Merhaba. Eleştirilerileri alıp kendimizi düzeltmek istiyoruz ama devamlı olarak suçlamaya başladığınız için bir kaç konuda açıklama yapmak istiyorum.
1- Hep “müşteriyi yola getirelim” şeklinde konuştuğumu söyleyen ifadenizin yanlış olduğunu düşünüyorum. Yazdığım mesajların hepsinde açık açık "müşteriye baskı yapmanın, müşteriyi şartlandırmanın yanlış olacağını özellikle yazdım". Eğer bir mesajımda “müşteriyi yola getirelim” gibi benim asla kullanmayacağım bir ifade geçtiyse buraya kopyalayabilir misiniz? Bunu kabul etmiyorum, tam tersi bizim en büyük yatırımlarımız ve giderlerimiz müşteri memnuniyeti yönünde. Yüzde 2,1 olumsuz yorum sayımız. Sayılı işletmelerdenim bu konuda. Yorumunuzun yanlış olduğunu söylüyorum, eğer böyle bir ifademiz olmuşsa lütfen kopyalayın.
2- Önceki mesajımda da yazdım. Sadece müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalara bir servet harcadım. Harcadığımız para piyasa tabiriyle en az 2 daire parasıdır. Bunun için en kaliteli ajans ile çalışıyorum. Müşterilerin düğün, kına, doğum günü için sipariş edip kullanıp, üstünde simler, parfüm kokuları, ruj lekeleriyle dolu ürünlerinin bile bir tanesine tek kelime etmeden geri aldım, aldığımız gibi çöpe attık. Bu bizden gitti. Sadece müşteri memnuniyeti için katlanıyoruz buna.
Buraya kadar mesaj alıntısına cevaptı.... Bir cevap ta benim için, "oturduğu yerden para kazanmak istiyor, beleş para peşinde, oh ne güzel, müşteri iade etmesin, bir etiket yapıştırıp göndersin, para kazansın" şeklindeki eleştiri için...
Kurumsal sistem kurup para kazanmak doğru bir iş planıdır. Tüm işletmelerin gelecek hedefi budur, bu olmalıdır. Kolay ve beleş görüyorsanız eğer; benimki gibi bir işletmeye ulaşmak için yaklaşık en az 2 milyona yakın yatırım yapıp (ev satıp, araba satıp, altın satıp) ortalama 12 bin personel maaşı ile personel çalıştırın, binlerce lira vergi ve binlerce lira genel gider, binlerce lira reklam vs boşa para harcayın. Bunun sonucunda, bunca riskin, yıllarca yapılan çalışmaların, ailemizin, çoluk çocuğumuzun hayatlarını riske atıp sistem kuralım, "sadece bir çek yazılma kadar basit bir olayla bile ticari tarihin çöplüğüne gömülme" riskiyle yaşayalım.... Sizi de böyle beleş ve oturduğu yerden para kazanma arenasına beklerim, sistem herkese açık. Siz neden gelmiyorsunuz? Sonuçta beleş ve oturduğu yerden para kazanma yeri...
Yorum yazıp yardımcı olanlara çok teşekkür ederim. Her yorum okuyup ekipçe inceliyoruz. Ancak gördüğümüz kadarıyla şöyle anlaşılmış yazdığım mesaj. Müşteri ürünü alsın, uzunsa da, kısaysa da, darsa da, genişse de, terziye gitsin, kessin, biçsin, yeter ki bize iade etmesin kurtulalım. Hayır. Bunu düzeltmem lazım.
1- Müşteri ürünü aldı, beden ve her şey uygun ama küçük tadilatla gidecek sorunlar var, mesela paça, etek boyu uzun, bel geniş vs. Müşteri bunu göndermesin. Yoksa Small bedene Large bedeni zorla uydurmanın tabiiki mantığı yok. Zaten kimse bunu kabul etmez. Siz 35 Tl'den 100 Tl'ye kadar terzi fiyatları yazmışsınız ama biz mağazalar ile birlikte çalışıyoruz ve mağaza anlaşmalı terzi fiyatları bu işler için 4-6 Tl civarı. Bazı işler de 10-12 gibi. (Biliyorum çok düşük gelecek, bekli de sallıyor diyeceksiniz ama mağaza anlaşmalarımız böyle, bir işleme bir fiş veriyoruz, bir fiş 4 tl) Yani müşterilerin tamamı terzinin yolunu tutsun gibi uçuk bir beklentim yok, sadece böyle terzi ile çözülebilecek küçük konular.
2- Diğer bir arayışımız da, MÜŞTERİYE NASIL BİR TEŞVİK, YOL YÖNTEM ÖNERSEK te birden fazla ürün sipariş etmekten vazgeçse. Asla zorlama, şartlandırma değil. Onu mutlu etme, onu sevindirme, ona kazandırma yöntemleri arıyorum. Bu kötü bir şey mi bana çok ağır eleştirilerde bulunuluyor anlamadım. Kandıralım demiyorum, aldatalım demiyorum. Müşteriyi mutlu edecek, memnun edecek, onu boşa sipariş verme kararından vazgeçirecek alternatif arıyorum ve bunun için gerekirse maliyete katlanmayı da göze alıyorum. Çünkü iadenin maliyeti çok daha ağır.
Yani özetle; müşteri bedenine uygun ürünü sipariş ettikten sonra (biz ürünün tüm ölçülerini resimli ve üç boyutlu en ince ayrıntısına kadar zaten yazıyoruz) 1- Beden uygun , küçük bir terzilik ile çözülebilecek eksikliği varsa terziyi tercih etsin 2- Uymuyorsa tabiiki geri iade etsin ona diycek bişeyimiz yok 3- Boş yere birden fazla sipariş vermesin
istiyoruz. Bunla ilgili bizim aklımıza gelmeyen, gözümüzden kaçan şeyler varmı diye bakıyoruz.
Ve sevindirici bir haberim var, yazılan mesajardaki konuşmalardan aklımıza bir şey geldi, iki yol bulduk. Ve bizi heyecanlandırdı. İçinde yine terzi var ama sadece tadilat ile değil. Şimdi yazamıycam. Biraz kafamızda şekillendirmek ve buna pazar yerlerinin engel olup olmayacağını, bize karşı olup olmayacaklarını anlamak istiyoruz, bunu araştıracağım. Yine iadeleri alacağız ama maliyetini çok düşürecek bir yöntem geliştiriyoruz. Hayırlısı diyorum, umarım sonuca ulaşırım. Netleşince konu devam ediyor olursa mutlaka sizlerle paylaşırım. Teşekkürler, herkese başarılar.
Dediğim gibi biz bu sektörün, e ticaretin, pazar yerlerinin kılcal damarlarına kadar her şeyinden bilgimiz var. Bu işlere girenlere, bizim gibi sorunlarla boğuşanlara merak ettikleri her konuda burdan bilgi anlamında yardımcı olmaya hazırım. Ekibim de hazır.