi yerim gibi.

Zamana ihtiyacimiz var gececek elbet sabredin.

Konu başlığı "ben sendromdayım, çocuğuma nasıl davranmalıyım?" olmalıydı.

Hatta çoçuk bile değil, daha bebek. Keşfetmek istiyor dünyayı, insanları. Şu yazdıklarınız da hiç bir şımarıklık göremedim. Hayır, 20 aylık bebek ne yapsın gerçekten anlayamadım? Ne istiyor sunuz? Öyle usul usul yanınızda gezsin mi?
"Çıldırık" falan değil kızınız, sağlıklı koşturan ve bunun için şükür etmeniz gereken bir bebek.
Birlikte oyun kurmaya çalışın, tek başına oyun kurmasına teşfik edin. Birlikte hikayeler okuyun konuşun ve hırçın davranmayın. Hergün parka çıkmayı ihmal etmeyin. Kaçıp gitmeleri büyüdükçe azalıyor, bu endişenizi anlaya biliyorum.

Çocuk elleyecek ağzına götürecek kağıt bulsa parçalayacak herşeyi isteyecek bu aslında olması gereken süreç bunu istediğiniz gibi kontrol altına alamazsınız bu yüzden de sinir krizleri geçirmeniz çok olağan.

Köpeği de sevecek kediyi de benim kızım minik sinekleri yakalar severdi hatta bir tanesini yemişti :KK70: ne yapayım çocuğun elini kolunu mu bağlayalım şimdi. Çocuğun dikkati o yöndeyse başka bir şeylerle meşgul edebilir ve dikkatini dagitabilirdiniz.

Kendi korkularınızı çocuğunuza empoze etmeyin miras bırakmayın. Çocuğunuz normal geldi bana da siz pek normal değilsiniz bu kadar mudahaleci olmayin gerekirse bir destek alın.

Bir kızım var 37 aylık oldu 2 yas sendromunun kırıntıları kaldı sadece geçip gidiyor büyüyorlar biraz daha geniş olun serbest bırakın. Ağlasın bakmayın kendine zarar vermediği müddetçe problem yok.

Oncelikle tesekkurler uzun uzadiya yazmissiniz. Kuralci degilim. En azindan kendimce buyuk zarara neden olacak birsey gormedigim seylerde degilim yani. Huyunu suyunu bilmedigim bi sokak kopegi oldugu icim tedirgin oldum. Sahipli olsa heralde dokunmasina izin verebilirdim.. Markette dolasirken istedigi seyleri eger arabadaysa onune koyuyorum cikarken ya teyzesi ya babasi geri yerlerine koyuyor eger almiyorsak.Eger kizim arabada degilse yuruyor istedigi reyonu kurcaliyor. Ama tum paketleri yere sacmasina ya da hepsini acmasina falan izin vermiyorum bak sana ne aldim diye sevdigi bi cikolatayi falan gosterip kucakliyorum hemen. Bazen 2saat sut kutularinin onunde oyalaniriz hatta. Seviyor nedense...
Bocekleri seviyor. Karincalara parmak basip geri agzina goturdugunu gordum kac kere ama cok da tepki vermedim. Hepsinin adi zzzz ne bocek olursa olsun. Zzlar yenmez kii diyip parmagindan aldim cogu zaman. Ama yerse de nooolacak dedim ellemedim de mesela.( Ariyla oynamasina izin vermiyorum gerci. Ari sokarsa zaten kendilignden uzaklasir sanirim. ) Benn de farkindayim kesif zamani oldugunun. Istedigi herseyle biraz oynasin baksin bakalim bi anlasin yeni bisey cunku....diye diye mi bu hale geldim yoksa kizim normal,her cocuk mu boyle emin olamadigim icin konu actim biraz da..Onu hic sikmyorum evde ne bi biblo kaldi ne salondaki vitrinin dokunulmazligi kaldi..heryeri herseyi onun onune serdim resmen. Kuralci olmadim. Esyaya onem veren biri degilim cunku. Evin daginikligi pasakliligi da alip basini yuruyor . Onemli olan cocuk,oynasin dagitsin ev duzelir ne olacak kafasindayim. Yasam surulebilecek kadar temiz ve duzenli sadece mesela.. :)
Yani ben aslinda kendimde hata ariyorum biraz da. Ben nasil basa cikarim diye dusunuyorum. Bunun bu denli soz dinlemezliginim ozgur ruhunun mimari ben miyim diye dusunuyorum..

