welcome too candyshop;)

çay demlemeyi biliyoz o da neymiş demeyin iki aydır zehir gibi çay içiriyonuz burda bize :63::63:


Çay demlemenin püf noktaları

20714_wide.jpg

Çay demlemek sanat işidir. İşte çay demlemenin püf noktaları...
Bizim kültürümüzde insan ilişkilerinin en büyük dayanağı çaydır belki de. Kahveden daha yaygın tüketilir. '' Bir çay içmek'' deyimi kalıplaşmıştır artık dilimizde.Bir çay içmek birbirine zaman ayırmaktır. Bir çay içimlik dinlemektir dertlerini. Paylaşmaktır hayatı, bir çay içimlik. Bu kadar derin duygular barındırır içinde çay kültürü.
Bazen öylesine demlerim çayı. Tiryakilik denen olgunun ta kendisi bence. Hiç düşünmeden ocağı yakarım. O kadar meşgul veya yorgun olurum ki, ocakta unuturum fokurdayan demliği. İçemem ama kaynaması ve dem kokusu bile yeter bazen...
Gerçi bu kültür ülkeden ülkeye çok farklılık gösterir. Çin'de yapılan bir çay seremonisi ile Amerika'da karton bardakta içilen poşet çay arasında uçurumlar vardır. Ülkemizde ihtiva ettiği sıcaklık ve anlam bence çok farklıdır. O zaman bakalım mı beraber, çay demlemenin püf noktaları neymiş :)

  • Çok kolay gibi görünse de püf noktasına dikkat edilmediğinde lezzetini kolayca kaybedebilir. Hemen belirtmeliyim bir süre çay makinası tabir edilen hissiz ve soğuk aleti kullandıktan sonra aslıma döndüm. Demliğimi ocağımın üstüne koydum :)
  • Demlik porselen olmalı, deterjanla temizlendiyse çok iyi durulanmalıdır. Deterjan kalıntısı suyun kalitesini bozar ve dolayısıyla çayın kalitesini de bozar.
  • Çayın uygun şartlarda saklanması, nem ve koku almaması gerekir. Çayın demlenmeden önce ıslanmaması veya yıkanmaması çok önemlidir. Demliğin kuru olduğundan emin olmak gerekir.
  • Çayı demleyeceğiniz suyun fokurdamasının bitmesi de gereklidir. Fokurdama sona erdiğinde çayı demleyebilirsiniz. Suyu demliğe koyarken tek bir noktadan dökmelidir. Çayların hepsi ıslanmadan su üstüne doğru çıkar. Demlendikçe dibe çöker..
  • Kullanılan çay miktarı çok önemlidir. Çayı fazla koyduğunuzda acı olur. Bu durumda açık içseniz tadı olmaz, koyu içseniz genzi yakar (bizim evde bu konuda çook polemik olur çünkü ben acı çaydan nefret ederim :)) Az olması durumunda ise bulanık ve halk arasında ''..... suyu'' olarak isimlendirilen türden bir çay olur :)
  • Çay demlediğiniz suyun kalitesi, çayın lezetini etkiler. Klor ve kreç miktarı az olmalıdır. Kaynak suyuyla yapılan çayın lezzeti çok güzel olur.
  • Daha önce demlediğiniz çaydan kalan suyu demlerken kullanmayın. Kaynadıktan sonra bekleyen su minerallerini kaybettiği için demleme yapmaya uygun değildir.
  • Çay seçimi de çok önemlidir. Kaliteli ve katkısız çay kullanmak lazım, kaçak çay tabir edilen çaylarda katkı maddesi var ve uygun şartlarda saklanmadığı için '' Aflatoksin'' maddesi içerebiliyor. Kaliteli bir çay seçmek, bergamot aromalı çaylardan biraz eklemek, çayı demledikten sonra demliğe 2-3 tane karanfil atmak lezzetli ve özel çaylar demlemenizi sağlar. Karanfil miktarı fazla olursa ve uzun süre beklerse çayı acılaştırır.
  • Siyah çay 5 dakika gibi bir sürede demlenir. Demlenen çay 30 dakika sonra acılaşmaya başlar. Saatlerce bekleyen ve acılaşan çayı tüketmek sağlık açısından zararlıdır. Kalan çayı ısıtarak tüketmek de uygun değildir...
 
X