Anlamadığınız şeyde bu zaten burda konu olan şey hediye değil mehir gibi bişey aslında. Bununda ne olduğunu biliyor muydunuz açıklayamam şuan. Hediye karşılıklı olur. Amca takar teyze komşu kuzen takar. Bizde sonra onun çocuğuna takarız. Ama bu takılmayadabilir amca gelir halay çeker gider. Niye takmadın diyemezsin, sende onun çocuğuna takmasın bu kadar basit.
Ama konu sahibinin sorduğu şey başka. Bu doğu yöresinde olan Bi adet. Konu sahibi bişey sormuş ben de bana takılan örnek verdim. Hediye bunlar geldi kesim kesmeyede bunlar yapıldı diye. Kız istenirken bu kararlaşır, nişanda Bi tepside sunulur, bir büyük gelir teker teker takar. Eğer kız tarafı nişan atarsa bunları geri verir, hatta istemeye gelinen kolonya ile çikolata yı bile geri verir. Erkek atarsa ver altını mı diyemez kız için bu gurur meselesi olmuştur çünkü. Bu sebeple de bu kız isteme de konuşulsa bile nişan da takmıyorlar artık. Erkek nişan atarsa kızda kalmasın diye.
Ayrıca da kız istenirken artık ne takalım diyene "ne takarsan kendine" deniliyor. Yani kızıma taktığını kızım alıp senin oğluna verecek anlamında.
Eğer kız tarafı ev verirse parayla koca aldı deniliyor. Kızı verdi üstüne para verdi deniyor. Eğer kızınız varsa ev isteyemezsiniz, ama damadın yeyip gezerken dünürün Bi eli yağda baldayken kızınızın çalışıp kredi ödemeside işinize gelmez. Bu memlekette herkesin ayrı sorumluluğu var