Rica ederim.
Kuralı destekleyen biriyim, yazımda da "Kurallar olmalı ama yasaklar-men eder şekilde değil" vurgusu var, biraz kural iyidir ve çocuğun da kendini güvende hissetmesi/kendini korumayı öğrenmesi için bazı şeylerin sınırı olduğunu yavaştan idrak etmesi gerekir.

Anlıyorum sizi, yabancı- çocuğunuza göre iri bir hayvan karşısında tedirgin olabilirsiniz. Ancak siz direkt men etmişsiniz kızınızı o andan, onu diyorum. Güzel bir açıklama ile "Hayvanların nasıl sevileceğini" öğretmek, ona katlımak için çok güzel fırsatmış aslında.

Karıncaları da anlatın, onların evlerine ekmek götürmek için gezdiklerini, hikayelerini... Bir parça ekmek verin taşısınlar yuvalarına, izlesin kızınız. Parmağını basmasın yani. Katılın. Bizim de bi kedimiz var ki kediler köpeklere nazaran daha tekinsizlerdir, canları yanınca belli olmaz tırnağı geçiriverirler... Yavrudan geldi bize, oğlanla arkadaş oldular. Koynunda gezdirir kediyi oğlum; birlikte uyurlar öğle uykusuna. Canını yakmadan sevmeyi öğrettim ben de katılarak. O yönden tok bir çocuk oldu, hem hayvan sevgisi içinde büyüyor, hem onlara nasıl davranacağını öğreniyor hem daha sakin. Bak, kanka oldular hamakta böyle uyuyorlar mesela:

zz.jpg

Alan yaratın çocuğunuzun isteklerine göre. Bu kuralsızlık demek değil; kontrol sizde olsun ama çocuğunuzun alanı da ona dar gelmesin. Onu demek istiyorum.

Ama tum paketleri yere sacmasina ya da hepsini acmasina falan izin vermiyorum bak sana ne aldim diye sevdigi bi cikolatayi falan gosterip kucakliyorum hemen.

Böyle pazarlık yoluyla da değil, dağıtmasına ödül gibi böyle olmaz desteklersiniz bilmeden bu tip hareketlerini.
Nasıl anlatsam bilemedim, yani kurallı bi rahatlığı verin kızınıza.

2 yaş sendromu okumadım, bir adet huylu anne sendromu okudum. :) Bırakın oynasın, hayvanlardan kapacağı mikrop insanlardan kapacağından daha az. Hayvanları seven çocuk ileride merhametli olur.
Cok merhametli zateeen. Hic vurmayi etmeyi bilmez tum cocuklara el uzatir . Bebeklere ciciiiik yapar. Kedilere kendi yediginden uzatir(atmayi da beceremez) usulca birakir yesinler diye.Baska cocuklarla olan iletisimnde de hirpalaniyor bazen hatta. Herkes kizimi sever hic kimse zarar vermez edalarinda hep bir de..Ben kendim de diyorum zaten. Takintiliyim,zarar gorecegi seyler konusunda cok ihtimal getiriyorum aklima. Rahat olamiyorum bazen. Bazen de gereksiz bi rahatlik icinde olabiliyorum ama.. Bunu asmam lazim..

Cok merhametli zateeen. Hic vurmayi etmeyi bilmez tum cocuklara el uzatir . Bebeklere ciciiiik yapar. Kedilere kendi yediginden uzatir(atmayi da beceremez) usulca birakir yesinler diye.Baska cocuklarla olan iletisimnde de hirpalaniyor bazen hatta. Herkes kizimi sever hic kimse zarar vermez edalarinda hep bir de..Ben kendim de diyorum zaten. Takintiliyim,zarar gorecegi seyler konusunda cok ihtimal getiriyorum aklima. Rahat olamiyorum bazen. Bazen de gereksiz bi rahatlik icinde olabiliyorum ama.. Bunu asmam lazim..

