Yasaklamadan-men etmeden, açıklayarak eşinizle sizi ortak paydada buluşturacak sokak kurallarınız olacak; diğer türlü çocuğu dengesiz, daha inat-öfkeli edersiniz ve çocuğunuz kim tarafında kurallar esnekse o bireyi kullanarak istediğini yaptırır, ortalığı karıştırır.
Öncelikle biraz sakin.
Anlattıklarınızda ağır bir iki yaş sendromu görmedim.
Size oğlumun 19 aylıkken "Hayır" dememe tepki olarak kendini yere atıp burnunu ben yetişene kadar art arda yere vurup damarını patlattığını söylesem? Ve her "Olmaz, hayır" dediğimde kendine zarar vermekle beni alt etmenin yolunu keşfettiğini?
Bunu nasıl aştık, onun alanını aklının ihtiyacına göre genişletip, ona da salt anne babanın her sözünü dinlemesi gereken çocuk gibi değil, kendi kararları-istemleri olan tecrübesiz bir birey olarak davranmaya başlayarak atlattık.
Deneyimlemek isteyecek elbette çünkü merak ediyor, çünkü hayata dair bildiği şeyler anne-baba-mama-kaka-atti-park-ninni-oyuncak olmaktan çıkıyor. Siz marketin market olduğunu bilirsiniz, ürünler satılır-alınır parası ödenir vs vs.. Çocuğunuz için ise orası bir lunapark ve keşfetmek istiyor. Bu kadar sıkmasanız mı? Bıraksanız bi yürüse dokunsa mı? Siz de biraz toplayıverseniz peşinde, anlata anlata, konuşarak-tanıtarak, kurallı davranılması gereken yerlerde gerekçelerini göstererek?
Karşıdan karşıya geçerken elini uzatır oğlum (24 ay doldu şimdi) "Tut" diyerek. Çünkü mantıklı açıklamasını onun anlayacağı seviyede benden de babasından da duydu.
Köpek konusunda tedirgin olmanızı anlayabiliyorum, neticede huyunu bildiğiniz bir köpek değil ama "Elleme, olmaz, hayır, yüzüne vuracak, ısırır, mikrop" vb cümle-kelimelerle yavrunuza huyunu suyunu bilmediğiniz hayvanlarla arasına biraz mesafe koyması gerektiğini anlatamazsınız. Bu kelimeler sadece inadı körükler.
Ayrıca yazınızdan çıkardığım, çocuğunuzun fazla baskılandığı-korumaya alındığı ve bu yüzden kontrolsüz enerji patlaması yaşadığı... Hayvanlarla teması tamamen yasakladıysanız ve hep uzaktan izlemek zorunda bıraktıysanız, çocuğunuzu bu konuda aç yetiştiriyorsunuz demek. Bi düşünün. Bunu güzel bir kurala bağlayarak (Hem sizden hayvan korkusunu öğrenmemesi adına, hem de vicdani gelişimi için) hayvanlarla oynama alanları yaratın çocuğunuz için.