Evet bence de. :/ Farkındalık kazanmış olmanız güzel ama. Psikolojik destek alabilirsiniz kendiniz başa çıkamazsanız.

Benimki 26 aylık. Bu aralar hep bir bağımsız hareket etme isteği, bize emir vermeler. Anne aen buraya otur, baba sen buraya otur gibi. Her şeyi kurcalamak istiyor. Başkasının eşyası ya da tehlikeli olmadığı sürece bazı şeyleri karıştırmasına izin veriyorum

Eşim gergin insan mesela.
Çocukla dışarı çıksa peşinden sürüklemeye çalışır, sonra oflar puflar bu nasıl çocuk der.
Halbuki çocuk icin çıkıyorsan çocuk seni sürükleyecek, onun istediği gibi vakit geçireceksin.
Bu esnada tabii bebe asfalta da yatacak(yüzükoyun, yalaya yalaya), arabaların üstüne de koşacak.
Gerilmez mi insan vuuuhuuu!

Onun için napıyorum?
Kendimi iyi hissedersem çıkarıyorum.
İyi hissetmezsem babası gelince beraber çıkıyoruz, yemişim d vitaminini.
Kaldıramayacağım yükün altına girmiyorum.
Dolaşmak için avm'ye gitmiyoruz, sadece ihtiyaç varsa.
Gideceğimiz parkların yeterince korunaklı olmasına dikkat ediyoruz.
Yemeğe çıkıp çıkıp pişman olup yine çıkıyoruz, onu çözemedik.
İnsanların restoranlarda neden çocuğun önüne telefon koyduğunu çok iyi anladım, arkasından konuştuğum herkesten çok özür dilerim.

İnsanların restoranlarda neden çocuğun önüne telefon koyduğunu çok iyi anladım, arkasından konuştuğum herkesten çok özür dilerim.

:KK70::KK70::KK70:
Bu kısım aynı biz.
Her yemekten sonra tövbe bu son diyoruz haftasonu aynı yerdeyiz yine.

Çocuk insana verdiği tüm sözleri,ettiği tüm yeminleri unutturuyor. Bu da bizim terbiye olma şeklimiz sanırım :KK71:

Aklıma gelmişken ben de özür dileyeyim bari.
"Çocuğun karşısında bu kadar maymun olunur mu?" diye içten içe sorguladığım herkesten özür dilerim.
Bi hamamda kadınlar nasıl bayılır onu yapmadığım kaldı. Anladım çok güzel.

Benimki de öyle. Hatta daha fazlası. Sabır diyorum başka tavsiyem yok. Olan varsa soylesin.
Bu arada;
Küçükken kedi beslerdim , şimdi de sokak hayvanlarına yiyecek şeyler veriyorum. Ama nedense evde bakamam sanırım. Komşum ve arkadaşım dediğim kadının evine ilk defa gittim. Kedi ve köpek besliyor . Evi pislik içindeydi. Yerde mamalar , sütler,tuhaf bir koku.
İncelemeye aldım kadını .kopegi gezdirip ayaklarını falan yıkamadan eve sokuyor. Midem bulandı.
Evinde kedi köpek besleyenler merak ediyorum? Böyle mi oluyor ev ?

Benimki de öyle. Hatta daha fazlası. Sabır diyorum başka tavsiyem yok. Olan varsa soylesin.
Bu arada;
Küçükken kedi beslerdim , şimdi de sokak hayvanlarına yiyecek şeyler veriyorum. Ama nedense evde bakamam sanırım. Komşum ve arkadaşım dediğim kadının evine ilk defa gittim. Kedi ve köpek besliyor . Evi pislik içindeydi. Yerde mamalar , sütler,tuhaf bir koku.
İncelemeye aldım kadını .kopegi gezdirip ayaklarını falan yıkamadan eve sokuyor. Midem bulandı.
Evinde kedi köpek besleyenler merak ediyorum? Böyle mi oluyor ev ?

Evde kedi besliyoruz; gram pisliği yok hayvanın ve hatta benim oğlandan daha temiz, tertipli olduğunu söyleyebilirim.

Benim oglumda 21 aylik ultra enerjik her girdigimi ortamda insanlar bana aciyan gozlerle Allah sabir versin der gibi bakiyo ama ben napiyorum ikinciye hamileyim:) yaramaz ama zekiliginden diye kendimi sakinlestiriyorum .15 dakikalik araba yolculugunda bile defalarca kapiyi acmaya ugrasir babasinin ustune atlamaya calisir yemegi yer sonra herseyi ters cevirir yerlere atar parkta alir basini gider daha yazamacagim o kadar cok sey varki ama buda bir surec ve gececek insallah en azindan daha hafifleyecek gun gectikce

Merhaba kizlar cok sinirliyim su an. Esimle cok zit dusuyoruz,birbirimize giriyoruz artik ortamdaki sinir harbi yuzunden.. kizim 20 aylik 2yas sendromunu nirvanalarda yasiyor oyle ki kucagimda zaptedemiyorum iniyor kayip. Yay oluyor kendini ordan oraya atiyor. Herkesin bebegi uslu uslu dururken biz hic bisey yapamyoruz heryeri burnumuzdan getiriyor. Ben zaten takintiliyimdir bazi seylere. Konu kizim olunca daha da ince eleyip sık dokuyarak yaklasiyorum herseye ama cok mu kontrolcu anne oluyorum acaba...
Bugun az onceki mesele..tatildeyiz(hah tatil denirse gerci ) denize girelim gidip dedik surda 2gunumuz kaldi.. plajda kizim kumla oynamayi tercih ettigi icin once ben yuzdum babasiyla oynadi. Sonra babasi yuzerken ben kizimla durdum. Bi golden cinsi kopek geldi yanimiza suya gircek heralde dedim (kopekler cok ozgur bu beldede bizden iyi tatil yapiyorlar cok da seviliyorlar keyifleri yerinde yani) .. Kizim kopege gitmek istyor benim engellemelerime ragmen. Kopek kizima gelmek istiyor kovaliyorum. Agzina bi pet sise almis oyun istiyor . Bu arada ben korkarim kopeklerden huylanirim da . Dokunamam bile.. Babasi da bu huyumu bildigi iicin cok ustume gelir hatta damarima basar. Yine yapti bunu!
Denizden cikti geldi aa kizim gel sevelim kopegi dedi yanina goturmesiyle kopek kizimla oynamak istedi patileriyle cocugumun yuzune kafasina vurdu resmen. Surati kum icinde kaldi zavallinin. Hani tirmanma hareketi vardir ya kopeklerim sahiplerinin ustune ayak dayayip . Bacak kadar boyu olan kizima onu yapmak istedi.. sinirden öldum huyluyum ya. Kizim da guluyo hala. Normalde ufacik bisey olsa aglar. Sonra ben cektim cocugu , kizim beni itekleyp atilarak kopege gidiyo hala tutamiyorum da. Kopegin salladigi kuyruk kafasina carpti cat cat, hala gitmek istyor. Simdi kopek bebeginle oyun oynamak istemis ne var bundacilar da gelicek ama.. nerden bileyim birden isirmayacagini ya da oyun olsun diye dislemiycegini. Guvenemem yani. Pati attiginda tirnagi da gelebilirdi kizimin yuzune hatta gozune pekala....Kuduz da olabilir sonucta hersey de olabilir. Sokak kopegi neticede....

Bazen iste nasil basa cikacagimi bilemiyorum. Ne diller doksem de kizim o an dinlemiyor yani..Bir yerde kasada sirada bekleyemiyoruz mesela onundeki insanlari ellemeye calisiyor. Etrafta masalarda oturmus yemek yiyenler varsa gidip cantalariyla oynamak istiyor biraksam masadan tabak canak cekecek ya da..Yurumeyi gec ogrendi biraz axaba onun heyecani midir el tutmak istemiyor ordan oraya kosmak istiyor ama arabalara aldirmiyor cevrede yuruyen kalabaliga aldirmiyor herzaman elini birakmami istiyor. Karsidan karsiya gececek olsak kucagimda tepiniyor mesela kucakladim onu diye. Cok zorlaniyorum.....
Bu simarikliklarin,soz dinlememenin..iletisim eksikliginin onunu nasil alacagimi bil mi yo rum. Bu isin egitimi falan var mi. Vurmadim smdiye kadar ama gercekten sinirlarimi cok zorluyor bazen kendimi zor tutuyorum... :KK43:
Babasi biraz gamsiz . Biz kadinlar kadar dusunmuyor erkekler galiba cogu seyi. Ben cok ihtimal dusunurum ona goreyse yaa birak hic de oyle bisey olmazdir..
Tecrubeli annelerden yardim istiyorum. Benimki gibi cildirik bebegi olanlardan bilhassa..
Benzeri de bende. 15 aylıkken yürüdü özgürlüğüne düşkün ama ben dışarda " ayy ne biçim anne çocuğu aglatip duruyor" bakislarına aldırmadan konuşuyorum kızımla. Biliyorum ki beni anlıyor işine gelmese de. Eger bi kural koyduysaniz kararlı olun zamanla anlayacaktır. Bu bi süreç birden olmasını beklemeyin. Esinize de anlatın çift başlı bi otorite olmasın. Bır de ben kızımın hayvanlarla oynamasina kontrollü bi şekilde izin veriyorum. Çünkü gerçekten keşfetmeleri gerek. Duvarı cizdiyse eline bi bez verip temizletiyorum hem sorumluluk alıyor hem de sebep sonuç ilişkisi kuruyor. Yaramazliklari birlikte yapın nefes alsın çocuk

Kesfetsin sourn degil de kendine zarar getirmesin istedigim sey bu. Yani buyuk zararlardan bahsediyorum yoksa kucuk seyleri ben de gormezden geliyorum zàten ama..vizir vizir arabalarin icindeyken kendi kendne karsiya gecmek istemesi nedir mesela...:işsiz:
Köpekle oynarken babası yanında. Siz madem huylanıyorsunuz biraz geri durmanız lazımdı. Kızınız ne güzel babasının kontrolünde eğleniyormuş. Babası umursamaz demişsiniz ama bence köpek ısırmaya kalksa müdahale eder. Ama köpeğin kuyruğunda mikropları dert etmiyordur.

Öbürleri de 2 yaş sendromu o sıkıntı çekilecek yapacak pek bir şey yok bence.

Evde kedi besliyoruz; gram pisliği yok hayvanın ve hatta benim oğlandan daha temiz, tertipli olduğunu söyleyebilirim.
Ben evde beslesem bende eğitimini veririm ve pisletmem evi.
Şuan öyle bir imkanım yok . Yeterince yoğunum ve evde pek durmuyorum.
Arkadaşımın evi öyle görünce getirdiğini de yemez oldum

Ben evde beslesem bende eğitimini veririm ve pisletmem evi.
Şuan öyle bir imkanım yok . Yeterince yoğunum ve evde pek durmuyorum.
Arkadaşımın evi öyle görünce getirdiğini de yemez oldum

Güzel bakılınca evde güzellik oluyor bir can daha olması; pis bakarsan pisleşir, hayvana da eziyet aslında o, o da sahibin inisiyatifinde işte.
Benim pek tiksinme huyum yoktur hayvanlar konusunda, ama kimi titizdir ki anlarım da, annem de hayvan giren mutfakta yemek yemekten çekinir. Ama aşıyor kedimizle, temiz bakmak lazım özetle. İmkanı olan, sevgisini verebilecek herkesin bi hayvanı kurtarmasını isterim şahsen. Çok güzel, huzurlu bi enerjileri var.

X